TikTok pod lupom Evropske komisije

TikTok pod lupom Evropske komisije: Aplikacija dizajnirana da izazove zavisnost!

Evropska unija je pokrenula istragu u TikTok-u kako bi utvrdila da li je platforma prekršila Zakon o digitalnim uslugama (DSA).

U zvaničnom saopštenju, Evropska komisija je proglasila početak istrage kompanije ByteDance u čijem vlasništvu je TikTok, fokusirajući se na aspekte koji se odnose na zaštitu maloletnika, obezbeđivanje transparentnosti u oglašavanju, olakšavanje pristupa podacima istraživačima i rešavanje upravljanja potencijalno zaraznim dizajnom i štetnim sadržajem.

Nakon sprovođenja preliminarnog ispitivanja, koje je uzelo u obzir izveštaj o proceni rizika koji je podneo TikTok, EU je odlučila da nastavi sa istragom u ponedeljak, 19. februara. Trenutno, primarna briga EU fokusirana je na pridržavanje TikTok-a standardima navedenih u DSA u vezi sa algoritmima.

Komisija tvrdi da sistem TikTok-a ima potencijal da podstakne zavisnosti i da može dovesti do efekta “zečje rupe”, kada je u pitanju način konzumacije sadržaja. Ostale oblasti koje se ispituju uključuju efikasnost TikTok alata za verifikaciju starosti i ukupnu privatnost i bezbednost maloletnih korisnika.

EU je takođe naglasila neophodnost poboljšane transparentnosti i istakla nedostatke TikTok-a u obezbeđivanju javnog pristupa podacima. Komisija aktivno prikuplja informacije za istragu i nije određen zakonski rok za njeno okončanje.

Ako ga proglase krivim, TikTok će morati da se odrekne 6% svoje globalne zarade

Glavni i odgovorni za industrijska pitanja u okviru Evropske unije, Tijeri Breton, objavio je na mreži X kako je odluku doneo nakon analize izveštaja o proceni rizika aplikacije za kratki video i njenih odgovora na zahteve za informacijama.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Kako prenosi agencija Reuters, Zakon Evropske unije o digitalnim uslugama (DSA), zahteva da imanentne platforme i pretraživači učine više u borbi protiv nelegalnog sadržaja na mreži i rizika po javnu bezbednost.

Prema saznanjima agencije, ByteDance mogao bi da se suoči sa kaznama u vrednosti do 6% svoje globalne zarade, ukoliko TikTok bude proglašen krivim za kršenje pravila DSA. U svoju odbranu iz kompanije su saopštili da će nastaviti da rade sa stručnjacima i industrijom kako bi mladi ljudi bili bezbedni na svojoj platformi i da se raduju što će ovaj rad detaljno objasniti Evropskoj komisiji.

Ovo je druga istraga DSA nakon što se platforma za društvene mreže X Elona Maska našla na nišanu EU u decembru prošle godine.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Najava

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Intervju

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!