UNICEF: Kupovinom NFT tokena pomažete deci sa smetnjama u razvoju

UNICEF u Srbiji pokrenuo humanitarnu akciju – kupovinom NFT tokena pomažete deci sa smetnjama u razvoju

Povodom obeležavanja 75 godina rada UNICEF-a predstavljena je i dalje aktuelna specijalna kolekcija jedinstvenih digitalnih tokena - NFT, koja će biti izložena do 11. decembra. Izložba ima humanitarni cilj nabavke asistivne tehnologije koja pomaže deci sa smetnjama u razvoju da povećaju svoje sposobnosti i veštine.

Istovremeno sa izložbom počinje i online aukcija u kriptovaluti na Ethereum blockchain-u, koja je napravljena uz ekspertsku podršku ECD-a i MVP Workshop-a. Početna cena svakog NFT-a je 1 Ethereum (oko 4.300 dolara). Ova aukcija odvija se na stranici donacije.unicef.rs, a UNICEF poziva sve firme i ljude dobre volje koji trguju kriptovalutama i poseduju ih da se nadmeću i tako pomognu deci sa smetnjama u razvoju.

Sav prihod ostvaren prodajom jedinstvenih digitalnih tokena na pomenutoj izložbi upotrebiće se za humanitarni cilj, a na aukciji će se naći 15 NFT tokena sa motivima uspešnih igara domaće scene razvoja igara koje je obezbedila Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA), adaptiranim motivima sa murala umetnika okupljenih oko Runaway fondacije, te posebnim foto-momentima iz svetske sportske karijere UNICEF-ovih nacionalnih ambasadora, Ane Ivanović i Aleksandra Saše Đorđevića.

Cilj UNICEF-a je da uz pomoć donacija prikupljenih tokom online aukcije obezbedi asistivnu tehnologiju za razvojna savetovališta i vrtiće u Srbiji, kako bi deca sa smetnjama u razvoju dobila pomoć za komunikaciju sa vršnjacima i odraslima, za igru, učenje i druženje, kao i za korišćenje drugih tehnologija i aparata.

Specijalna kolekcija UNICEF-ovih jedinstvenih digitalnih tokena obuhvata radove uličnih slikara Dejana Ivanovića, Mihajla Prostrana, Nikole Gajića, Nikole Mihajlovića i Andreja Josifovskog, koji su svoje radove naslikali tokom Runaway festivala ove godine. Netokracija je imala priliku da razgovara upravo sa Andrejom Josifovskim kao autorom jednog od NFT tokena, ali i sa Vladimirom Trkuljom, Innovation konsultantom pri UNICEF-u u Srbiji.

Tehnologija u službi dece i humanitarnosti

Govoreći o tome kako je i na koji način došlo do inicijalne ideje za realizaciju ovog digitalnog umetničkog humanitarnog projekta, a samim tim i izložbe, Aleksandar nam otkriva da UNICEF globalno već godinama radi sa blockchain tehnologijom i podržava projekte ovog tipa širom sveta. Prema njegovim rečima, delovalno je kao logična stvar iskoristiti povod obeležavanja 75 godina UNICEF-a i potrebu dece sa smetnjama u razvoju za asistivnom tehnologijom za kreiranje prve UNICEF-ove NFT kolekcije.

Naš sagovornik objašnjava da je na ovaj način posebno iskorišćeno NFT globalno ludilo koje je počelo ove godine i činjenica da je to trenutno jedan zaista vruć trend. Ovim potezom UNICEF zapravo želi da predstavi sebe kao organizaciju koja prati tehnološke trendove, i da se približi blockchain i kripto zajednicama u Srbiji (a i šire).

S obzirom na to da je vrednost NFT-a na izložbi vrednovan u Ethereum kriptovaluti, pa je samim tim i njihova cena visoka (oko 4.300 dolara), zanimalo nas je kome je tačno namenjena kupovina ovih tokena kako bi pomogli samu akciju. Vladimir nam objašnjava sledeće:

Rukovodili smo se paketom opreme koja je potrebna za paket asistivne tehnologiju za jedan od razvojnih centara za koje želimo da obezbedimo podršku za decu sa smetnjama u razvoju. Kupovinom jednog NFT-a, jedan centar dobija osnovnu opremu koja obezbeđuje mogućnost da porodice i deca sa smetnjama u razvoju isprobaju različite uređaje, vide što najviše pomaže njihovoj deci i tako možda po prvi put iskuse neke od svakodnevnih životnih radosti.

