Two Desperados osnovao je naučnu grupu o primeni veštačke inteligencije u razvoju video igara

Two Desperados osnovao je naučnu grupu o primeni veštačke inteligencije u razvoju video igara

Domaći 'game dev' studio Two Desperados je u martu osnovao nezavisnu naučnu grupu koja ima za cilj da istraži primenu linearne algebre u veštačkoj inteligenciji i donese napredak u primeni ove tehnologije u industriji razvoja igara. 

Ono što je bitno napomenuti jeste da Two Desperados finansira rad ove grupe i njenih istraživača, dok su članovi AI tima iz ovog studija učestvovali u procesu određivanja teme sa kojom počinje istraživanje. Naučnici će raditi na ovom projektu 24 meseca, a grupu naučnika će činiti četiri člana: tri doktora matematike, uža stručna oblast Algebra i jedan doktor elektrotehnike i računarstva. Ovu grupu okupio je prof. dr Zoran Pucanović.

Veštačka inteligencija objedinjuje više grana matematike i računarstva, dok je to u osnovi rad sa ogromnim količinama podataka, njihovo procesiranje i obrada. Podaci su prema potrebi organizovani kao vektori, matrice ili tenzori – a to su bazični pojmovi linearne algebre. Napredak u određenim delovima linearne algebre implicira napredak u veštačkoj inteligenciji, a ovu oblast objašnjava Marko Jevremović, Lead Data Analys u kompaniji Two Desperados:

Kad pomislimo na matematiku, pomislimo na apstraktne proračune u kojima je svaki korak precizno izveden. Broj pi je izračunat na 62,8 triliona decimalnih mesta. Međutim, naš mozak ne računa obim čaše na milionitu decimalu da bismo je uhvatili i popili gutljaj vode. Naš mozak i neuroni rade u domenu “otprilike” vrednosti. Isto tako veštački neuroni neuralnih mreža mogu da rade sasvim lepo u “otprilike” režimu, uopšte im ne treba milion decimala za rad.

Današnji sistemi veštačke inteligencije rade sa velikim podacima, matrice su velike i svaki račun dugo traje. Naći način da uradite “otprilike” račun sa milion brojeva za vreme za koje se precizno uradi za hiljadu je velika stvar za neuralne mreže, jer se mogu napraviti veće i brže koje će raditi na običnim telefonima umesto na superkompjuterima.

Koji je potencijal veštačke inteligencije u gejmingu?

Veštačka inteligencija je sastavni deo video igara od njihovog nastanka i pretežno se koristi za poboljšanje iskustva igrača. Ova tehnologija se često koristi u mehanizmima koji nisu odmah vidljivi korisniku, kao što je na primer rudarenje podataka. Međutim, igre su obezbedile okruženje za razvoj veštačke inteligencije sa potencijalnim primenama koje prevazilaze samu igru. Na primer, program za igranje šaha je među prvim ikada napisanim kompjuterskim programima.

Veštačka inteligencija bi mogla da se primeni na kreativne načine u industriji video igara, a jedna od tih primena obuhvata mehanizme pomoću kojih igrač stiče različita znanja. Naučna zajednica bi u tom pravcu mogla da pruži svoj doprinos kroz odabir atraktivnih tema za učenje i implementaciju veštačke inteligencije u tom procesu.

Iz Two Desperados studija kažu da iniciranje ovakvog tipa saradnje između gejming industrije i naučne zajednice može da posluži kao primer daljem povezivanju sa domaćim istraživačima. Najavljuju i da će pratiti rad istraživačke grupe i objavljivati neke od njihovih zaključaka u mesecima koji dolaze.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako iznajmiti kuću na selu?

Gosti 130. epizode Office Talks podkasta bili su osnivači 'booking' servisa Selo.rs sa kojima smo pričali o razvoju turizma u Srbiji i poslovanju servisa koji ima preko 2.000 smeštajnih jedinica u bazi.

Startapi i poslovanje

Srpski Digital Spark dnevno beleži više od 75.000 B2B korisnika

Srpska kompanija Softech Solutions dizajnirala je Digital Spark, servis za prodaju koji je pridobio poverenje više od 20 kompanija u 8 država jugoistočne Evrope. O kakvom proizvodu je reč i čime se izdvaja od ostalih na tržištu, saznajte u tekstu koji sledi.

Gaming

SGA organizuje niz događaja za sve ljubiteljke gejminga

Događaji će se održati 9. marta u Beogradu s ciljem da osnaže devojčice, devojke i žene - kako one koje su već u gejming industriji, tako i one koje žele da postanu njen deo.

Propustili ste

Web 3.0

Tenderly i Trapesys organizuju ‘Web3 u Petnici’

Od 15. do 21. maja, Tenderly i Trapesys organizuju web3 seminar u Israživačkoj stanici Petnica, a svi učesnici imaće priliku da učestvuju u nizu predavanja i radionica, predvođenih iskusnim mentorima.

Gaming

Drugo izdanje SGA ‘For The Win’ konferencije dovodi predavače iz Gugla i Epic Games-a

Beograd ponovo, na nekoliko dana, zahvaljujući For The Win konferenciji postaje jedno od ključnih čvorišta evropske game dev scene, i upoznaje svoju rastuću zajednicu sa kolegama iz šireg regiona, i čitave Evrope.

Karijere

Kandidati cene jednostavan proces zapošljavanja – zašto ga vaša firma komplikuje?

Ovaj osvrt je nastao kao konstruktivna kritika na osnovu ličnog, ali i iskustava ljudi koji su bili u procesu traženja ili promene posla u proteklih 6 meseci.

Kolumna

Može li web3 zauvek promeniti digitalni marketing?

U svojoj novoj kolumni za Netokraciju, Ivana Tomić analizira načine na koje web3 može da unapredi digitalni marketing i pomogne mu da prevaziđe neke od najvećih izazova s kojima se suočava.

Tehnologija

Zuckerberg otpušta još 10.000 zaposlenih – sahranjuje Metaverse i pre nego što je zaživeo

Svedočimo li proprasti tehnološkog giganta koji skoro dve decenije dominira tržištem društvenih mreža i hoće li Zuckerberg uspeti da izvuče kompaniju iz novonastale krize?

Analiza

Goran Milovanović: Neće vas zameniti veštačka inteligencija, već onaj ko zna da je koristi

Kompanija Open AI objavila je GPT-4, novu i značajno unapređenu verziju svog popularnog jezičkog modela, zasnovanog na veštačkoj inteligenciji. Koje sve mogućnosti otvara ovaj proizvod i da li treba da brinemo za budućnost naših poslova, pitanja su na koja nam je odgovorio Goran Milovanović koji je Lead Data Scientist.