GDPR Archives - Netokracija.rs

GDPR

Društvene mreže

Facebook kažnjen sa $1,2 milijarde zbog kršenja korisničkih prava na privatnost

Irski regulator za zaštitu privatnosti izrekao je kompaniji Meta novčanu kaznu od 1,2 milijarde evra i naložio da se u roku pet meseci obustavi transfer podataka korisnika iz EU u SAD.

Internet marketing

Google i Meta u problemu zbog korisničkih podataka u Evropi – ima li rešenja na vidiku?

Austrijska komisija za regulaciju podataka utvrdila je da upotreba Google analitike predstavlja kršenje GDPR-a. U nedostatku novog sporazuma o podacima korisnika između EU i SAD, odluku Austrije mogle bi da slede i druge zemlje.

Kultura 2.0

SHARE Fondacija podnela prekršajne prijave protiv 16 tehnoloških kompanija

Pravnici SHARE Fondacije podneli su u četvrtak, 1. oktobra, prekršajne prijave protiv 16 globalnih tehnoloških korporacija zbog toga što ni posle više od godinu dana nisu ispunile obavezu iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti prema kojoj su bile dužne da imenuju svoje predstavnike u Srbiji.

Društvene mreže

Ko će pobediti u sukobu titana – tehnološke kompanije ili zakonodavci?

Period kada smo u tehnološke gigante gledali zaljubljenim očima odavno je iza nas. Sada strepimo od toga šta će uraditi sa podacima koje smo im godinama ostavljali i trudimo se da tom krizom upravljamo što bolje možemo. Nema sumnje, rat je počeo.

Internet marketing

Razumevanje ekonomije podataka deli domaće kompanije od veće konkurentnosti

Ogroman broj podataka koje korisnici širom sveta ostavljaju na Internetu oblikuje i menja industriju digitalnog marketinga. Mi smo analizirali na koji način se ti podaci prikupljaju i obrađuju kod nas, te koliko će na sve to imati uticaj novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Internet marketing

Otkud Kralju Petru Prvom moj broj?

Ovih dana pojedinim građanima stigao je SMS koji ih poziva da pođu u najbliži bioskop i pogledaju novi film Kralj Petar Prvi. Međutim, odakle ekipi filma brojevi građana koji se prethodno nisu pretplatili na informacije o ovom filmu?

Novost

SHARE Fondacija poziva na usvajanje amandmana koji građanima vraća pravo na zaštitu podataka o ličnosti

Više od 30 organizacija civilnog društva poziva narodne poslanike da podrže amandman koji utvrđuje da se prava građana na zaštitu podataka o ličnosti mogu ograničiti isključivo na osnovu zakona.

Internet marketing

Istraživanje: GDPR smanjio broj ‘Ad Trackera’ na prostoru Evropske unije

Poslednji podaci pokazali su da je GDPR uticao na smanjenje broja 'Ad Trackera' koje koriste sajtovi za praćenje posetilaca na prostoru Evropske unije.

Novost

Lični podaci građana neadekvatno regulisani, Share Fondacija i Poverenik skreću pažnju na nepravilnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja ukazuje na suštinske probleme nove verzije Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a obimno mišljenje dostavljeno je Ministarstvu pravde.

Internet marketing

Kako su SaaS kompanija, agencija i web dizajn studio iz Srbije primenili GDPR?

Priča o Opštoj uredbi o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) počinje još 2016. godine. Nakon adaptacionog perioda od čak dve godine, njena zvanična primena počela je prošlog meseca pri čemu i vrapci na grani znaju da se regulativa ne vezuje samo za aktere koji deluju unutar EU - već i na sve kompanije koje obrađuju podatke njenih građana. Kako su se u ovoj situaciji snašle srpske agencije i web dev firme, i da li je GDPR promenio način na koji posluju? Saznali smo od predstavnika kompanija ActiveCollab, Publicis One i Globe Dotters.

Pročitaj dodatno…

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.