Zato cena (1 ETH) po NFT-u ima dodatnu vrednost koju donosi ova kupovina. Računamo da su potencijalni kupci dominantno ljudi koji su već u kripto svetu, koji poseduju kripto valute, i koji žele da kupovinom NFT-ja osim direktne pomoći ugroženoj deci, daju podršku UNICEF-ovim naporima da prihvati nove tehnologije. Mislim da će to biti dominantno pojedinci, ili pojedinci koji vode kompanije koje žele da javno stanu uz UNICEF.

Za sada, kako nam je Vladimir otkrio, postoji jedna ponuda (od 1 ETH) za NFT Saše Đorđevića, a s obzirom na to da ja aukcija otvorena do 19. decembra, iz UNICEF-a računaju da je to dobar početak. Situacija se inače može pratiti u realnom vremenu, budući da su stvari na blockchainu uglavnom uvek transparentne.

Izložba je bila održana u galeriji Ozone, a sada je dostupna za sve posetioce online.

Na pitanje Netokacije da li u narednom periodu ova svetska organizacija u Srbiji planira neke slične humanitarne akcije koje će imati digitalnu pozadinu, Vladimir pozitivno odgovara, dodajući da je plan da se povežu sa domaćim NFT projektima i da sa njima razgovaraju kako mogu da sarađuju:

Web3 tehnologija trenutno važi za jednu od naizgled validnih opcija koje će definisati svet u kojem ćemo živeti za pet do deset godina, te nemamo nameru da propustimo priliku da već sada počnemo sa aktivnostima u tom domenu. UNICEF nije primarno humanitarna organizacija – jedan od ključnih stubova UNICEF-ovih aktivnosti je obrazovanje.

Plan je da vidimo kako web3 i sve prednosti (ali i opasnosti) koje ta tehnologija donosi možemo da približimo deci u Srbiji, da bi imala izglednije šanse za sigurniju budućnost. Koristim priliku da pozovem ljude koji prave web3 proizvode da razmisle kako bi se ta tehnologija mogla staviti u službu dece, na bilo koji način – i da nam se jave.

NFT je budućnost digitalne umetnosti

Svoje iskustvo učestvovanja u ovom humanitarnom projektu sa nama je podelio i Andrej Josifovski, jedan do umetnika koji je sa svojim NFT-om učestvovao u ovoj izložbi. Slikajući već više puta za decu, da bi im ambijent njihovog boravišta učinio lepšim i prijatnijim, naš sagovornik je odlučio da nastavi istim putem i na taj način se priključi ovoj akciji.

“Ranije sam radio na omiljenim dečiji likovima iz mašte i stvarnosti, ali i motivi radosti i sreće, koje sam preselio u bolničke ustanove, vrtiće, škole. Bilo mi je veliko zadovoljstvo i čast da se odazovem pozivu UNICEFA i budem deo te velike roditeljske porodice”, kaže Andrej, objasnivši nam tom prilikom više o njegovoj umetničkoj karijeri:

Počeo sam kao slikar uličnih murala, oslikavajući slobodarske likove iz naše istorije koji su s verom u boga, časno utirali put stvaranja jedne savremene i pravno uređene države kakav je Srbija bila.

Zatim je došao i period kada sam se više okrenuo simbolizmu konceptualnih postavki, tako da je to sada postala moja predominantna svera rada. Skulpture kao što su Zlatni kontejner, Zlatni cvet Katarzis, Svetleći zlatni falus, Zlatni eksperimentali točak, Zlatne klackalice za prekobrojnu decu, Zlatne vile, neke su od mojih ostvarenja te vrste.

Andrej kaže da je bilo izuzetno izazovno kreirati NFT delo za ovu izložbu, posebno zato što je prvo bilo potrebno da se sve logistički organizuje, s obzirom da su ovo stvarni murali od preko 200m2 koji su kasnije digitalizovani u NFT. Njegovo delo, dečak koji gleda u svemir kroz prozor, definiše to da svemir počinje maštom i završava se maštom. “Ima li nešto životnije od dečije mašte? Svet ostaje deci i njihovoj mašti i dok je dece biće i svemira i u njemu zvezda”, iskren je Andrej. 

Andrej zaključuje da ova oblast digitalne umetnosti predstavlja budućnost i da je to za njega veliki stvaralački izazov koji će on sa radošću prihvatiti u periodu koji je pred nama.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Sponzorisano

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.