Iza Uplati.rs stoji mladi tim koji želi da digitalizuje i olakša transakciju novca između fizičkih lica u Srbiji

Iza Uplati.rs stoji mladi tim koji želi da digitalizuje i olakša transakciju novca između fizičkih lica u Srbiji

Verovatno ste često bili u situaciji da želite da prijateljima ili članovima porodice uplatite novac online na jednostavan i brz način. Novi servis Uplati.rs ima rešenje koje se zasniva na jedinstvenom IPS QR kodu.

Mobilna aplikacija Uplati koja je za sada dostupna za Android operativni sistem omogućava korisnicima da na jednostavan, brz i siguran način generišu IPS QR kod koji drugi korisnici mogu skenirati pomoću svoje m-banking aplikacije i uplatiti novac drugom licu.

U kojoj god da ste banci, potrebno je povezati bankovni račun (korisnici mogu imati račune u različitim bankama), uneti željeni iznos i pokazati ili podeliti generisan IPS QR kod. Sve transakcije se obavljaju preko m-banking mobilne aplikacije banke uplatioca, što samim tim garantuje maksimalnu sigurnost i bezbednost.

“Inicijalna ideja za realizaciju ovog projekta rodila se jednog dana u martu 2021. godine. Prilikom odlaska na posao razmišljao sam kako da se na najbrži način izvrši transfer novca između dva fizička lica”, započinje razgovor Dušan Bobičić, idejni tvorac ovog servisa. On nam u nastavku objašnjava kako se razvijao Uplati.rs alat i koji su naredni poslovni planovi za njega i njegov tim.

Budućnost fintech-a je tu, hoće li je NBS prepoznati?

Kako nam je naš sagovornik otkrio, plan za alat Uplati je u startu bio da se kreira servis za digitalno obostrano plaćanje, ali bez komplikacija u vezi vraćanja kusura, fizičkog kontakta, ali i problema koje zadaju bankovne aplikacije, kao na primer unošenje broja računa, ostalih podataka i drugo. Upravo zato, Dušan ističe sledeće:

Nakon te prve misli, setio sam se da je NBS izbacila IPS QR kod, i da taj kod može svako da napravi. Želeli smo da olakšamo i ubrzamo proces pravljenja IPS QR koda, a kasnije i da olakšamo sam transfer novca između fizičkih lica.

Za razvoj Android aplikacije nam je od tog momenta bilo potrebno oko nedelju dana, sa pratećom dokumentacijom i vizuelnim identitetom. Aplikacija je primarno bila za internu upotrebu, ali s obzirom da se prijateljima jako svidela odlučili smo da je objavimo za širu upotrebu.

Ono što nam Dušan dalje otkriva, jeste da tim nije imao konkretne kontakte sa Narodnom Bankom Srbije, ali ne krije da bi voleli da stupe u kontakt sa njima, kako bi mogli da čuju njihovu krajnju ideju i, ukoliko je moguće, da ostvare neki vid saradnje. “Smatramo da je naša krajnja ideja budućnost fintech industrije u Republici Srbiji i regionu, a postoji dosta statističkih indikatora koji bi pokazali da je to tačno – na primer, statistika izbačena od strane NBS, a u vezi IPS-a”, kaže Bobičić, osvrnuvši se tom prilikom i na bezbednost podataka korisnika:

Što se tiče zaštite podataka, ne čuvamo i ne posedujemo podatke na našim serverima. Sve se odvija na uređajima krajnjeg korisnika. U slučaju mobilne aplikacije koristi se sigurno i kriptovano skladište podataka na samom uređaju. Svakako, broj računa se ne smatra osetljivim podatkom. Na primer brojevi računa velikih firmi dostupni su na sajtu APR-a.

Kao što smo već napomenuli na početku, IPS QR kod je moguće preuzeti kao sliku ili kopirati jedinstveni link pa podeliti nekome. Kad se pristupi podeljenom linku, generiše se povezani QR kod, a mobilna aplikacija funkcioniše tako što unesete podatke o računu na koji želite da vam ležu uplate, a potom možete taj račun iskoristiti za pravljenje uplata unosom imena pošiljaoca i iznosa uplate.

Na pitanje Netokracije kako je izgledao tim koji je radio na ovom projektu, naš sagovornik otkriva da je glavna osoba zadužena za razvoj mobilne aplikacije i grafičkog identiteta prijatelj i kolega Filip Grdović, koji je i odličan programer i veliki detaljista. Sa druge strane, Anđela Bojić i Dušan rade na web aplikaciji kao neki proof of concept, a sa ciljem da Uplati.rs postane lak za korišćenje i za ljude koji ne žele da preuzmu aplikaciju. Naravno, tu je i Vuk Marinković koji pomaže čitavom timu oko SEO strategije, kao i sa daljim razvojem ideje.

Aplikacija je već sada dostupna za Android operativni sistem, dok se iOS verzija očekuje u narednih mesec i po dana.

Saradnja sa bankama i lansiranje iOS aplikacije kao naredni planovi

Iako na prvi pogled izgleda da su došli do konačnog i idealnog rešenja servisa, pomenuti tim na čelu sa Dušanom ima dosta ideja i planiranog prostora za usavršavanje svog alata. Osim volje i želje, ova mlada ekipa ima i viziju, dok je sa druge strane potrebna i želja banaka i NBS-a da sarađuju sa njima i na taj način naš sagovornik smatra da mogu razviti jedan funkcionalan i koristan domaći proizvod.

Ipak, za uspeh na tržištu, potrebno je uvek ponuditi više od konkurencije koja u ovom slučaju ne manjka, o čemu nam je Dušan i govorio:

Konkurentni i slični proizvodi su svakako prisutni na tržištu. Međutim, naš alat se razlikuje po tome što imamo i mobilnu aplikaciju, jedinstven UX, prepoznatljiv identitet, ali i po tome što ne čuvamo podatke. Takođe, tu je i stvar vizije servisa “Uplati”, kao nečeg što nije samo aplikacija za pravljenje QR koda.

Za sada, kreatori ovog servisa nemaju neki kratkoročni biznis plan, ali su otvoreni za vidove sponzorstva i saradnju sa NBS i drugim bankama u Srbiji. Pored toga, plan im je i da ostvare saradnje sa kompanijama za izradu knjigovodstvenih programa. Štaviše, dalji koraci za tim iz Srbije podrazumevaju da se završi sa prvom fazom sistema, kao i da se ostvare pomenute saradnje kako bi njihova ideja lakih instant plaćanja između fizičkih lica mogla da zaživi u Srbiji i regionu.

“Sve ovo bi takođe postavilo platformu korišćenja sličnih aplikacija i sistema u radu privrednika, pa se samim tim povećava i produktivnost zaposlenih. Imamo u planu i izbacivanje iOS aplikacije, koja bi mogla da se očekuje u narednih mesec, mesec i po dana”, zaključio je na kraju Dušan.


Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Zabava i zanimljivosti

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Web 3.0

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.