‘Digitalna anarhija’ zvana Uber, promeniće naše zakone

‘Digitalna anarhija’ zvana Uber, promeniće naše zakone – hteli mi to ili ne

Kompanija koja je napravila pravu pometnju taksi službama širom sveta, svoje poslovanje iz Sjedinjenih Američkih Država polako prebacuje u Istočnu Evropu, a vođeni skorašnjim događajima (khm, neredima) jasno je da stvari na Starom kontinentu i ne idu tako glatko, obzirom na strožije zakone koji vladaju u Evropskoj uniji. Kako se to reflektuje na poslovanje Ubera, otkrivamo u analizi.

uber_zakon

Kada se samo uzme u obzir broj taksi vozila i ljudi koji žive od ovog posla, jasno je da svaka konkurencija koja utiče na njihovo poslovanje nije dobrodošla. Poslednjih nekoliko meseci možemo dosta čuti o Uberu i njegovom dolasku na ove prostore, međutim poruke koje stižu iz taksi udruženja i raznih ministarstava najavljuju da će se ovaj “problem” rešiti pre nego što se i pojavi.

Da li je zaista tako?

Pogledajmo samo Francusku gde je servis pored standardne usluge lansirao i UberPop – uslugu koja omogućava fizičkim licima da voze putnike svojim automobilom. Iako incidente i proteste u tim razmerama nismo očekivali (pogotovo ne u Francuskoj), ono što je ključno u čitavoj priči jeste da je servis nastavio da radi za vreme protesta, pa čak i neko vreme posle hapšenja zvaničnika u toj državi:

Da stvari budu zanimljivije, broj vožnji skočio je za 30%, stavljajući nam do znanja da vlast više nije ta koja odlučuje o validnosti i regularnosti nekog servisa, već sam narod. Vox populi!

Vidite, strategija Ubera zasnovana je na jednoj prostoj činjenici – servisi i usluge lansiraju se jedva unutar okvira zakona, a korisnici kasnije određuju da li im se takva usluga sviđa, te u velikoj meri i utiču na njihove parlamentarne predstavnike ne bi li se zakoni promenili u korist njihovih omiljenih usluga. Pogledajte samo Airbnb.

I dok taksisti pale Uber vozila, dok vlasti hapse njihove predstavnike, korisnici su progovorili - hoćemo Uber kažu.
Dok taksisti pale Uber vozila… dok vlasti hapse njihove predstavnike, korisnici su progovorili – hoćemo Uber kažu!

I pored mnogobrojnih sukoba i neslaganja na prostoru Sjedinjenih Američkih Država, Uber nastavlja sa poslovanjem, efektivno promenivši živote milione Amerikanaca. Na ulicama velikih metropola nećete više čuti “Let’s catch a cab!”, već “Let’s call an Uber”.

Samo nedavno kompanija se sukobila sa gradonačelnikom Njujorka, Bilom de Blasiom koji je predložio zakon kojim bi se broj Uberovih vozila limitirao, a ova ride-sharing kompanija uzvratila je jako agresivno, kreiravši posebnu kampanju u okviru koje su se pojavile i poznate ličnosti. TV, radio, novine, digital… Uber je okupirao Njujork. Ubrzo je gradonačelnik Blasio popustio, a Uber nastavio sa radom, pokazavši da zakoni više nisu bitni – pogotovo ne kada kontrolišete javno mnenje.

Da li tako može i na Balkanu? Naravno.

Kako bi najbolje dali odgovor na ovo pitanje, nije potrebno da pogledamo dalje od Francuske gde se u ovom trenutku i dalje vodi bitka za tržište prevoza. Iako su taksisti u izdejstvovali privremenu pobedu, rat nije gotov, a Uber već sada smišlja novi napad, prateći iz nedelje u nedelju sve veći broj vožnji jer narod je progovorio – želimo Uber, šta sad hoćete od nas?

Interesantno je, a i posve važno, znati da Uber i druge tehnološke kompanije kao što su Airbnb, Google, Facebook, pa i mnogi drugi, više ne gledaju na zakone kao na limitirajuće okvire koji su tu postavljeni sa razlogom, već nastoje da koračaju na njihovim ivicama, praveći se pomalo “blesavi”, ali i gledajući reakcije njihovih korisnika koji najbolje pokazuju šta je to što narod želi. Uostalom, to je demokratija?

ekic
Narod, a ne sudije, lupiće zakonskim čekićem.

Kada pak govorimo o Balkanu, mislim da svi već znamo koje je mišljenje domaćih taksista kada je Uber u pitanju. I mislim da svi isto toliko znamo koje je mišljenje Ubera kada su domaći taksisti i ministarstva u pitanju. Dve strane, jedna protiv druge. Ko će pobediti?

Pa narod, ko drugi. Makar o tome odlučivali za pet godina. Ono što ostaje između, to su društvene promene uslovljene tehnologijom od kojih ne možemo pobeći.

Ili ideš u korak sa svetom, ili te taj isti korak gazi. Druge nema.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Startapi i poslovanje

TS Ventures ime je Telekomovog fonda vrednog 25 miliona evra – vodiće ga Davor Sakač

Novi fond poslovaće nezavisno od matične kompanije, a odluku o investiranju donosiće panel domaćih i inostranih eksperata. Prvi čovek TS Ventures fonda otkriva nam više detalja o novom poduhvatu.

Office Talks Podcast

Društvena igra iz Srbije koja osvaja svet

U 60. epizodi Office Talks podcasta imali smo zanimljive goste, tačnije Dušana Jovčića i Davida Bilobrka koji su osnivači studija za razvoj društvenih igara, Kerber Games.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Office Talks Podcast

U čemu je tajna najboljih IT poslodavaca?

O brendiranju poslodavaca sve se više priča u korporativnom i IT svetu u Srbiji. Čini se da je ovo jedna od retkih oblasti gde naša zemlja ne kaska mnogo za razvijenim državama. Upravo o ovoj oblasti i dobrim praksama razgovaramo sa Katarinom Šonjić - Employer Branding konsultantom.

Startapi i poslovanje

Domaći Tapni osigurao €200.000 investicije od investitora okupljenih oko Inicijative Digitalna Srbija

Poslovni anđeli koja okuplja DSI investirali su 200.000 evra u domaći startap Tapni koji nudi rešenje za digitalizovanje vizit karti tj. razmenu poslovnih kontakata.

Startapi i poslovanje

Joberty osigurao $350.000 investicije za dalje širenje – sledi beta verzija u Hrvatskoj, a potom i testiranje u Kaliforniji

Joberty, online platforma IT poslova koja povezuje poslodavce i kandidate, obezbedila je investiciju u ranoj fazi razvoja od strane anđela investitora Kroog Ventures. Nikola Mijailović, direktor i jedan od osnivača, otkriva buduće planove.

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Kultura 2.0

Grafička novela o Nikoli Tesli beleži uspeh na Kickstarteru – za početak planirano štampanje 2.000 primeraka

Crowdfunding kampanja pokrenuta u Srbiji za štampu grafičke novele 'Tesla: čovek koji je definisao budućnost' čiji je autor Danijele Meuči, postigla je uspeh za samo 48 sati. Ovaj projekat je podržala publika iz celog sveta, dok će kampanja biti aktivna do 7. oktobra.