Kako se grade web3 kompanije? (Alt Labs)

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Kako se grade web3 kompanije? (Alt Labs)

Gost 101. epizode Office Talks podkasta bio je Vukašin Vukoje, osnivač startapa Alt Labs koji nam je više približio temu web3 infrastrukture i benefite koje pomenuti startap donosi kako za programere, tako i za sve korisnike u web3 ekosistemu.

Alt Labs je prvi tim iz Srbije koji radi na decentralizovanom skladištenju podataka (u okviru ekosistema Filmine), a samo dva meseca od početka projekta dobili su milionsko finansiranje – u dolarima i Filecoin (FIL) tokenima. Sa Vukašinom smo imali priliku da razgovaramo o tome kako je nastao pomenuti startap, uz osvrt na to kako je naš sagovornik započeo karijeru u IT industriji.

Ekosistem Filmine, kako nam je objasnio Vukoje, razvija softver koji omogućava data centar operatorima (poznatim kao rudari) da lako unaprede svoje data centre sa web2 tehnologije na web3 tehnologiju uz alate otvorenog koda, i to bez prethodnog znanja o web3 i uz minimalnu ili nikakvu potrebu za dodatnim hardverom.

Sa Vukašinom samo razgovarali i o trenutnoj postepenoj tranziciji ka web3 tehnologijama koja je tek počela i koja će trajati u godinama koje slede. Upravo zato, ova epizoda je bila idealna prilika da sa našim sagovornikom obradimo više nego aktuelne teme iz web3 oblasti kao što je najavljeni dolazak Metaversa kao novog digitalnog formata, zatim popularnost NFT-ja i prednosti DAO-a u vezi poslovanja u web3 industriji.

Takođe, naš sagovornik je govorio o značaju decentralizovanih sistema, te je iskoristio priliku da slušaocima i gledaocima približi proces ulaska u web3 kao i koje prednosti to donosi developerima. Ostanite sa nama do kraja i saznajte koji su to poslovni planovi za Alt Labs u narednom periodu kada je reč o poslovanju u Srbiji i radu na razvoju web3 infrastrukture.

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Propustili ste

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Startapi i poslovanje

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.