Plava značka od sada 20 dolara mesečno - jer Twitter treba da plati račune?

Plava značka od sada 20 dolara mesečno – jer Twitter treba da plati račune?

Novi gazda - nova pravila. Ovako bi na najkraći mogući način moglo da se opiše zvanično preuzimanje Twittera od strane Elona Muska.

I dok se polako obistinjuju naša predviđanja samo desetak dana otkako smo poslednji put pisali o aferi akvizicije Twittera, inostrani mediji polako prenose da i pojedine promene stupaju na snagu. Gotovo je sigurno da korisnici ove društvene mreže već sada nisu zadovoljni sa politikom i pravilima koje je Musk doneo, pa nije čudo da većina njih prisiljeno napuštaju ovu društvenu mrežu.

Nažalost, neki ljudi iz Twittera su već dobili otkaz, što je i bilo očekivano, a sada je postavljen novi ultimatum zaposlenima od strane novog gazde, a koji se odnosi na uvođenje pretplata na verifikacije naloga na Twitteru. Naime, kako piše The Verge, odluka je da se Twitter Blue, opciona pretplata kompanije od 4,99 dolara mesečno koja otključava dodatne funkcije, promeni u skuplju pretplatu u iznosu od 19,99 dolara.

Prema trenutnom planu, verifikovani korisnici bi imali 90 dana da se pretplate ili izgube plavu kvačicu koja označava verifikaciju i verodostojnost samog profila. Štaviše, sudeći prema izvorima do kojih je došao pomenuti medij iz SAD-a, zaposleni koji rade na projektu, moraju da ispoštuju rok do 7. novembra za pokretanje funkcije ili će biti otpušteni. “Sve u slavu profita i samo profita”.

Počelo je čišćenje botova i govora mržnje

Ono što svakako treba uzeti u obzir jeste da je Musk bio veoma jasan u mesecima koji su prethodili njegovoj akviziciji Twittera, rekavši još tada kako želi da promeni način na koji ova društvena mreža verifikuje naloge i upravlja botovima.

Iako je tek došao na čelo ove kompanije, Elon je već preduzeo konkretne korake dovevši između ostalog inženjere iz Tesla Motorsa kao savetnike, planirajući tako masovna otpuštanja za trenutno zaposlena lica u Twitteru na pozicijama srednjeg menadžmenta – a koji nisu dali doprinos radu kompanije.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Očekivano je da smanjenje broja zaposlenih započne već ove nedelje, dok su zaposleni koji su zaduženi da izvode Muskove projekte otkako je preuzeo pomenutu kompaniju, radili do kasno u noć i tokom vikenda.

Pretplata na Twitter Blue je globalno pokrenuta pre skoro godinu dana kao način da se, pored već pomenutih pogodnosti, pregledaju članci bez reklama pojedinih izdavača, kao i da se naprave određena personalizovana podešavanja u okviru same aplikacije.

Još jedna od promena na kojoj se radi u Twitteru tiče se zaustavljanja kampanje koja je dovela do porasta govora mržnje na ovoj društvenoj mreži, pa je samim tim u kratkom roku uklonjeno preko 1.500 naloga koji su bili uključeni u bilo kakav oblik verbalnog nasilja ili govora mržnje usmerenog prema drugim korisnicima ili grupama. Štaviše, treba uzeti u obzir da se ovaj broj ne odnosi konkretno i precizno na 1.500 ljudi. Dakle, lažni nalozi su i dalje među nama.

U kom god pravcu da pogledamo, činjenica jeste da velike promene dolaze na Twitter. Možda one sada nisu radikalne, ali jasno pokazuju da šale sa novim gazdom nema i da svi najavljeni koraci polako dolaze na videlo.

Ostaje samo pitanje da li će ti koraci ubiti draž i originalnost koju je Twitter do sada imao ili će ovu mrežu učiniti najefikasnijom do sada, a možda i primamljivom za neke nove korisnike.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Sponzorisano

Stanislava Nestorović iz kompanije ASEE: HR je glavni konsultant i podrška biznisu

Kako se razvija karijera zaposlenih u jednoj kompaniji - od trenutka kada dobiju posao do unapređenja i daljeg usavršavanja? Otkrivamo u tekstu koji sledi.

Karijere

Kako je Maja Nedeljković od analogne umetnosti došla do softverskog inženjerstva i 3D renderinga

Put ka karijeri u IT i tehnološkom svetu može da vodi iz različitih "pravaca" ali i interesovanja. Svoju priču o izgradnji IT karijere, otkriva nam Maja Nedeljković, senior Software Engineer.

Startapi i poslovanje

Joberty izlazi na svetsko tržište i predstavlja svoj AI matching sistem zapošljavanja

Platforma Joberty koja broji više od 100.000 korisnika od ovog septembra dostupna je u svim zemljama sveta i povezivaće programere i IT kompanije na globalnom nivou - uz novi 'pametni' sistem zapošljavanja.

Propustili ste

Intervju

Kompanija Zendesk ulazi na srpsko tržište i traži IT stručnjake za razvoj WFM alata

Kompanija Zendesk, jedan od lidera na svetskom tržištu za unapređenje poslovanja kompanija nova je na tržištu Srbije. Plan menadžmenta ove kompanije koja ima preko 100.000 zadovoljnih korisnika, jeste da nastavi sa zapošljavanjem novih stručnih IT kadrova u našoj zemlji.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi tim lider kompanije Hunch?

Svoj pogled na trenutnu situaciju u IT-ju u Srbiji, kompanijama koje u okviru njega posluju i dostizanju statusa seniora za Netokraciju deli Branislav Milojević iz kompanije Hunch.

Office Talks Podcast

Splet Tech – konferencija koji okuplja regionalnu IT zajednicu

Gosti 159. epizode bili su Lazar Lekić i Nebojša Bjelotomić sa kojima smo razgovarali o stanju u IT industriji, startap ekosistemu i predstojećoj Splet Tech konferenciji.

Startapi i poslovanje

Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu ‘angel’ investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess je potpisao ugovor za prvu 'anđeosku investiciju' u visini od 85.000 evra i očekuje da će kompletirati celu pre-seed rundu do kraja ove godine.

Startapi i poslovanje

Rad od kuće kao iz kanca: Remote Santa platforma jača timski duh na daljinu – i vredno nagrađuje trud

Startap iz Srbije rešava najveći problem rada od kuće - usamljenost! Kako Remote Santa platforma podstiče timski duh na daljinu, čitajte u intervjuu sa suosnivačicom, Jovanom Đeković.

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.