TikTok škola: Zašto vaše dete NE treba da bude poznato

TikTok škola: Zašto vaše dete NE treba da bude poznato – uprkos visokoj zaradi?

Jeste l' čuli, dragi čitaoci, verujte, bez šale, otvara se škola za TikTokere male! A zašto je to pogrešno, pročitajte u mojoj novoj kolumni.


Ispostavilo se da je TikTok škola trol, a ja sam kao i druge kolege novinari, nasela – priznajem! Izuzevši povod za nastanak teksta, tema je veoma važna jer govori o bezbednosti dece na internetu i razvijanju zdravih navika u online svetu.


Ako redovno skrolujete Reddit-om, sigurno vam nije promakao post o TikTok školi koji je osvanuo na r/Srbiji. Neko je ufotkao letak koji poziva roditelje da svoju decu upišu na kurs koji će im deci omogućiti da “postanu poznata”, budu u koraku s vremenom, pripreme se za “najtraženiju profesiju”, jer se “najveća zarada nalazi upravo na društvenim mrežama”.

Gnev domaćih reditora, koji često ume da bude prenaglašen i osuđivački, ovoga puta je sasvim opravdan, jer zašto bi iko svesno želeo da eksponira svoju decu na internetu, i da im to bude izvor zarade? Jednostavno, ordure bizzare. A čemu oštar stav i zašto nisam oduševljena TikTok školom, elaborirala sam u redovima koji slede.

Samoposluga za internet predatore

Ovoj temi želim da pristupim iz lične perspektive i bez osude, uz nadu da će nekome poslužiti kao koristan savet. Na internetu sam od svoje 12. godine, a kompjuter koristim – pa, verovatno od kad sam postala svesno biće. Prvu društvenu mrežu napravila sam u nižim razredima osnovne škole, bio je to MySpace i pojma nisam imala kako se koristi, ali sam svakako ostavila svoje podatke. Onda se pojavio takozvani Piczo koji pamti samo moja generacija, a bio je preteča Facebook-a, koncipiran kao vlastiti web sajt.

Tu smo objavljivali svoje fotografije – iz škole, sa igrališta, sa plaže…te neretko otkrivali lokaciju i putanju svog kretanja. Naravno, apsolutno nesvesni potencijalnih opasnosti kojima smo izloženi. Ubrzo smo svi prešli na Facebook, gde smo nastavili trend overshare-ovanja svakog segmeta svoje svakodnevice.

Međutim, to su bili počeci modernog interneta – web 2.0 – generacija naših roditelja većinom nije bila prisutna na društvenim mrežama ali je, čini mi se, bila svesna opasnosti koju one predstavljaju za mlađe maloletnike. Zato nisu odobravali da mi, njihova deca, eksponiramo svoju privatnost na internetu. A mi smo, naravno, to radili krišom.

Sporni letak koji je osvanuo na Reddit-u obećava roditeljima da će u TikTok školi njihovo dete postati poznato i bogato.

Tako sam ja, a pretpostavljam i većina mojih vršnjaka, apsolutno samouka što se tiče bazične informatike i upotrebe računara. I to je dobra strana provedenih sati i sati online, još od predadolescentskog perioda.

S druge strane, odrasla ja morala je da briše digitalne tragove koje je ostavila kao mala i, da može da vrati vreme, ne bi se izlagala potencijalnim opasnostima na internetu – predatorima kojima su naši nalozi bili dostupni kao samouslužna radnja, i ko zna gde su naše dečije fotografije distribuirane i u koje svrhe korišćene. Da ne govorim o tome, kako sve jednom objavljeno na internetu, tamo ostaje zauvek.

Od tada je prošla čitava jedna internet era, i čovek bi rekao da su se vremena promenila – da roditelji imaju veću svest i stepen edukacije, pa ih deca ne mogu tako lako premantati i iza leđa im živeti dvostruki život online. Ne lezi vraže. Milenijalci – generacija odrasla na internetu – koji su se ostvarili kao roditelji kao da nisu imali nikakav susret s tehnologijom ili, u najboljem slučaju, napili se vode iz reke zaborava pa svoju decu eksponiraju od prve ultrazvučne slike. Što je, po mom mišljenju, popriličan paradoks.

Kao da nisu svesni da roditeljski i dečji profili predstavljaju izlog iz kojeg internet predatori crpe sadržaj za nezakonite radnje, a ekspanzijom AI tehnologija, zloupotreba maloletnika je jednostavnija nego ikada pre.

