Do koledža se može doći i sa esport stipendijom - a Pro Futuro Sports đacima pomaže u tome

Do koledža se može doći i sa esport stipendijom – a srpski Pro Futuro Sports đacima pomaže u tome

Pro Futuro Sports je skautska organizacija koja sarađuje sa hiljadama obrazovnih institucija širom Amerike i pomaže mladim ljudima širom sveta da dobiju sportsku stipendiju. Od skoro su, pored tradicionalnih sportova, u svoj portfolio uključili i esport.

Pro Futuro Sports Organization (PFS Organization) nastala je 2006. godine sa jednim ciljem: pomoći mladim ljudima da dobiju značajan iznos stipendije u oblasti amaterskog sporta, bez obzira na kvalitet, sport ili poziciju na kojoj igra. Do tada, kako nam otkriva Marko Vulović, predsednik ove organizacije, tim poslom uglavnom su se bavili neprofesionalni pojedinci, sa ograničenim kontaktima i znanjem, što je izazivalo mnogo problema deci i roditeljima.

Sa druge strane, dodaje naš sagovornik, u tom trenutku samo su talenti mogli dobiti stipendiju, pa je PFS zato odlučio da napravi potpuno drugačiji koncept i podrži sve sportove i đake različitih sportskih sposobnosti ne bi li i oni dobili odgovarajuću stipendiju i upisali željenu školu.

Do sada su, objašnjava Vulović, iz Beograda za 4.000 klijenata iz preko 65 zemalja obezbedili odgovarajuće programe, a u tome im pomažu i kolege iz kancelarija u Bugarskoj, Rusiji, Poljskoj, Litvaniji i Brazilu. Osim toga, imaju predstavnike i u drugim zemljama sveta koji ispod sebe imaju mrežu ljudi i posluju po multi-piramidalnom principu, a od skoro u svoj portfolio uvrstili su i stipendije iz oblasti esporta, a više o tome razgovaramo sa Markom u nastavku teksta.

‘Fakulteti i srednje škole će imati timove za svaku aktuelnu video igru’

Na samom početku razgovora, Marko nam je objasnio da je ideja za pokretanje PFS-a nastala kao posledica nezadovoljstva mnogih mladih sportista činjenicom da nigde osim u Americi ne mogu da se bave školom i sportom u isto vreme na visokom nivou. “Suštinski, u čitavom svetu van SAD sportske institucije su odvojene od obrazovnih i to izaziva mnogo problema onima kojima su i sport i obrazovanje važni”, objašnjava on.

“Deca u velikim gradovima gube mnogo vremena u prevozu od kuće do škole, od škole do treninga, aktivnosti im nisu usklađene, pa često moraju da propuštaju časove zbog treninga i utakmica ili treninge i utakmice zbog nastave. Iz ovog razloga moraju veoma rano da se odluče za jedno ili za drugo, što nije dobro”, navodi naš sagovornik.

Zbog toga ova organizacija sarađuje sa srednjim školama i univerzitetima u SAD, Evropi i Aziji koji posvećuju jednaku pažnju i sportu i obrazovanju, a neke od tih institucija od skoro imaju i stipendije za oblast esporta. Milovan Erić, saradnik u PFS-u, objašnjava da je cilj esport stipendije isti kao i stipendija kod ostalih sportova – studentima će dati mogućnost da se bave esportom a da u isto vreme ne zapostavljaju obaveze na fakultetu ili srednjoj školi. On dodaje:

Još jedna zanimljiva stvar je ta da će škole i fakulteti napraviti svoje lige u kojima će se igrači takmičiti, kao što su npr. NCAA i njihov sistem liga na američkim koledžima. Najveći broj NBA i NFL igrača na draft dolazi sa tih koledža – samim tim potpisuju svoje prve profesionalne ugovore. Ovo će takođe biti sjajna prilika da studenti/igrači privuku pažnju velikih timova. Što se tiče programa, biće ih dosta – fakulteti i srednje škole će imati timove za svaku aktuelnu video igru. Tako da će studenti moći da dobiju stipendiju da li igrali CS:GO, League of Legends, Fortnite, PUBG, Call of Duty, Valorant,…

U košarci imamo pozicije kao što su plejmejker, bek, krilo, krilni centar i centar. PFS organizacija sastavlja profil igrača i isti šalje školama u SAD ili Evropi/Aziji. U tom profilu se nalaze snimci sa utakmica tih igrača, neke osnovne statistike, visina, težina, pozicija na kojoj igra i slične stvari. Sistem kod League of Legends igre (uzeću nju kao primer) bi bio sličan – takođe imamo pozicije a to su top laner, mid laner, jungler, adc i support. PFS pomaže studentima u svakom segmentu i svakoj sitnici.

Sledeći korak je edukacija mladih esportista i njihovih roditelja

Govoreći o biznis modelu, Marko je istakao i da sav rizik posla snose oni. “To znači da klijenti ne plaćaju ništa u napred već čitav iznos naše provizije plaćaju nakon što ih željena škola prihvati”, navodi on i objašnjava da je njihov zadatak vođenje klijenta od samog početka do kraja procesa – i tek kada škola izda acceptance letter naplaćuju svoje usluge.

