Domaća Vega IT otvara kancelariju u Londonu

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Nakon otvaranja kancelarije u Njujorku, početkom godine Vega IT je otvorila i kancelariju u Londonu. Počeci ove kompanije su bili u outsourcing-u, a prethodnih godina su počeli transformaciju u globalnu organizaciju koja ko-kreira najinovativnije proizvode na svetu. Razvoj kompanije bez stranih investitora daje im potpunu autonomiju da strateške odluke donose sami analiziranjem tržišta i uočavanjem novih prilika.

Danas pored Saše Popovića, jednog od osnivača ove kompanije, pričamo i sa Nikolom Prelevićem i Ričardom Morisom koji su se početkom godine pridružili kompaniji Vega IT na poziciji Managing Directors, UK.

U trenutku kada se čitava IT industrija nalazi u krizi, vi ste se odlučili za ovaj krupan korak. Kako ste došli na ideju za otvaranje UK kancelarije?

Saša: Kada smo osnivali kompaniju pre 16 godina, imali smo veoma skromna sredstva na raspolaganju. Tada, kao i mnoge domaće IT kompanije rešili smo da gradimo biznis kroz outsourcing model poslovanja. Drugim rečima, bili smo podizvođači nekih većih stranih kompanija i često krajnji klijenti nisu ni znali da postoji Vega IT.

Međutim, sada je situacija drugačija i preko 90% prihoda nam dolazi od krajnjih klijenata. I ne samo to nego smo vremenom sticali sve više iskustva i domenskog znanja iz industrija naših klijenata, što nam je omogućilo da pružamo uslugu sa dodatom vrednošću i time postanemo još interesantniji kompanijama širom sveta.

Takođe, u poslednje vreme zapošljavamo i ljude sa specifičnim znanjem i iskustvom iz zemalja iz kojih dolaze naši klijenti i to je jedan od načina da budemo pravi partneri našim klijentima jer smo u mogućnosti da im pomognemo i sa strategijom razvoja digitalnih proizvoda. 

Prethodnih godina smo videli da kad otputujemo u zemlje u kojima su naši klijenti postižemo puno bolje rezultate u prodaji. Pretpostavili smo da će rezultati biti još bolji ako umesto povremenih putovanja budemo imali i lokalno prisustvo u najzanimljivijim zemljama u kojima poslujemo. Velika Britanija je naše najveće tržište i odande nam dolazi preko 32% prihoda. Tamo i dalje vidimo ogroman prostor za rast, pa smo odlučili da spojimo ta dva i iskoristimo tu priliku na najbolji mogući način.

Finansijska stabilnost je uvek bila jedan od najvažnijih ciljeva našeg poslovanja. Od osnivanja kompanije trudimo se da i tokom dobrih i teških vremena što racionalnije trošimo. Zbog toga smo u prilici da sada, uprkos tome što se svet nalazi u krizi, pravimo smelije poteze koji će nam se višestruko isplatiti kada se kriza završi.

Saša Popović, jedan od osnivača kompanije Vega IT.

Koji sve profili stručnjaka će raditi u Londonskoj kancelariji?

Saša: Otkako smo počeli da pravimo planove za globalno širenje, znali smo da na novim tržištima kao prve zaposlene želimo da imamo ljude koji imaju višedecenijsko iskustvo u konsultantskim ulogama. Za ovaj pristup smo se odlučili jer nam ideja nije bila da zaposlimo obične prodavce koji će samo nuditi naše usluge, već da ti ljudi mogu direktno da pomognu klijentima sa inovacijama i digitalizacijom poslovanja. Tek nakon toga, kao prirodan sled događaja, dolaze naše usluge razvoja softvera.

Pored toga, postoji još jedan bitan benefit za naš biznis od toga što osnivamo kancelarije u inostranstvu, a usudim se da kažem da benefit postoji i za naše kolege, kao i za lokalnu zajednicu. Mi u stranim zemljama zapošljavamo ljude koji imaju višedecenijsko iskustvo u radu u velikim kompanijama kakve još uvek ne postoje u našoj zemlji.

