Jubilarni ‘The Next Web’: Šta smo naučili na konferenciji?

Jubilarni ‘The Next Web’: Kako to Holanđani razvijaju i neguju svoju startap scenu?

Konferencija ‘The Next Web’ organizovana je jubilarni deseti put. Tim povodom obišli smo Amsterdam, grad između ostalog poznat i kao centar kreativne Internet i mobilne scene u Holandiji.

tnw

Sama konferencija The Next Web organizovana je izuzetno profesionalno. U razgovoru sa posetiocima iz različitih krajeva sveta delili smo mišljenje kako je logistika odrađena do najsitnijih detalja. Od ekspresne registracije, preko fantastičnih predavača, prostora za prezentaciju startapova, pokrivenosti Internetom, lounge predela za odmor i sastanke, kafe, klope i pića, garderobe, photobooth-ova i različitih aktivacija do ormarića za bezbedno punjenje mobilnih telefona. Sve je prošlo potpuno glatko i dostupno posetiocima za maksimalnu usmerenost na izlaganja i networking.

Vruće teme zagrejale publiku

Aktuelni fenomeni poput kompanija Airbnb i Uber, podjednako su vruće teme i na Zapadu. Takođe, nisu izostale ni pošalice o dronovima. Međutim, preduzetništvo i orijentisanost na konstantnu inovativnost gotovo su svi podjednako isticali i vrednovali. Svest o važnosti startapa za ekonomiju je definitivno ostavila najjači utisak. To su potvrdili brojni izlagači među kojima su i Werner Vogels (CTO, Amazon), Mark Randall (VP Creativity, Adobe), Marvin Liao (Partner, 500Startups), Samir Patel (President & CEO, Growth Machines) i našoj publici dobro poznat Jan Rezab (CoFounder & CEO, Socialbakers).

Werner je tokom fantastične motivacione priče izneo da u Amazonu ne koriste prezentacije, već da se brifinzi pakuju u tekstualnom formatu, do 6 strana. Prvih pola sata sastanka je tišina i učesnici čitaju dokument. Slikovito je ponovio i optimalne veličine timova, nazvavši ih Two-Pizza Team.

Samir Patell je tokom konferencije vodio višečasovnu Growth Hacking radionicu, fokusirajući se na fazu ubrzanog rasta. Investiciju i bacanja novca fondovi jasno razlikuju. Ukoliko se ulaganjem u marketing postiže samo privlačenje novih korisnika, bez znatnog povećanja aktivnosti i vraćanja korisnika proizvodu, ulaganje nije opravdano. U skladu sa tim, uvođenje inovacija se pojačava smanjenjem troškova grešaka i neuspeha. Više pokušaja u istom budžetu.

Veliki broj kvalitetnih predavača i ove je godine privukao mnogobrojnu publiku
Veliki broj kvalitetnih predavača i ove je godine privukao mnogobrojnu publiku (Foto: The Next Web)

CEO Socialbakers-a, Jan Rezab, opisao je put od nastanka servisa do danas, te kako se od svoje 14. godine bavi preduzetništvom. Prikazao je i odličan trik za uštedu vremena prilikom gledanja TV programa. Ubrzavanjem serija do 2x. Da, da, „Game of Thrones“ se lako upija i u ovakvom ubrzanom formatu!

Gabe Zichermann, osnivač Gamification.co, pričao je kako je izašao iz kompanije Cisco u trenutku kada je držala više od 50% online transakcija. On je u izlaganju otišao i korak dalje, motivaciono ističući načine da se od kreiranja kompanije preraste u kreiranje industrije kroz omogućavanje da i druge kompanije u datom sektoru rastu.

Startap scena u Amsterdamu

Holandija je ozbiljno orijentisana i usmerena na startape. Dobar deo preduzetnika koje sam upoznao trenutno rade na proizvodima u odmakloj fazi, patentnoj proceduri – oni rade na akviziciji novih korisnika i ulazak na tržište rizičnog kapitala. Ono što me je posebno oduševilo jeste to da svi imaju jasne vizije kuda žele da idu i odlične prezentacije koje to objašnjavaju. Sa lakoćom i vrlo jasno predstavljaju ideje i pravi je užitak slušati ih.