On dodaje i da, što se tiče tradicionalnih sportova, odlazak na sportske stipendije je izuzetno popularan. Ipak, kada je u pitanju esport, tu je situacija potpuno drugačija jer je to nešto što do skoro nije postojalo:

Esport je uveden u američke srednje škole i na univerzitete u poslednjih godinu dana i niko na svetu se ne bavi slanjem esportista u srednje škole i na univerzitete. Kao što smo bili pioniri u slanju sportista iz tradicionalnih sportova, želimo da budemo pioniri u slanju esportista. Ono što treba uraditi je obrazovati tržište i esportistima i njihovim roditeljima dati informaciju da imaju mogućnost da odu na školovanje u Ameriku i dobiju stipendiju za gejming. Taj proces neće biti brz ali verujem da će biti mnogo brži u odnosu na razvoj tržišta tradicionalnih sportova.

I u igrama postoje igrači na različitim pozicijama, a na osnovu toga i njihovih performansi budući studenti mogu dobiti stipendiju.

Esport industrija, dodaje Milovan, je oblast koja se razvija iz godine u godinu, i svake godine ulaganja u nju su sve veća. “Osniva se sve više timova, organizuje se više turnira i samim tim joj se daje veliki značaj, toliki da se već ranije diskutovalo o uvođenje Esporta na Olimpijske igre”, kaže on i ističe da je ovaj potez škola i univerziteta takođe veoma značajan.

Do tog trenutka PFS će biti spreman, a Vulović nam je za sam kraj rekao i da postoje tri nova segmenta koja će ova organizacija razvijati u 2021. godini. “To su obezbeđivanje stipendija esportistima u Americi, novi format poslovanja i značajan prodor na tržište školovanja u inostranstvu običnih đaka (tj. onih koji nisu sportisti) i organizacija High School Showcase kampova”, zaključuje on i poziva sve zainteresovane da se jave.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Šta rade zaposleni dok HR menadžeri spavaju? Kritikuju LGBT zajednicu i leče decu SMS porukama

Koliko ste upoznati sa kulturom ćutanja, skretanja pogleda i sleganja ramena koja je nikad prisutnija u domaćoj IT zajednici?

E-commerce

Deltin ‘Ananas’ unaprediće domaći e-commerce ne investicijom od €100 miliona, već brigom o korisnicima. Može li on to?

Kompanija Delta Holding najavila je da nakon 30 godina poslovanja u različitim oblastima u 2021. godini ulazi u e-commerce. Analiziram kako bi novi biznis mogao da izgleda i na čemu se mora zasnivati kako bi se takmičio sa konkurencijom.

Kultura 2.0

Sirenin krug poverenja: Zašto founderi toliko često biraju nepotizam?

Nepotizam je neiskren način da se ljudima veruje. Pogotovo u poslu.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Prevara od 70 miliona dolara – ko je kriv?

U 36. epizodi Netokracijinog Office Talks podcasta ugostili smo novinara BIRN-a, Aleksandra Đorđevića, sa kojim smo razgovarali o Internet prevarama. Reč je o nepostojećim sajtovima za kupovinu kriptovaluta i berzama, te call centrima koji su nedavno dospeli u žižu javnosti.

Kultura 2.0

Oporezivanje digitalne imovine u Srbiji: Koje obaveze imaju fizička i pravna lica?

Do decembra 2020. godine poreski propisi nisu izričito prepoznavali digitalnu imovinu i to je vodilo nepovoljnom poreskom tretmanu transakcija koje uključuju digitalnu imovinu, ali i pravnoj nesigurnosti o tome kako se digitalna imovina oporezuje. U tekstu objašnjavamo kako sada stoje stvari po tom pitanju.

Startapi i poslovanje

Američko-srpska podcast platforma Sounder.fm osigurala novu investiciju od $2.15 miliona

Nakon prošlogodišnje investicije od 1,8 miliona dolara, ova platforma za hostovanje i laku pretragu podcasta, audio knjiga i newscasta, prikupila je još 2,15 miliona dolara.

Startapi i poslovanje

NBS: U 2020. godini Srbija izvezla €1,37 milijardi ICT usluga

Sporiji rast nego u 2019. godini mogao bi biti opravdan aktuelnom pandemijom.

Novost

Program ‘Tačka povratka’ objavio vodič za lakši povratak Srba iz dijaspore u domovinu

Program za povezivanje sa srpskom dijasporom 'Tačka povratka' objavio je besplatan online 'Vodič za povratnike', namenjen građanima u dijaspori, bilo da su se već odlučili da se vrate u Srbiju, tek razmišljaju o povratku, ili ih zanimaju prilike za poslovnu saradnju.

Kultura 2.0

Platforma net.kabinet predstavlja interdisciplinarni kurs ‘Epidemija’ za srednjoškolce

Fondacija Petlja, Inicijativa 'Digitalna Srbija' i UNICEF predstavili su kurs "Epidemija" koji povezuje znanja o fenomenu epidemije iz ugla biologije, hemije, matematike i informatike. Kurs se sastoji iz tekstova, ilustracija, kvizova, a narator je glumac Miloš Biković.