Počinju besplatne Tink Punk radionice za devojke iz STEAM oblasti

Počinju besplatne Tink Punk radionice za devojke iz STEAM oblasti

Tink Punk radionice kreativne elektronike i programiranja imaju za cilj da uvedu devojke u STEAM oblasti na zabavan i interaktivan način.

Tink Punk radionice elektronike nastojaće da devojkama na zanimljiv, prijateljski način približe elektroniku i programiranje u atmosferi u kojoj je sasvim u redu biti na početku, pitati za pomoć i napredovati svojim tempom.

Instruktorke će sa polaznicama praviti neobične gedžete, e-nakit i e-tekstil, gejming kontrolere i dizajnirati interakcije sa svetlom i zvukom. Polaznicama nije potrebno predznanje iz programiranja ili elektronike. Dakle, nema pritisaka, ismevanja ili slično, radiće se u bezbednoj atmosferi za napredovanje i kreativno izražavanje.

Zahvaljujući podršci partnera koji se zalažu za osnaživanje žena u STEAM-u, sve radionice Tink Punk su besplatne. Prve radionice održaće se u mejkerspejsu Centra za promociju nauke u Beogradu, a u najavi su i radionice širom Srbije. Tink Punk radionice okupljaju devojke sličnih interesovanja i uključuju ih u Discord zajednicu mentorki, instruktorki i polaznica koje su jedna drugoj inspiracija i podrška.

Devojkama je potrebna podrška da ostanu u STEAM oblastima

Istraživanja pokazuju da je devojkama osim inspirativnih uzora potrebna i kontinuirana podrška da ostanu u STEAM oblastima. Tink Punk zajednica će biti uz njih tokom obrazovanja, fakulteta, prve prakse i poslova.

Devojke će upoznati i povezati se direktno sa ženama sa zanimljivim karijerama u gejmingu, dizajnu, interaktivnim umetnostima, arhitekturi, programiranju, medicini, health i biotehnologijama. Glavni partner Tink Punk radionica je kompanija Decenter.

Tink Punk tim ovim putem poziva sve zainteresovane devojke da se prijave za radionice na sajtu tinkpunk.com i sve zainteresovane instruktorke da ih kontaktira, takođe preko sajta ili instagrama @tink_punk.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Čip pod nazivom 'Telepatija' uspešno je ugrađen u ljudski mozak, saopštila je kompanija Elona Maska. Analizirali smo da li je reč o velikom naučnom dostignuću, ili tek eksperimentu u testnoj fazi.

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.

Tehnologija

YugoGPT dostupan je open-source sa 7 milijardi parametara za srpski, hrvatski i bosanski jezik

Aleksa Gordić, tvorac najvećeg jezičkog modela za južnoslovenske jezike, lansirao je Runa AI platformu koja nudi API pristup ka svim LLM-ovima koje je razvio i open-source-ovao YugoGPT. U intervjuu za Netokraciju, Aleksa govori zašto je to bitno za razvoj domaćeg AI ekosistema.

Društvene mreže

TikTok pod lupom Evropske komisije: Aplikacija dizajnirana da izazove zavisnost!

Evropska unija je pokrenula istragu u TikTok-u kako bi utvrdila da li je platforma prekršila Zakon o digitalnim uslugama (DSA).