Analiziramo: Zašto je VS Code omiljeni alat svih developera?

Zašto je VS Code omiljeni alat svih developera?

Ovogodišnje Stack Overflow istraživanje pokazalo je da je Visual Studio Code (VS Code) već četvrtu godinu zaredom najvoljeniji alat među svim developerima. Predstavljamo vam razloge zašto se 74,48% profesionalnih developera, ali i početnika izjasnilo da preferira ovaj alat u odnosu na ostale.

Visual Studio Code (VS Code) je uređivač teksta koji dolazi iz Microsoft porodice, besplatan je za upotrebu, otvorenog koda i kompatabilan sa Windows, Linux i macOS operativnim sistemima. VS Code spada u istu kategoriju kao Atom, Sublime i Text Wrangler, ali sa boljim i naprednijim funkcijama i brojnim ekstenzijama, koje se stalno ažuriraju.

Za razliku od Visual Studia koji je Microsoft-ovo integrisano razvojno okruženje (IDE) za  programe, web lokacije, web aplikacije, mobilne aplikacije i web usluge, VS Code na jednom mestu objedinjuje funkcije za pisanje, uređivanje i otklanjanje grešaka koda.

Dok Visual Studio koristi pomoć Microsoft-ovih platformi za razvoj softvera kao što su Windows API, Windows Presentation Foundation, Windows Forms, Microsoft Silverlight i Windows Store, VS Code samostalno radi na svim platformama.

Uprkos značajnom broju ekstenzija, VS Code ne zauzima previše prostora, te će vam za  download biti potrebno manje od 200 MB. Dodatni bonus predstavlja njegov jednostavan korisnički interfejs koji sa uređivačem uredno organizovanim u odeljke olakšava pisanje kodova i otklanjanje grešaka.

Na osnovu svega navedenog, jasno je zašto VS Code uživa toliku popularnost među developerima, a mi vam predstavljamo pet ključnih činjenica koje ovaj alat čine jedinstvenim.

Podrška za stotine programskih jezika

VS Code dolazi sa ugrađenom podrškom za JavaScript, Node.js i TypeScript, a ukoliko radite sa drugim programskim jezicima, jednostavnim instaliranjem ekstenzija možete dodati i neophodnu podršku za Python, C#, PHP, Rust i stotinu drugih.

Uređivač teksta lako će otkriti jezik na osnovu ekstenzije datoteke i njenog sadržaja. On će istaći sintaksu da bi je prikazao kao kod, a za neke jezike postoji opcija dopisivanja koda i predloga kako bi trebalo da izgleda krajnji rezultat.

Uz to, prevođenje projekata na različite jezike ne zahteva pokretanje posebnog okruženja jer se svi nalaze u jednom prozoru.

Takođe, bitno je istaći i sledeće funkcije:

  • lakše upravljanje kodom
  • brže učitavanje u IDE
  • brže sastavljanje koda
  • pomoć u poboljšanju performansi, IDE ne mora da obrađuje sveske, što datoteke čini nezavisnim
  • smanjivanje veličine projekta
  • lak prenos projekata sa uređaja na uređaj
  • predviđanje potencijalnih grešaka u performansama.
Zahvaljujući bogatom tržištu ekstenzija, VS Code podržava na stotine programskih jezika.

Zajednica okupljena oko tržišta ekstenzija

Svaki uspešan proizvod nastoji da izgradi zajednicu, a VS code uspešno prati ovu praksu – razvija svoju zajednicu na tržištu ekstenzija.

Broj dostupnih ekstenzija koje se koriste u VS Code-u je ogroman. Postoje velike i složene ekstenzije kao što je podrška za C/C++ koja omogućava kretanje kroz kod i isticanje sintaksičkih grešaka. Ali postoje i one jednostavnije kakva je ona koja vam omogućava da nakon početne, automatski ubacite završnu HTML oznaku.

Bitno je da svaki korisnik može da razvije ekstenziju za Visual Studio Code. Na taj način, ekstenzije postaju dostupne drugim korisnicima koji mogu da ih koriste i ostavljaju recenzije.

Činjenica da ih grade programeri uliva poverenje zajednice i čini ekstenzije popularnim, jer su oni ti koji poznaju potrebe svojih kolega i probleme s kojima se susreću u svojim svakodnevnim zadacima. Takođe, ukoliko se suočite sa nekom poteškoćom uvek možete doći do developera koji je napravio ekstenziju, koji će vam izaći u susret i pomoći da rešite problem. To je prednost velike VS Code zajednice.

Ekstenzije nisu namenjene samo programskim jezicima, već mogu pružiti i pogodnosti koje su korisne za potrebe svih developera. Na primer, ukoliko treba da uredite kod uskladišten na serveru, tu je SSH dodatak kad god treba da uredite kod uskladišten na server ili Code Runner kada vas mrzi da dovršite svoj kod sami.

Konačno, tu su VSCode teme. Sa više od 4.000 tema koje možete izabrati, sigurno ćete pronaći šemu boja koja odgovara vašim estetskim kriterijumima. Pojedine ekstenzije  menjaju izgled ikonica (što je dostupno na karticama datoteka i bočnom panelu Explorera).

Multifunkcionalnost

Visual Studio Code na prvi pogled izgleda jednostavno, jer poseduje sve karakteristike savremenog uređivača teksta i prost interfejs. Ipak, on nudi dodatne funkcije koje ga izdvajaju iz mase.

