Do koledža se može doći i sa esport stipendijom - a Pro Futuro Sports đacima pomaže u tome

Do koledža se može doći i sa esport stipendijom – a srpski Pro Futuro Sports đacima pomaže u tome

Pro Futuro Sports je skautska organizacija koja sarađuje sa hiljadama obrazovnih institucija širom Amerike i pomaže mladim ljudima širom sveta da dobiju sportsku stipendiju. Od skoro su, pored tradicionalnih sportova, u svoj portfolio uključili i esport.

Pro Futuro Sports Organization (PFS Organization) nastala je 2006. godine sa jednim ciljem: pomoći mladim ljudima da dobiju značajan iznos stipendije u oblasti amaterskog sporta, bez obzira na kvalitet, sport ili poziciju na kojoj igra. Do tada, kako nam otkriva Marko Vulović, predsednik ove organizacije, tim poslom uglavnom su se bavili neprofesionalni pojedinci, sa ograničenim kontaktima i znanjem, što je izazivalo mnogo problema deci i roditeljima.

Sa druge strane, dodaje naš sagovornik, u tom trenutku samo su talenti mogli dobiti stipendiju, pa je PFS zato odlučio da napravi potpuno drugačiji koncept i podrži sve sportove i đake različitih sportskih sposobnosti ne bi li i oni dobili odgovarajuću stipendiju i upisali željenu školu.

Do sada su, objašnjava Vulović, iz Beograda za 4.000 klijenata iz preko 65 zemalja obezbedili odgovarajuće programe, a u tome im pomažu i kolege iz kancelarija u Bugarskoj, Rusiji, Poljskoj, Litvaniji i Brazilu. Osim toga, imaju predstavnike i u drugim zemljama sveta koji ispod sebe imaju mrežu ljudi i posluju po multi-piramidalnom principu, a od skoro u svoj portfolio uvrstili su i stipendije iz oblasti esporta, a više o tome razgovaramo sa Markom u nastavku teksta.

‘Fakulteti i srednje škole će imati timove za svaku aktuelnu video igru’

Na samom početku razgovora, Marko nam je objasnio da je ideja za pokretanje PFS-a nastala kao posledica nezadovoljstva mnogih mladih sportista činjenicom da nigde osim u Americi ne mogu da se bave školom i sportom u isto vreme na visokom nivou. “Suštinski, u čitavom svetu van SAD sportske institucije su odvojene od obrazovnih i to izaziva mnogo problema onima kojima su i sport i obrazovanje važni”, objašnjava on.

“Deca u velikim gradovima gube mnogo vremena u prevozu od kuće do škole, od škole do treninga, aktivnosti im nisu usklađene, pa često moraju da propuštaju časove zbog treninga i utakmica ili treninge i utakmice zbog nastave. Iz ovog razloga moraju veoma rano da se odluče za jedno ili za drugo, što nije dobro”, navodi naš sagovornik.

Zbog toga ova organizacija sarađuje sa srednjim školama i univerzitetima u SAD, Evropi i Aziji koji posvećuju jednaku pažnju i sportu i obrazovanju, a neke od tih institucija od skoro imaju i stipendije za oblast esporta. Milovan Erić, saradnik u PFS-u, objašnjava da je cilj esport stipendije isti kao i stipendija kod ostalih sportova – studentima će dati mogućnost da se bave esportom a da u isto vreme ne zapostavljaju obaveze na fakultetu ili srednjoj školi. On dodaje:

Još jedna zanimljiva stvar je ta da će škole i fakulteti napraviti svoje lige u kojima će se igrači takmičiti, kao što su npr. NCAA i njihov sistem liga na američkim koledžima. Najveći broj NBA i NFL igrača na draft dolazi sa tih koledža – samim tim potpisuju svoje prve profesionalne ugovore. Ovo će takođe biti sjajna prilika da studenti/igrači privuku pažnju velikih timova. Što se tiče programa, biće ih dosta – fakulteti i srednje škole će imati timove za svaku aktuelnu video igru. Tako da će studenti moći da dobiju stipendiju da li igrali CS:GO, League of Legends, Fortnite, PUBG, Call of Duty, Valorant,…

U košarci imamo pozicije kao što su plejmejker, bek, krilo, krilni centar i centar. PFS organizacija sastavlja profil igrača i isti šalje školama u SAD ili Evropi/Aziji. U tom profilu se nalaze snimci sa utakmica tih igrača, neke osnovne statistike, visina, težina, pozicija na kojoj igra i slične stvari. Sistem kod League of Legends igre (uzeću nju kao primer) bi bio sličan – takođe imamo pozicije a to su top laner, mid laner, jungler, adc i support. PFS pomaže studentima u svakom segmentu i svakoj sitnici.

Sledeći korak je edukacija mladih esportista i njihovih roditelja

Govoreći o biznis modelu, Marko je istakao i da sav rizik posla snose oni. “To znači da klijenti ne plaćaju ništa u napred već čitav iznos naše provizije plaćaju nakon što ih željena škola prihvati”, navodi on i objašnjava da je njihov zadatak vođenje klijenta od samog početka do kraja procesa – i tek kada škola izda acceptance letter naplaćuju svoje usluge.

On dodaje i da, što se tiče tradicionalnih sportova, odlazak na sportske stipendije je izuzetno popularan. Ipak, kada je u pitanju esport, tu je situacija potpuno drugačija jer je to nešto što do skoro nije postojalo:

Esport je uveden u američke srednje škole i na univerzitete u poslednjih godinu dana i niko na svetu se ne bavi slanjem esportista u srednje škole i na univerzitete. Kao što smo bili pioniri u slanju sportista iz tradicionalnih sportova, želimo da budemo pioniri u slanju esportista. Ono što treba uraditi je obrazovati tržište i esportistima i njihovim roditeljima dati informaciju da imaju mogućnost da odu na školovanje u Ameriku i dobiju stipendiju za gejming. Taj proces neće biti brz ali verujem da će biti mnogo brži u odnosu na razvoj tržišta tradicionalnih sportova.

I u igrama postoje igrači na različitim pozicijama, a na osnovu toga i njihovih performansi budući studenti mogu dobiti stipendiju.

Esport industrija, dodaje Milovan, je oblast koja se razvija iz godine u godinu, i svake godine ulaganja u nju su sve veća. “Osniva se sve više timova, organizuje se više turnira i samim tim joj se daje veliki značaj, toliki da se već ranije diskutovalo o uvođenje Esporta na Olimpijske igre”, kaže on i ističe da je ovaj potez škola i univerziteta takođe veoma značajan.

Do tog trenutka PFS će biti spreman, a Vulović nam je za sam kraj rekao i da postoje tri nova segmenta koja će ova organizacija razvijati u 2021. godini. “To su obezbeđivanje stipendija esportistima u Americi, novi format poslovanja i značajan prodor na tržište školovanja u inostranstvu običnih đaka (tj. onih koji nisu sportisti) i organizacija High School Showcase kampova”, zaključuje on i poziva sve zainteresovane da se jave.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu ‘angel’ investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess je potpisao ugovor za prvu 'anđeosku investiciju' u visini od 85.000 evra i očekuje da će kompletirati celu pre-seed rundu do kraja ove godine.

Startapi i poslovanje

Rad od kuće kao iz kanca: Remote Santa platforma jača timski duh na daljinu – i vredno nagrađuje trud

Startap iz Srbije rešava najveći problem rada od kuće - usamljenost! Kako Remote Santa platforma podstiče timski duh na daljinu, čitajte u intervjuu sa suosnivačicom, Jovanom Đeković.

Intervju

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.