Two Desperados osnovao je naučnu grupu o primeni veštačke inteligencije u razvoju video igara

Two Desperados osnovao je naučnu grupu o primeni veštačke inteligencije u razvoju video igara

Domaći 'game dev' studio Two Desperados je u martu osnovao nezavisnu naučnu grupu koja ima za cilj da istraži primenu linearne algebre u veštačkoj inteligenciji i donese napredak u primeni ove tehnologije u industriji razvoja igara. 

Ono što je bitno napomenuti jeste da Two Desperados finansira rad ove grupe i njenih istraživača, dok su članovi AI tima iz ovog studija učestvovali u procesu određivanja teme sa kojom počinje istraživanje. Naučnici će raditi na ovom projektu 24 meseca, a grupu naučnika će činiti četiri člana: tri doktora matematike, uža stručna oblast Algebra i jedan doktor elektrotehnike i računarstva. Ovu grupu okupio je prof. dr Zoran Pucanović.

Veštačka inteligencija objedinjuje više grana matematike i računarstva, dok je to u osnovi rad sa ogromnim količinama podataka, njihovo procesiranje i obrada. Podaci su prema potrebi organizovani kao vektori, matrice ili tenzori – a to su bazični pojmovi linearne algebre. Napredak u određenim delovima linearne algebre implicira napredak u veštačkoj inteligenciji, a ovu oblast objašnjava Marko Jevremović, Lead Data Analys u kompaniji Two Desperados:

Kad pomislimo na matematiku, pomislimo na apstraktne proračune u kojima je svaki korak precizno izveden. Broj pi je izračunat na 62,8 triliona decimalnih mesta. Međutim, naš mozak ne računa obim čaše na milionitu decimalu da bismo je uhvatili i popili gutljaj vode. Naš mozak i neuroni rade u domenu “otprilike” vrednosti. Isto tako veštački neuroni neuralnih mreža mogu da rade sasvim lepo u “otprilike” režimu, uopšte im ne treba milion decimala za rad.

Današnji sistemi veštačke inteligencije rade sa velikim podacima, matrice su velike i svaki račun dugo traje. Naći način da uradite “otprilike” račun sa milion brojeva za vreme za koje se precizno uradi za hiljadu je velika stvar za neuralne mreže, jer se mogu napraviti veće i brže koje će raditi na običnim telefonima umesto na superkompjuterima.

Koji je potencijal veštačke inteligencije u gejmingu?

Veštačka inteligencija je sastavni deo video igara od njihovog nastanka i pretežno se koristi za poboljšanje iskustva igrača. Ova tehnologija se često koristi u mehanizmima koji nisu odmah vidljivi korisniku, kao što je na primer rudarenje podataka. Međutim, igre su obezbedile okruženje za razvoj veštačke inteligencije sa potencijalnim primenama koje prevazilaze samu igru. Na primer, program za igranje šaha je među prvim ikada napisanim kompjuterskim programima.

Veštačka inteligencija bi mogla da se primeni na kreativne načine u industriji video igara, a jedna od tih primena obuhvata mehanizme pomoću kojih igrač stiče različita znanja. Naučna zajednica bi u tom pravcu mogla da pruži svoj doprinos kroz odabir atraktivnih tema za učenje i implementaciju veštačke inteligencije u tom procesu.

Iz Two Desperados studija kažu da iniciranje ovakvog tipa saradnje između gejming industrije i naučne zajednice može da posluži kao primer daljem povezivanju sa domaćim istraživačima. Najavljuju i da će pratiti rad istraživačke grupe i objavljivati neke od njihovih zaključaka u mesecima koji dolaze.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.