VOZZi mobilna aplikacija za pomoć na putu duplira broj korisnika svakog meseca

VOZZi na mesečnom nivou duplira broj korisnika – tim otkriva planove za platformu koja povezuje vlasnike automobila i servisere

Osnivač mobilne aplikacije za pomoć na putu govori za Netokraciju o rastu broja korisnika, novim uslugama i izgradnji ekosistema koji ima za cilj da spoji vlasnike automobila, lizing kuće i servisere.

Da li ste i vi širom grada primetili bilborde sa natpisima Crap i Fucking? Ukoliko jeste, zapazili ste novu kampanju domaće aplikacije za pomoć na putu VOZZi koja je lansirana uoči sezone godišnjih odmora.

Iako šaljiva, kampanja govori o istoimenim gradovima u Austriji i Švajcarskoj, i to je bio odličan povod da posle dužeg vremena ponovo posetimo tim koji stoji iza ovog servisa i proćaskamo sa Vladimirom Šijakovićem, osnivačem VOZZi-ja, kojeg smo prvi put upoznali sredinom 2017. godine kada je aplikacija premijerno predstavljena i to po imenu Mile Cvik.

Govoreći o stvarima na kojima je tim radio u proteklom periodu, a bilo ih je dosta, Šijaković započinje razgovor:

U trenutku kada je aplikacija Mile Cvik prerasla svoje okvire i polako krenula da dobija prostor u medijima, interesovanje za samu platformu je poraslo do te mere da je bilo neophodno uozbiljiti priču.

Kako smo mi to predstavili, Mile Cvik je konačno od lokalnog majstora postao ozbiljan servis koja ima novo ime i novi identitet, a sve to zbog lakšeg predstavljanja kako domaćim tako i stranim klijentima.

Broj korisnika i pretplata duplira se na mesečnom nivou

Veliko rebrendiranje tim je sprovodio tokom 2018. godine i time su uvedene nove funkcionalnosti koje se, pre svega, ogledaju ponudom evropskih paketa za pomoć na putu, kao i putnim osiguranjem u saradnji sa osiguravajućom kućom Generali – uvođenje usluge Kasko i osiguranja nekretnine očekuje se uskoro. Samo u proteklih godinu dana tim je značajno povećao broj servisera i šlep službi sa kojima radi – kompanija je potpisala ugovore sa preko 100 firmi i trenutno u svojoj bazi raspolaže sa preko 220 vozila za šlep ili sitne popravke na putevima u okviru Srbije.

Kako Netokracija saznaje, ostvarena su i značajna partnerstva sa evropskim kućama za podršku na putu u zemljama EU i regionu, a sve u cilju povećanja broja servisera koji u datom trenutku mogu da reaguju na poziv u pomoć.

Ponudom tri paketa pokrivenosti, VOZZi je pokrio destinacije na koje domaći putnici najčešće putuju, pri čemu se posebno ističe EU1 kao paket za korisnike koji letuju u Crnoj Gori ili Grčkoj.

Promene koje je tim sproveo deo su šire strategije za VOZZi. Vladimir kaže da su u pitanju četiri bitna stuba za platformu koji ovaj servis nastoji da kreira: podrška korisnicima, prodaja osiguranja, prodaja članskih paketa i reklamne akcije. Sistem je postavljen tako da podrži širenje na B2B segment u okviru kojeg Šijaković vidi VOZZi kao objedinjenu platformu tj. one-stop-shop za sve aspekte posedovanja automobila – od redovnog servisa, registracije, preko osiguranja i drugih promotivnih akcija koje prodavnice mogu da plasiraju korisnicima koji poseduju određeni tip ili model vozila.

Drugim rečima, primena Big Data u servisnom delu autoindustrije.

Komentarišući strategiju, Šijaković za Netokraciju kaže:

Ova četiri stuba poslovanja se i dalje usavršavaju jer od naših korisnika i poslovnih partnera učimo svakodnevno kako da poboljšamo uslugu. Plan je da se svaki od temelja proširi tako da jednog dana bude povezan i sa aplikacijama u sferi B2B poslovanja, gde VOZZi polako prerasta u nešto daleko veće.

Naravno, tu je i širenje na region, što je poseban projekat za svaku zemlju u koju planiramo da se širimo. Pripreme su već uveliko u toku, ovo je aspekt poslovanja kojim ćemo se baviti u 2020. godini.