Od januara 2015. se intenzivno radi i na privlačenju preduzetnika izvan Evropske unije. Startap viza predstavlja mogućnost jednogodišnjeg razvoja startapa u Amsterdamu. Doduše, finansije i mentori nisu obezbeđeni ovom vizom, i na preduzetniku je da se pobrine za taj deo. Sa druge strane, šarolikost korisnika donosi odličan teren za testiranje koncepta na terenu, a i kontakti sa celokupnom zajednicom mogu dovesti i do obezbeđenja finansija.

U "expo" delu, veliki broj startapa izlagao je svoje proizvode, tražeći potencijalna partnerstva ali i nove klijente (Foto: TNW)
U „expo“ delu, veliki broj startapa izlagao je svoje proizvode, tražeći potencijalna partnerstva ali i nove klijente (Foto: TNW)

Saradnja startapa sa velikim kompanijama

Izazov i za startape i za kompanije predstavlja uvezivanje. Sa jedne strane, startapi u kompanijama vide dugoročne i ozbiljne klijente. Sa druge strane, velike kompanije u startapima vide inovativnost koja im je neophodna da postanu i ostanu velike i najbolje. U okviru konferencije, kompanije poput Ernst&Young, Philips i KLM organizovale su prezentacije, otvorene diskusije i druženja, a zaključak svega toga jeste – velike kompanije i startapi trebaju bliže da rade, znatno bliže nego što je to slučaj danas.

Život u Amsterdamu

Amsterdam je izuzetno dinamičan grad, pun turista, ludog provoda, ali i inovacija. Centar prelepe arhitekture, ispresecan kanalima, načičkan coffee shop-ovima i ovekovečen turističkom atrakcijom Red Light distrikt. Ipak, izvan centra postoje i mirniji krajevi pogodni za porodičan život. Amsterdam je i jako dobro povezan sa obližnjim mestima. Na primer, put do Utrehta koji se brendira kao centar za Game Development, se uz dostupan Internet u vozu gotovo i ne oseti. Naravno, za sve stanovnike tu je i nezamenljivo prevozno sredstvo – bicikl.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Mobilno

Izabrali smo za vas 40 najboljih telefona u ovom trenutku – od €250 do preko €1.000

Da li se i vi često zbunite kada planirate da kupite novi mobilni telefon, posebno sada kada je tržište prezasićeno raznim modelima? Ponuda mobilnih telefona nije nikada bila bogatija za sve ciljne grupe korisnika. Mi smo se potrudili da vam te ponude detaljnije približimo kroz cenovne kategorije najinteresantnijih modela za kupovinu.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Burazeri zbog kojih smo zavoleli burgere (gosti Burger House Bros.)

Garantujem vam da ćete od 15. epizode Office Talks podcasta ogladneti.

Internet marketing

Kako kreirati efikasne marketinške kampanje na servisu Spotify?

Spotify, jedna od najpoznatijih platformi za 'streaming' muzike, dostupan je na tržištu Srbije od jula, a njegov dolazak nije obradovao samo ljubitelje muzike - već i oglašivače koji polako počinju da koriste benefite reklamiranja na ovom servisu.

Intervju

Nova zakonska regulativa omogućava lakše dobijanje boravišne vize za strance koji žele da postanu deo srpskog IT sektora

Vlada Srbije početkom godine donela je Uredbu kojom se definišu osnovi boravka stranaca koji se često nazivaju i Startup, Talent i Investor vize, a koja zapravo predstavlja kriterijume za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka. O tome šta to znači za domaći IT sektor, otkrivamo u tekstu koji sledi.

Startapi i poslovanje

Dev Shopper Lazara Stojkovića pomoći će vam da pronađete tim vrhunskih developera

Pandemija korona virusa bila je inicijalna kapisla Lazaru Stojkoviću da u svoj startap portfolio doda još jedan projekat pod nazivom 'Dev Shopper' - servis za brže nalaženje partnerske firme za softverske projekte.

Netokracija

Generacije razdvojene galaksijom

Tokom vikenda IT zajednicu zahvatila je vest da su pojedine kompanije povukle svoju podršku za realizaciju filma o prvom srpskom računaru Galaksija.

Gaming

Državni fakulteti u Beogradu i Kragujevcu dobijaju gejming programe na master studijama

U okviru projekta Master 4.0 studenti master studija nekih od državnih fakulteta uskoro će moći da biraju dva nova programa koji će povezati svet tehnologije i svet umetnosti. Sredstva za realizaciju dobili su beogradski Univerzitet umetnosti u saradnji sa Matematičkim fakultetom i fakulteti Univerziteta u Kragujevcu, koji su nosioci programa.