Mesec inovacija - testirajte spremnost institucija da menjaju inovacioni sistem

Mesec inovacija – testirajte spremnost institucija da menjaju inovacioni sistem

Još malo je ostalo do završetka 'Meseca inovacija' tokom kog svi koji žele da doprinesu dobrom idejom mogu da nominuju ključne izazove s kojima se susreću inovatori u IT, građevinskom, mašinskom, prehrambenom ili bilo kom drugom sektoru, kao i da ponude rešenja.

Projekat Mesec inovacija deo je godišnje kampanje Na korak do zvezda o značaju inovacija i inovativnih preduzeća, pokrenute u okviru programa za digitalnu transformaciju privrede Srbije StarTech kompanije Philip Morris International. Taj program podržan je od strane Vlade Srbije, sprovodi ga NALED, a preduzetnici, privrednici, istraživači, članovi akademske zajednice i svi koji žele da doprinesu dobrom idejom svoje izazove i predloge za njihovo prevazilaženje mogu nominovati na platformi za dijalog.

U prilog ovom programu govori i činjenica da osam od 10 ljudi u institucijama koje uređuju ambijent u kom živimo i radimo smatra da bi propisi bili značajno bolji da su pre izrade i usvajanja sprovedene konsultacije sa predstavnicima privrede, te bi na taj način donosioci odluka imali pregršt dobrih predloga za unapređenje inovacionog ekosistema u Srbiji.

Najbolji predlozi u okviru ove inicijative poslužiće kao polazna osnova za izradu prve Sive knjige inovacija, koju će NALED objaviti i dostaviti nadležnim institucijama i Savetu za podsticanje razvoja digitalne ekonomije i inovacija.

U periodu od tri godine oko 100 timova dobiće ukupno $3,5 miliona

Istraživanja i analize sprovođene tokom prve godine programa pokazale su da je finansiranje razvoja inovativnih projekata jedan od prvih i najvećih izazova. Devet od 10 preduzeća inovacije finansira iz sopstvenog budžeta.

Alternativni izvori, koji su nedovoljno prisutni na tržištu Srbije, pokazali su se kao jedno od mogućih rešenja za ovaj problem. Primera radi, istraživanja Evropskog investicionog fonda pokazala su da su startapovi koje su podržali biznis anđeli za samo godinu dana imali 20% više prihoda od kompanija koje nisu imale dodatne izvore finansiranja.

Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u, ističe sledeće:

Vetar u leđa malim inovativnim biznisima može da pruži i velika privreda. StarTech je prvi program podrške inovatorima koji u potpunosti finansira privatna kompanija. Kompanija Philip Morris International za ove namene izdvojila je čak pet miliona dolara, od čega će oko 3,5 miliona kroz tri godišnja konkursa biti usmereno ka ukupno 100 perspektivnih timova, startapova, mikro i malih domaćih preduzeća u vidu bespovratnih grantova u rasponu od 15.000 do 100.000 dolara.

Da je tražnja za finansijama velika, govori i podatak da je na prvi godišnji konkurs stiglo gotovo 230 prijava, dok je bespovratna sredstva svojim znanjem, talentom i inovativnošću zaslužilo 29 projekata.

Unapređenju inovativnog ekosistema pomoglo bi i bolje umrežavanje privrednog sektora i akademske zajednice, a Vasiljević ističe da je veza nauke i privrede u Srbiji slabija nego u drugim razvijenim zemljama:

Iako broj istraživača u našoj zemlji beleži stalni rast tokom nekoliko prethodnih godina, svega 2% angažovano je u sektoru privrede dok je u zemljama EU čak 46% našlo svoje mesto u kompanijama. Startap scena u Srbiji ima sjajan potencijal za dalji rast i razvoj i potrebno je da se umrežava sa naučnom zajednicom.

Svega 3% preduzeća razvilo je inovaciju u saradnji sa fakultetima i drugim naučnim organizacijama, dok su velike firme češće poslovale sa naučno-istraživačkom zajednicom (11%) nego mala (2%) i mikro preduzeća (3%). Takođe, zemlje poput Danske, Finske i Norveške godišnje registruju više od 300 patenata na milion stanovnika, u Srbiji zaštitu dobije samo 50.

Bolja saradnja nauke i privrede sigurno bi imala i značajan posredni efekat na preokretanje trenda odlaska visokokvalifikovanih kadrova. Veća podrška uspehu njihovih poslovnih ideja ujedno je najbolji način da im ponudimo perspektivu u Srbiji.

Tokom Meseca inovacija održani su okrugli stolovi o finansiranju inovativnih ideja i saradnji nauke i privrede u Beogradu i Nišu. Već 30. novembra u Novom Sadu na Fakultetu tehničkih nauka na programu je treći okrugli sto na kojem će biti predstavljena Studija o stanju inovacija i digitalne transformacije u Srbiji. Diskusiju možete pratiti i uživo na zvaničnom sajtu Startech-a.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Gaming

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Kultura 2.0

Inviggo svojim zaposlenima nudi stalnu podršku psihoterapeuta i time demistifikuje psihoterapiju

Kompanija Inviggo svojim zaposlenima omogućila je opciju da, ukoliko žele, mogu imati redovne razgovore sa psihoterapeutom. O tome, ali i značaju mentalnog zdravlja, razgovaramo sa direktorkom ove kompanije.

Propustili ste

Kultura 2.0

Inviggo svojim zaposlenima nudi stalnu podršku psihoterapeuta i time demistifikuje psihoterapiju

Kompanija Inviggo svojim zaposlenima omogućila je opciju da, ukoliko žele, mogu imati redovne razgovore sa psihoterapeutom. O tome, ali i značaju mentalnog zdravlja, razgovaramo sa direktorkom ove kompanije.

Startapi i poslovanje

Bugarski Eleven sa novim fondom vrednim €60 miliona želi da se vrati investiranju u srpske startape

Treći fond deset je puta veći od fonda iz 2018. godine, a u fokusu bugarskog Elevena biće kompanije iz Rumunije, Grčke, Hrvatske i Srbije.

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Društvene mreže

Facebook, Instagram i Twitter planiraju da omasove NFT sadržaj – šta to znači za korisnike?

Kompanija Meta, u ovom slučaju Instagram i Facebook, planiraju da korisnicima omoguće da kreiraju, prikazuju i prodaju NFT sadržaj u okviru svojih sistema. Štaviše, i Twitter je odlučio da počne sa prikazivanjem NFT-a što nas može uvesti u jednu novu eru društvenih mreža.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Global Infrastructure and Cloud Architect?

Svoja razmišljanja za Netokraciju deli Igor Kosanović iz kompanije STADA IT Solutions (STADA GIS Serbia).

Office Talks Podcast

Od prvog gosta do globalne booking platforme

Prethodne dve godine slušali smo i čitali kako je pandemija pokosila industriju turizma. Može li se ovaj ogromni globalni sektor oporaviti brže zahvaljujući većem uplivu tehnologija? Upravo o tome razgovaramo u 78. epizodi Office Talks podcasta sa Đorđem Jevtićem iz startapa SerbianBookers.