Tehnološka dostignuća 21. veka

Back to the Future: Vožnja kroz tehnološka dostignuća 21. veka

Prošlo je 18 godina od osnivanja kompanije Levi9. U čast tog punoletstva napravićemo presek tehnoloških dostignuća od te 'davne' 2005. godine.

Fenomen putovanja kroz vreme oduvek nas intrigira, a bio je inspiracija i za mnoge filmske umetnike, čija su ostvarenja publici omogućila da se izmeste u neki drugi, nepoznati svet. Većina bi se složila da je čuveni film Back to the Future, iz 1985. godine, pored Terminatora, definisao i pokrenuo lavinu sličnih pojava u kinematografiji. Reč je o brojnim hitovima, kao što su Idiocracy, Interstellar, The Avengers, a među najnovije spada i popularna Netflixova serija Stranger Things.

Junaci čuvenog filma Back to the Future su uz pomoć vremenske kapsule u obliku legendarnog DeLoreana, zagazili u naše doba i, kako mnogi kažu – dali značajna predviđanja o napretku tehnologije.

21. vek je za kratko vreme doneo mnoštvo velikih tehnoloških dostignuća, i okružio nas pametnim uređajima, virtuelnom realnošću, dronovima, 3D štampačima i veštačkom inteligencijom. Promene se dešavaju munjevitom brzinom, pa često poželimo da i sami, kao Marty McFly i Doc, zavirimo u budućnost i saznamo da li je dolazak novog milenijuma doprineo zlatnom razvoju čovečanstva, ili ga je, ipak, odveo u nekom drugom pravcu.

Na tom putu ćemo se, baš kao i DeLorean mašina, osvrnuti na prošlost i “napraviti vožnju” kroz prethodne godine kako bismo se podsetili najbitnijih inovacija uz koje, ruku pod ruku, putujemo pravo u nepoznato – u budućnost!

Karta u jednom pravcu: početna stanica 2005. godina

Mnogi od vas slušaju muziku dok rade, pa i nije neko iznenađenje što ovaj tekst nastaje uz jednu playlistu koja se “vrti” na YouTube-u… Da li vam je poznato da je ova platforma za deljenje video sadržaja osnovana 2005? Da, da, baš kao i Reddit! Te godine developeri su se po prvi put susreli sa Ruby on Rails frejmvorkom, kako bi korisnicima omogućili da dele dokumenta putem platforme Scribd, da cvrkuću na Tviteru, ali i da prodaju svoje proizvode putem Shopify-ja.

Februar 2005. iznedrio je jedan termin koji svi web developeri danas uzimaju zdravo za gotovo. AJAX je promenio način na koji se web razvija i konzumira. Iako su tehnologije od ranije bile dostupne, tek od ovog trenutka krenula je masovna upotreba asinhronih http poziva iz pretraživača što je donelo potpuno novu dinamiku web-u i omogućilo razvoj velikih front end frejmvorka kao što su React, Angular, Vue, Backbone, Svelte

Prvog aprila 2005. godine osnovana je i IT kompanija Levi9, sa sedištem u Amsterdamu, a prvi zaposleni bili su u Novom Sadu. Misija koju Najneri imaju je da naprave vidljiv uticaj uz pomoć tehnologije, baš kao i kometa Levy9 Shoemaker po kojoj nose ime.

U svetu se, godinu dana kasnije, u tajnosti Apple HQ-a u Kupertinu, pod budnim okom Stiva Džobsa, privodio kraju razvoj prvog iPhone-a – revolucionarnog pametnog telefona sa mnogim inovativnim funkcijama, uključujući intuitivni interfejs na dodir i internet pretraživač. Ovaj događaj je za developere značio jedno kompletno novo polje ekspertize: razvoj mobilnih aplikacija za pametne telefone, Objective C, iPhoneSDK, Simulatore i čitav ekosistem koji je svima danas poznat kao AppStore.

Jednako važno bilo je i kada je Amazon pokrenuo AWS u martu 2006. godine kao cloud computing platformu koja je omogućavala kompanijama da iznajme računarske resurse poput servera, skladišta i baze podataka. Prvi servisi koji su javno ponuđeni, mada su već od ranije interno bili u upotrebi u Amazonu, bili su Simple Storage Service, Simple Queue Service kao i Elastic Compute Cloud.

Ovaj događaj je označio početak cloud revolucije koja traje i do današnjeg dana, dok AWS danas nudi preko 200 različitih servisa, od onih koji se bave skladištenjem podataka, preko manipulacije medija fajlovima, do mašinskog učenja. Istovremeno, AWS je imao ogromnu ulogu u rastu Amazona u kompaniju vrednu preko 1000 milijardi dolara.

