Do koledža se može doći i sa esport stipendijom - a Pro Futuro Sports đacima pomaže u tome

Do koledža se može doći i sa esport stipendijom – a srpski Pro Futuro Sports đacima pomaže u tome

Pro Futuro Sports je skautska organizacija koja sarađuje sa hiljadama obrazovnih institucija širom Amerike i pomaže mladim ljudima širom sveta da dobiju sportsku stipendiju. Od skoro su, pored tradicionalnih sportova, u svoj portfolio uključili i esport.

Pro Futuro Sports Organization (PFS Organization) nastala je 2006. godine sa jednim ciljem: pomoći mladim ljudima da dobiju značajan iznos stipendije u oblasti amaterskog sporta, bez obzira na kvalitet, sport ili poziciju na kojoj igra. Do tada, kako nam otkriva Marko Vulović, predsednik ove organizacije, tim poslom uglavnom su se bavili neprofesionalni pojedinci, sa ograničenim kontaktima i znanjem, što je izazivalo mnogo problema deci i roditeljima.

Sa druge strane, dodaje naš sagovornik, u tom trenutku samo su talenti mogli dobiti stipendiju, pa je PFS zato odlučio da napravi potpuno drugačiji koncept i podrži sve sportove i đake različitih sportskih sposobnosti ne bi li i oni dobili odgovarajuću stipendiju i upisali željenu školu.

Do sada su, objašnjava Vulović, iz Beograda za 4.000 klijenata iz preko 65 zemalja obezbedili odgovarajuće programe, a u tome im pomažu i kolege iz kancelarija u Bugarskoj, Rusiji, Poljskoj, Litvaniji i Brazilu. Osim toga, imaju predstavnike i u drugim zemljama sveta koji ispod sebe imaju mrežu ljudi i posluju po multi-piramidalnom principu, a od skoro u svoj portfolio uvrstili su i stipendije iz oblasti esporta, a više o tome razgovaramo sa Markom u nastavku teksta.

‘Fakulteti i srednje škole će imati timove za svaku aktuelnu video igru’

Na samom početku razgovora, Marko nam je objasnio da je ideja za pokretanje PFS-a nastala kao posledica nezadovoljstva mnogih mladih sportista činjenicom da nigde osim u Americi ne mogu da se bave školom i sportom u isto vreme na visokom nivou. “Suštinski, u čitavom svetu van SAD sportske institucije su odvojene od obrazovnih i to izaziva mnogo problema onima kojima su i sport i obrazovanje važni”, objašnjava on.

“Deca u velikim gradovima gube mnogo vremena u prevozu od kuće do škole, od škole do treninga, aktivnosti im nisu usklađene, pa često moraju da propuštaju časove zbog treninga i utakmica ili treninge i utakmice zbog nastave. Iz ovog razloga moraju veoma rano da se odluče za jedno ili za drugo, što nije dobro”, navodi naš sagovornik.

Zbog toga ova organizacija sarađuje sa srednjim školama i univerzitetima u SAD, Evropi i Aziji koji posvećuju jednaku pažnju i sportu i obrazovanju, a neke od tih institucija od skoro imaju i stipendije za oblast esporta. Milovan Erić, saradnik u PFS-u, objašnjava da je cilj esport stipendije isti kao i stipendija kod ostalih sportova – studentima će dati mogućnost da se bave esportom a da u isto vreme ne zapostavljaju obaveze na fakultetu ili srednjoj školi. On dodaje:

Još jedna zanimljiva stvar je ta da će škole i fakulteti napraviti svoje lige u kojima će se igrači takmičiti, kao što su npr. NCAA i njihov sistem liga na američkim koledžima. Najveći broj NBA i NFL igrača na draft dolazi sa tih koledža – samim tim potpisuju svoje prve profesionalne ugovore. Ovo će takođe biti sjajna prilika da studenti/igrači privuku pažnju velikih timova. Što se tiče programa, biće ih dosta – fakulteti i srednje škole će imati timove za svaku aktuelnu video igru. Tako da će studenti moći da dobiju stipendiju da li igrali CS:GO, League of Legends, Fortnite, PUBG, Call of Duty, Valorant,…

U košarci imamo pozicije kao što su plejmejker, bek, krilo, krilni centar i centar. PFS organizacija sastavlja profil igrača i isti šalje školama u SAD ili Evropi/Aziji. U tom profilu se nalaze snimci sa utakmica tih igrača, neke osnovne statistike, visina, težina, pozicija na kojoj igra i slične stvari. Sistem kod League of Legends igre (uzeću nju kao primer) bi bio sličan – takođe imamo pozicije a to su top laner, mid laner, jungler, adc i support. PFS pomaže studentima u svakom segmentu i svakoj sitnici.

