Iza Uplati.rs stoji mladi tim koji želi da digitalizuje i olakša transakciju novca između fizičkih lica u Srbiji

Iza Uplati.rs stoji mladi tim koji želi da digitalizuje i olakša transakciju novca između fizičkih lica u Srbiji

Verovatno ste često bili u situaciji da želite da prijateljima ili članovima porodice uplatite novac online na jednostavan i brz način. Novi servis Uplati.rs ima rešenje koje se zasniva na jedinstvenom IPS QR kodu.

Mobilna aplikacija Uplati koja je za sada dostupna za Android operativni sistem omogućava korisnicima da na jednostavan, brz i siguran način generišu IPS QR kod koji drugi korisnici mogu skenirati pomoću svoje m-banking aplikacije i uplatiti novac drugom licu.

U kojoj god da ste banci, potrebno je povezati bankovni račun (korisnici mogu imati račune u različitim bankama), uneti željeni iznos i pokazati ili podeliti generisan IPS QR kod. Sve transakcije se obavljaju preko m-banking mobilne aplikacije banke uplatioca, što samim tim garantuje maksimalnu sigurnost i bezbednost.

“Inicijalna ideja za realizaciju ovog projekta rodila se jednog dana u martu 2021. godine. Prilikom odlaska na posao razmišljao sam kako da se na najbrži način izvrši transfer novca između dva fizička lica”, započinje razgovor Dušan Bobičić, idejni tvorac ovog servisa. On nam u nastavku objašnjava kako se razvijao Uplati.rs alat i koji su naredni poslovni planovi za njega i njegov tim.

Budućnost fintech-a je tu, hoće li je NBS prepoznati?

Kako nam je naš sagovornik otkrio, plan za alat Uplati je u startu bio da se kreira servis za digitalno obostrano plaćanje, ali bez komplikacija u vezi vraćanja kusura, fizičkog kontakta, ali i problema koje zadaju bankovne aplikacije, kao na primer unošenje broja računa, ostalih podataka i drugo. Upravo zato, Dušan ističe sledeće:

Nakon te prve misli, setio sam se da je NBS izbacila IPS QR kod, i da taj kod može svako da napravi. Želeli smo da olakšamo i ubrzamo proces pravljenja IPS QR koda, a kasnije i da olakšamo sam transfer novca između fizičkih lica.

Za razvoj Android aplikacije nam je od tog momenta bilo potrebno oko nedelju dana, sa pratećom dokumentacijom i vizuelnim identitetom. Aplikacija je primarno bila za internu upotrebu, ali s obzirom da se prijateljima jako svidela odlučili smo da je objavimo za širu upotrebu.

Ono što nam Dušan dalje otkriva, jeste da tim nije imao konkretne kontakte sa Narodnom Bankom Srbije, ali ne krije da bi voleli da stupe u kontakt sa njima, kako bi mogli da čuju njihovu krajnju ideju i, ukoliko je moguće, da ostvare neki vid saradnje. “Smatramo da je naša krajnja ideja budućnost fintech industrije u Republici Srbiji i regionu, a postoji dosta statističkih indikatora koji bi pokazali da je to tačno – na primer, statistika izbačena od strane NBS, a u vezi IPS-a”, kaže Bobičić, osvrnuvši se tom prilikom i na bezbednost podataka korisnika:

Što se tiče zaštite podataka, ne čuvamo i ne posedujemo podatke na našim serverima. Sve se odvija na uređajima krajnjeg korisnika. U slučaju mobilne aplikacije koristi se sigurno i kriptovano skladište podataka na samom uređaju. Svakako, broj računa se ne smatra osetljivim podatkom. Na primer brojevi računa velikih firmi dostupni su na sajtu APR-a.

Kao što smo već napomenuli na početku, IPS QR kod je moguće preuzeti kao sliku ili kopirati jedinstveni link pa podeliti nekome. Kad se pristupi podeljenom linku, generiše se povezani QR kod, a mobilna aplikacija funkcioniše tako što unesete podatke o računu na koji želite da vam ležu uplate, a potom možete taj račun iskoristiti za pravljenje uplata unosom imena pošiljaoca i iznosa uplate.

Na pitanje Netokracije kako je izgledao tim koji je radio na ovom projektu, naš sagovornik otkriva da je glavna osoba zadužena za razvoj mobilne aplikacije i grafičkog identiteta prijatelj i kolega Filip Grdović, koji je i odličan programer i veliki detaljista. Sa druge strane, Anđela Bojić i Dušan rade na web aplikaciji kao neki proof of concept, a sa ciljem da Uplati.rs postane lak za korišćenje i za ljude koji ne žele da preuzmu aplikaciju. Naravno, tu je i Vuk Marinković koji pomaže čitavom timu oko SEO strategije, kao i sa daljim razvojem ideje.

