Twitter punoletstvo: Da li je Mask stavio X na instituciju uticajnih tviteraša?

Twitter punoletstvo: Da li je Mask stavio X na instituciju uticajnih tviteraša?

Na godišnjicu prvog tvita, razmatramo da li će Maskovi eksperimenti zaista napraviti revoluciju, ili je u pitanju 'mnogo vike ni oko čega'?

Dana 21. marta, 2006. godine objavljen je prvi tvit ikada! Jedno jednostavno just setting up my twttr, koje je objavio suosnivač Twitter-a, Džek Dorsi, uz slučajnu (ili možda ne) slovnu grešku označilo je novu eru komunikacije na mreži. Kratak i britak format ograničen na 140 reči nekima je izazivao frustraciju, dok su oni veštiji upravo u tome videli priliku da oštro i jasno izraze svoje stavove.

Tako je nastala institucija “uticajnih tviteraša” — individua često skrivenih iza pseudonima, brzog uma i oštrog jezika (prstiju kojima tipkaju po tastaturi) koje imaju stav ama baš o svemu. Iako bi svojim mešanjem u svako društveno pitanje umeli da uzavru internet atmosferu, mora im se odati priznanje da “sa manje kažu više”.

Dakle, uprkos ograničenju u broju znakova, korisnici su pronašli načine da izraze složene ideje, dele najnovije vesti i učestvuju u razgovorima koristeći kratke, prodorne tvitove. U ovom periodu došlo je do porasta broja hashtag-ova, ljudi su se često nadovezivali na već izkazane misli uz re-tweet opciju, kao i komentarisanje, što su postali suštinski elementi Twitter ekosistema.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

U novembru 2017. Twitter je udvostručio ograničenje broja znakova sa 140 na 280, što je predstavilo značajan pomak u dinamici platforme. Ova promena je imala za cilj da korisnicima pruži više slobode da se izraze, a s proširenim brojem znakova, korisnici su dobili mogućnost da pruže kontekst svojim tvitovima i da se uključe u dublje razgovore.

Povećanje broja znakova takođe je dovelo do smanjenja upotrebe skraćenica i više konverzacijskog tona u tvitovima. Ipak, pojedini korisnici tvrdili su da je ovo razvodnjilo kratkoću i spontanost koji su definisali suštinu pomenute društvene mreže. Zato su, uprkos povećanju broja znakova, nastavili da tvituju kratko i koncizno. Nova opcija je zaživela, jer su sada počeli da tvituju i ljubitelji dužih formata, a ovo je naročito bilo korisno za brendove koji oglašavaju svoje proizvode na Twitter-u.

Mask beži od Twitter tradicije, a da li mu uspeva?

A, onda je došao Mask i okrenuo Twitter naglavačke! Prvo je odjeknula vest da će kupiti ovu društvenu mrežu, onda se predomislio, pa nećkao, a najzad je zakonski primoran na ovaj korak. I odmah mu je promenio ime u X… Svež i lepršav interfejs, kao i prepoznatljivu plavu pticu zamenilo je crnilo i naizgled basic, ali ipak nekako upečatljivo slovo X kao novi logo. Prvo nam je svima bilo čudno, a onda smo navikli, kako to obično biva — već godinu dana X je prisutan.

Promenu imena i rebranding, Mask je opravdao time da u potpunosti želi da promeni koncept dosadašnjeg Twitter-a i od njega napravi aplikaciju za sve (everything app). Odnosno, sa dosadašnjeg pretežno tekstualnog sadržaja, namerio je da prebaci fokus na multimediju.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

To jest, namera mu je da stvori jedinstveno mesto za zabavu, informacije i povezivanje. Kada je u pitanju tekstualni format, X je predstavio funkciju Articles, omogućavajući Premium+ pretplatnicima i verifikovanim organizacijama da objavljuju dugačak sadržaj sa opcijom formatiranja teksta, uz dodavanje slika i video sadržaja. U suštini — neka vrsta mikroblogovanja.

Takođe, novina koja privlači pažnju jeste uvođenje audio i video poziva za sve korisnike. Opcija koja je bila dostupna samo Premium + korisnicima, od kraja januara omogućena je svima, ali uz uslov da su obe strane bile u kontaktu putem direktne razmene poruka barem jednom.

Naravno, tu je i AI zasnovan chatbot pod nazivom Grok. Nekoliko dana nakon što je tužio OpenAI zbog odstupanja od svojih korena zasnovanih na principima “otvorenog koda,” Musk je odlučio da chatbot Grok koji je kreirao njegov startap pod nazivo xAI, objavi na github-u i to potpuno open-source. U inat ChatGPT-u i Gemini-u, naoružo je svoj AI alati funkcijama kao što su pristup informacijama u “realnom vremenu” i “politička korektnost”, s kojom je kuburila konkurencija.

Proteklih godinu dana, a od objave “rata” sa svojom nekadašnjom organizacijom, OpenAI, Maskov xAI naplaćivao je $16 mesečnu pretplatu za Grok. Obećanje da će se otvoriti za javnost, pomoći će xAI-u da se pridruži listi brojnih firmi u rastu, uključujući Metu i Mistral, koje su javnosti objavile kodove svojih chatbot-ova.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Još jedna vest koja nam je stigla iz X-a početkom marta jeste da se Mask priprema da pokrene platformu za striming video zapisa na Amazon i Samsung pametnim televizorima, s ciljem da postane YouTube i tako dodatno proširi svoje izvore prihoda.

Dok neki predviđaju da će sadržaj dužeg oblika podstaći angažovanje i prihod od oglasa, i dalje postoji zabrinutost u vezi sa bezbednošću i prodorom na konkurentno tržište kojim dominiraju YouTube i TikTok.

Partnerstva sa kreatorima kao što je MrBeast mogu poboljšati privlačnost X-a, ali izazovi ostaju u infrastrukturi i poverenju oglašivača, ostavljajući neizvesnost u pogledu njegovog potencijalnog uspeha. I dok Mask najavljuje sve te silne revolucionarne promene, tviteraši i dalje, verovali ili ne — tvituju! A čini se da se suština neće značajno promeniti, koliko god se novi vlasnik grozničavo trudio.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Pulsar istraživanje: Do sada uloženo €1,7 milijardi u ‘fintech’ startape na Balkanu

Uspešni 'fintech' startapi privlače investicije na balkanski region, što doprinosi ekonomskom rastu. Istraživanje ovog tržišta na Balkanu analizirao je Pavel Korolev, CEO Pulsar VC fonda.

Tehnologija

Heapcon 2024 o tehnološkim inovacijama koje oblikuju budućnost

Heapcon, vodeća međunarodna tehnološka konferencija u Balkanskom regionu, vraća se u Beograd sa još boljim sadržajem iz tech industrije.

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Analiza

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.