Kreativnost se ne može smestiti pod kalup

Uzevši u obzir sve navedeno, opskurni oglas za TikTok školu i te kako ima smisla, i ko ga je smislio zna kome se obraća i kakvu emociju targetira. Nažalost, oduvek je bila prisutna pojava da pojedini roditelji svoju decu vide kao projekat, te kroz njih proživljavaju vlastite frustracije i neostvarene snove. Tako je, čast izuzecima, teško pronaći sport ili drugu vannastavnu aktivnost, koja ne potrazumeva rivalstvo između preambicioznih roditelja (verujte mi, prisustvovala sam tuči dvojice očeva na dečijoj hokejaškoj utakmici, znam šta pričam).

U redu, razumem da bi svako voleo da od svog nasledika načini novog Noleta ili Jokića, ali pored toga što se navedene ličnosti rode jednom u 1.000 godina, nije ni svako dete talentovano i bogom dano za sve. Ali, svako ima pravo da pokuša, padne i ustane, i što je najvažnije, zabavlja se i druži sa vršnjacima. A, čini mi se da je to rekreativno bavljenje vannastavnim aktivnostima postalo komplikovanije nego ranije, i ako dete ne pokaže izuzetnost – bolje ni da se ne upušta.

Tu dolazimo do moje glavne poente. Ranije u tekstu pomenula sam da sam uz internet puno toga naučila o kompjuterima, tehnički se opismenila i razvila kreativnost u raznim pravcima, i da je to pozitivan aspekat mog online odrastanja. U tom smislu, TikTok je sjajna platforma, koja deci pruža brojne mogućnosti u smislu oslobađanja kreativnog duha.

Edukujte sebe i svoje dete o opasnostima na internetu, jer nikada ne znate ko može doći u posed vaših privatnih informacija.

Svako ima pravo da se izrazi i pokaže neku svoju specifičnost, ono po čemu se izdvaja, ali i da puno nauči o tehnologiji, društvenim mrežama i video produkciji. Što je najvažnije, to su stvari koje se ne uče ciljano, a ako ćemo baš, najuspešniji influenseri su postali internet poznati vlastitom upornošću i radoznalošću.

Iz tih razloga, otvaranje škole za TikTok nema nikakvog smisla, osim da izbije pare iz džepa pomodnim roditeljima koji svoju decu vide kao projekat i način da se rivališu sa svojim vršnjacima, drugim roditeljima. Dakle, vaše dete ne treba da bude poznato jer ga time izlažete potencijalnim opasnostima na internetu, a što se zarade tiče – pustite ga da ne razmišlja o tome i uživa u dokolici dok može.

Naravno, sve to ne znači da treba da ga držite dalje od tehnologije i društvenih mreža. To je u savremenom dobu, razume se, nemoguće. Zato, umesto da bacate pare na kojekakve kurseve priučenih amatera, podstičite kreativnost i zdrav odnos vašeg deteta prema online svetu. Ukazujte na pozitivne i negativne uzore, naučite ga kako da odgovorno koristi internet, ali nikako ne podvrgavajte sistemu kazne i zabrane – videli ste na primeru naših roditelja da to ne funkcioniše.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Infobip Connect — unapredite svoj startap uz AI tehnologije!

Uz podršku kompanije Tenderly, Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje.

Karijere

Sanja Žugić preuzima vođenje studija Playstudios Europe

Zahvaljujući stručnim i sposobnim ljudima, 'game dev' industrija u Srbiji i dalje raste. Donosimo vam još jednu u nizu inspirativnih priča koja dokazuje ovu tvrdnju.

Tehnologija

Domaća aplikacija ‘Vozzi’ za pomoć na putu zvanično prestaje sa radom

Servis 'Vozzi' za pomoć vozačima na putu o kojem je Netokracija ranije pisala, zvanično prestaje sa radom usled komplikacija sa poslovanjem na domaćem tržištu. Saopštenje ove kompanije, prenosimo u celosti.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.

Tehnologija

Digital Day 2024: Kako AI oblikuje budućnost?

Ovogodišnji Digital Day posvećen je veštačkoj inteligenciji, a vodeći stručnjaci iz ove oblasti govoriće o tome kako ona oblikuje savremeni poslovni svet.

Tehnologija

Galaksija kup: Srednjoškolci iz Srbije prave hardvere koji menjaju živote ljudi!

Pametne naočare za ljude oštećenog sluha, makro programabilna tastatura i daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada. Upoznajte inovativne projekte učenika koji su osvojili prva tri mesta na ovogodišnjem Galaksija kupu — takmičenju srednjoškolaca elektrotehničkih škola iz cele Srbije.

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.