Kako razvijati video igre za 40+ miliona korisnika? (gost Nemanja Divjak)

Kako razvijati video igre za 40+ miliona korisnika? (gost Nemanja Divjak)

Koje izazove sa sobom nosi razvoj video igara, kako nastupiti na ovom izazovnom tržištu i koje sve benefite može doneti saradnja sa kompanijama kao što su Apple i Voodoo? O svemu ovome razgovaramo u 39. epizodi Office Talks podcasta sa Nemanjom Divjakom iz game dev studija Tummy Games.

Svoje bogato preduzetničko iskustvo i prisustvo na Internetu još od malih nogu, Nemanja je vremenom iskoristio da sa bratom pokrene startap Fliiby, još 2007. godine. Nekoliko godina kasnije svoju karijeru u svetu startapa proširio je kao suosnivač startapa Publit.io i game dev studija Tummy Games. Sa njim smo razgovarali o ulasku u svet industrije razvoja igara, kao i na koje izazove su on i njegov tim nailazili tokom razvoja proizvoda.

Govoreći o nastanku Tummy Games studija ali i igrama koje isti razvija, naš sagovornik nam je detaljnije približio i to kako izgleda njegov tim i sa kojim se sve izazovima suočavaju u kreativnom procesu razvoja jedne igre, njenog objavljivanja i saradnje sa izdavačima. Takođe smo se osvrnuli i na to kako je tim izlazio na kraj sa aktuelnom pandemijom i koliko je čitava zdravstvena kriza uticala na poslovanje samog studija.

Kada već pričamo o poslovanju ali i jednom veoma važnom segmentu u game dev industriji koji se tiče izdavača igara, Nemanja nam je otkrio i kako je došlo do saradnje sa gigantom hyper-casual igara, kompanijom Voodoo iz koje su odlučili da izdaju igru Tummy Games-a pod nazivom Volley Beans. Zahvaljujući toj saradnji, ovaj naslov je zabeležio milione preuzimanja globalno, postavši tako najuspešniji projekat ovog studija.

Kroz dalji tok priče, saznali smo da saradnja sa Voodoo-om nije jedina koju je studio ostvario i da je, između ostalog, usledila i saradnja sa kompanijom Apple koja se odlučila da po prvi put, ekskluzivno u okviru svog Arcade gaming servisa uvrsti jednu igru iz Tummy Games-a pod nazivom Farm It. Štaviše, imali smo priliku i da razgovaramo o tome kako izgleda poslovni model studija, pri čemu nam je Nemanja rekao se se igre monetizuju uz in-app purchase model ali i na osnovu reklama.

Pred sam kraj epizode, govorili smo o tome koliko je za industriju razvoja igara u Srbiji potrebno da postoji organizacija kao što je SGA, upravo zbog edukacije i povezivanja ljudi iz industrije ali i promocije game dev-a. Nemanja je, zaključivši ovu priču, dao i nekoliko korisnih saveta za sve one koji planiraju da uđu u svet razvoja video igra, otkrivši nam pored toga i naredne planove za Tummy Games, posebno kada je reč o razvoju novih naslova, saradnji sa Eplom, mogućem širenju tima i poslovnom prevazilaženju krize izazvane pandemijom.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Wonder Dynamics Nikole Todorovića otvara studio u Novom Sadu – podrška stigla i od Stivena Spilberga!

U savetodavnom odboru ovog startapa nalaze se poznati američki investitori, vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije i neka od najvećih imena svetske kinematografije među kojima su Stiven Spilberg i Džo Ruso. Sa Nikolom Todorovićem, koji je jedan od osnivača, razgovaramo o njegovom odlasku u SAD, građenju karijere u Holivudu i pokretanju startapa sa glumcem Tajem Šeridanom, zvezdom filma Ready Player One.

Novost

Nebojša Radović je novi direktor za akviziciju korisnika u kompaniji Zynga koja stoji iza igre FarmVille

Američka kompanija Zynga, pored čuvene mobile igre FarmVille, stoji iza velikog broja svetski popularnih igara koje igraju milioni igrača širom sveta. Njen novi direktor za akviziciju korisnika je Nebojša Radović.

Novost

Kompanija Quantox Technology organizuje novi humanitarni CS:GO turnir – početni fond 1.000.000 dinara

Od 3. do 4. aprila kompanija Quantox Technology organizovaće drugi po redu humanitarni turnir u popularnoj video igri CS:GO. Cilj je da se prikupe novčana sredstva za sve one koji se bore sa zdravstvenim poteškoćama.

Propustili ste

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi softverski inženjer?

Jelena Lazić iz kompanije Centili deli svoja razmišljanja.

Office Talks Podcast

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Startapi i poslovanje

Listty kao ‘Instagram za muziku’ otkriva nam šta naši prijatelji slušaju i zašto je muzika bolja kada se deli sa drugima

Ako čujete dobru pesmu verovatno želite da je podelite sa svojim prijateljima. Startap iz Srbije sa servisom Listty omogućava upravo to i nastoji da objedini najbolje od poznatih muzičkih servisa u okviru jedne aplikacije.

Startapi i poslovanje

Otvoren poziv za startape iz Srbije za ViennaUP konferenciju, prijavite se već sada

Grad Beč nekoliko godina unazad organizuje niz događaja za startape koji su se kroz različita izdanja pretvorili u jedan od najvećih inovacijskih festivala u regionu - Vienna UP. Ove godine počinje 27. aprila i trajaće do 12. maja.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Startapi i poslovanje

€1.000.000 privredi Srbije iz SAD kroz projekat Tesla Nation

Ovaj projekat nastoji da razvije privredne veze Srbije i sveta uz pomoć dijaspore i kompanija koje su se udružile da ga podrže, a cilj mu je da promoviše Srbiju u inostranstvu kao zemlju inovatora i izuzetnih IT profesionalaca.