Valerija Spasojević: Spoznajom sebe i prihvatanjem prilika naći ćete pravi put u karijeri

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Valerija Spasojević: Spoznajom sebe i prihvatanjem prilika naći ćete pravi put u karijeri

Sa Valerijom smo razgovarali pre četiri godine, kada je tek otpočinjala svoju karijeru u nemačkoj IT industriji. U novom intervjuu ona nam govori o tome šta se sve od tada promenilo na njenom karijernom putu, s kojim izazovima se suretala i šta ima da poruči mladima u Srbiji.

Ukoliko ste pratili Netokraciju pre četiri godine, imali ste priliku da čitate o Valeriji – devojci koja je sa 12 godina napravila prvi sajt, sa samo 22 pokrenula vlastiti HLT ‘outsourcing’ studio, a potom se zaposlila u nemačkoj kompaniji Babbel, gde su devet meseci čekali njen potvrdan odgovor i konačnu odluku o tome da li će svoju karijeru nastaviti van granica naše zemlje.

Danas je Valerija Spasojević zaposlena na poziciji Head of Monetization and Product u kompaniji Asana Rebel, a sa njom smo razgovarali o tome kako izgleda njen život u Nemačkoj, šta je promenila u svojoj karijeri, čime se bavi njena nova kompanija i šta bi sve savetovala mladim talentovanim ljudima koji razmišljaju da krenu njenim putem.

Prošle su četiri godine od tvog poslednjeg intervjua za Netokraciju. Šta se od tada promenilo u tvojoj karijeri?

Valerija: Kada sam prešla u Babbel 2017. godine, moja karijera je još uvek bila usmerena ka tehničkoj poziciji – Web Optimization Manager pri Marketing Tech timu, koji se bavio conversion optimizacijom (nas troje je bilo u timu) što se dalje grana na Performance Marketing (gde je bilo preko 100 zaposlenih).

Međutim, posle šest meseci moj team lead odlučio je da napusti Babbel, a kolega koji je bio u mom timu prešao je u drugi, pa sam ostala sama. Zahvaljujući mom team lead-u koji je i tokom Babbela postao moj prijatelj i mentor u Berlinu, upoznala sam se sa AB testingom.

S obzirom na to da sam ostala sama u timu, preuzela sam odgovornost AB testinga i time sam ušla u taj svet. Moja pozicija se proširila ne samo na kodiranje landing stranica, već i na optimizaciju. Babbel sam napustila 2019. godine i nakon toga se pridružila Asani Rebel kao CRO Manager (Conversion rate optimization Manager).

Tako sam započela karijeru koja je orjentisana ka AB testingu. S obzirom na to da sam imala grafički i tehnički background, još uvek sam sama dizajnirala i kodirala testove. Asana Rebel je imala kulturu AB testinga i data-driven pristupa što mi je znatno pomoglo u daljoj karijeri.

Nedugo posle toga, 2020. godine dobijam promociju u “Head of Monetizaton and Product”, preuzimam product tim i pridružujem se menadžmentu. Danas je moja pozicija usmerena ka vođenju tima, dizajniranju testova na strani akvizicije korisnika, pricing planova, ali i product featur-a, kodingu  testova, analizi i dugoročnom planiranju.

Koliko vremena ti je trebalo da se adaptiraš na mentalitet i kulturu poslovanja u Nemačkoj?

Valerija: Kultura poslovanja je u potpunosti drugačija u poređenju sa mojim prethodnim iskustvom (barem u trenutku kad sam ja napustila Srbiju), dosta toga je zasnovano na poverenju, preuzimanju odgovornosti i samostalnom vođenju projekata (a ne top-down pristupu). Moj prvi tim činili su pripadnici čak 54 nacije, svi su bili otvoreni i spremni da pomognu, pa sam se brzo adaptirala.

Što se tiče adaptacije u okruženje, trebalo mi je oko dve godine. U početku sam mislila da će taj proces ići brže, ali zapravo ima dosta sitnica koje treba uzeti u obzir: učenje jezika, pronalazak stana, dokumentacija, snalaženje u gradu, uklapanje u mentalitet koji je znatno drugačiji od našeg. Zapravo, dve godine brzo prolete.

Da li si za ove četiri godine stekla nova i unapredila već postojeća znanja i kako ti je to pomoglo u karijernom napretku?

