Tony Conard: Stvorite tim kome verujete, pa tek onda startap - Netokracija.rs

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Tony Conard: Stvorite tim kome verujete, pa tek onda startap

Poslednje predavanje prvog dana ovogodišnje konferencije Spark.me koja se održava u Bečićima, pripalo je Tonyju Conardu koji je tokom polučasovnog dijaloga sa Natašom Đukanović, iz ugla iskusnog investitora govorio više o startapima, ulaganjima u iste, ali i važnosti stvaranja dobrog tima u ovoj oblasti IT poslovanja, ističući pomalo i svoje bogato radno iskustvo koje se bazira na investiranju u pojedine startape, među kojima je i sada već poznata kompanija 'Wordpress'.

tony-conard
Tony Conard tokom konverzacije sa Natašom Đukanović na Spark.me konferenciji (Izvor: twitter.com/@startupsvibecom)

Inače, Tony je jedan od osnivača ali i CEO satja about.me, najpoznatijeg mesta na Internetu za reprezentovanje personalnog identiteta korisnika, kao i njihovih mišljenja i stavova u pisanoj formi – a kada se već pokrenulo pitanje identiteta u digitalnoj eri poslovanja, te koliko je ona drugačija nego ranije, Conard publici u hotelu Mediteran daje jasan odgovor:

Identitet jedne osobe se najbolje otkriva upoznavanjem iste uživo, bez obzira koliko je tehnologija napredovala. Ja kao ličnost sam mnogo više interesantniji nego moj LinkedIn profil, na primer.

Tony se ubrzo osvrnuo i na svoju bogatu karijeru investitora, posebno ističući da je tokom karijere u Venture Capital fondu imao priliku da lično investira i bude u kontaktu sa sada već poznatim kompanijama kao što su WordPress i Slack, a među kojima su još i one manje poznate poput Lowercase Capitala i Ne Timeasa, dajući inače savete startapima koji su još na startu svoje poslovne odiseje:

Svako mora da krene od početka, koliko god on bio težak, bez obzira o kojoj profesiji ili startapu se radi, ali će ta ista grupa ljudi na kraju stići na toliko željenu lokaciju (uspeh). Potrebno je na početku postaviti stvari da kvalitet uvek bude ispred kvantiteta.

Poučeni iskustvom da je zdrava komunikacija među zaposlenima jedan od, ako ne i najbitniji faktor prilikom nekog poslovanja, jasno je zašto Tony navodi kako ne bi mogao da bude deo kompanije u okviru koje se dešavaju čudne interakcije među zaposlenima – jer se na taj način gubi poverenje među članovima tima.

“Na početku mogu preduzetničkog puta rizik prilikom donošenja nekih odluka se dosta isplatio, posebno tokom osnivanja i rada u Sphereu“, ocenjuje on. Međutim, neizbežna tema Tonyjevog govora jeste svakako WordPress, te navodi da je kao čovek koji je lično investirao u ovu platformu na početku – posebno ponosan što 28% sajtova širom sveta, pokreće ista.

‘Investitori nemaju uvek odgovore na sva pitanja’

Nadovezujući se i dalje na iskustva iz svoje bogate karijere, Tony daje savete budućim preduzetnicima prilikom započinjanja karijera, ističući bitnost poverenja unutar kompanije, kao jedne od najvažnijih stavki u tom procesu, te da je kranji cilj dati korisniku ono što želi, tačnije alat pomoću koga će obavljati svoj posao – aludirajući na WordPress.

pulsesparkrs

Na jedno od pitanja iz publike koje se odnosilo na to koliko vremena Tony provede pričajući sa startapima, te šta u celom tom procesu njemu od ideja najviše privuče pažnju, on ističe kako je njegov mail zapravo prebukiran različitim pitanjima nekih od startapa, te kako ne može baš sve da postigne u datom trenutku, ali da pre svega mora da zna ko izlaže i ko želi da izlaže kakvu ideju, jer nisu sve primamljive za buduća ulaganja:

“Meni je pre svega bitno da saznam kako se startapi predstavljaju investitorima, nakon čega im treba dati i psihičku podršku. Zapravo, pitanja i odgovora ima mnogo, a ja kao osnivač, investitor i CEO, ne mogu da imam sve odgovore, moj posao je da znam ko ih ima. Ja se ne brinem o sledećoj velikoj stvari, ja samo slušam osnivače, oni će to otkriti, a ne VC fondovi”, zaključio je Conard na kraju svog izlaganja.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

Prve AA video igre i najava Epic Games kampusa: Šta je sve obeležilo srpsku gaming industriju u 2022.

Kao jedna od stabilnijih grana IT ekosistema u Srbiji, gaming je nastavio da beleži svoj rast i razvoj. Predikcije vezane za lokalni 'game dev' su dobre i za 2023. godinu, a mi vam donosimo pregled najznačajnijih momenata iz ove oblasti koji su obeležili prošlu godinu.

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Propustili ste

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.

Intervju

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.