Telegram ili WhatsApp: analiza korisničkog iskustva

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Telegram ili WhatsApp: Koje nam prednosti i rizike donosi svakodnevno dopisivanje na ovim aplikacijama?

Telegram je uveo premium opciju koja za 4,99 dolara mesečno korisnicima obezbeđuje pristup dodatnim funkcijama. Da li je ovo samo nastavak 'borbe' za korisnike između ovog chat servisa i giganta kao što je WhatsApp?

Na Telegramovom blogu detaljno su opisane sve pogodnosti koje očekuju premium korisnike koji će umesto na dosadašnjih 500, moći da pristupe na 1.000 kanala, da naprave 20 chat foldera, sačuvaju 10 stikera, pinuju i do 10 konverzacija, te da se povežu na četiri naloga.

Ono što je nama posebno privuklo pažnju jeste povećana dužina otpremljenih fajlova i multimedijalnih sadržaja, pa su premium korisnici u mogućnost da uploaduju ili preuzmu čak 4GB raznoraznih datoteka. I bez pretplate, Telegram omogućava prenos 2GB podataka što je znatno više od 16MB za fajlove i 100MB za dokumente, koje nudi WhatsApp kao lider na tržištu chat aplikacija.

Sa skoro 700 miliona aktivnih korisnika na mreži, Telegram nije ni blizu popularan kao WhatsApp koji broji dve milijarde korisnika širom sveta. Ipak, mnogi se odlučuju za prelazak na ovu aplikaciju verujući da pruža bolje korisničko iskustvo u odnosu na druge chat servise.

Zato smo odlučili da vam predstavimo osnovne razlike između aplikacija Telegram i WhatsApp, kao i da približimo mogućnosti koje pružaju obe aplikacije i rešimo pojedine zablude vezane za usluge koje pružaju.

Brisanje i editovanje poruka

WhatsApp je nedavno predstavio opciju disappearing messages, što je do sada bila jedna od najpopularnijih Telegramovih opcija. Međutim, tokom konverzacije na Telegramu, imate mogućnost da podesite timer koji automatski briše poruke nakon zadatog vremenskog perioda. Na primer, kada završite sa ćaskanjem, vaš chat se automatski briše za oba sagovornika. Premda je funkcija koju je uveo WhatsApp slična, ona nije ni približno sveobuhvatna i prilagodljiva kao kod Telegrama.

Takođe, WhatsApp ne pruža opciju editovanja već poslati poruka, već ih samo možete obrisati u roku od 51 minuta, dok Telegram omogućava korisnicima da uređuju i brišu poruke u roku od 48 sati.

Grupno ćaskanje i pozivi

WhatsApp korisnici mogu da kreiraju grupu za do 256 učesnika, dok grupni razgovori na Telegramu mogu imati do 200 učesnika, s tim što postoje i takozvane supergrupe sa do 100.000 učesnika (što donekle asocira i na Viberove javne grupe određenih organizacija, sportskih klubova, medija i slično).

Na Telegramu, obrazovne institucije i kompanije imaju mogućnost da kreiraju kanale za deljenje informacija, pri čemu im se članovi mogu pridružiti, ali i napustiti ih kad god požele. To je opcija koju WhatsApp još uvek ne planira da uvede.

Što se tiče poziva, tu svakako prednjači WhatsApp koji omogućava i telefonske i video pozive, za razliku od Telegrafa preko koga je moguće obaviti samo telefonski poziv.

Pristup aplikaciji sa više od jednog uređaja

Ako želite da koristite istu aplikaciju na različitim uređajima, Telegram je bolja opcija za vas. Za obradu podataka koristi cloud, zahvaljujući čemu sinhronizuje vaše konverzacije i datoteke tako da isti nalog možete istovremeno da povežete na više različitih uređaja. WhatsApp ne nudi ovu opciju, te ako se prijavite na svoj nalog sa drugog uređaja, automatski se odjavljujete sa prethodnog.

Privatnost na prvom mestu

Za korisnike koji preko chat aplikacija diskutuju o osetljivim temama, ili čak za one koji žele da zadrže privatnost svojih svakodnevnih konverzacija, uslovi podešavanja bezbednosti i privatnosti mogu biti presudni. Istina je da vam aplikacija omogućava konverzaciju sa bilo kime bez potrebe za odavanjem brojem telefona ili drugih ličnih podataka.

Na ovaj način možete ostati anonimni i imati potpunu kontrolu nad time kako se vaše informacije dele ili ne dele. Uz to, na Telegramu postoji mogućnost tajnih razgovora koji ne dozvoljavaju korisnicima da prosleđuju poruke ili naprave screenshot konverzacije. Međutim, ono što većina korisnika ne shvata jeste činjenica da za razliku od WhatsApp-a, Telegram nudi end-to-end encryption samo u okviru tajne konverzacije između dva korisnika.

Iako anonimnost na mreži sa sobom donosi mnoge benefite, moramo istaći i to da otvara mogućnost zloupotrebe čemu smo svedočili kada su prošle godine u javnost dospele inkriminušuće slike žena iz Srbije i Hrvatske postavljene na Telegram supergrupi pod nazivom „Ex YU balkanska soba“ koja je brojala skoro 36.000 članova. Takođe, kanali na ovoj aplikaciji pogodni su za brzo i lako širenje dezinformacija i lažnih festi, što je posebno opasno u kriznim situacijama kao što su pandemija virusa covid-19 i rat u Ukrajini.

Ovo nas dovodi do zaključka da za koju god chat aplikaciju se opredelite, vi na ovaj ili onaj način svoje podatke trajno ostavljate na mreži i to je rizik koji svi mi prihvatamo, a za uzvrat dobijamo alate koji nam olakšavaju svakodnevnu komunikaciju.


Ostavi komentar

  • Дале

   Дале

   28. 7. 2022. u 21:42 Odgovori

   Ја сам само обрисао своје налоге на ВацАпу, Инстаграму и Фејсбуку. За чет користим искључиво Сигнал и Телеграм. У случају да некоме требам јавиће се па макар на СМС. Временом су скоро сви људи са којима прозборим коју инсталирали Сигнал и Телеграм.

   Сада ми је Телеграм и једина друштвена мрежа на којој проводим време!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Propustili ste

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Startapi i poslovanje

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.