Steli Efti: Zašto je moj ‘startap penis’ veći od tvog - ili nije?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Steli Efti: Zašto je moj ‘startap penis’ veći od tvog – ili nije?

Prvi dan konferencije Spark.me, po mišljenju mnogih obeležio je Steli Efti, CEO kompanije close.io koji je u energičnom predavanju otkrio nekoliko razloga zbog kojih svet danas treba da posmatramo na malo, te kako raditi prodaju vodeći se idejom da ne možete biti dobri u svemu, već isključivo u onoj stvari kojoj se u potpunosti posvetite.

stelimain

Efti je svoje predavanje pod imenom “How Silicon Valley Made Me Think Smaller” otvorio šalom da je preduzetnik postao jer nije voleo školu, a nije imao puno drugih opcija. On je svoje preduzetničko putovanje započeo prethodne decenije, a u Silicijumsku Dolinu se doselio tako što je prodao sve što je imao i prepustio se izgradnji tadašnjeg startapa Supercool School.

Iako ova kompanija nije ostvarila značajan uspeh, Steli je izjavio da ga je čitavo iskustvo pripremilo za kreiranje close.io na kome i danas radi, a lekcije koje je naučio tokom tog putovanja, pomogle su mu da razmišlja na malo, da se pozdravi od velikih stvari i naslovne stranice Time Magazina, te da se fokusira na jednu stvar u kojoj će postati zaista najbolji.

Kome trebaju vazdušni dušeci i cloud’ prostor?

Još u vreme kada su nastajali Airbnb i Dropbox, Efti je govorio da su to loše ideje (ali nam i otkrio da bi bio loš investitor), te da takve kompanije nisu zaista inovativne. Vrativši se na činjenicu da je radio na kreiranju servisa za edukativni sektor, tada je pomišljao kako startap ne može biti jedna mala stvar, već veliki projekat koji se dugo razvija, a koji uvodi inovativnost na velika vrata.

Trebamo li zaista meriti čiji je startap veći? (Foto: Mia Biberović)
Trebamo li zaista meriti čiji je startap veći? (Foto: Mia Biberović)

Negde u to vreme nastao je i Khan Academy, a dok je Steli sa svojim timom razvijao komplikovan servis, osnivač ovog, sada NGO projekta, Salman Khan, krenuo je sa jednostavnim YouTube klipovima u kojima je objašnjavao zadatke iz matematike i drugih predmeta. Konstantnim i predanim radom, Khan je zadobio poverenje sve većeg broja korisnika, ali i Bil Gejtsa koji do danas važi za jednog od najvećih zagovornika pomenute akademije. I dok je Stelijev veliki tim radio na komplikovanom rešenju, drugi su kreirali jednostavne stvari sa mnogo više uspeha. I dalje posmatrate stvari – na veliko?

Naučite da kažete NE

Ukazavši na važnost razmišljanja na malo, Efti je skrenuo pažnju i na činjenicu da veliki broj ljudi danas jednostavno ne ume da kaže NE, a takvo ponašanje može im se višestruko obiti o glavu – pogotovo kada rade na kreiranju sopstvenog projekta. Ukoliko konstantno dodajete nove funkcionalnosti, pravite veliku stvar, a ne fokusirate se na jedan parametar koji vam je najbitniji (u njegovom slučaju prodaja), velike su šanse da nećete uspeti jer ukoliko želite da budete sve, vi nećete biti ništa.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Karijere

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kolumna

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.