Levi9 IT je te, 2006. godine, pokrenuo hakaton za studente – 5 dana na Javi, koji postoji i dan danas i lokalno predstavlja jedno od najpopularnijih studentskih takmičenja u programiranju. Takmičenje traje 5 dana, a studenti dobijaju priliku da isprobaju svoje znanje, razviju veštine timskog rada i rešavanja problema. Nakon 16 godina uspeha, ono je dobilo i novu dimenziju, kao 5 dana u oblacima, i ima fokus upravo na cloud tehnologijama.

Iphone, Android i svet u džepu

Nedugo nakon prvog iPhone-a, svet mobilnih telefona je tokom 2008. godine pogodio drugi veliki “zemljotres” – pojavljuje se drugi veliki igrač na terenu pametnih telefona. Prva verzija Androida ugledala je svetlost dana 23. septembra 2008. godine. U tom periodu su AppStore i Android Market (danas Play Store) distribuirali prve aplikacije. Sve ovo je, ujedno, označilo kraj ere Nokia telefona.

Istovremeno je i Google Chrome započeo svoj put ka svetskoj dominaciji na polju Internet pretraživača. Danas, preko sto verzija kasnije, Chrome suvereno drži prvo mesto na listi najpopularnijih pretraživača sa skoro dvotrećinskim udelom na tržištu.

Kada smo kod broja sto, u ovom periodu se novosadskoj kancelariji Levi9 pridružio stoti kolega! Iako to danas ne deluje mnogo, ovaj trenutak je itekako značajan u istoriji kompanije. Pored toga, prve rođendane su proslavile Levi9 kancelarije u Kijevu i Jašiju, gde Levi9 takođe ima razvojne centre.

Na polju društvenih medija, Fejsbuk je obeležio sve navedene godine držeći dominantni položaj, bez konkurencije. Međutim, 2010. godina donela je nešto novo – malu aplikaciju, koja je korisnicima omogućila da objavljuju kvadratne slike provučene kroz filtere, poznatu pod nazivom Instagram. Tokom marta 2012, Instagram je imao “svega” 27 miliona korisnika. Te godine kompanija dobija i novog vlasnika. Fejsbuk je kupio Instagram za, po današnjim kriterijumima, sitan novac, od svega jedne milijarde dolara. Danas Instagram ima preko 1.3 milijarde korisnika, što znači da preko 20% svih osoba starijih od 13 godina ima nalog na ovoj mreži.

Te godine predstavljen je i prvi Apple Watch, iako se dugo šuškalo o tome i neki su mislili da će biti iWatch. Ovo je bio prvi pametni sat koji je integrisao punu funkcionalnost pametnog telefona u uređaj za nošenje na ruci. Apple se nije zaustavio ovde. Ova godina je označila i početak ere Swift-a u kontekstu razvoja aplikacija za Apple uređaje.

DevOps, digitalne valute, cybersecurity

Sa serverske strane, 2014. godina je takođe donela veliku promenu. Docker, platforma za kontejnerizaciju, mada je ugledala svetlost dana 2013, ove godine dobija na popularnosti i zauvek menja način na koji posmatramo infrastrukturu, a takođe u prvi plan izbacuje i termin DevOps koji ovim dobija na značaju i biće zadržan u narednim godinama. Takođe, ovo će bitno uticati i na širu rasprostranjenost mikroservisnog pristupa arhitekturi koji je ovim olakšan i približen developerima.

Te 2014. godine, Levi9 je otvorio kancelariju u Zrenjaninu. Tako je u srcu Banata krenula da raste nova ekipa spremna da pravi impact, kroz tehnologiju.

Vrednost Bitcoina i drugih digitalnih valuta počela je da raste i privukla pažnju investitora i šire javnosti. Takođe, tehnologija iza Bitcoina, Blockchain, zakotrljala je grudvu koja će kasnije postati poznata kao Web3, što je u narednim godinama pospešilo razvoj digitalnih valuta, kao i NFT-ova.

Ali šta je najskuplje, odnosno najisplativije na svetu? Znanje, definitivno!

U kompaniji Levi9 IT to svakako znaju, zato je 2015. formalizovan program pod nazivom Lead9, namenjen liderima, u okviru koga se, i dan-danas, razvijaju tzv. meke veštine, odnosno soft skills i liderske kompetence Najnera.

