Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra - uz potencijalno zaposlenje

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Prošle godine bili smo svedoci lepe vesti o dolasku kompanije Wargaming u Srbiju koja je već zaposlila i koja nastavlja da zapošljava IT stručnjake koji će u našoj zemlji u najvećoj meri raditi na razvoju planetarno popularne video igre World of Warships. Ideja ove kompanije koja je još 1998. godine osnovana u Belorusiji, a sa današnjim sedištem na Kipru, jeste da upravo Beograd postane hub za razvoj pomenute video igre.

Otuda je i redakcija Netokracije krajem prošle godine imala priliku da na poziv Wargaminga poseti kancelarije ove game dev kompanije u Novom Beogradu a koje se prostiru na dva sprata. Veliki broj ljudi već aktivno radi na novinama i unapređenjima navedenog multiplayer naslova koji je u isto vreme prava online arena u morima i okeanima, sa verno predstavljenim ratnim brodovima iz različitih doba istorije.

Međutim, da biste danas bili konkurentni na tržištu game dev industrije i kako biste globalnoj publici predstavili kvalitetan proizvod, morate da imate i kvalitetan kadar. Potraga za talentovanim programerima, dizajnerima, artistima, dizajnerima zvuka i svih drugih kadrova u game dev-u danas predstavlja veliki izazov. Otuda su interna edukacija, praksa, pa i rad sa postojećim i potencijalnim kandidatima zapravo i te kako važni segmenti za sve kompanije koje su deo gaming industrije.

Wargaming nastoji da okupi talentovane ljude u našoj zemlji

Iz Wargaminga su odlično svesni te činjenice, a rezultat toga je pokretanje Forge edukativnog programa putem kojeg kompanija studentima ili profesionalcima u ranoj karijeri daje priliku da biraju između raznih programa stažiranja i kurseva stručne obuke. Ovaj program je sada pored Nikozije, Praga i Vilnusa, dostupan i u Beogradu, a mi smo imali ekskluzivnu priliku da razgovaramo sa menadžerkom programa pri Wargaming Forge-u, Vitalijom Radzevičiute Cibulske, koja nam otkriva više detalja o istom.

Ono što pre svega treba napomenuti jeste da Wargaming Forge nudi niz mogućnosti talentovanim pojedincima da završe jedinstvenu praksu u velikom međunarodnom studiju za razvoj igara. Na ovaj način, kandidatima se pruža mogućnost da uče na poslu od vrhunskih stručnjaka dok u isto vreme stiču praktično iskustvo i prave prve korake u svojoj game dev karijeri.

Iza kulisa Wargaminga i Forge programa je posvećen tim sjajnih stručnjaka i profesionalaca koji pored pružanja najboljeg iskustva igranja gaming naslova za milione igrača svakog dana, nastoje da regrutuju i formiraju nove talente koji su željni da doprinesu industriji razvoja igara.

Kompanije danas trebaju da prepoznaju velike talente i da ih sami grade kroz ustaljene programe prakse.

Sa druge strane, Vitalija kaže da je Wargaming Forge program namenjen izgradnji budućih game dev profesionalaca, pa je otuda i veoma važna saradnja sa lokalnim edukativnim ustanovama i inicijativama, što je zapravo i deo internih edukativnih programa kompanije:

Tek smo u polaznoj fazi kada je reč o Forge programu u Srbiji. Za sada pravimo plan i istraživanje tržišta kada je reč o saradnji sa obrazovnim ustanovama ali isto tako i sa organizacijom SGA. Iako smo u početnom stadijumu, mislim da bismo mogli da do proleća 2023. ili do kraja godine već organizujemo prve događaje u Srbiji i konkretnije pričamo o našim daljim planovima.

Vitalija dalje kaže da Wargaming nudi odlične mentore koji su zaduženi za sve praktikante koji mogu besplatno da dobiju znanje iz nekih važnih game dev oblasti kao što su 2D i 3D Art, motion dizajn, Data Science, UX/UI dizajn, QA, softversko inženjerstvo, vizuelni efekti, front-end programiranje i drugo. Naša sagovornica nam takođe otkriva da su polaznici programa takođe plaćeni i da kompanija gleda da im obezbedi adekvatnu zaradu u periodu trajanja prakse:

Ideja nam je da pored stručnih stvari, naše praktikante učimo i mnogim drugim društvenim nastupima, biznis kulturi, ciklusima razvoja jedne igre, zatim da im organizujemo događaje dobrodošlice i zabavna okupljanja. Sve ovo bi značajno doprinelo tome da se oni osete kao deo zajednice.

Govoreći o tome da li iz pomenute kompanije planiraju da zaposle određene kandidate nakon završenog programa prakse, Vitalija ističe da to svakako jeste jedan od krajnjih ciljeva. Prema njenim rečima, najbolji polaznici će zaslužiti svoje mesto u Wargaming-u, jer kako ona dodaje, veliki broj zaposlenja dolazi upravo iz programa praksi, a sa druge strane kompanija ne želi da tako lako izgubi talente u koje je vremenom dosta uložila, pa je otuda realna ideja da im se obezbedi kontinuirani karijerni rast u kompaniji.

Zaključivši naš razgovor, Vitalija je potvrdila da je jedan od glavnih ciljeva Wargaming Forge programa da se tim bolje upozna sa lokalnim gaming i obrazovnim institucijama i da se uspostave neki konkretni planovi za saradnju u godinama koje dolaze.


Za sada su dostupna dva kursa u Srbiji za softversko inženjerstvo i održavanje i studenti iz Srbije su pozvani da se prijave. Sa druge strane, dostupne su i dve prakse isključivo za naše tržište, a obuhvataće oblasti 3D art i tech art. Više informacija dostupno je na zvaničnom sajtu programa. 


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

DocsCube iz Srbije efikasno automatizuje dokumentacije za mala i srednja preduzeća

O tome kako je njihov proizvod postao treći proizvod dana na ProductHunt-u i šta im je taj uspeh doneo, razgovarali smo sa suosnivačem DocsCube startapa.

Startapi i poslovanje

Šta posle godine u kojoj se mehur izduvao?

Tema za ovaj, poslednji članak u godini, došla je prirodno. Svakodnevno me prati u razgovorima s kolegama, startapima, investitorima, u sadržajima koje svakodnevno čitam ili slušam.

Novost

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Propustili ste

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Developer Experience

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Startapi i poslovanje

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Društvene mreže

OnlyFans: Kako su poznate ličnosti normalizovale ‘online’ prostituciju?

U ovoj kolumni, otkrivam vam zašto 'girl power' na internetu nije izraz feminističke borbe i zašto se 'online' prodaja vlastite intime ne razlikuje od prostitucije.

Kultura 2.0

Beckoning je animirani film Save Živkovića – Epic Games i 3Lateral bili deo projekta

Kreiranje dugometražnih animiranih filmova je oduvek bilo nedostižno malim timovima kreativaca pre svega zbog produkcijskih ograničenja, ali zahvaljujući novim tehnologijama situacija se znatno promenila.