Renoviranje ume da bude noćna mora - SuperProstor spasiće vas muka i dati najbolje preporuke

Renoviranje ume da bude noćna mora – SuperProstor spasiće vas muka i dati najbolje preporuke

Sećate li se čuvene replike iz filma Lajanje na zvezde: "Ko nije vodio decu na zagrebački velesajam, taj ne zna šta je patnja"? Slično se može reći i za renoviranje stana i, još izazovnije, građenje kuće. Ipak, startap SuperProstor ima odgovor na taj izazov.

Svako ko je ikada bio u prilici da gradi kuću, renovira neki životni prostor ili ga oprema, zna koliko to može biti dug i iscrpljujuć proces, posebno kada se u taj proces uplete i druga strana – arhitekte, izvođači radova, nabavljači i drugi. To je trenutak kada od svakog prijatelja i poznanika tražite kontakt dobrih majstora i drugih stručnjaka koji će vam pomoći da taj proces prođe što bezbolnije, uz put se nadajući da nećete završiti u ćorsokaku – u ruševinama ili poluzavršenom prostoru koji zvrji prazan mesecima.

Tim iza startapa SuperProstor nastoji da spreči upravo ovaj problem – platformu koja sistematizuje informacije o domaćim realizovanim projektima, lokalno dostupnim rešenjima i profesionalcima u oblasti gradnje i opremanja, međusobno ih povezuje i čini dostupnim svima!

“Suština rešenja je da se mogu ne samo lako pronaći informacije o arhitektama, proizvodima i rešenjima dostupnim na tržištu i firmama koje su u stanju da projekte kvalitetno realizuju, već da se sve te informacije vežu za bazu kvalitetnih izvedenih projekata kod nas, tako da se može lako videti gde su određena rešenja već primenjena i kakve su nečije reference”, navodi Kosta Mijić, naš sagovornik i jedan od osnivača ovog startapa.

U daljem tekstu sa njim razgovaramo o tome kako su došli na ideju da kreiraju ovu platformu, kako ona funkcioniše i zašto je pravi trenutak da se ovakvo rešenje pojavi na domaćem tržištu.

Za početak, možeš li nam predstaviti i osnivače SuperProstora? Koji je vaš background?

Kosta: Osnivači platforme SuperProstor su Relja Ivanić, arhitekta i specijalizovani arhitektonski fotograf, i Kosta Mijić, arhitekta i tehnološki preduzetnik. Tim čini deset iskusnih profesionalaca koji se bave razvojem, dizajnom, marketingom, prodajom i administracijom sadržaja.

Kosta je prethodno bio suosnivač i direktor razvojnog centra u švajcarsko-srpskom startapu MENU Technologies, koji danas broji preko 100 zaposlenih u Srbiji i kojeg je prošle godine akvizirao američki PAR Tech.

Relja se već više od 10 godina uspešno bavi arhitektonskom fotografijom i sarađivao je sa više stotina arhitektonskih biroa, kompanija i institucija u Srbiji i drugim evropskim zemljama.

Jovan Petrović, naš CTO, prethodno je bio suosnivač i development director u Konstruktu (kojeg je akvizirao HTEC) i CTO u francusko-srpskom startapu Rapellimo.

Kome su usluge namenjene, koji je profil vašeg idealnog korisnika?

Kosta: SuperProstor je namenjen svima koji planiraju da grade, renoviraju ili opremaju stambeni ili radni prostor, sa ciljem da im taj proces približi i ubrza – od inspiracije i pronalaženja arhitekte, preko odabira proizvođača i dobavljača materijala i rešenja, do specijalizovanih izvođača radova.

Istovremeno, SuperProstor je koristan resurs i za arhitekte i za profesionalne investitore, jer jedini pruža sistematičan uvid u rešenja i usluge dostupne na tržištu.

Kada je platforma lansirana, koliko ste dugo radili na njenom razvoju?

Kosta: Platforma je aktivna od decembra 2022. godine, nakon otprilike godinu dana planiranja i razvoja i desetak godina praćenja tržišta i razgovora o tome kako mu doprineti. Ovaj dugi period koji je prethodio početku razvoja zapravo je ključni, jer nam je dao raznovrsne i detaljne uvide u izazove sa kojima se sve strane u oblasti arhitekture, gradnje i opremanja susreću. Reljin direktan kontakt sa stotinama arhitekata, kompanija i investitora u tom periodu je od neprocenjive vrednosti za nas.

Korisnici platforme lako mogu pronaći informacije o arhitektama, proizvodima i rešenjima dostupnim na tržištu i firmama koje su u stanju da projekte kvalitetno realizuju

Zašto sad? Da li smatrate da je tržište dovoljno sazrelo kada je u pitanju uređenje prostora?

Kosta: Postoji jedna stara teza da nema arhitekture ispod $10.000 GDP per capita, a Srbija je nedavno prešla upravo tu granicu. U poslednjih nekoliko godina oseti se značajan pomak ne samo u količini novca investiranog u gradnju i opremanje, već i u kvalitetu produkcije, broju mladih uspešnih arhitektonskih biroa, i opštoj profesionalizaciji ove oblasti. Naš je utisak da to nije samo vrh nekakvog talasa, već da smo trajno prešli na sledeći nivo, koji otvara nove mogućnosti.

Sa druge strane, utisak nam je da ubrzano sazreva tržište internet oglašavanja, koje je u našoj oblasti dodatno zaostajalo za ionako kasnom i sporom opštom stopom rasta u odnosu na uporedive zemlje.

