Zuck predstavio Threads, Elon sprema tužbu – šta od toga imaju korisnici?

Zuck predstavio Threads, Elon sprema tužbu – šta od svega toga imaju korisnici?

Čitava tehnološka zajednica trenutno je usmerena na novu Instagram aplikaciju Threads, koja neverovatno podseća na Twitter. Meta je na ovaj način direktno 'bacila rukavicu u lice' Elonu Masku, a postavlja se pitanje da li je ovo dobar termin za lansiranje novog proizvoda ili samo još jedan prolazni i neuspešni trend?

Prethodnih par dana u medijima širom sveta, pa i kod nas, objavljen je niz vesti o lansiranju aplikacije Threads koja je, u principu, deo aplikacije Instagram. Hajp o samom lansiranju nove društvene mreže je tek počeo, a već smo mogli da posvedočimo prvim reakcijama korisnika i problemima koji sasvim prirodno dolaze sa lansiranjem novih proizvoda. Međutim, kada je Meta (čitaj Facebook) u pitanju, stvari izgledaju malo drugačije.

Za skoro deset godina rada u IT mediju i u ovoj industriji generalno, imao sam priliku da svedočim velikom broju kontroverzi koje su proistekle iz fabrike Facebooka, a bilo je i par projekata koji nikada nisu ni zaživeli. Takođe, svi znamo koliko je teško bilo i znatno manjim nezavisnim developerima da stvore neku novu društvenu mrežu od nule, pored već postojećih giganata.

Sam pomen Facebooka (sada Mete), nakon svih događaja i afera koji su bili deo ove kompanije, činilo bi se da će uliti nepoverenje kod velikog broja korisnika, što se zapravo i nije desilo. Prošlo je dosta vremena otkako je pomenuta kompanija predstavila neki veliki projekat i proizvod na tržištu koji bi mogao da uzdrma konkurenciju i korisnicima donese neko novo iskustvo doživljaja društvenih mreža i neku novu percepciju interneta.

Sve se, manje više, zasnivalo na poliranju i unapređenju postojećih rešenja i aplikacija koje nam dolaze iz Mete, gde je Instagram nekako najviše profitirao, dobivši najznačajniji broj promena. Štaviše, jasno je da je Instagram glavni igrač Mete kada je reč o društvenim mrežama i da je ova mreža sa svojih 1,4 milijarde korisnika trenutno jedna od najpopularnijih na svetu.

Upravo zato i ne čudi odluka da Instagram dobije na neki način svoju ekstenziju, tačnije neki novi proizvod koji će da donese sa jedne strane novo korisničko iskustvo za postojeće korisnike, ali i novu opciju koja bi mogla da dovede nove korisnike – što i jeste glavni cilj Mete. Ipak, kako iz ove kompanije i nisu bili baš kreativni kada govorimo o novom proizvodu (Threads), rodilo se jedno potpuno novo rivalstvo.

Prst u oči Twitteru i svaka sličnost je slučajna

U gotovo svakom aspektu funkcionisanja i ideologije, aplikacija Threads je napravljena da bude konkurent Twitteru. Mnogi analitičari širom sveta su složni da je ova aplikacija zapravo kopija Twittera, iako to iz Mete negiraju, a što je na kraju dovelo do pretnji iz Twittera tužbom prema Meti a sve zbog, kako navodi advokat Twittera, sistemskog, namernog i nezakonitog prisvajanja Tviterovih poslovnih tajni i druge intelektualne svojine.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Ipak, ovde postoji jedan veoma važan momenat. Možda ćete i sami pretpostaviti, ali lansiranje aplikacije Threads dolazi u gotovo sjajnom tajmingu kada Twitter na čelu sa Elonom Maskom uvodi promene (ograničenje broja vidljivih tvitova, algoritam newsfeed-a, proces verifikacije i naplate za Twitter Blue) i najavljuje nove koje se baš i ne sviđaju dugogodišnjim korisnicima ove mreže, a da ne pominjemo totalnu konfuziju sa pravilima korišćenja otkako je kontraverzni biznismen seo u fotelju CEO-a ove kompanije.

