Plava značka od sada 20 dolara mesečno - jer Twitter treba da plati račune?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Plava značka od sada 20 dolara mesečno – jer Twitter treba da plati račune?

Novi gazda - nova pravila. Ovako bi na najkraći mogući način moglo da se opiše zvanično preuzimanje Twittera od strane Elona Muska.

I dok se polako obistinjuju naša predviđanja samo desetak dana otkako smo poslednji put pisali o aferi akvizicije Twittera, inostrani mediji polako prenose da i pojedine promene stupaju na snagu. Gotovo je sigurno da korisnici ove društvene mreže već sada nisu zadovoljni sa politikom i pravilima koje je Musk doneo, pa nije čudo da većina njih prisiljeno napuštaju ovu društvenu mrežu.

Nažalost, neki ljudi iz Twittera su već dobili otkaz, što je i bilo očekivano, a sada je postavljen novi ultimatum zaposlenima od strane novog gazde, a koji se odnosi na uvođenje pretplata na verifikacije naloga na Twitteru. Naime, kako piše The Verge, odluka je da se Twitter Blue, opciona pretplata kompanije od 4,99 dolara mesečno koja otključava dodatne funkcije, promeni u skuplju pretplatu u iznosu od 19,99 dolara.

Prema trenutnom planu, verifikovani korisnici bi imali 90 dana da se pretplate ili izgube plavu kvačicu koja označava verifikaciju i verodostojnost samog profila. Štaviše, sudeći prema izvorima do kojih je došao pomenuti medij iz SAD-a, zaposleni koji rade na projektu, moraju da ispoštuju rok do 7. novembra za pokretanje funkcije ili će biti otpušteni. “Sve u slavu profita i samo profita”.

Počelo je čišćenje botova i govora mržnje

Ono što svakako treba uzeti u obzir jeste da je Musk bio veoma jasan u mesecima koji su prethodili njegovoj akviziciji Twittera, rekavši još tada kako želi da promeni način na koji ova društvena mreža verifikuje naloge i upravlja botovima.

Iako je tek došao na čelo ove kompanije, Elon je već preduzeo konkretne korake dovevši između ostalog inženjere iz Tesla Motorsa kao savetnike, planirajući tako masovna otpuštanja za trenutno zaposlena lica u Twitteru na pozicijama srednjeg menadžmenta – a koji nisu dali doprinos radu kompanije.

Očekivano je da smanjenje broja zaposlenih započne već ove nedelje, dok su zaposleni koji su zaduženi da izvode Muskove projekte otkako je preuzeo pomenutu kompaniju, radili do kasno u noć i tokom vikenda.

Pretplata na Twitter Blue je globalno pokrenuta pre skoro godinu dana kao način da se, pored već pomenutih pogodnosti, pregledaju članci bez reklama pojedinih izdavača, kao i da se naprave određena personalizovana podešavanja u okviru same aplikacije.

Još jedna od promena na kojoj se radi u Twitteru tiče se zaustavljanja kampanje koja je dovela do porasta govora mržnje na ovoj društvenoj mreži, pa je samim tim u kratkom roku uklonjeno preko 1.500 naloga koji su bili uključeni u bilo kakav oblik verbalnog nasilja ili govora mržnje usmerenog prema drugim korisnicima ili grupama. Štaviše, treba uzeti u obzir da se ovaj broj ne odnosi konkretno i precizno na 1.500 ljudi. Dakle, lažni nalozi su i dalje među nama.

U kom god pravcu da pogledamo, činjenica jeste da velike promene dolaze na Twitter. Možda one sada nisu radikalne, ali jasno pokazuju da šale sa novim gazdom nema i da svi najavljeni koraci polako dolaze na videlo.

Ostaje samo pitanje da li će ti koraci ubiti draž i originalnost koju je Twitter do sada imao ili će ovu mrežu učiniti najefikasnijom do sada, a možda i primamljivom za neke nove korisnike.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Startapi i poslovanje

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Najava

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.