€150 miliona vredan UNIQA Ventures ulagaće u startape širom centralne i istočne Evrope

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

€150 miliona vredan UNIQA Ventures ulagaće u startape širom centralne i istočne Evrope

UNIQA Ventures, ogranak kapitala osiguravajuće grupe UNIQA sa sedištem u Beču, nedavno je udvostručio obim ulaganja za serija A investicije u centralnoj i istočnoj Evropi (CEE) na 150 miliona evra.

Prema rečima Andreasa Nemeta, izvršnog direktora UNIQA Ventures, centralna i istočna Evropa nisu samo sve interesantniji regioni iz ekonomske perspektive, već su prilično aktivni u pogledu početnih investicija. Od 2021. godine u ovom delu Evrope u nastajanju stvorene su 34 kompanije jednoroga. Ovo uključuje imena kao što su UiPath, Skipe, Rohlik, Bolt, kao i hrvatski Infobip.

Investicije u budućnost finansija, osiguranja i zdravstva već su se pretvorile u deo brenda UNIQA Ventures, što je i dokazano ranim investicijama u austrijski kripto jednorog Bitpanda i češki BNPL provajder, Tvisto Paiments (nedavno prodat za 116 miliona dolara). Sa svojim novim kapitalom, pomenuti fond će tražiti sledećeg jednoroga u centralnoj i istočnoj Evropi, s obzirom da je region zabeležio značajan rast početnih investicija u poslednjih nekoliko godina, piše The Recursive.

Ono što je bitno napomenuti, jeste da već pet godina UNIQA Ventures podržava mlade startape u ranoj fazi rasta sa scaleup kapitalom. Sa investicijama od preko 65 miliona evra u više od 30 kompanija, pet exita i jednim jednorogom, stopa uspeha UNIQA Ventures fonda je do sada bila odlična.

Šta stoji iza rekorda UNIQA Ventures-a?

Čini se da je jedan od razloga kreiranja ovog nezavisnog VC fonda zapravo stvaranje malog, ali moćnog tima koji može brzo zatvoriti startap investicije na osnovu jasnih kriterijuma. Ovako postavljena struktura je dala UNIQA Ventures-u priliku da radi brzo sa velikom fleksibilnošću, a da i dalje ima pristup mreži i znanju jedne od najvećih grupa za finansijske usluge u CEE regionu.

Sa druge strane, Nemet smatra da tržište startapa i tech rešenja postaje sve integrisanije i on ne vidi veliku razliku između istočne Evrope i recimo Nemačke ili Austrije, dok relativno mala lokalna tržišta u većini zemalja centralne i istočne Evrope (osim Poljske i Rumunije) motivišu osnivače da razmišljaju na međunarodnom planu od prvog dana poslovanja. UNIQA Ventures sebe vidi kao privremenog partnera i u isto vreme podršku u najkritičnijoj fazi rasta.

Jedan odličan primer je Tvisto, kompanija koja je postala vodeći BNPL provajder u pomenutom delu Evrope. Ipak, prvo se moraju otkriti pravi startapi koji brzo rastu. Trenutno, UNIQA Ventures ima 150 miliona evra za ulaganje, dok će otprilike polovina novog kapitala biti uložena u startape iz istočnog i centralnog dela Evrope, dok će druga polovina otići tehnološkim kompanijama u zapadnoj Evropi i u već pomenutom regionu Starog kontinenta.

“Početi sa ulaganjima u startape pre pet godina bila je hrabra odluka. Danas već ubiramo plodove i radujemo se što ćemo pratiti i podržati mnoge startape u CEE regionu i širom Evrope na njihovom putu poslovnog rasta”, zaključio je Nemet.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.

Gaming

Playstudios sa fondom od $10 miliona i osnivanjem novog blockchain tima ulazi u web3

Kompanija Playstudios, kreator revolucionarne platforme lojalnosti 'playAWARDS' i brojnih nagrađivanih mobilnih igara, juče je najavila pokretanje novog blokchain departmana pod nazivom 'playBLOCKS'.

Karijere

HelloWorld i ove godine ispituje ‘Puls srpske IT zajednice’: IT-jevci, popunite anketu i podržite istraživanje

Sajt za zapošljavanje IT kadrova HelloWorld.rs i međunarodna istraživačka agencija MASMI trenutno sprovode istraživanje o iskustvima na poslu u IT sektoru.