Renoviranje ume da bude noćna mora - SuperProstor spasiće vas muka i dati najbolje preporuke

Renoviranje ume da bude noćna mora – SuperProstor spasiće vas muka i dati najbolje preporuke

Sećate li se čuvene replike iz filma Lajanje na zvezde: "Ko nije vodio decu na zagrebački velesajam, taj ne zna šta je patnja"? Slično se može reći i za renoviranje stana i, još izazovnije, građenje kuće. Ipak, startap SuperProstor ima odgovor na taj izazov.

Svako ko je ikada bio u prilici da gradi kuću, renovira neki životni prostor ili ga oprema, zna koliko to može biti dug i iscrpljujuć proces, posebno kada se u taj proces uplete i druga strana – arhitekte, izvođači radova, nabavljači i drugi. To je trenutak kada od svakog prijatelja i poznanika tražite kontakt dobrih majstora i drugih stručnjaka koji će vam pomoći da taj proces prođe što bezbolnije, uz put se nadajući da nećete završiti u ćorsokaku – u ruševinama ili poluzavršenom prostoru koji zvrji prazan mesecima.

Tim iza startapa SuperProstor nastoji da spreči upravo ovaj problem – platformu koja sistematizuje informacije o domaćim realizovanim projektima, lokalno dostupnim rešenjima i profesionalcima u oblasti gradnje i opremanja, međusobno ih povezuje i čini dostupnim svima!

“Suština rešenja je da se mogu ne samo lako pronaći informacije o arhitektama, proizvodima i rešenjima dostupnim na tržištu i firmama koje su u stanju da projekte kvalitetno realizuju, već da se sve te informacije vežu za bazu kvalitetnih izvedenih projekata kod nas, tako da se može lako videti gde su određena rešenja već primenjena i kakve su nečije reference”, navodi Kosta Mijić, naš sagovornik i jedan od osnivača ovog startapa.

U daljem tekstu sa njim razgovaramo o tome kako su došli na ideju da kreiraju ovu platformu, kako ona funkcioniše i zašto je pravi trenutak da se ovakvo rešenje pojavi na domaćem tržištu.

Za početak, možeš li nam predstaviti i osnivače SuperProstora? Koji je vaš background?

Kosta: Osnivači platforme SuperProstor su Relja Ivanić, arhitekta i specijalizovani arhitektonski fotograf, i Kosta Mijić, arhitekta i tehnološki preduzetnik. Tim čini deset iskusnih profesionalaca koji se bave razvojem, dizajnom, marketingom, prodajom i administracijom sadržaja.

Kosta je prethodno bio suosnivač i direktor razvojnog centra u švajcarsko-srpskom startapu MENU Technologies, koji danas broji preko 100 zaposlenih u Srbiji i kojeg je prošle godine akvizirao američki PAR Tech.

Relja se već više od 10 godina uspešno bavi arhitektonskom fotografijom i sarađivao je sa više stotina arhitektonskih biroa, kompanija i institucija u Srbiji i drugim evropskim zemljama.

Jovan Petrović, naš CTO, prethodno je bio suosnivač i development director u Konstruktu (kojeg je akvizirao HTEC) i CTO u francusko-srpskom startapu Rapellimo.

Kome su usluge namenjene, koji je profil vašeg idealnog korisnika?

Kosta: SuperProstor je namenjen svima koji planiraju da grade, renoviraju ili opremaju stambeni ili radni prostor, sa ciljem da im taj proces približi i ubrza – od inspiracije i pronalaženja arhitekte, preko odabira proizvođača i dobavljača materijala i rešenja, do specijalizovanih izvođača radova.

Istovremeno, SuperProstor je koristan resurs i za arhitekte i za profesionalne investitore, jer jedini pruža sistematičan uvid u rešenja i usluge dostupne na tržištu.

Kada je platforma lansirana, koliko ste dugo radili na njenom razvoju?

