Više od $135 miliona investicija za srpske startape u 2021. godini

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Više od $135 miliona investicija za srpske startape u 2021. godini

Prema godišnjem izveštaju Startup Genome, prošla godina bila je najuspešnija ikada za domaći startap ekosistem, a procentualno gledano u njega je uloženo čak 600% više investicija u odnosu na 2020.

Iako sudeći po ovogodišnjem Startup Genome izveštaju ekosistemi Beograda i Novog Sada i dalje su u fazi aktivacije, njihova vrednost je u periodu od godinu dana porasla sa 502 na 677 miliona dolara. To znači da je u 2021. investirano čak 135 miliona dolara u domaći startap, što je 600% više nego 2020 godine. Pored toga, sudeći po analizi američkih istraživača, srpski tehnološki sektor premašio je 1,7 milijardi dolara prihoda od izvoza u 2021. Najvažnija investicija u 2021. bila je akvizicija Noredusa od strane globalne kompanije Take-Two Interactive za 378 miliona dolara.

Inicijativa Digitalna Srbija prepoznala je potencijal brzo rastućeg startap ekosistema, pa je osnovala Business Angel Grupe koja stručnim savetima i investicijama do 220 hiljada evra ($219.000) u ranoj fazi podržava domaće startape.

Najsnažnije grane domaćeg ekosistema i dalje gaming i blockchain

Srpski razvojni timovi, od kojih je većina sa sedištem u Beogradu i Novom Sadu, plasirali su 35 video igara u 2021. U okviru industrije zaposleno je više od 2.200 ljudi – od kojih trećinu čine žene – a 2021. godine ostvareno je oko 200 miliona evra ($218 miliona), 80 miliona evra ($87 miliona) više nego 2020. Kako bi podstakla dalji razvoj gaming ekosistema, Asocijacija industrije video igara Srbije osnovala je inicijativu Game Funding Bootcamp, sa ciljem da predstavi različite potencijalne izvore finansiranja, uz učešće domaćih i internacionalnih eksperata, te brojnih partnerskih organizacija.

S druge strane, Srbija je na samom vrhu destinacija za istraživanje i razvoj proizvoda zasnovanih na blockchain tehnologiji. Domaća blockchain inicijativa je nevladina organizacija posvećena promociji ove tehnologije, a zakon o digitalnoj imovini iz 2021. legalizovao je trgovinu i rudarenje kriptovaluta, te uveo obaveznu licencu. Razvojna platforma Ethereum Blockchain Tenderly prikupila je 58,6 miliona dolara u 2021. Miljan Tekić, suosnivač i COO kompanije Tenderly istakao je:

Sve više velikih srpskih kompanija konačno dobija međunarodnu pažnju koju zaslužuju. Verujemo da će blockchain ekosistem inspirisati sledeću generaciju kompanija i pokrenuti inovacije širom sveta, a naša misija je da pomognemo da se to obistini.

Još dve domaće kompanije ostvarile su značajan profit u protekloj godini. Tempus Finance prikupila je 27,9 miliona dolara prodajom tokena u decembru 2021, a UNQ Club, platforma za upravljanje NFT imovinom, istog meseca je prikupila 3 miliona dolara.

Najveću snagu domaćeg startap ekosistema čine IT talenti

U srpskom IT sektoru zaposleno je više od 42.000 ljudi. Svake godine na 26 fakulteta i visokoškolskih ustanova diplomira preko 3.000 inženjera. U srednjim školama u Srbiji postoji 44  predmeta informatičkog usmerenja, a programiranje je obavezan predmet za sve učenike starije od 11 godina.

Uprkos svemu navedenom, podaci iz Startup Genome istraživanja ukazuju na to da je prosečna plata domaćih developera na godišnjem nivou dva puta niža od svetskog proseka. U Srbiji, ona iznosi 23 hiljade dolara godišnje, dok se na svetskom nivou kreće i do 46 hiljada dolara.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Propustili ste

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.

Intervju

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.