Sledeći korak je edukacija mladih esportista i njihovih roditelja

Govoreći o biznis modelu, Marko je istakao i da sav rizik posla snose oni. “To znači da klijenti ne plaćaju ništa u napred već čitav iznos naše provizije plaćaju nakon što ih željena škola prihvati”, navodi on i objašnjava da je njihov zadatak vođenje klijenta od samog početka do kraja procesa – i tek kada škola izda acceptance letter naplaćuju svoje usluge.

On dodaje i da, što se tiče tradicionalnih sportova, odlazak na sportske stipendije je izuzetno popularan. Ipak, kada je u pitanju esport, tu je situacija potpuno drugačija jer je to nešto što do skoro nije postojalo:

Esport je uveden u američke srednje škole i na univerzitete u poslednjih godinu dana i niko na svetu se ne bavi slanjem esportista u srednje škole i na univerzitete. Kao što smo bili pioniri u slanju sportista iz tradicionalnih sportova, želimo da budemo pioniri u slanju esportista. Ono što treba uraditi je obrazovati tržište i esportistima i njihovim roditeljima dati informaciju da imaju mogućnost da odu na školovanje u Ameriku i dobiju stipendiju za gejming. Taj proces neće biti brz ali verujem da će biti mnogo brži u odnosu na razvoj tržišta tradicionalnih sportova.

I u igrama postoje igrači na različitim pozicijama, a na osnovu toga i njihovih performansi budući studenti mogu dobiti stipendiju.

Esport industrija, dodaje Milovan, je oblast koja se razvija iz godine u godinu, i svake godine ulaganja u nju su sve veća. “Osniva se sve više timova, organizuje se više turnira i samim tim joj se daje veliki značaj, toliki da se već ranije diskutovalo o uvođenje Esporta na Olimpijske igre”, kaže on i ističe da je ovaj potez škola i univerziteta takođe veoma značajan.

Do tog trenutka PFS će biti spreman, a Vulović nam je za sam kraj rekao i da postoje tri nova segmenta koja će ova organizacija razvijati u 2021. godini. “To su obezbeđivanje stipendija esportistima u Americi, novi format poslovanja i značajan prodor na tržište školovanja u inostranstvu običnih đaka (tj. onih koji nisu sportisti) i organizacija High School Showcase kampova”, zaključuje on i poziva sve zainteresovane da se jave.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Propustili ste

Netokracija

Predstavljamo vam ‘Employer Branding Belgrade’ – online konferenciju koja otkriva nova pravila u IT industriji

Pravila za regrutovanje top talenta u IT-ju su se promenila… I zato organizujemo Employer Branding Belgrade - besplatni online događaj koji će pokušati da odgovori na pitanje šta zaposleni u tehnološkoj industriji danas traže kod svog poslodavca!

E-commerce

Pošta Srbije i eCommerce Asocijacija potpisale Memorandum o razumevanju

Saradnja sa Poštom Srbije u programskim sadržajima eCommerce Asocijacije ključna je za razvoj i unapređenje internet poslovanja u Srbiji - pre svega kroz razmenu iskustva radi edukacije mikro i malih preduzeća.

Kultura 2.0

Kako da ne budete Dositej Obradović u Employer Brandingu?

IT kompanije jesu u fokusu ovog članka, jer je interesovanje za ovu temu u toj industriji najveće. Ali često, Employer Branding jednostavno ne radi ono što bi zaista trebalo.

Office Talks Podcast

Kako prodati vaš proizvod? (gost Ilija Ćosić)

Tema 45. epizode Office Talks podcasta bila je prodaja putem digitalnih kanala tj. kako efikasno prodavati proizvode putem interneta. Naš gost bio je Ilija Ćosić, Head of Sales u startapu Skylead koji se bavi automatizacijom prodajnih procesa. 

Kultura 2.0

Takmičenje FIRST LEGO League dolazi u Srbiju – 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Takmičenje 'FIRST LEGO League' za decu i mlade ima za cilj da učesnicima obezbedi iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike.

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.