Svetozar Krunić o prelasku u ActiveCollab iz ugla specijalizacije

Svetozar Krunić o prelasku u Active Collab: Specijalizacija kao prilika za posao iz snova

Tokom godina ostvarite veliki broj prijateljstava sa ljudima koji rade u vašoj industriji, ali ih i dalje najčešće srećete po konferencijama. Prošlog vikenda porazgovarao sam sa Svetozarom (Zaretom) Krunićem kojeg većina poznaje kao jednog od malobrojnih e-mail marketing eksperata na ovim prostorima i redovnog predavača na mnogim edukativnim programima. Pravo sa njegovog predavanja na zlatiborskom izdanju Webiz poslovne edukacije, pričao sam sa Zaretom o nedavnom prelasku u Active Collab, novim izazovima u karijeri i planovima za budućnost ove novosadske kompanije.

“Ljudi te pamte po prvoj edukaciji koju održiš – tako sam ja postao tip za email oglašavanje”, započeo je kroz smeh Svetozar naš razgovor. Prilika za popodnevnu kafu ukazala se tokom vikenda gde je na Zlatiboru održana Webiz poslovna edukacija, a na kojoj je moj sagovornik predavao u okviru modula Email marketing kroz zanimljive brojke. Ovoga puta, Svetozar je branio boje A51 – novosadske kompanije koja stoji iza popularnog project management servisa Active Collab koji koriste neke od najvećih svetskih kompanija kao što su Intel, Adobe, Apple, NASA, Ogilvy, Nike i drugi.

Kako Krunić kaže, A51 timu pridružio se prošlog meseca i to na poziciji Head of User Acquisition koja je usko vezana za akviziciju novih korisnika, te praćenje ponašanja na sajtu i u okviru aplikacije. Kompletan posao postiže se detaljnom analitikom i integrisanom komunikacijom kroz oglašavanje na kanalima digitalnog marketinga koji su sastavni deo ovog procesa.

Na pitanje Netokracije otkud ova promena i šta je bio glavni razlog za prelazak, Svetozar ističe kako je proveo fantastičnih 6 godina u Infostud grupi, radeći na gotovo svim sajtovima koji danas posluju u okviru ove grupe:

Iskustvo sam oblikovao gradeći nove sajtove koji su imali osobine startapa, a kasnije i koristeći moćnu poziciju sajtova koji su uspostavili svoju web kulturu na Internetu. Kroz provedenih više od pola decenije u Infostudu, bilo mi je jasno da želim posebnu vrstu specijalizacije za koju mi je bila potrebna promena.

Redovan predavač na Webiz poslovnoj edukaciji, Krunić je i ovoga puta govorio o prednostima oglašavanja kroz email, te negovanju postojeće korisničke baze. Ivan Živković / Webiz

Digitalna priča i želja za daljim razvojem poklopila se sa planovima novosadskog A51 poznatog po Active Collab-uSaaS alatu za upravljanje projektima koji danas koriste neke od najpoznatijih svetskih kompanija, a koji se razvija upravo u Srbiji. Svetozar ne skriva da su težnja svetskog tržišta i jaka konkurencija bili prelomni momenti:

Osećaj da mogu i da želim nešto mnogo više učinili su da ova prilika u mojoj glavi zvuči zaista kao posao iz snova.

Ponašanje korisnika tema za usku specijalizaciju

Nema sumnje da većina nas Zareta poznaje upravo kao go-to čoveka za email marketing, no kao kaže, to nije njegova jedina specijalnost. Interesovanje za bihevijoralne analize i akviziciju korisnika javila se upravo kroz bavljenje email marketingom što je vremenom dovelo i do automatizacije email sistema zasnovanoj na integraciji sa CRM sistemom. Krunić kaže da je sledeća prekretnica stigla u vidu još intenzivnije Google Analytics i Google Adwords edukacije koje sada gotovo svakodnevno koristi u radu.

Moje angažovanje u ovim oblastima se nastavlja i danas kroz različite projekte za EXIT festival i druge klijente. Specijalnost mi je Google Analytics i oglašavanje kroz Search, Display i Video kao i email marketing. Sve ovo su strašni alati kojima prepoznajemo navike i pružamo prave informacije posetiocima o kojima se brinem.

Koliko se rad sa inostranim klijentima i tržištem razlikuje od rada na domaćem tržištu, naš sagovornik kaže da Infostud i Active Collab posluju u sasvim različitim industrijama. Infostud pripada classified biznisima i posao se zasniva na oglasnom modelu. Active Collab je kompanija zasnovana na SaaS modelu koji predstavlja isporučivanje aplikacije krajnjim korisnicima – putem Interneta.

Nastao još 2006. godine, Active Collab izdigao se kao jedan od vodećih project management alata koji biraju mnoge tehnološke, ali i firme iz drugih industrija. Active Collab

Svetozar dodaje da je SaaS veoma popularan poslovni model, ali da ga za razliku od oglasnog modela karakteriše i potpuno drugačija metrika uspešnosti poput MRR (Monthly Recurring Revenue), ARPA (Average Revenue per Account), LTV (Lifetime Value), CAC (Customer Acquisition Cost) i drugih akronima.

