Visa Everywhere Initiative: Poziv za međunarodno takmičenje upućen i srpskim fintech startapima

Visa Everywhere Initiative: Poziv za međunarodno takmičenje upućen i srpskim fintech startapima

Inovativni finansijski startapi širom Centralne i Istočne Evrope, Bliskog istoka i Afrike imaju priliku da osvoje 35.000 dolara za prvo mesto u CEMEA regionu i 125.000 dolara na globalnom nivou - na ovogodišnjem Visa Everywhere Initiative takmičenju.

Globalni program inovacija po imenu Visa Everywhere Initiative 2022. poziva fintech startape iz platne industrije da predstave svoje inovativne proizvode i apliciraju za vredne novčane nagrade, uz mogućnost sklapanja partnerstva sa globalnim brendom Visa.

Finalisti će imati priliku da bliže upoznaju zainteresovane predstavnike u oblasti fintech poslovanja, u bankarskom, trgovačkom, vladinom i sektoru rizičnog kapitala sa svojim rešenjima na globalnoj sceni. Pobednici takmičenja iz celog sveta okupiće se u Kataru ovog novembra na finalu Visa Everywhere Initiative takmičenja gde će se nadmetati za nagradu od 125.000 dolara.

Poziv upućen i crypto startapima

Program će imati jasan fokus na CEMEA region, sa ogromnom šansom za startape koji razvijaju proizvode i rešenja koja imaju za cilj podršku zajednici. Ovogodišnji program Inicijative je proširen, te sada uključuje i startape koji koriste kriptovalute kao i Visa Direct servis, rešenje za plaćanje koje može pomoći preduzećima da na inovativne načine prenesu novac na milijardu krajnjih tačaka širom sveta, putem kartica i platnih platformi.

Visa Everywhere Initiative mreža, koja raste svake godine, trenutno obuhvata 8.500 startapa iz celog sveta. Od svog pokretanja 2015. godine, program je pomogao startapima iz preko 100 zemalja da zajedno prikupe više od 2,5 milijardi dolara finansiranja, rešavajući jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavaju preduzetnici u ranoj fazi.

Vladimir Đorđević, direktor kompanije Visa za region Jugoistočne Evrope, pozvao je domaće startape da se prijave za ovogodišnje takmičenje:

Fintech startapi i drugi inovatori transformišu načine plaćanja, olakšavajući većem broju ljudi da pristupi novcu onda kada im je potreban, a zbog pandemije ovo pitanje postalo je izuzetno važno. Verujem da Visa Everywhere inicijativa predstavlja veliku šansu upravo za predstavnike domaće startap zajednice, koja se intenzivno razvija poslednjih nekoliko godina. Putem globalne platforme, učesnici će imati mogućnost da pokažu svoja revolucionarna rešenja, kao i priliku da steknu međunarodnu vidljivost i pristup Visa globalnoj mreži.

Prethodna izdanja Inicijative dala su nekim od najperspektivnijih inovatora u oblasti plaćanja priliku da ubrzaju rast. Jedan od prošlogodišnjih finalista za CEMEA region je MayaSoft, startap iz Uzbekistana. U partnerstvu sa kompanijom Visa predstavio je prvo rešenje za beskontaktno plaćanje u Uzbekistanu, zasnovano na Visa Tap to Phone tehnologiji, sertifikovanoj u skladu sa zahtevima Visa Ready programa.

Pobednik prošlogodišnjeg takmičenja za CEMEA region je startap PAYZE iz Gruzije, sa najboljim inovativnim rešenjem za plaćanje i trgovinu u cilju rešavanja izazova plaćanja sutrašnjice. Uz podršku Visa mreže i novčanu nagradu od 25.000 dolara, PAYZE tim je tokom 2021. obradio više od 250.000 transakcija. Giorgi Tsurtsumia, suosnivač i jedan od izvršnih direktora gruzijske kompanije, izjavio je:

Takmičenje na globalnoj sceni, zajedno sa nekim od najprestižnijih startap kompanija u svetu i, što je još važnije mogućnost da dobijete globalnu izloženost i podršku od brenda od poverenja kao što je Visa, bilo je izuzetno dostignuće za PAYZE.