Uspešnim primerima pomoći na putu do novih korisnika

Razgovarajući o korisnicima, Vladimir ne skriva da se u proteklom periodu broj mesečno aktivnih korisnika, ali i broj kupljenih paketa, gotovo duplira. Stabilnom rastu u dobroj meri doprineli su i primamljivi paketi pomoći na putu u Srbiji i Evropi pri čemu korisnici mogu da biraju od regionalne, do šire regionalne pokrivenosti, ali i potpune pokrivenosti na nivou kontinentalne Evrope:

Kao što je i očekivano, u sezoni putovanja u turističkim agencijama dominiraju letovališta u Grčkoj i Crnoj Gori, koja su pokrivena našim paketom EU1.

Sa terena dobijamo informacije da se kupuje i mnogo EU2 paketa jer korisnici pored pokrivenosti okolnih zemalja žele da imaju i proširenu ponudu za Evropu, kao i dodatne pogodnosti kao što su još veća teritorijalna pokrivenost, prevoz do kuće, pokriće za rezervne delove i organizacija slanja delova ukoliko je potrebno, smeštaj ili rent-a-car za vreme popravke ili šlepanja automobila.

U sklopu VOZZi partnerske mreže nalaze se i kompanije iz ‘retail’ sektora, dok je korisnicima koji su na putu, a koji nemaju pristup Internetu, omogućen automatski poziv VOZZi call centra putem kojeg mogu da prijave kvar na vozilu i zatraže potrebnu pomoć na putu.

Ističući važnost izgradnje poverenja kod korisnika, Šijaković navodi da je tim nedavno imao jedno od prvih korišćenja EU2 paketa izvan teritorije Srbije, te da je čitav proces dokumentovan kako bi se postojećim i budućim korisnicima približio proces upotrebe VOZZi pomoći na putu. O čemu je tačno reč?

Ovo je bio prvi slučaj korišćenja VOZZi EU2 paketa. Korisnik je bio u Grčkoj na odmoru sa porodicom kada im se desio kvar na automobilu. Poziv je usledio putem aplikacije i našeg call centra gde je korisnik izrazio želju da završi letovanje, da bi poslednjeg dana porodica i auto bili prebačeni u Srbiju do mesta prebivališta bez bilo kakve dodatne naplate ili skrivenih troškova.

Porodica je bila prezadovoljna uslugom, što se može videti i u video testemonijalu koji je naš tim snimio, a koji je do sada generisao više od 50.000 pregleda. Korisniku smo pružili servis koji je bio pokriven EU2 pretplatom, a to je šlep do kuće – bez sitnih slova u ugovoru kojima se mnogi servisi ograđuju od ovakve usluge, iako je naplaćuju.

Od tada, a samo u ovoj sezoni, tim je zabeležio nekoliko slučajeva auto šlepa od Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, pa sve do Grčke uz, kako Vladimir naglašava, pozitivne komentare korisnika kojima je pomoć na putu pružena.

‘White label’ modelom do novih partnerstava, jer ako je mogao i Rimac…

Još od prvog dana kada smo upoznali Vladimira i kada smo razgovarali o digitalizaciji servisnog dela autoindustrije, nije skrivao ogroman potencijal za primenu ovakvih rešenja u B2B segmentu. Kao kompanija koja stoji iza VOZZ-i aplikacije, KOV Technology d.o.o. dobio je nedavno priliku da svoje znanje primeni u izradi brendirane aplikacije za AKS Fleet – lizing kuću koja je sa aplikacijom digitalizovala najveći broj procesa koji su donedavno zahtevali korisnički servis i gomilu papirologije.

Pomišljajući na Matu Rimca koji je otvoreno govorio o prodaji tehnologije drugim proizvođačima automobila i koliko im je to pomoglo da prebrode neke od najtežih perioda u kompaniji, zanimalo nas je kako je došlo do ove saradnje? Šijaković objašnjava za Netokraciju zašto je kompanija ušla u white label model:

Zamislite recimo zakazivanje promene pneumatika iz letnjih u zimske na floti automobila koja prelazi preko 1.000 vozila. To je više hiljada poziva, usklađivanja, zakazivanja, otkazivanja, vremena itd. Ovo je samo jedan od logističkih problema koje smo rešili kreiranjem kompletnog sistema od back-office upravljanja, pa do korisnika i aplikacije na telefonu.