Strano tržište je dinamičnije, klijenti i korisnici usluga neguju drugačiju kulturu ponašanja nego domaći. Ako zamislite specifičnost srpskog i hrvatskog korisnika koji su prilično slični u ponašanju, a opet različiti, usklađivanje evropskog, američkog i tržišta Bliskog Istoka je izazov za sebe. Odatle se javlja i pozicija na kojoj sam trenutno.

Active Collab otvorio kancelariju u Beogradu i aktivno zapošljava

I dok se centralni deo poslovanja u kompaniji koja danas broji oko tridesetak zaposlenih odvija u Novom Sadu (Krunić, rođeni Subotičanin, kaže da mu vožnja svaki dan do posla i natrag posluži kao odlična prilika za slušanje podcasta), Active Collab ne krije svoje ambicije po pitanju širenja.

Samo nedavno kompanija je otvorila i kancelariju u Beogradu – Zare otkriva za Netokraciju da kvalitet koji su postigli žele da neguju i dalje, a upravo se u prestonici kriju “nindže” za kojima je Active Collab u potrazi kako bi se skupa upustili u dalji razvoj ove startap priče.

Imamo kolege koje su već u Beogradu, Customer Success tim i deo marketinga. Sada tražimo senior JavaScript Developera, PHP Developera, kao i digitalne marketing struke u vidu Digital Campaign Designera, Growth Hackera i Performance Marketing specijalistu. Sve aktuelne pozicije objavljujemo na našoj karijernoj stranici, pa preporučujem da je pratite.

Kako pak izgleda domaća digitalna scena nakon prvih dodira sa kompanijom koja posluje globalno? Krunić napominje da je digital u Srbiji pravi ritam kontrasta. Postoje odlično urađene, segmentirane i jasno targetirane kampanje koje koriste najnovije alate i vode se svetskim trendovima. Takođe, postoji i druga krajnost, dodaje on.

Ipak, kao najveći diferencijator koji Srbiju razlikuje od svetskog tržišta jeste upravo uzorak koji je ovde daleko manji. Sa dostupnošću Interneta u domaćinstvima koji je na nekih 4,5 miliona, primetan je trend razvoja koji oslikava i činjenica da smo donedavno govorili o problemima online naplate, a danas je to logistika. “Varka je da je u svetu lakše prodati, nije, samo je veći uzorak koji može da stvori količinu”, zaključuje Svetozar.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći OTA sync obezbedio €1,3 miliona seed investicije

Srpski OTA Sync podigao je dodatna sredstva u svojoj €1,3m seed rundi investicija predvođenih češkim investitorima Presto Ventures.

Novost

Intelisale kroz reorganizaciju timova nastavlja da unapređuje svoje proizvode i usluge

Šta se dešava kada kompanija dobije veći broj klijenata i prepozna nove potrebe tržišta kao priliku za razvoj? O ovim temama razgovaramo sa Novakom Cvjetanom, novim Head of Engineering u kompaniji Intelisale.

Startapi i poslovanje

OTP banka pokreće OTP Connect – program za saradnju, razvoj i podsticaj inovacija kod startapa

Ovaj program pokrenut je sa ciljem da podstakne dalje unapređenje inovacionog ambijenta i formira jednostavan okvir za rast i umrežavanje startap i tehnološke zajednice, i finansijskog sektora.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Shower: Prijavi svoju ideju i osvoji 1.000.000 RSD

U cilju podrške razvoju preduzetničke kulture i inovacija u poslovanju, Business Intelligence Institute raspisuje konkurs za projekat "Start up Shower" pružajući finansijsku podršku od 1.000.000 dinara bespovratnih sredstava.

Gaming

Da li je globalna kriza pogodila i domaću ‘game dev’ industriju ili je to samo prolazni period?

Prethodnih meseci bili smo svedoci velikih otpuštanja u IT industriji usled globalne krize koja i dalje traje. Ovom talasu otkaza nije ostala imuna ni game dev scena, a mi smo analizirali šta su glavni razlozi za smanjenje broja kadrova u industriji razvoja video igara i da li je ovo samo prolazni krizni period.

Kultura 2.0

Ko su najzadovoljniji radnici u Srbiji? Istraživanje pokazuje da su to programeri

Kakvo je opšte stanje zadovoljstva i angažovanja zaposlenih na tržištu rada u Srbiji? Luppa i HR fabrika napravile su veliku analizu koja daje odgovore.

Startapi i poslovanje

Srpske kompanije Factory World Wide i EM Analytic među najbrže rastućim u Centralnoj Evropi

Na ovogodišnjem Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2023 konkursu tehnološke kompanije Factory World Wide i EM Analytic Solutions iz Srbije uvrštene su među 50 najbrže rastućih kompanija u Evropi.

Tehnologija

Izabrali smo top 10 gedžeta koje možete kupiti na popustu za ‘Crni petak’

Black Friday je zvanično stigao, a sa njim i sniženja u mnogim prodavnicama širom sveta. Kao i uvek, odlučili smo da vam predstavimo najzanimljivije gedžete koje možete kupiti u toku ovog 'praznika' sniženja.

Karijere

IT-jevcima je danas teže da promene posao, a kada to čine najbitnija stavka im je – stabilnost

Magdalina Čivović, Tech Lead u kompaniji Doodle, deli svoje utiske o aktuelnim pitanjima na domaćoj tehnološkoj sceni.