Pre samo tri, četiri godine verovatno ne bismo mogli ovo izvesti.

Koja poslovna dostignuća biste izdvojili od decembra do danas? Koliko trenutno imate partnera na sajtu i koji je njihov profil?

Kosta: SuperProstor u ovom momentu radi sa preko 100 partnera. Taj broj je za nas bio prvi postavljeni milestone nakon lansiranja i on nastavlja da raste iz nedelje u nedelju. Sledeći kritičan korak za nas je da dokažemo vrednost našim partnerima i korisnicima na domaćem tržištu, a zatim i da izađemo izvan njega.

Cilj nam je da korisnici mogu zaokružiti ceo proces planiranja i realizacije svojih projekata na jednom mestu, stoga su naši partneri sve vrste profesionalaca koji u tom procesu učestvuju – arhitekte i dizajneri enterijera, konsultanti, proizvođači i dobavljači materijala, uslužne firme, generalni i specijalizovani izvođači radova…

Spomenuli ste da kompanija već zarađuje i da u 2023. postajete samoodrživi?

Kosta: Tako je! SuperProstor trenutno pokriva oko polovine svojih tekućih troškova od prodaje i, na osnovu trenutnog tempa rasta, do kraja godine bi trebalo da stignemo do break even tačke i počnemo da pravimo višak koji reinvestiramo u dalji razvoj i širenje na druga tržišta.

Kako je postavljan biznis model platforme? Vi ne uzimate procenat od dogovora koji postignu korisnici i arhitekte na vašem portalu, već od pretplata kompanija? Krajnji korisnik ništa ne plaća?

Kosta: SuperProstor je višestrana netransakciona platforma – naplaćujemo fiksnu pretplatu partnerima čije proizvode i usluge predstavljamo, sa ciljem da krajnji korisnici, za koje je korišćenje platforme potpuno besplatno, sa njima ostvare kontakt na bilo koji od dostupnih načina. Mi dalje ne posredujemo u njihovom međusobnom odnosu.

Za nas bi bilo koji transakcioni model bio nesprovodiv u praksi, s obzirom na vrstu firmi koje zastupamo, raznovrsnost proizvoda i usluga, dužinu trajanja projekata itd. Takođe, naš biznis model omogućava nam da budemo potpuno transparentni ka svim stranama, a posebno prema krajnjim korisnicima, kojima su sve informacije i kontakti dostupni bez ikakvih obaveza.

Kakve su reakcije partnerskih kompanija na vašu platformu?

Kosta: Reakcije su vrlo pozitivne, često iznad naših očekivanja, i velika većina kompanija sa kojima razgovaramo dobro razume koncepciju i prepoznaje njen potencijal.

Motivi za priključivanje su, kao i profili naših partnera, raznovrsni – mnogi prepoznaju priliku da budu vezani za brojne kvalitetne reference, drugima je stalo do vidljivosti brenda, trećima prvenstveno do kontakta sa arhitektama kao korisnicima, a nekima je SuperProstor čak i jedino mesto na kom su vidljivi na internetu. Zajedničko svima je da im je od suštinske važnosti da budu prezentovani publici u društvu najboljih, na način koji je profesionalan, grafički čist i neopterećen reklamama.

Cilj ovog startapa je da korisnici mogu zaokružiti ceo proces planiranja i realizacije svojih projekata na jednom mestu.

Spomenuli ste da ste SuperProstor finansirali sami od nule, kao i da ste za potrebe rada dobili grant od Fonda za inovacionu delatnost? Da li ste uz ova sredstva spremni za dalji rast ili ste u potrazi za dodatnim finansiranjem?

Kosta: SuperProstor je do sada u potpunosti finansiran sopstvenim sredstvima. S obzirom da ćemo u narednom periodu imati dopunsko finansiranje od strane Fonda za inovacionu delatnost kroz Program ranog razvoja, kao i da imamo stalan rast prihoda, možemo u ovoj fazi potpuno da pokrijemo troškove razvoja i rasta na domaćem tržištu, te nemamo kratkoročnu potrebu za dodatnim finansiranjem. Planiramo da venture capital razmotrimo kao opciju u fazi širenja na druga tržišta.

Na kojim to tržištima SuperProstor trenutno posluje? Da li je u planu regionalno širenje?

Kosta: SuperProstor za sada funkcioniše na domaćem tržištu, a planira početak širenja na druge zemlje, pre svega centralne, istočne i jugoistočne Evrope, za kraj 2024. Svako novo tržište je za nas posebna instanca platforme, sa svojim lokalno dostupnim profesionalcima, referentnim projektima i rešenjima.

Koji su kratkoročni, a koji dugoročni planovi za SuperProstor?

Kosta: Cilj nam je da u narednih godinu dana postanemo prepoznatljiv brend na domaćem tržištu i steknemo poverenje korisnika i partnera, te da istovremeno razvijamo i unapređujemo korisničko iskustvo, pre svega u smislu lakoće dolaženja do informacija i njihovog dokumentovanja.

Na srednji rok, plan je da platformu uspostavimo na više tržišta i razvijemo efikasan playbook za širenje i upravljanje lokalnim organizacijama.

Dugoročno, SuperProstor treba da postane platforma koja pored inspiracije i informacije pokriva i druge aspekte uspešne realizacije projekata gradnje i opremanja, poput komunikacije, upravljanja projektima, nabavke itd.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.