Zajedno sa funkcijama za uređivanje, korisnici dobijaju i ugrađenu konzolu. Nema potrebe da se prozor terminala drži odvojeno, pa softverski developeri dobijaju priliku da koriste jedinstvenu hermetičnu konzolu dok pišu kod.

Integrisana podrška za Git pogodna je za sve koji su navikli na grafički korisnički interfejs u ​​sistemima za kontrolu verzija. Pregledanje razlika i rešavanje grešaka u spajanju dolazi iz zasebnog box-a i pomaže softverskim developerima u rešavanju svakodnevnih problema na koje nailaze u svom radu.

Takođe, postoji i integrisani debugger. Developeri mogu da koriste breakpoint-e i pristupe svim funkcijama kako bi pronašli greške. Podrazumevano, VS Code poseduje debugger za Javascript, a ostali programski jezici imaju podršku preko odgovarajuće ekstenzije.

Visoke performanse

Već smo zaključili da VS Code predstavlja savršenu ravnotežu između uređivača teksta i IDE-a i poseduje sve ekstenzije koje će vam ikada trebati. Ipak, treba pomenuti da postoje i drugi alati koji ispunjavaju ove kriterijume, a to su Atom i Sublime Text.

Sublime je jednostavan uređivač teksta, pogodan za početnike, i kao takav radi solidan posao. Uz to, dosta je brži od VS Code-a.  Međutim, nedostaje mu agilan IntelliSense (zbir funkcija ne jednom mestu) koji poseduje VS Code, zbog čega ga developeri nakon početničke faze veoma brzo prevaziđu.

S druge strane, Atom se može učiniti kao jača konkurencija jer je takođe otvorenog koda, i poseduje bogat paket ekstenzija. Ovaj alat se može pohvaliti i obimnom dokumentacijom o unutrašnjem radu uređivača i njegovom API-ju što developerima koji rade na njegovom razvoju olakšava buduće update-ove. Za razliku od VS Code-a, Atom ima ugrađenu GitHub integraciju, koja vam omogućava da vidite stvari kao što su zahtevi za povlačenje trenutnog repo-a u samom uređivaču.

Integrisana podrška za Git pogodna je za sve koji su navikli na grafički korisnički interfejs u ​​sistemima za kontrolu verzija.

Uigrana zajednica svakodnevno unapređuje performativnost

Većina Atom-ovih performansi je implementirana preko zasebnih paketa, dok su unutar VS Code-a oni već ugrađeni. Stoga, iako deluje preglednije, Atom je znatno sporij od svog konkurenta. VS Code, takođe, optimizuje svoje ekstenzije dosta češće nego što je to slučaj s Atomom, što dovodi do mnogo boljeg korisničkog iskustva.

VS Code implementira Extension Host, pozadinski proces koji aktivno sprečava ekstenzije da utiču na performanse stvarnog razvojnog okruženja. Pored toga, VS Code daje korisnicima pouzdane i jednostavne upite za pretragu i upravljanje ekstenzijama. Ono što korisnike frustrira u vezi Atoma jeste njegova lošija funkcija pretrage i nedostatak sistema ocenjivanja. Sve to otežava potragu za funkcionalnim ekstenzijama.

Dakle, činjenica je da ni jedan alat nema tržište ekstenzija i uigranu zajednicu koja svakodnevno radi na njegovoj evoluciji kao što je slučaj sa VS Code-om.

Široka primena

Iako je primarno namenjen developerima, VS Code je pogodno okruženje za svakoga ko radi u IT industriji.

Na primer, mogu ga koristiti Data stručnjaci jer podržava Jupiter Notebook za vizuelizaciju podataka, ali i popularne frejmove za mašinsko učenje kao što su TensorFlov i PiTorch. Ostale funkcije se uvek mogu nadoknaditi putem third party ekstenzija.

Microsoft je razvio i poseban paket ekstenzija namenjen sistemskim i cloud developerima koje omogućavaju uspostavljanje SSH veza sa udaljenim mašinama i Docker sredinama.

Najzad, postoje i zvanične ekstenzije za rad sa različitim cloud dobavljačima, pa developeri mogu da rade sa uslugama vezanim za AVS, Azure ili Google Cloud platforme koristeći VS Code i tako isporučuju svoja rešenja.

Uz sve to, VS Code je otvorenog koda. Besplatan je za korišćenje, tako da developeri zaposleni u velikim korporacijama imaju slobodu da ga nesmetano koriste. Činjenica da je besplatan motiviše mnoge korisnike da doprinesu njegovoj bazi kodova i ekstenzija i aktivno učestvuju u njegovoj evoluciji. Zbog toga VS Code postaje sve jači iz dana u dan.

Da sumiramo:

Zahvaljujući veoma angažovanoj zajednici, VS Code se izuzetno brzo razvija, nove funkcije se implementiraju svaki dan, svi problemi se brzo rešavaju, a korisničko iskustvo je svakim danom sve bolje, pa nije nikakvo čudo što je ovaj alat već godinama unazad omiljen među svim developerima.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Gaming

Legende gejming industrije na ovogodišnjoj For the Win! konferenciji

SGA će 29. i 30. maja u Beogradu domaćoj i evropskoj gejming zajednici ponuditi uzbudljiv program sa više od 40 govornika, istaknutih predstavnika vodećih globalnih kompanija.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Web 3.0

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.