Više od $135 miliona investicija za srpske startape u 2021. godini

Više od $135 miliona investicija za srpske startape u 2021. godini

Prema godišnjem izveštaju Startup Genome, prošla godina bila je najuspešnija ikada za domaći startap ekosistem, a procentualno gledano u njega je uloženo čak 600% više investicija u odnosu na 2020.

Iako sudeći po ovogodišnjem Startup Genome izveštaju ekosistemi Beograda i Novog Sada i dalje su u fazi aktivacije, njihova vrednost je u periodu od godinu dana porasla sa 502 na 677 miliona dolara. To znači da je u 2021. investirano čak 135 miliona dolara u domaći startap, što je 600% više nego 2020 godine. Pored toga, sudeći po analizi američkih istraživača, srpski tehnološki sektor premašio je 1,7 milijardi dolara prihoda od izvoza u 2021. Najvažnija investicija u 2021. bila je akvizicija Noredusa od strane globalne kompanije Take-Two Interactive za 378 miliona dolara.

Inicijativa Digitalna Srbija prepoznala je potencijal brzo rastućeg startap ekosistema, pa je osnovala Business Angel Grupe koja stručnim savetima i investicijama do 220 hiljada evra ($219.000) u ranoj fazi podržava domaće startape.

Najsnažnije grane domaćeg ekosistema i dalje gaming i blockchain

Srpski razvojni timovi, od kojih je većina sa sedištem u Beogradu i Novom Sadu, plasirali su 35 video igara u 2021. U okviru industrije zaposleno je više od 2.200 ljudi – od kojih trećinu čine žene – a 2021. godine ostvareno je oko 200 miliona evra ($218 miliona), 80 miliona evra ($87 miliona) više nego 2020. Kako bi podstakla dalji razvoj gaming ekosistema, Asocijacija industrije video igara Srbije osnovala je inicijativu Game Funding Bootcamp, sa ciljem da predstavi različite potencijalne izvore finansiranja, uz učešće domaćih i internacionalnih eksperata, te brojnih partnerskih organizacija.

S druge strane, Srbija je na samom vrhu destinacija za istraživanje i razvoj proizvoda zasnovanih na blockchain tehnologiji. Domaća blockchain inicijativa je nevladina organizacija posvećena promociji ove tehnologije, a zakon o digitalnoj imovini iz 2021. legalizovao je trgovinu i rudarenje kriptovaluta, te uveo obaveznu licencu. Razvojna platforma Ethereum Blockchain Tenderly prikupila je 58,6 miliona dolara u 2021. Miljan Tekić, suosnivač i COO kompanije Tenderly istakao je:

Sve više velikih srpskih kompanija konačno dobija međunarodnu pažnju koju zaslužuju. Verujemo da će blockchain ekosistem inspirisati sledeću generaciju kompanija i pokrenuti inovacije širom sveta, a naša misija je da pomognemo da se to obistini.

Još dve domaće kompanije ostvarile su značajan profit u protekloj godini. Tempus Finance prikupila je 27,9 miliona dolara prodajom tokena u decembru 2021, a UNQ Club, platforma za upravljanje NFT imovinom, istog meseca je prikupila 3 miliona dolara.

Najveću snagu domaćeg startap ekosistema čine IT talenti

U srpskom IT sektoru zaposleno je više od 42.000 ljudi. Svake godine na 26 fakulteta i visokoškolskih ustanova diplomira preko 3.000 inženjera. U srednjim školama u Srbiji postoji 44  predmeta informatičkog usmerenja, a programiranje je obavezan predmet za sve učenike starije od 11 godina.

Uprkos svemu navedenom, podaci iz Startup Genome istraživanja ukazuju na to da je prosečna plata domaćih developera na godišnjem nivou dva puta niža od svetskog proseka. U Srbiji, ona iznosi 23 hiljade dolara godišnje, dok se na svetskom nivou kreće i do 46 hiljada dolara.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Zabava i zanimljivosti

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.