Tony Conard: Stvorite tim kome verujete, pa tek onda startap - Netokracija.rs

Tony Conard: Stvorite tim kome verujete, pa tek onda startap

Poslednje predavanje prvog dana ovogodišnje konferencije Spark.me koja se održava u Bečićima, pripalo je Tonyju Conardu koji je tokom polučasovnog dijaloga sa Natašom Đukanović, iz ugla iskusnog investitora govorio više o startapima, ulaganjima u iste, ali i važnosti stvaranja dobrog tima u ovoj oblasti IT poslovanja, ističući pomalo i svoje bogato radno iskustvo koje se bazira na investiranju u pojedine startape, među kojima je i sada već poznata kompanija 'Wordpress'.

tony-conard
Tony Conard tokom konverzacije sa Natašom Đukanović na Spark.me konferenciji (Izvor: twitter.com/@startupsvibecom)

Inače, Tony je jedan od osnivača ali i CEO satja about.me, najpoznatijeg mesta na Internetu za reprezentovanje personalnog identiteta korisnika, kao i njihovih mišljenja i stavova u pisanoj formi – a kada se već pokrenulo pitanje identiteta u digitalnoj eri poslovanja, te koliko je ona drugačija nego ranije, Conard publici u hotelu Mediteran daje jasan odgovor:

Identitet jedne osobe se najbolje otkriva upoznavanjem iste uživo, bez obzira koliko je tehnologija napredovala. Ja kao ličnost sam mnogo više interesantniji nego moj LinkedIn profil, na primer.

Tony se ubrzo osvrnuo i na svoju bogatu karijeru investitora, posebno ističući da je tokom karijere u Venture Capital fondu imao priliku da lično investira i bude u kontaktu sa sada već poznatim kompanijama kao što su WordPress i Slack, a među kojima su još i one manje poznate poput Lowercase Capitala i Ne Timeasa, dajući inače savete startapima koji su još na startu svoje poslovne odiseje:

Svako mora da krene od početka, koliko god on bio težak, bez obzira o kojoj profesiji ili startapu se radi, ali će ta ista grupa ljudi na kraju stići na toliko željenu lokaciju (uspeh). Potrebno je na početku postaviti stvari da kvalitet uvek bude ispred kvantiteta.

Poučeni iskustvom da je zdrava komunikacija među zaposlenima jedan od, ako ne i najbitniji faktor prilikom nekog poslovanja, jasno je zašto Tony navodi kako ne bi mogao da bude deo kompanije u okviru koje se dešavaju čudne interakcije među zaposlenima – jer se na taj način gubi poverenje među članovima tima.

“Na početku mogu preduzetničkog puta rizik prilikom donošenja nekih odluka se dosta isplatio, posebno tokom osnivanja i rada u Sphereu“, ocenjuje on. Međutim, neizbežna tema Tonyjevog govora jeste svakako WordPress, te navodi da je kao čovek koji je lično investirao u ovu platformu na početku – posebno ponosan što 28% sajtova širom sveta, pokreće ista.

‘Investitori nemaju uvek odgovore na sva pitanja’

Nadovezujući se i dalje na iskustva iz svoje bogate karijere, Tony daje savete budućim preduzetnicima prilikom započinjanja karijera, ističući bitnost poverenja unutar kompanije, kao jedne od najvažnijih stavki u tom procesu, te da je kranji cilj dati korisniku ono što želi, tačnije alat pomoću koga će obavljati svoj posao – aludirajući na WordPress.

pulsesparkrs

Na jedno od pitanja iz publike koje se odnosilo na to koliko vremena Tony provede pričajući sa startapima, te šta u celom tom procesu njemu od ideja najviše privuče pažnju, on ističe kako je njegov mail zapravo prebukiran različitim pitanjima nekih od startapa, te kako ne može baš sve da postigne u datom trenutku, ali da pre svega mora da zna ko izlaže i ko želi da izlaže kakvu ideju, jer nisu sve primamljive za buduća ulaganja:

“Meni je pre svega bitno da saznam kako se startapi predstavljaju investitorima, nakon čega im treba dati i psihičku podršku. Zapravo, pitanja i odgovora ima mnogo, a ja kao osnivač, investitor i CEO, ne mogu da imam sve odgovore, moj posao je da znam ko ih ima. Ja se ne brinem o sledećoj velikoj stvari, ja samo slušam osnivače, oni će to otkriti, a ne VC fondovi”, zaključio je Conard na kraju svog izlaganja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.