Ovogodišnje VEI takmičenje donosi dva nova izdanja u Egiptu i Saudijskoj Arabiji, kao i globalno finale u Kataru u novembru 2022. godine. Inicijativa traži inovativne i ambiciozne preduzetnike koji unapređuju zajednice rešavajući probleme plaćanja i trgovine sa kojima se suočavaju preduzeća svih veličina i sektora, a koja uključuju:

Pružaoce i izdavaoce digitalnih usluga:

 • Blockchain i kriptovalute
 • Crowdfunding
 • Bankarstvo kao usluga
 • BIN sponzori
 • Izdavaoci
 • Menadžeri programa

Digitalno izdavanje:

 • Blokčejn i kriptovalute
 • Alternativno kreditiranje
 • Upravljanje ličnim finansijama
 • Transferi novca i doznaka
 • Digitalno bankarstvo (neo bankarstvo)
 • Digitalni novčanici, P2P & transferi
 • Benefiti za zaposlene
 • Platne obaveze (Payables)
 • Korporativne kartice (upravljanje troškovima)

Dodatna vrednost za trgovce i/ili potrošače u pogledu finansija:

 • Podaci i analitika
 • ID, autentifikacija i bezbednost
 • Nova tehnologija osiguranja (InsurTech)
 • Lojalnost
 • Trgovačke usluge i alati
 • Infrastruktura procesa i plaćanja
 • Tehnologija maloprodaje
 • Ostalo

Mala i srednja preduzeća:

 • Kretanje novca (isplate, interni računi, P2P vendor i plaćanja)
 • Prihvatanje (e-trgovina i mobilno plaćanje)
 • Upravljanje rizikom (povraćaj sredstava, itd.)
 • Upravljanje brendom (izgradnja zajednice, itd.)
 • Ostalo

Više informacija o Visa Everywhere Initiative takmičenju pogledajte na sajtu kompanije Visa.

*Visa ne stiče nikakav kapital od takmičara projekta Visa Everywhere Initiative.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Index Health osigurao dodatnih $3 miliona investicije za unapređenje proizvoda

Startap domaćeg osnivača Luke Ivićevića, Index Health iz Majamija, koji nudi usluge telemedicine zasnovane na personalizovanim podacima pacijenata, podigao je novih $3 miliona u 'seed' rundi investiranja.

Karijere

Borislav Vesnić: I game dev industrija u Srbiji se suočava sa otkazima, ali i dalje je u blagom porastu

Visoki porezi i nedostatak mentorstva u vođenju biznisa i dalje su glavni neprijatelji domaće gejming industrije, kaže Borislav Vesnić, jedan od osnivača Tricoman Studios. O tome, ali i o drugim izazovima (i dobrim stranama) njegovog preduzetničkog puta sa njim razgovaramo u intervjuu koji sledi.

Tehnologija

Mislav Malenica: Razvoj veštačke inteligencije nije uticao na otkaze u IT industriji

Mislav Malenica, osnivač AI startapa Mindsmiths i potpredsednik organizacije Cro AI, na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu bio je jedan od panelista, a u intervjuu za Netokraciju objasnio je zašto veštačka inteligencija ne može zameniti ljude i kako takav stav štetno utiče na njen razvoj.

Propustili ste

Intervju

Decenter u Srbiji pokreće R&D odeljenje sa ciljem razvoja novih naprednih Web3 rešenja

R&D kompanije Decenter podrazumeva grupu hakera koji imaju slobodu da istražuju, rešavaju probleme i stvaraju nova rešenja bez mnogo brige o biznisu, rokovima ili tržištu.

Kolumna

Kako je domaći startap Hunch postao prepoznatljiv brend u Holandiji

Hunch već drugu godinu za redom sponzoriše Dutch Search Awards, dodelu nagrada za najbolje holandske marketinške agencije, koja se održava u Utrehtu. Ove godine se vraćamo bogatiji za tri nagrade koje je osvojila agencija sa kojom radimo, i sa misijom da uspostavimo dominaciju na holandskom tržištu.

Startapi i poslovanje

Srpsko-nemački randevu.tech zatvorio ‘pre-seed’ investiciju od € 325.000

ICT Hub Venture, TS Ventures Fond i Earlybird Vision Lab inkubator udruženo su investirali u randevu.tech - tehnološku kompaniju sa sedištem u Berlinu i Beogradu koja transformiše način na koje kompanije grade i razvijaju B2B marketplace rešenja i digitalne proizvode.

Office Talks Podcast

Stanje IT industrije i odnos programera prema HR-u

U 169. epizodi Office Talks podkasta sa Ivom Marinković (Smallpdf) i Anom Golobočanin (Daon), analiziramo trenutno stanje na IT tržištu kao i probleme sa kojima se susreću tehnološke kompanije.

Karijere

Popunite anketu o transparentnosti IT plata u Srbiji

Inicijativa "Anketa o platama - Transparentnost zarada u IT industriji" biće anonimna, a pokrenuta je sa ciljem unapređenja transparentnosti i otvorenosti unutar srpske IT zajednice.

Novost

Trickest lansira javnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a

Trickest, startap koji posluje u domenu automatizacije cybersecurity procesa, lansirao je svima dostupnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a.