Valerija: S obzirom na to da se moja karijera promenila poslednjih godina, dosta sam naučila o psihologiji korisnika, podacima, analizi podataka, biznisu, a takođe i vođenju tima.

Opiši nam svoje trenutno zaposlenje, koje sve alate koristiš na poslu i koliko se tvoja trenutna pozicija razlikuje od one u prethodnoj kompaniji?

Valerija: Asana Rebel je aplikacija koja ima holistički pristup, sadrži u sebi vežbe koje su inspirisane jogom, meditaciju, muziku za fokus, kviz o zdravlju i još mnogo toga, imamo 800.000 aktivnih pretplatnika.

Kultura poslovanja i moja pozicija dosta se razlikuju od prethodne u Babbelu. U pitanju je manja kompanija, pa je u okviru nje lako biti inicijator promene. U Babbel-u, koji broji preko 700 zaposlenih, svi procesi su se odvijali dosta sporije. Na primer, redizajn početne stranice je zahtevao godinu dana i prolazak kroz niz odobrenja.

U Asani Rebel se mnogo brže donose odluke i implementiraju promene. Kultura je u velikoj meri zasnovana na AB testingu i Data-driven pristupu. Svaka promena koja utiče na iskustvo korisnika mora da prođe kroz AB testing, a zaposleni su organizovani u sprintovima i “daily standup-ima” u okviru tima. Svakog kvartala definišemo OKR (Objectives and Key Results), koji nam pomažu da ujednimo tim oko ciljeva (svako ima slobodu da predloži promenu).

Kultura je u kompaniji Asana Rebel u velikoj meri zasnovana na AB testingu i Data-driven pristupu.

Kako smo 2020. godine postali remote kompanija, svakih šest meseci imamo team building-e, a svake srede sastanak koji je otvoren za sve zaposlene gde prolazimo kroz KPI-eve firme. Neverovatno je koliko zapravo sa malim timom može dosta toga da se postigne, sve dok je timu jasno šta se zapravo dešava u firmi. Od alata koristimo: Figma (za dizajn), Looker (za data BI), Mixpanel (za product analituku), React, Ruby on Rails (tehnologije na WEB-u).

Koliko ti je značilo da karijeru započneš osnivanjem vlastitog biznisa i koje su prednosti “učenja u hodu”?

Valerija: Iz neke moje perspektive i mog iskustva, učenje u hodu pruža slobodu, eksperimentisanje i vreme za pronalaženje nekog svog puta. S druge strane, verujem da tradicionalno školovanje takođe ima svoje prednosti: sazrevanje, upoznavanje ljudi koji imaju slična interesovanja i postepeno građenje karijere. Mislim da nema pravog ili pogrešnog puta, samo treba da se prepozna šta je potrebno u tom trenutku nama samima i da se ka tome stremi.

Šta bi poručila mladima koji odluče da krenu tvojim putem?

Valerija: Ono što bih poručila mladima jeste da kad god im se ukaže prilika da prihvate nešto, to i urade, da što više eksperimentišu sa poslovima/projektima, jer time će steći veliko iskustvo, znanja, a i spoznaju sebe samih.

Citiraću knjigu koju trenutno čitam, “Build”, od Tonija Fadela (Tony Fadell): “The only failure in your twenties is inaction. The rest is trial and error”. Takođe, savetovala bih im da pronađu mentora/e koji će im pomoći na njihovom putu. Ja sam imala tu sreću da su me uvek pratili dobri mentori – od srednje škole, pa do sada.

Da li želiš da se dodatno usavršavaš ili si se u potpunosti pronašla na trenutnoj poziciji?

Valerija: Zadovoljna sam sa trenutnom pozicijom. Samim tim što još uvek svakog vikenda jedva čekam ponedeljak, znam da sam na dobrom putu. Ali, mislim da sticanjem visoke pozicije unutar firme, učenje ne prestaje i da pozicija team lead-a ili višeg menadžmenta ne predstavlja prestiž, pa je jako bitno da ta osoba ostane u operativi.

Iako ova pozicija, sama po sebi, iziskuje strateško planiranje i veću odgovornost, ali da bi se sagledao biznis i unapredili postojeći mehanizmi, jako je bitno da je osoba bliska sa svakodnevnim poslom. Jedino tako možemo unaprediti biznis i pomoći svom timu.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Karijere

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.