KleverCargo digitalizuje teretni prevoz za 4.000 korisnika širom Evrop

Srpsko-holandski KleverCargo digitalizuje teretni prevoz za 4.000 korisnika širom Evrope

Ova platforma namenjena je svima koji imaju potrebu za teretnim prevozom, a koja u potpunosti digitalizuje ovaj proces - bez telefoniranja, papira i olovke.

Iako je startap KleverCargo star samo godinu dana, već sada se može pohvaliti svojim postignućima: širom 10 evropskih zamalja koristi ga oko 4.000 aktivnih korisnika i uvršten je na ovogodišnju ALPHA listu startapa u okviru Web Summit-a.

Idejni tvorac i osnivač je Marko Mušicki koji je na ideju o ovom proizvodu došao pre nekoliko godina. On je mesecima posmatrao koleginice u tadašnjoj firmi kako prolaze kroz mukotrpne procese prilikom uvoza i izvoza opreme, pronalaženje adekvatnog transporta i prihvatljivih uslova:

Poslednjih šest godina paralelno sam razvijao različita rešenja za klijente – od web dizajna, preko brendinga do aplikacija – u okviru Logic Sollutions-a i softversko rešenje koje je danas osnova postojanja KleverCarga. Tako da je KleverCargo praktično spin-off.

Pre skoro dve godine ovom projektu se priključuju i partneri iz Holandije, gde je i registrovan HQ, iako je u suštini ceo backoffice i development je u Srbiji. Više o njihovom poslovanju i planovima otkrivamo u tekstu koji sledi.

Ovaj tim trenutno je u potrazi za investicijom

Govoreći detaljnije o proizvodu koji razvijaju, Marko nam otkriva da je KleverCargo višeslojni proizvod koji ima za cilj da u potpunosti podrži digitalizaciju teretnog prevoza, te da je ova platforma 1. marta puštena u javnost (i to na evropsko tržište), a za osam meseci pridružilo im se preko 4.000 aktivnih korisnika u 10 zemalja:

Trenutno dostupna verzija podrazumeva B2B matchmaking platformu namenjenu malim i srednjim preduzećima koje se bave proizvodnjom, uvozom, izvozom, kao i transportnim kompanijama i skladištima. A vizija nam je da u narednim godina razvijemo rešenje koje bi u potpunosti povezalo sve oblike teretnog transporta.

Specifičnost KleverCargo platforme, dodaje naš sagovornik, je u tome što su korisnici njihove platforme u mogućnosti da zatvore posao bez napuštanja platforme i da generišu potrebna dokumenta dok, recimo, platforme njihovoh kompetitora podrazumevaju samo oglasni prostor zatvorenog tipa nakon koga korisnici moraju da se opet vrate analognim alatima – telefoniranju, papiru i olovci.

“U okviru platforme korisnici mogu da registruju svoju flotu i da imaju pristup svakom kamionu na klik. Ova opcija dostupna je i za teret, ukoliko imate isti tip i obim tereta možete uštedeti vremena u popunjavanju istih”, objašnjava Marko i dodaje da korisnici imaju dostupne pametne filtere pomoću kojih mogu da automatizuju pretrage na osnovu tipa tereta, ruta koje voze, kamiona koje imaju… i da u potpunosti ostave iza sebe beskrajne sate poziva i stresa.

Na razvoju ovog rešenja trenutno radi tridesetoro ljudi u tri zemlje, a Marko dodaje da i u narednoj godini planiraju rast po pitanju broja zaposlenih. Takođe, ovaj tim je trenutno u potrazi za investicijom:

KleverCargo je do sada bio miks bootsrpaing-a i privatne investicije. Iako bismo najviše voleli da tako i ostane, zbog specifičnosti industrije i načina rasta trenutno smo u potrazi i za investitorima i partnerima.

KleverCargo nastupa na ovogodišnjem WebSummit-u

Ovaj startap našao se i na ovogodišnjoj Web Summit-ovoj ALPHA listi startapa, kao i na Impact StartUps listu, a Marka smo pitali i koliko im znače ta priznanja:

Iskreno, za godinu dana koliko traje rast i razvoj samog brenda ovo je sjajno priznanje, pogotovo što su nas par nedelja pred sam događaj samoinicijativno pomerili u Beta grupaciju.

Što se tiče Impact-a, mnogo nam je drago što se prepoznaju zelene digitalne inicijative u svim industrijama. Posebno je specifično to što se većina investitora i fondova okreće skoro u potpunosti tzv. climate tech-u u svim oblastima a mi se trudimo da ispratimo u potpunosti taj trend za dobrobit svih nas.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

A šta ovaj startap očekuje od novembarske posete Lisabonu gde će se održati Web Summit? “Iskreno, očekujemo da ostvarimo dobre i korisne konekcije, koje će nam pomoći u optimizaciji transporta”, ističe Marko i za kraj ističe sledeće:

Kod nas je dodatan izazov za rast i razvoj to što smo se fokusirali na industriju koja je jedna od najvećih zagađivača, sa najmanjom stopom digitalizacije, a velikom količinom otpora prema novinama. S toga su nam lokalna partnerstva vrlo značajna za adaptaciju, rast i razvoj.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Sponzorisano

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.