Aplikacija je već sada dostupna za Android operativni sistem, dok se iOS verzija očekuje u narednih mesec i po dana.

Saradnja sa bankama i lansiranje iOS aplikacije kao naredni planovi

Iako na prvi pogled izgleda da su došli do konačnog i idealnog rešenja servisa, pomenuti tim na čelu sa Dušanom ima dosta ideja i planiranog prostora za usavršavanje svog alata. Osim volje i želje, ova mlada ekipa ima i viziju, dok je sa druge strane potrebna i želja banaka i NBS-a da sarađuju sa njima i na taj način naš sagovornik smatra da mogu razviti jedan funkcionalan i koristan domaći proizvod.

Ipak, za uspeh na tržištu, potrebno je uvek ponuditi više od konkurencije koja u ovom slučaju ne manjka, o čemu nam je Dušan i govorio:

Konkurentni i slični proizvodi su svakako prisutni na tržištu. Međutim, naš alat se razlikuje po tome što imamo i mobilnu aplikaciju, jedinstven UX, prepoznatljiv identitet, ali i po tome što ne čuvamo podatke. Takođe, tu je i stvar vizije servisa “Uplati”, kao nečeg što nije samo aplikacija za pravljenje QR koda.

Za sada, kreatori ovog servisa nemaju neki kratkoročni biznis plan, ali su otvoreni za vidove sponzorstva i saradnju sa NBS i drugim bankama u Srbiji. Pored toga, plan im je i da ostvare saradnje sa kompanijama za izradu knjigovodstvenih programa. Štaviše, dalji koraci za tim iz Srbije podrazumevaju da se završi sa prvom fazom sistema, kao i da se ostvare pomenute saradnje kako bi njihova ideja lakih instant plaćanja između fizičkih lica mogla da zaživi u Srbiji i regionu.

“Sve ovo bi takođe postavilo platformu korišćenja sličnih aplikacija i sistema u radu privrednika, pa se samim tim povećava i produktivnost zaposlenih. Imamo u planu i izbacivanje iOS aplikacije, koja bi mogla da se očekuje u narednih mesec, mesec i po dana”, zaključio je na kraju Dušan.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kojih 12 grešaka prave osnivači startapa?

U 181. epizodi Office Talks podkasta, ugostili smo Milenu Milić i Miljana Tekića koji su s nama analizirali prvi Garaža report i otkrili 12 najčešćih grešaka kojima domaći startapi odbijaju investitore!

Startapi i poslovanje

Garaža report: Greške kojima srpski startap osnivači odbijaju VC fondove

U razgovoru sa Milenom Milić analizirali smo razloge zbog kojih je došlo do stagnacije u rastu domaćih startapa, objavljene u reportu zajednice Garaža.

Kultura 2.0

Da li u jeku veštačke inteligencije zaboravljate “Kako vaš mozak radi”?

Američki neuronaučnik i TED govornik Greg Gejdž, posetio je Srbiju tokom Nedelje svesti o mozgu i predstavio dopunjeno izdanje svoje knjige "Kako vaš mozak radi – neuronaučni eksperimenti za svakoga".

Propustili ste

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.

Office Talks Podcast

Prodaja IT usluga : Saveti direktora prodaje Hooloova

Gost 185. epizode Office Talks podkasta bio je Đorđe Vukotić, prodajni direktor u kompaniji Hooloovoo koji nam je objasnio kako izgraditi uspešan sales tim u domenu IT industrije.

Startapi i poslovanje

‘Fundraising’ za startape iz ljudske perspektive

Pre nego što započnemo ovaj razgovor, želeo bih da zamislite da smo na jednoj prijateljskoj kafi i sve što ćete čuti tj. pročitati je nešto što bih, lično, voleo da je meni neko ispričao (mnogo grešaka i pristupa) ranije.

Karijere

Social Impact Award program pomaže 10.000 mladih preduzetnika godišnje

Nevladina organizacija Razlivalište već devet godina uspešno sprovodi globalni Social Impact Award (SIA) program podrške društvenom preduzetništvu. Ukoliko imate između 15 i 30 godina i želite da uplovite u preduzetničke vode, sve o programu pročitajte u tekstu koji sledi!

Internet marketing

Anka Gorgiev: 95% novih proizvoda ne uspe, zato je tu neuromarketing da razume korisnike

DigiTalk konferencija u Zrenjaninu nam se bliži, a publika će pored mnogih predavača imati priliku da posluša predavanje Anke Gorgiev koja je stručnjak iz oblasti neuromarketinga, a sa kojom smo imali priliku da detaljno porazgovaramo u intervjuu koji sledi.