Kosta: Platforma je aktivna od decembra 2022. godine, nakon otprilike godinu dana planiranja i razvoja i desetak godina praćenja tržišta i razgovora o tome kako mu doprineti. Ovaj dugi period koji je prethodio početku razvoja zapravo je ključni, jer nam je dao raznovrsne i detaljne uvide u izazove sa kojima se sve strane u oblasti arhitekture, gradnje i opremanja susreću. Reljin direktan kontakt sa stotinama arhitekata, kompanija i investitora u tom periodu je od neprocenjive vrednosti za nas.

Korisnici platforme lako mogu pronaći informacije o arhitektama, proizvodima i rešenjima dostupnim na tržištu i firmama koje su u stanju da projekte kvalitetno realizuju

Zašto sad? Da li smatrate da je tržište dovoljno sazrelo kada je u pitanju uređenje prostora?

Kosta: Postoji jedna stara teza da nema arhitekture ispod $10.000 GDP per capita, a Srbija je nedavno prešla upravo tu granicu. U poslednjih nekoliko godina oseti se značajan pomak ne samo u količini novca investiranog u gradnju i opremanje, već i u kvalitetu produkcije, broju mladih uspešnih arhitektonskih biroa, i opštoj profesionalizaciji ove oblasti. Naš je utisak da to nije samo vrh nekakvog talasa, već da smo trajno prešli na sledeći nivo, koji otvara nove mogućnosti.

Sa druge strane, utisak nam je da ubrzano sazreva tržište internet oglašavanja, koje je u našoj oblasti dodatno zaostajalo za ionako kasnom i sporom opštom stopom rasta u odnosu na uporedive zemlje.

Pre samo tri, četiri godine verovatno ne bismo mogli ovo izvesti.

Koja poslovna dostignuća biste izdvojili od decembra do danas? Koliko trenutno imate partnera na sajtu i koji je njihov profil?

Kosta: SuperProstor u ovom momentu radi sa preko 100 partnera. Taj broj je za nas bio prvi postavljeni milestone nakon lansiranja i on nastavlja da raste iz nedelje u nedelju. Sledeći kritičan korak za nas je da dokažemo vrednost našim partnerima i korisnicima na domaćem tržištu, a zatim i da izađemo izvan njega.

Cilj nam je da korisnici mogu zaokružiti ceo proces planiranja i realizacije svojih projekata na jednom mestu, stoga su naši partneri sve vrste profesionalaca koji u tom procesu učestvuju – arhitekte i dizajneri enterijera, konsultanti, proizvođači i dobavljači materijala, uslužne firme, generalni i specijalizovani izvođači radova…

Spomenuli ste da kompanija već zarađuje i da u 2023. postajete samoodrživi?

Kosta: Tako je! SuperProstor trenutno pokriva oko polovine svojih tekućih troškova od prodaje i, na osnovu trenutnog tempa rasta, do kraja godine bi trebalo da stignemo do break even tačke i počnemo da pravimo višak koji reinvestiramo u dalji razvoj i širenje na druga tržišta.

Kako je postavljan biznis model platforme? Vi ne uzimate procenat od dogovora koji postignu korisnici i arhitekte na vašem portalu, već od pretplata kompanija? Krajnji korisnik ništa ne plaća?

Kosta: SuperProstor je višestrana netransakciona platforma – naplaćujemo fiksnu pretplatu partnerima čije proizvode i usluge predstavljamo, sa ciljem da krajnji korisnici, za koje je korišćenje platforme potpuno besplatno, sa njima ostvare kontakt na bilo koji od dostupnih načina. Mi dalje ne posredujemo u njihovom međusobnom odnosu.

Za nas bi bilo koji transakcioni model bio nesprovodiv u praksi, s obzirom na vrstu firmi koje zastupamo, raznovrsnost proizvoda i usluga, dužinu trajanja projekata itd. Takođe, naš biznis model omogućava nam da budemo potpuno transparentni ka svim stranama, a posebno prema krajnjim korisnicima, kojima su sve informacije i kontakti dostupni bez ikakvih obaveza.

Kakve su reakcije partnerskih kompanija na vašu platformu?

Kosta: Reakcije su vrlo pozitivne, često iznad naših očekivanja, i velika većina kompanija sa kojima razgovaramo dobro razume koncepciju i prepoznaje njen potencijal.

