Kako se grade web3 kompanije? (Alt Labs)

Kako se grade web3 kompanije? (Alt Labs)

Gost 101. epizode Office Talks podkasta bio je Vukašin Vukoje, osnivač startapa Alt Labs koji nam je više približio temu web3 infrastrukture i benefite koje pomenuti startap donosi kako za programere, tako i za sve korisnike u web3 ekosistemu.

Alt Labs je prvi tim iz Srbije koji radi na decentralizovanom skladištenju podataka (u okviru ekosistema Filmine), a samo dva meseca od početka projekta dobili su milionsko finansiranje – u dolarima i Filecoin (FIL) tokenima. Sa Vukašinom smo imali priliku da razgovaramo o tome kako je nastao pomenuti startap, uz osvrt na to kako je naš sagovornik započeo karijeru u IT industriji.

Ekosistem Filmine, kako nam je objasnio Vukoje, razvija softver koji omogućava data centar operatorima (poznatim kao rudari) da lako unaprede svoje data centre sa web2 tehnologije na web3 tehnologiju uz alate otvorenog koda, i to bez prethodnog znanja o web3 i uz minimalnu ili nikakvu potrebu za dodatnim hardverom.

Sa Vukašinom samo razgovarali i o trenutnoj postepenoj tranziciji ka web3 tehnologijama koja je tek počela i koja će trajati u godinama koje slede. Upravo zato, ova epizoda je bila idealna prilika da sa našim sagovornikom obradimo više nego aktuelne teme iz web3 oblasti kao što je najavljeni dolazak Metaversa kao novog digitalnog formata, zatim popularnost NFT-ja i prednosti DAO-a u vezi poslovanja u web3 industriji.

Takođe, naš sagovornik je govorio o značaju decentralizovanih sistema, te je iskoristio priliku da slušaocima i gledaocima približi proces ulaska u web3 kao i koje prednosti to donosi developerima. Ostanite sa nama do kraja i saznajte koji su to poslovni planovi za Alt Labs u narednom periodu kada je reč o poslovanju u Srbiji i radu na razvoju web3 infrastrukture.

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.