2016. godine je otvorena još jedna nova Levi9 kancelarija, u Beogradu. Na prvim projektima koji su realizovani u beogradskoj kancelariji u upotrebi je bio Angular2 koji je takođe objavljen 2016. godine. Ovaj potpuno novi JavaScript frejmvork sa starim imenom, oslanjao se u velikoj meri na reaktivnu paradigmu programiranja koja je dobila na značaju u ovom periodu, pa je tako pored Angulara i u Java svetu RxJava dobila na popularnosti.

U poslednje vreme dosta pričamo o TikToku. Verovatno se sećate da je ova društvena mreža 2019. godine doživela svoj prvi bum, posebno kod mlađih, koji su rado pobegli sa SnapChata i Tvitera. U godinama koje su prethodile ovoj, rasla je popularnost Open-Source softvera, što je zagolicalo Microsoft koji je tokom 2019. kupio platformu za deljenje i verzionisanje koda Github.

Ova godina je videla nastavak praksi koje su uspostavljene ranije, kao što su mikroservisna arhitektura, serverless računarstvo i nastavak rasta DevOps-a kao ekspertize. Takođe, u svetlu ogromnog ransomware napada pod nazivom Petya, cybersecurity postaje tema od izuzetne važnosti.

Korona je početkom 2020. godine promenila naš svet i način na koji radimo.

Iako je svet stao, razvoj tehnologije nije. Tako je Apple u novembru te godine predstavio novu liniju MacBook uređaja, ali ne bilo kakvih. Bila je to prva generacija uređaja sa Apple čipovima pod nazivom M1. Ovo je donelo poboljšane performanse, bolji životni vek baterije, integrisanu memoriju… a korona je ostavila fleksibilnost rada kao imperativ, koji u Levi9 rado pratimo, jer verujemo da svako od nas može da izabere najbolju opciju mesta rada, na dnevnom nivou.

AI, low code, no code… idemo dalje

A kada pričamo o tech novostima u prošloj, 2022. godini, ChatGPT je zakucao na naša vrata. Veliki broj ljudi se ukrcao na ovaj hajp vozić. Gde će nas odvesti videćemo u narednom periodu, ali ono što je sigurno je da će uticaj biti veliki. Pored veštačke inteligencije prethodne godine su donele i veću popularnost low code i no code platformi za razvoj poput ServiceNow ili OutSystems-a.

Na proleće 2022. otvorena je nova Levi9 kancelarija u Beogradu, ponovo na Dorćolu, u K-Districtu koji je sada moderna baza i hab za sve Najnere. Na jesen je organizovana i #9Inspiration konferencija, kao mesto za učenje, umrežavanje, inspiraciju, i to sve sa humanim ciljem – ulaznice su direktna donacija NURDOR-u. Spremite se za novo izdanje krajem septembra 2023!

Prvog aprila ove godine Levi9 IT je proslavila svoj 18. rođendan, i time utvrdila svoje mesto među pionirima na IT sceni u Srbiji. Posvećenost inovacijama, tehnološkom napretku i vođenju klijenata u budućnost je svakodnevna misija u Levi9, a na tom putu nedavno smo imali i pravog DeLoreana!

Trenutno “presedamo” u 2023, pravimo planove za naredni period i razmišljamo o onome što predstoji. Uporedo, možemo da maštamo o primerku DeLoreana koji se vraća iz nekog nepoznatog sveta i daleke budućnosti.

Šta mislite, kakve vesti bi nam doneo?!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Propustili ste

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.

Najava

Empple Festival ove godine odgovara na najvažnija pitanja employer brandinga

Četvrti po redu Empple Festival, koji okuplja stručnjake iz employer branding-a, TA-a, internih komunikacija i HR-a održaće se 3. i 4. oktobra u Madlenianumu.

Office Talks Podcast

Randevu.tech: Put od ETF-a do Berlina sa CEO-om Aleksandrom Orlićem

Gost 189. epizode Office Talks podkasta bio je Aleksandar Orlić, CEO i jedan od suosnivača startapa Randevu.tech. Sa njim razgovaramo o njegovoj karijeri u IT industriji ali i o tome koji proizvod tačno razvija pomenuti startap i za koje tržište.

Tehnologija

OTP Connect: €5.000 za pobedničko rešenje Junior m-bank aplikacije

OTP banka održala je finale prvog Izazova u okviru svog inovacionog ekosistema, OTP Connect, pod nazivom 'Kažeš inovacija, misliš aplikacija' namenjeno startap i IT kompanijama i timovima koji se bave različitim vrstama dizajna i razvojem mobilnih aplikacija.