Iz poslovne saradnje sa AKS Fleet-om od ranije, kao i sagledavanja problema u njihovom poslovanju, proaktivnosti i inovacijama prema klijentima, nastala je aplikacija My AFS Car koja će olakšati sa jedne strane poslovanje AKS Fleet-u, a sa druge strane njihovim korisnicima olakšati komunikaciju, zakazivanje servisa, razmenu informacija kako o automobilu koji voze iz flote, tako i o obavezama i pravima koje imaju korišćenjem vozila.

Putem aplikacije My AFS Car, korisnici lizing usluga mogu da prate stanje svog automobila, ali i da zakažu redovan servis, zamenu guma, kao i da prijave štetu nastalu na automobilu.

Šijaković dodaje da je My AFS Car aplikacijom olakšano čak i prijavljivanje štete kod nezgoda u vezi sa vozilom. Čitava saradnja sa partnerskom kompanijom trajala je nekoliko meseci dok prva verzija aplikacije nije ugledala svetlost dana, a kako saznajemo, saradnja je nastavljena na obostrano zadovoljstvo sa idejom da se sistem dodatno unapređuje i razvija:

Ovaj B2B segment je otvorio nove puteve i mogućnosti koje VOZZi kao platforma kontinuirano razvija kako za pojedinačne korisnike, tako i za poslovne sisteme i kompanije. Vezano za B2B segment, najavićemo da radimo i na rešenju povezivanja GPS sistema za praćenje u okviru aplikacije za flotno upravljanje u jednu platformu koja može naći primenu od lizing, rent-a-car i drugih kompanija koje se bave upravljanjem velikog broja automobila.

Digitalna servisna knjižica uskoro bi mogla biti deo VOZZi ponude

Kada je već reč o B2B saradnji, naš sagovornik ne krije da postoji nekoliko vertikala koje kompanija ispituje i na kojima radi u ovom trenutku. Jedna od njih je i rad na sistemima kao što je ESB (Electronic Service Book) koji bi bio ponuđen velikoj mreži auto servisa radi uspostavljanja standardizacije unosa i čuvanja podataka o automobilima i njihove servisne istorije na cloud platformama:

Zamislite sledeći scenario: jednog dana kada budete kupovali polovan automobil imaćete njegovu kompletnu istoriju u VOZZi mobilnoj aplikaciji, jer su podaci uneseni preko ESB sistema.

Takođe, povezivanje sa GPS sistemima i podaci o automobilu imaju široku primenu počevši od preventivne dijagnostike, osiguranja, pa sve do sistema bezbednosti putnika. Ovo predstavlja samo jednu od inovacija u kompletnoj servisnoj industriji koja je veoma fragmentisana i koja prosto čeka da neko dođe, digitalizuje je i standardizuje.

Vladimir je svoju karijeru gradio u finansijskom sektoru gde je radio za brokerske firme i bavio se investicionim bankarstvom, da bi se u Srbiju vratio 2003. godine kada je i ostvario prvi dodir sa lizing kompanijama – a potom i stekao uvid u mnogobrojne probleme sa kojima se autoindustrija i servisni deo ove industrije susreću.

Tim spreman na rast, obezbeđene i finansije za narednih godinu dana poslovanja

Ukoliko pitate osnivače koji je najstresniji deo rada na sopstvenom tehnološkom startapu, većina njih će vam reći da je to period rasta i skaliranja operacija, kao i tima. Upravo sa ovim izazovom suočava se i VOZZi tim, te nas je zanimalo kako Šijaković gleda na posao koji očekuje kompletnu ekipu, ali i da li je kompanija u ovom trenutku u potrazi za novim ljudima.

„Rast je krenuo zajedno sa početkom rasta broja korisnika i potrebe za uslugama, tako da i VOZZi zahteva veći broj ljudi za podršku, prodaju, marketing, a pogotovo u sektoru developmenta kako bi se ispratio ovaj ubrzani rast“, kaže naš sagovornik i napominje da se tim preventivno sprema za još brži rast – cilj im je, kako saznajemo, da optimizuju rad platforme sve od nekoliko hiljada, do milion korisnika.

Za kraj, interesovalo nas je i kako tim stoji po pitanju resursa neophodnih za dalji razvoj VOZZi platforme. Vladimir kaže da su prema njegovom mišljenju svakako najveća investicija ljudi, tim koji deli zajedničku viziju gde će VOZZi biti u naredne tri godine, ali ističe da bi od značajnijih investicija istakao i činjenicu da je tim prepoznat od strane Inovacionog fonda krajem 2018. godine čije je sufinansiranje tj. učešće na projektu omogućilo nabavku nove opreme i pokrilo tekuće troškove tima u period od godinu dana.