Štaviše, iz Mete su odigrali takođe odličan potez lansiravši Threads u okviru Instagrama, gde već imaju ogromnu bazu korisnika i koji nije odvojeni servis, koji bi u tom slučaju ostao usamljen i koji ne bi imao uvezanost sa Instagramom. Međutim, iako Twitter i dalje kuburi sa svojom reputacijom otkako je došao novi vlasnik, ne treba zaboraviti da je ovo mreža koja ima svoje verne korisnike i koja po tradiciji ima ono što nema ni jedna druga do sada – briznu.

Bez obzira na to što Threads izgleda kao klon Twittera, treba imati u vidu činjenicu da ova aplikacija još uvek nema haštegove i funkcije pretraživanja ključnih reči, što zapravo znači da korisnici ne mogu da prate događaje u realnom vremenu kao na Twitteru, a nedostaje mu i funkcija direktne razmene poruka i desktop verzija. Problem za novu Metinu aplikaciju je taj da je vezana za Instagram nalog i ako se korisnik odluči da je izbriše, automatski se briše i Instagram profil, što je velika mana.

Dakle, živ je Twitter i čini se da će tako biti još dugo, samo je pitanje da li će i na koji način Mask da se uozbilji i da ovoj mreži vrati reputaciju koju je imala i pre. Sada za to ima veći razlog nego ikada pre s obzirom na to da ima novog rivala na tržištu – kojeg ne treba potceniti ni najmanje jer iza sebe ima ekspertski tim koji zna kako se grade društvene mreže na svetskom nivou.

Istini za volju, i pred Twitterom su i te kako veliki izazovi, posebno kada govorimo o doterivanju tog famoznog algoritma koji je znatno poljuljan od dolaska Maska na čelo kompanije, a što su istakli mnogi korisnici. Takođe, priča se i o povećanju karaktera za ovu društvenu mrežu u svojstvu mikrobloga, kao i o Web3 budućnosti i integraciji ove tehnologije u okviru Twittera koja i nije tako daleko.

Kakva budućnost čeka Threads?

Pomama za novom društvenom mrežom od strane korisnika ne prestaje i to je sasvim ok. Gledano sa psihološke strane, ljudi jednostavno teže ka promenama, nekim novim iskustvima i proizvodima koji će im omogućiti da izađu iz okvirna standardnih i ustaljenih poraksi. Realno gledano, Threads im je to na neki način omogućio.

Sve to rezultovalo je tome da ova aplikacija postane najbrže rastuća do sada, zabeleživši 30 miliona korisnika za samo jedan dan od lansiranja, dok već sada, nova mreža ima preko 100 miliona korisnika, za svega nedelju dana od predstavljanja. Ovo je ujedno i novi rekord rasta jednog digitalnog proizvoda, pa je samim tim Threads pretekao i ChatGPT koji je takođe napravio veliko iznenađene u tech zajednici.

Neću da budem skeptičan ili pesimističan, ali iako je Threads za sada pokazao da je zavredeo pažnju korisnika, nisam baš mnogo siguran koliko bi ova mreža mogla da zaživi na duge staze. Iskreno, korisnici su i sada već prezasićeni sadržajem na mnogim drugim mrežama, poput samog Instagrama, TikToka, pa i Twittera koji postoji više od jedne decenije.

Sa druge strane, čini mi se da korisnici danas traže alate u okviru društvenih mreža putem kojih mogu da iskažu svoju kreativnost i da to podele sa svojim pratiocima. Jasno je već odavno da su fotografije i video posebno cenjeni među današnjom publikom, pa otuda i ne treba objašnjavati popularnost Instagrama i TikToka.

Štaviše, čini se da je Meta sa Threads-om nekako previše brzo odlučila da ponudi neki novi proizvod koji se opet bazira na konceptu već postojećeg rešenja – da se ne ponavljamo. Otuda se i postavlja pitanje, da li nam je zaista potrebna još jedna društvena mreža?

Rano je možda odmah dati odgovor na ovo pitanja, ali ako mene pitate, čini mi se da će ovo biti samo još jedan prolazni trend i samim tim test i pokazatelj svim kompanijama pa i Meti da korisnici danas neće tako lako menjati svoje navike, zapravo da oni žele nešto potpuno inovativno i novo. Samo takva rešenja mogu da zažive na duži period.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.