Kako razvijati video igre za 40+ miliona korisnika? (gost Nemanja Divjak)

Kako razvijati video igre za 40+ miliona korisnika? (gost Nemanja Divjak)

Koje izazove sa sobom nosi razvoj video igara, kako nastupiti na ovom izazovnom tržištu i koje sve benefite može doneti saradnja sa kompanijama kao što su Apple i Voodoo? O svemu ovome razgovaramo u 39. epizodi Office Talks podcasta sa Nemanjom Divjakom iz game dev studija Tummy Games.

Svoje bogato preduzetničko iskustvo i prisustvo na Internetu još od malih nogu, Nemanja je vremenom iskoristio da sa bratom pokrene startap Fliiby, još 2007. godine. Nekoliko godina kasnije svoju karijeru u svetu startapa proširio je kao suosnivač startapa Publit.io i game dev studija Tummy Games. Sa njim smo razgovarali o ulasku u svet industrije razvoja igara, kao i na koje izazove su on i njegov tim nailazili tokom razvoja proizvoda.

Govoreći o nastanku Tummy Games studija ali i igrama koje isti razvija, naš sagovornik nam je detaljnije približio i to kako izgleda njegov tim i sa kojim se sve izazovima suočavaju u kreativnom procesu razvoja jedne igre, njenog objavljivanja i saradnje sa izdavačima. Takođe smo se osvrnuli i na to kako je tim izlazio na kraj sa aktuelnom pandemijom i koliko je čitava zdravstvena kriza uticala na poslovanje samog studija.

Kada već pričamo o poslovanju ali i jednom veoma važnom segmentu u game dev industriji koji se tiče izdavača igara, Nemanja nam je otkrio i kako je došlo do saradnje sa gigantom hyper-casual igara, kompanijom Voodoo iz koje su odlučili da izdaju igru Tummy Games-a pod nazivom Volley Beans. Zahvaljujući toj saradnji, ovaj naslov je zabeležio milione preuzimanja globalno, postavši tako najuspešniji projekat ovog studija.

Kroz dalji tok priče, saznali smo da saradnja sa Voodoo-om nije jedina koju je studio ostvario i da je, između ostalog, usledila i saradnja sa kompanijom Apple koja se odlučila da po prvi put, ekskluzivno u okviru svog Arcade gaming servisa uvrsti jednu igru iz Tummy Games-a pod nazivom Farm It. Štaviše, imali smo priliku i da razgovaramo o tome kako izgleda poslovni model studija, pri čemu nam je Nemanja rekao se se igre monetizuju uz in-app purchase model ali i na osnovu reklama.

Pred sam kraj epizode, govorili smo o tome koliko je za industriju razvoja igara u Srbiji potrebno da postoji organizacija kao što je SGA, upravo zbog edukacije i povezivanja ljudi iz industrije ali i promocije game dev-a. Nemanja je, zaključivši ovu priču, dao i nekoliko korisnih saveta za sve one koji planiraju da uđu u svet razvoja video igra, otkrivši nam pored toga i naredne planove za Tummy Games, posebno kada je reč o razvoju novih naslova, saradnji sa Eplom, mogućem širenju tima i poslovnom prevazilaženju krize izazvane pandemijom.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Ekskluzivno

HTEC akvizirao kompaniju SYRMIA – 250 inženjera postaje deo grupe

Kompanija HTEC koja se bavi konsaltingom, softverskim inženjerstvom i razvojem digitalnih proizvoda, osnovana u Beogradu i sa sadašnjim sedištem u San Francisku, akvizirala je kompaniju SYRMIA iz Beograda.

Propustili ste

Analiza

Bindžovanje bez interneta? Uz EON platformu, gde god poželite

Kompanija SBB predstavila je novi EON Video klub, koji transformiše iskustvo gledanja sadržaja inovativnim interfejsom, preporukama, personalizovanim odabirom sadržaja i funkcijom preuzimanja sadržaja za gledanje 'offline'. Donosimo vam prve utiske.

Gaming

For The Win! konferencija ove godine okuplja preko 500 ‘game dev’ profesionalaca

Treće izdanje konferencije For The Win! posvećene game developmentu u Srbiji održaće se 29. i 30. maja, a pored već tradicionalnog večernjeg keynote programa u Bitef teatru, glavni program biće održan u MTS Dvorani, uz dodatne spin-off događaje, žurke i prilike za neformalni networking.

Intervju

Lena Miladinović: Od žene se uvek traži više — u šahu i u preduzetništvu!

Ovogodišnji osmomartovski specijal otvaramo intervjuom s višestrukom državnom prvakinjom u šahu i osnivačicom Outpostchess startapa.

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.