$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Iz Take Two Interactive-a su ove nedelje objavili da će kupiti preostale akcije Zynge po ceni od 9,86 dolara za jednu akciju, kao i 64% premije na finalnu cenu ove kompanije koja će biti objavljena u petak. Sama akvizicija bi trebalo da bude obavljena jednim delom u kešu, a drugim u već pomenutoj kupovini akcija Zynge koje su u ponedeljak naglo porasle za 40%.

Kako prenosi CNBC, kompanija Take Two Interactive je obećala da će akcionari Zynge dobiti 3,50 dolara u gotovini i 6,36 dolara u Take Two akcijama za svaki udeo Zynge do samog zatvaranja transakcije. Ono što je za sada očekivano jeste da bi kompletan posao mogao definitivno da bude zatvoren do 30. juna 2022. godine.

Oglasivši se prilikom pomenute akvizicije, izvršni direktor kompanije Take Two Interactive Štraus Zelnik istakao je da posao u vezi preuzimanja Zynge traje već neko vreme, kao i da čitav tim ovog gaming giganta posvećuje pažnju stvaranju novih vrednosti za svoje igrače – uključujući i kolege, kao i same akcionare.

Podsetimo, Zynga je stekla slavu zahvaljujući video igrama koje su prvobitno bile namenjene za Facebook, a koje su okupljale stotine hiljada igrača. Samo neke od njih su Zynga Poker, Words with Friends, Spin it Rich, kao i čuveni FarmVille koji je doneo najveću slavu ovoj kompaniji. U godinama koje su usledile, kompanija je svoj razvoj više usmerila ka video igrama namenjenim za mobilne platforme – iz prostog razloga što je ova oblast doživela ogroman rast u prethodnom periodu.

Zašto je vest o ovoj planiranoj akviziciji interesantna i za lokalnu scenu?

Sigurno ste već upoznati sa time da je Take Two Interactive akvizirao srpski Nordeus početkom juna prošle godine. Na ovaj način Nordesu i Zynga poslovaće pod istim krovom, uz mogućnost deljenja iskustva i know-how metoda, a sve u cilju što boljeg razvoja poslovanja u jednom intenzivnom tržištu kao što je game dev. Štaviše, Take Two u svom portfoliu ima neke od najpoznatijih naslova igara kao što su 2K, GTA, Civilization, Red Dead i drugi.

Da čitava stvar oko ove velike akvizicije u svetu gejminga bude zanimljivija za domaću scenu, pokazuje nam činjenica da je početkom prošle godine Nebojša Radović (Eniac) postao direktor akvizicije korisnika upravo u kompaniji Zynga. Baš zato, suosnivač Nordeusa Branko Milutinović se na Tviteru našalio da je na ovaj način ponovo u mogućnosti da radi zajedno za Nebojšom.

Ono što zapravo veoma raduje u čitavoj priči, jeste da u jednoj velikoj vesti na globalnoj sceni iz gaming industrije svoje učešće donekle imaju i ljudi iz Srbije. Ovo samo može biti pokazatelj da bi naša zemlja i njen talenat u oblasti razvoja video igara mogli da imaju važne uloge u daljem oblikovanju globalne gaming scene u godinama koje tek dolaze.


Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Srpsko-švajcarski Strong Network podigao €5,1 investicije – širi se na Evropu i SAD

Strong Network, srpsko-švajcarski startap dobio je investiciju vrednu 5,1 miliona evra kako bi ubrzao svoje širenje na teritorije Evrope i SAD-a. Rundu investiranja predvodio je OpenOcean zajedno sa Wingman Ventures fondom.

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.