Od tada, kompanija je još jednom bila za pregovaračkim stolom:

Investicioni ciklus za sledećih 12 meseci je u međuvremenu obezbeđen i ono što nas čeka je širenje van Srbije.

Ističući da je rešenje problema za korisnike ujedno i najbitniji cilj kompanije, Šijaković završava dvočasovni razgovor pozivajući sve čitaoce da i sami preuzmu aplikaciju i upoznaju se sa paketima pomoći na putu, dodajući da VOZZi tim nastavlja da se bori za svoj deo kolača vredan četiri miliona evra u Srbiji koliko se na domaćem tržištu ostvari promet od unajmljivanja šlep službi.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Godina u kojoj smo uništili srpski IT

Da, pričam o izmenama zakonskih regulativa vezanih za porez na dohodak građana. Po ko zna koji put imamo šansu da uradimo nešto veliko i sami uprskamo, kao reprezentacija u fudbalu.

Mobilno

Google i u Beogradu omogućio pregled javnog gradskog prevoza!

Google Maps od danas su konačno omogućile korisnicima u Beogradu da na svojim pametnim telefonima dobiju uvid u kretanje gradskog prevoza, cene karte i druge bitne informacije o GSP-u.

Kultura 2.0

Mogu li dva prijatelja iz IT-ja pozicionirati Srbiju na mapi evropskih biciklista – kroz projekat Serbia Upside Down?

Dvojica kolega i prijatelja koji rade u IT industriji svoju ljubav prema biciklizmu i putovanjima spojili su u projekat pod nazivom 'Serbia Upside Down'. Njihova ideja je da se kroz velike biciklističke ture u Srbiji naša zemlja približi njihovim kolegama IT-jevcima iz Zapadne Evrope kao vredno turističko mesto. O čemu se tu zapravo radi?

Propustili ste

Kultura 2.0

CM-ovi su oči, uši i glas vaših brendova i kompanija na Internetu – i neće skoro nestati

Danas se obeležava dan Community Manager-a i zato smo se zapitali dokle ćemo slaviti ovu profesiju i gde su uopšte CM seniori.

Tehnologija

Kako paušalci mogu pristupiti svom eSandučetu i poreskom rešenju za 2020. godinu?

Januar 2020. za preduzetnike paušalce doneo je još jednu novost – rešenje o porezu direktno u njihovo eSanduče. Međutim, sudeći po reakcijama preduzetnika, taj proces nije jednostavan kao što izgleda. O tome šta vam je sve potrebno kako biste pristupili rešenju o prispelim obavezama analiziramo u nastavku teksta.

Gaming

Igre niškog gaming studija Peaksel preuzete su više od 300 miliona puta, a njihov kvalitet prepoznao je i Google

Niški gejming studio Peaksel može se pohvaliti sa čak 330 miliona preuzimanja svojih igara sa poznatih prodavnica kao što su App Store i Google Play. Ovo je njihova priča.

Ekskluzivno

Ako želimo dalji rast srpskog startap ekosistema, potrebna nam je podrška institucija – pokazuje Startap skener

Srpski startap ekosistem, iako je i dalje po veličini, resursima i iskustvu mali i nalazi se tek u prvoj fazi razvoja, jedan je od najbrže rastućih u odnosu na ekosisteme koji se nalaze u istoj fazi - zaključak je istraživanja Startap skener. Šta moramo promeniti kako bismo održali taj rast?

Startapi i poslovanje

Startap Shyft zahvaljujući development timu u Srbiji podigao investiciju od $15 miliona

Kalifornijski startap Shyft podigao je Serija A investiciju u iznosu od 15 miliona dolara što je, gledano sa lokalnog stanovišta, posebno važno jer se njegov kompletan development tim nalazi upravo u Srbiji.

Kultura 2.0

Razumete podatke koji objašnjavaju zašto ljudi odlaze iz Srbije? Prijavite se na konkurs čiji je nagradni fond 40.000 dolara

UNDP i UNFPA su pripremili nagradni fond od 40.000 dolara za timove koji predlože inovativna rešenja koja doprinose razumevanju izazova koje donosi depopulacija.