Time što postaju deo naše organizacije, pomažu nam da dodatno učimo iz njihovih iskustava i zatim unapređujemo svoje poslovanje. Mnoge naše sadašnje kolege će vremenom odlaziti od nas da osnuju svoje firme ili da karijeru nastave kod drugih poslodavaca i tako će se ta znanja doneta iz inostranstva širiti dalje.

Kako ste izabrali partnere koji će vas predstavljati u novoj kancelariji?

Saša: Za našu kancelariju u Londonu, kao partnere smo izabrali Ričarda i Nikolu sa razlogom. Oni poseduju decenije stručnosti u različitim industrijama u kombinaciji sa preduzetničkim duhom i inovativnim načinom razmišljanja. Takođe, jasno razumeju našu viziju: da zajedno sa najinovativnijim firmama ko-kreiramo najbolje svetske digitalne proizvode.

Šta za vas, kao nove partnere u kompaniji, znači ova prilika?

Ričard: Osnivanje Vega IT UK kancelarije je odlična prilika za nas obojicu da izađemo iz sveta velikih kompanija poput IBM, Atos, i Thoughtworks i ponovo osetimo pokretačku energiju, ali u okviru uspostavljene organizacije, bez birokratije i iscrpljujućih procesa na koje smo navikli.

Dodatno, imamo priliku da se vratimo onome što zaista volimo da radimo, a to je da budemo bliski sa klijentima, da razumemo njihove digitalne izazove i da im pomognemo da ih prevaziđu. Srećni smo što možemo da zaista razvijemo biznis i stavimo sva naša životna učenja, u mlado dinamično preduzeće koje već ima fantastičnu reputaciju na tržištu Velike Britanije.

Nikola Prelević i Ričard Moris su se početkom godine pridružili kompaniji Vega IT na poziciji Managing Directors.

Kako je do sada tekla vaša profesionalna karijera?

Nikola: Većinu svoje karijere proveo sam u finansijskoj i zdravstvenoj industriji kroz rad u kompanijama poput Atos, Accenture i ThoughtWorks gde sam kreirao digitalne strategije i pomagao klijentima da transformišu svoje poslovanje.

Skoro dvadeset godina pomažem klijentima u više sektora na njihovim digitalnim putovanjima, od postavljanja strategije i direktnog rada sa rukovodiocima na najvišim nivoima i njihovim timovima, do vođenja isporuke i implementacije transformacije digitalnih proizvoda, platformi, kao i kreiranjima strategija za implementaciju veštačke inteligencije i sistemskih integracija.

Ričard: Na samom početku svoje konsultantske karijere, moje uloge su bile u solution delu supply chain-a, zatim sam postao Head Performance Improvement & Cost Reduction, a nakon toga i Head of Strategy and Business Transformation. Kada sam u kompaniji Atos postao partner, ponovo mi se uloga promenila i postao sam globalni lider za TMU (telecom, media & utilities).

Neki od mojih najzanimljivijih projekata uključivali su i Olimpijske igre u Londonu 2012, razvoj strategije angažovanja navijača u Fudbalskom klubu Liverpul i definisanje digitalne strategije za British Tennis, u saradnji sa Lawn Tennis Association. Nedavno sam sa IBM-om pomagao klijentima komunalnih preduzeća da omoguće prelazak Velike Britanije na Net Zero putem korišćenja podataka i digitalizacije.

Koji su naredni poslovni planovi za kompaniju Vega IT kako u Srbiji tako i van naše zemlje?

Saša: Sada kada su naše kancelarije u Njujorku i Londonu u funkciji i kada vidimo prednosti naše strategije, spremni smo za ulazak na nova tržišta. Drago mi je što mogu da podelim da smo trenutno u procesu osnivanja kancelarije na Bliskom istoku. Radujem se što ću podeliti više detalja sa vama u vezi sa tim u narednim mesecima.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.