Plava značka od sada 20 dolara mesečno - jer Twitter treba da plati račune?

Plava značka od sada 20 dolara mesečno – jer Twitter treba da plati račune?

Novi gazda - nova pravila. Ovako bi na najkraći mogući način moglo da se opiše zvanično preuzimanje Twittera od strane Elona Muska.

I dok se polako obistinjuju naša predviđanja samo desetak dana otkako smo poslednji put pisali o aferi akvizicije Twittera, inostrani mediji polako prenose da i pojedine promene stupaju na snagu. Gotovo je sigurno da korisnici ove društvene mreže već sada nisu zadovoljni sa politikom i pravilima koje je Musk doneo, pa nije čudo da većina njih prisiljeno napuštaju ovu društvenu mrežu.

Nažalost, neki ljudi iz Twittera su već dobili otkaz, što je i bilo očekivano, a sada je postavljen novi ultimatum zaposlenima od strane novog gazde, a koji se odnosi na uvođenje pretplata na verifikacije naloga na Twitteru. Naime, kako piše The Verge, odluka je da se Twitter Blue, opciona pretplata kompanije od 4,99 dolara mesečno koja otključava dodatne funkcije, promeni u skuplju pretplatu u iznosu od 19,99 dolara.

Prema trenutnom planu, verifikovani korisnici bi imali 90 dana da se pretplate ili izgube plavu kvačicu koja označava verifikaciju i verodostojnost samog profila. Štaviše, sudeći prema izvorima do kojih je došao pomenuti medij iz SAD-a, zaposleni koji rade na projektu, moraju da ispoštuju rok do 7. novembra za pokretanje funkcije ili će biti otpušteni. “Sve u slavu profita i samo profita”.

Počelo je čišćenje botova i govora mržnje

Ono što svakako treba uzeti u obzir jeste da je Musk bio veoma jasan u mesecima koji su prethodili njegovoj akviziciji Twittera, rekavši još tada kako želi da promeni način na koji ova društvena mreža verifikuje naloge i upravlja botovima.

Iako je tek došao na čelo ove kompanije, Elon je već preduzeo konkretne korake dovevši između ostalog inženjere iz Tesla Motorsa kao savetnike, planirajući tako masovna otpuštanja za trenutno zaposlena lica u Twitteru na pozicijama srednjeg menadžmenta – a koji nisu dali doprinos radu kompanije.

https://twitter.com/yoyoel/status/1587230926144012289?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1587230926144012289%7Ctwgr%5Efbf7f5ccb471434f68bd4ff7b87402ab0299c373%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.engadget.com%2Ftwitter-removed-1500-accounts-coordinated-trolling-campaign-073056421.html

Očekivano je da smanjenje broja zaposlenih započne već ove nedelje, dok su zaposleni koji su zaduženi da izvode Muskove projekte otkako je preuzeo pomenutu kompaniju, radili do kasno u noć i tokom vikenda.

Pretplata na Twitter Blue je globalno pokrenuta pre skoro godinu dana kao način da se, pored već pomenutih pogodnosti, pregledaju članci bez reklama pojedinih izdavača, kao i da se naprave određena personalizovana podešavanja u okviru same aplikacije.

Još jedna od promena na kojoj se radi u Twitteru tiče se zaustavljanja kampanje koja je dovela do porasta govora mržnje na ovoj društvenoj mreži, pa je samim tim u kratkom roku uklonjeno preko 1.500 naloga koji su bili uključeni u bilo kakav oblik verbalnog nasilja ili govora mržnje usmerenog prema drugim korisnicima ili grupama. Štaviše, treba uzeti u obzir da se ovaj broj ne odnosi konkretno i precizno na 1.500 ljudi. Dakle, lažni nalozi su i dalje među nama.

U kom god pravcu da pogledamo, činjenica jeste da velike promene dolaze na Twitter. Možda one sada nisu radikalne, ali jasno pokazuju da šale sa novim gazdom nema i da svi najavljeni koraci polako dolaze na videlo.

Ostaje samo pitanje da li će ti koraci ubiti draž i originalnost koju je Twitter do sada imao ili će ovu mrežu učiniti najefikasnijom do sada, a možda i primamljivom za neke nove korisnike.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Najava

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.