Posetili smo promociju pet srpskih startapa u Cirihu

Posetili smo promociju pet srpskih startapa u Cirihu

Ovim povodom, osnivači pet domaćih startapa pitch-ovali su svoje ideje pred investitorima, a Lav Odrović imenovan je za počasnog predstavnika Privredne komore Srbije u Švajcarskoj.

Naučno-tehnološki park Beograd, u okviru projekta “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“, a uz podršku Vlade Švajcarske, organizovao je trodnevnu studijsku posetu Švajcarskoj za predstavnike domaćih startapa. Cilj putovanja jeste internacionalizacija pet domaćih startapa podržanih u okviru Raising Starts programa, njihova promocija i privlačenje investitora. Prvog dana, održan je događaj pod nazivom Swiss Serbian Startup Night, u inovativnom zdanju Startup Space u Cirihu, koje je dom za preko 500 uspešnih startapa, od kojih nekolicina ima status “jednoroga”.

Na ovom događaju, osnivači su kroz trominutni pitch izložili su svoje inovacije — pretežno zasnovane na AI tehnologijama — pred predstavnicima švajcarkih investicionih fondova. Startapi koji su imali priliku da se predstave su:

  • Našoj publici dobro poznati Collabwriting, čija platforma unapređuje procese online istraživanja direktno na web-u, kao i kolaboracije koja se odvija oko njega. Pitch-ovala je Sandra Iđoški, osnivačica.
  • ZenHire — transformiše zapošljavanje “iz stresnog u zen” preko veštačkom inteligencijom generisanog HR-a, koji intervjuiše kandidate baš kao što bi to činili ljudi, procenjuje njihove profesionalne kompetencije i šalje personalizovane povratne informacije kandidatima. Pitch-ovao je: Vladimir Božović, osnivač
  • Sezonal —  razvija digitalnu platformu namenjenu objedinjavanju ponude i potražnje sezonskih poslova na jednom mestu. Pitch-ovao je: Milan Đokić, osnivač.
  • Pocket symphony — razvija softver koji koristi veštačku inteligenciju za simulaciju orkestra kao pratnje muzičarima tokom probe, neročito u kućnim uslovima. Pitch-ovao je Stefan Sretić, osnivač.
  • Appcraft AI — razvija AppCrafter za AI aplikacije koji omogućava razvoj AI rešenja bez kodiranja. Pitch-ovao Jovan Milovanović, osnivač.

Pored navedenih, investitorima se predstavio i švajcarski startap Nextecy čiji su osnivači i članovi tima srpskog porekla. Njihovo rešenje je operativni sistem eOS koji omogućava kompanijama da pojednostave svoje procese, podstiču saradnju i iskoriste moć podataka za napredne poslovne uvide, optimizovano donošenje odluka i rast zasnovan na veštačkoj inteligenciji.

Događaj je upriličen u zgradi Startup Space-a u Cirihu.

Lav Odorović — počasni predstavnik Srpske privredne komore u Švajcarskoj

Događaju su prisustvovale i organizacije podrške, investitori, kao i brojni predstvnici srpske startap dijaspore u Švajcarskoj, kao i predstavnici Švajcarskog federalnog instituta za intelektualnu svojinu. Oni su predstavili rezultate saradnje sa NTP Beograd na podršci startapima u oblasti zaštite intelektualne svojine, kao dobar primer podrške startapima u ubrzanom razvoju na projektu “Tehnopark Srbija 2”.

Sve to bio je povod da predsednik privredne komore Srbije, Marko Čadež, imenuje osnivača švajcarskog startapa Relio, Lava Odorovića, za počasnog predstavnika ove organizacije u Švajcarskoj! Lav je tim povodom izjavio sledeće:

Relio ima više od 20 zaposlenih u Srbiji, što želim da bude inspiracija i drugim startapima u Švajcarskoj — da zapošljavaju srpske stručnjake!

Takođe, on je učestvovao i u panel diskusiji pod nazivom “Potencijal saradnje sa švajcarskim startapima i tehnološkim sektorom”, zajedno sa Olgom Allemann, iz Švajcarskog federalnog instituta za intelektualnu svojinu i Jelenom Petrović iz Naučno-tehnološkog parka Srbije. Moderator panela bio je Uroš Živković, iz “Tačke povratka”.

Olga Allemann je iz perspektive švajcarskog ekosistema, a uzevši u obzir i neke od domaćih startapa, istakla da je najveći potencijal za rast skriven u pravilnoj zaštiti IP-ja:

Ako nešto zaštitiš, dobijaš poreske olakšice. Svest o važnosti IP-ja, doprineo je uspehu mnogih startapa. Ukratko, licenciranje donosi ‘revenue’!

Zaključak celokupnog događaja svakako jeste da razvijen sistem obrazovanja iz STEM nauka donosi hiljade talentovanih, mladih stručnjaka koji osvetljavaju obraz našoj zemlji. Upravo zato su potrebne investicije koje će dalje podržati njihove ideje.

Predstavnici pet startapa: Collabwriting, ZenHire, RalphAI, Pocket Symphony i Sezonal danas učestvuju i na Startup Days, jednoj od najznačajnijih konferencija za startape i inovacije u Švajcarskoj, koja okuplja predstavnike startap zajednice, investicione fondove i korporacije kao predstavnike potencijalnih klijenata startapa. Sa učešćem od preko 1.500 učesnika, 125 govornika i preko 30 izlagača, događaj nudi mogućnosti za umrežavanje, razmenu znanja i pristup klijentima.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Propustili ste

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Startapi i poslovanje

Native Teams: Kako doći do i na šta potrošiti €6,3 miliona investicije?

Kompanija Native Teams, koja je zakonski poslodavac za frilensere, podigla je višemilionsku investiciju od grupe fondova. Evo u šta će uložiti dobijen novac.

Tehnologija

Domaće softverske kompanije mogu da spasu srpsku privredu, ako im se pruži šansa

Dok IT industrija inovira, tradicionalne privredne grane tapkaju u mestu, jedan je od zaključaka Foruma naprednih tehnologija održanog 12. i 13. juna u Nišu.

Gaming

Potpuno nova Tetris video igra napravljena je u Srbiji

Beogradski studio za razvoj video igara Playstudios Europe, objavio je igru Tetris Block Puzzle namenjenu za igranje na mobilnim telefonima.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.