$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Iz Take Two Interactive-a su ove nedelje objavili da će kupiti preostale akcije Zynge po ceni od 9,86 dolara za jednu akciju, kao i 64% premije na finalnu cenu ove kompanije koja će biti objavljena u petak. Sama akvizicija bi trebalo da bude obavljena jednim delom u kešu, a drugim u već pomenutoj kupovini akcija Zynge koje su u ponedeljak naglo porasle za 40%.

Kako prenosi CNBC, kompanija Take Two Interactive je obećala da će akcionari Zynge dobiti 3,50 dolara u gotovini i 6,36 dolara u Take Two akcijama za svaki udeo Zynge do samog zatvaranja transakcije. Ono što je za sada očekivano jeste da bi kompletan posao mogao definitivno da bude zatvoren do 30. juna 2022. godine.

Oglasivši se prilikom pomenute akvizicije, izvršni direktor kompanije Take Two Interactive Štraus Zelnik istakao je da posao u vezi preuzimanja Zynge traje već neko vreme, kao i da čitav tim ovog gaming giganta posvećuje pažnju stvaranju novih vrednosti za svoje igrače – uključujući i kolege, kao i same akcionare.

Podsetimo, Zynga je stekla slavu zahvaljujući video igrama koje su prvobitno bile namenjene za Facebook, a koje su okupljale stotine hiljada igrača. Samo neke od njih su Zynga Poker, Words with Friends, Spin it Rich, kao i čuveni FarmVille koji je doneo najveću slavu ovoj kompaniji. U godinama koje su usledile, kompanija je svoj razvoj više usmerila ka video igrama namenjenim za mobilne platforme – iz prostog razloga što je ova oblast doživela ogroman rast u prethodnom periodu.

Zašto je vest o ovoj planiranoj akviziciji interesantna i za lokalnu scenu?

Sigurno ste već upoznati sa time da je Take Two Interactive akvizirao srpski Nordeus početkom juna prošle godine. Na ovaj način Nordesu i Zynga poslovaće pod istim krovom, uz mogućnost deljenja iskustva i know-how metoda, a sve u cilju što boljeg razvoja poslovanja u jednom intenzivnom tržištu kao što je game dev. Štaviše, Take Two u svom portfoliu ima neke od najpoznatijih naslova igara kao što su 2K, GTA, Civilization, Red Dead i drugi.

Da čitava stvar oko ove velike akvizicije u svetu gejminga bude zanimljivija za domaću scenu, pokazuje nam činjenica da je početkom prošle godine Nebojša Radović (Eniac) postao direktor akvizicije korisnika upravo u kompaniji Zynga. Baš zato, suosnivač Nordeusa Branko Milutinović se na Tviteru našalio da je na ovaj način ponovo u mogućnosti da radi zajedno za Nebojšom.

Ono što zapravo veoma raduje u čitavoj priči, jeste da u jednoj velikoj vesti na globalnoj sceni iz gaming industrije svoje učešće donekle imaju i ljudi iz Srbije. Ovo samo može biti pokazatelj da bi naša zemlja i njen talenat u oblasti razvoja video igara mogli da imaju važne uloge u daljem oblikovanju globalne gaming scene u godinama koje tek dolaze.


Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Startapi i poslovanje

Prodajom tokena domaći Tempus osigurao $27,9 miliona – za razvoj svog DeFi protokola

Tempus razvija rešenje koje će korisnicima omogućiti da zahvaljujući decentralizovanim finansijama bolje upravljaju promenama kamatnih stopa. Više o tome govorimo sa jednim od njegovih osnivača.

Startapi i poslovanje

Serbian Bookers od sada globalno nastupa sa OTA Sync brendom i nastavlja širenje u Evropi i svetu

Pred turističkim sektorom je dug period oporavka od problema izazvanih pandemijom. Jedno od rešenja koje može da ubrza ponovni rast ove industrije jeste digitalizacija i digitalna rešenja. Veliku ulogu u tome će imati startap Serbian Bookers.

Propustili ste

Kultura 2.0

Inviggo svojim zaposlenima nudi stalnu podršku psihoterapeuta i time demistifikuje psihoterapiju

Kompanija Inviggo svojim zaposlenima omogućila je opciju da, ukoliko žele, mogu imati redovne razgovore sa psihoterapeutom. O tome, ali i značaju mentalnog zdravlja, razgovaramo sa direktorkom ove kompanije.

Startapi i poslovanje

Bugarski Eleven sa novim fondom vrednim €60 miliona želi da se vrati investiranju u srpske startape

Treći fond deset je puta veći od fonda iz 2018. godine, a u fokusu bugarskog Elevena biće kompanije iz Rumunije, Grčke, Hrvatske i Srbije.

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Društvene mreže

Facebook, Instagram i Twitter planiraju da omasove NFT sadržaj – šta to znači za korisnike?

Kompanija Meta, u ovom slučaju Instagram i Facebook, planiraju da korisnicima omoguće da kreiraju, prikazuju i prodaju NFT sadržaj u okviru svojih sistema. Štaviše, i Twitter je odlučio da počne sa prikazivanjem NFT-a što nas može uvesti u jednu novu eru društvenih mreža.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Global Infrastructure and Cloud Architect?

Svoja razmišljanja za Netokraciju deli Igor Kosanović iz kompanije STADA IT Solutions (STADA GIS Serbia).

Office Talks Podcast

Od prvog gosta do globalne booking platforme

Prethodne dve godine slušali smo i čitali kako je pandemija pokosila industriju turizma. Može li se ovaj ogromni globalni sektor oporaviti brže zahvaljujući većem uplivu tehnologija? Upravo o tome razgovaramo u 78. epizodi Office Talks podcasta sa Đorđem Jevtićem iz startapa SerbianBookers.