Motivi za priključivanje su, kao i profili naših partnera, raznovrsni – mnogi prepoznaju priliku da budu vezani za brojne kvalitetne reference, drugima je stalo do vidljivosti brenda, trećima prvenstveno do kontakta sa arhitektama kao korisnicima, a nekima je SuperProstor čak i jedino mesto na kom su vidljivi na internetu. Zajedničko svima je da im je od suštinske važnosti da budu prezentovani publici u društvu najboljih, na način koji je profesionalan, grafički čist i neopterećen reklamama.

Cilj ovog startapa je da korisnici mogu zaokružiti ceo proces planiranja i realizacije svojih projekata na jednom mestu.

Spomenuli ste da ste SuperProstor finansirali sami od nule, kao i da ste za potrebe rada dobili grant od Fonda za inovacionu delatnost? Da li ste uz ova sredstva spremni za dalji rast ili ste u potrazi za dodatnim finansiranjem?

Kosta: SuperProstor je do sada u potpunosti finansiran sopstvenim sredstvima. S obzirom da ćemo u narednom periodu imati dopunsko finansiranje od strane Fonda za inovacionu delatnost kroz Program ranog razvoja, kao i da imamo stalan rast prihoda, možemo u ovoj fazi potpuno da pokrijemo troškove razvoja i rasta na domaćem tržištu, te nemamo kratkoročnu potrebu za dodatnim finansiranjem. Planiramo da venture capital razmotrimo kao opciju u fazi širenja na druga tržišta.

Na kojim to tržištima SuperProstor trenutno posluje? Da li je u planu regionalno širenje?

Kosta: SuperProstor za sada funkcioniše na domaćem tržištu, a planira početak širenja na druge zemlje, pre svega centralne, istočne i jugoistočne Evrope, za kraj 2024. Svako novo tržište je za nas posebna instanca platforme, sa svojim lokalno dostupnim profesionalcima, referentnim projektima i rešenjima.

Koji su kratkoročni, a koji dugoročni planovi za SuperProstor?

Kosta: Cilj nam je da u narednih godinu dana postanemo prepoznatljiv brend na domaćem tržištu i steknemo poverenje korisnika i partnera, te da istovremeno razvijamo i unapređujemo korisničko iskustvo, pre svega u smislu lakoće dolaženja do informacija i njihovog dokumentovanja.

Na srednji rok, plan je da platformu uspostavimo na više tržišta i razvijemo efikasan playbook za širenje i upravljanje lokalnim organizacijama.

Dugoročno, SuperProstor treba da postane platforma koja pored inspiracije i informacije pokriva i druge aspekte uspešne realizacije projekata gradnje i opremanja, poput komunikacije, upravljanja projektima, nabavke itd.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Infobip Connect — unapredite svoj startap uz AI tehnologije!

Uz podršku kompanije Tenderly, Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje.

Karijere

Sanja Žugić preuzima vođenje studija Playstudios Europe

Zahvaljujući stručnim i sposobnim ljudima, 'game dev' industrija u Srbiji i dalje raste. Donosimo vam još jednu u nizu inspirativnih priča koja dokazuje ovu tvrdnju.

Tehnologija

Domaća aplikacija ‘Vozzi’ za pomoć na putu zvanično prestaje sa radom

Servis 'Vozzi' za pomoć vozačima na putu o kojem je Netokracija ranije pisala, zvanično prestaje sa radom usled komplikacija sa poslovanjem na domaćem tržištu. Saopštenje ove kompanije, prenosimo u celosti.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.

Tehnologija

Digital Day 2024: Kako AI oblikuje budućnost?

Ovogodišnji Digital Day posvećen je veštačkoj inteligenciji, a vodeći stručnjaci iz ove oblasti govoriće o tome kako ona oblikuje savremeni poslovni svet.

Karijere

Galaksija kup: Srednjoškolci iz Srbije prave hardvere koji menjaju živote ljudi!

Pametne naočare za ljude oštećenog sluha, makro programabilna tastatura i daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada. Upoznajte inovativne projekte učenika koji su osvojili prva tri mesta na ovogodišnjem Galaksija kupu — takmičenju srednjoškolaca elektrotehničkih škola iz cele Srbije.

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.