Mesec inovacija - testirajte spremnost institucija da menjaju inovacioni sistem

Mesec inovacija – testirajte spremnost institucija da menjaju inovacioni sistem

Još malo je ostalo do završetka 'Meseca inovacija' tokom kog svi koji žele da doprinesu dobrom idejom mogu da nominuju ključne izazove s kojima se susreću inovatori u IT, građevinskom, mašinskom, prehrambenom ili bilo kom drugom sektoru, kao i da ponude rešenja.

Projekat Mesec inovacija deo je godišnje kampanje Na korak do zvezda o značaju inovacija i inovativnih preduzeća, pokrenute u okviru programa za digitalnu transformaciju privrede Srbije StarTech kompanije Philip Morris International. Taj program podržan je od strane Vlade Srbije, sprovodi ga NALED, a preduzetnici, privrednici, istraživači, članovi akademske zajednice i svi koji žele da doprinesu dobrom idejom svoje izazove i predloge za njihovo prevazilaženje mogu nominovati na platformi za dijalog.

U prilog ovom programu govori i činjenica da osam od 10 ljudi u institucijama koje uređuju ambijent u kom živimo i radimo smatra da bi propisi bili značajno bolji da su pre izrade i usvajanja sprovedene konsultacije sa predstavnicima privrede, te bi na taj način donosioci odluka imali pregršt dobrih predloga za unapređenje inovacionog ekosistema u Srbiji.

Najbolji predlozi u okviru ove inicijative poslužiće kao polazna osnova za izradu prve Sive knjige inovacija, koju će NALED objaviti i dostaviti nadležnim institucijama i Savetu za podsticanje razvoja digitalne ekonomije i inovacija.

U periodu od tri godine oko 100 timova dobiće ukupno $3,5 miliona

Istraživanja i analize sprovođene tokom prve godine programa pokazale su da je finansiranje razvoja inovativnih projekata jedan od prvih i najvećih izazova. Devet od 10 preduzeća inovacije finansira iz sopstvenog budžeta.

Alternativni izvori, koji su nedovoljno prisutni na tržištu Srbije, pokazali su se kao jedno od mogućih rešenja za ovaj problem. Primera radi, istraživanja Evropskog investicionog fonda pokazala su da su startapovi koje su podržali biznis anđeli za samo godinu dana imali 20% više prihoda od kompanija koje nisu imale dodatne izvore finansiranja.

Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u, ističe sledeće:

Vetar u leđa malim inovativnim biznisima može da pruži i velika privreda. StarTech je prvi program podrške inovatorima koji u potpunosti finansira privatna kompanija. Kompanija Philip Morris International za ove namene izdvojila je čak pet miliona dolara, od čega će oko 3,5 miliona kroz tri godišnja konkursa biti usmereno ka ukupno 100 perspektivnih timova, startapova, mikro i malih domaćih preduzeća u vidu bespovratnih grantova u rasponu od 15.000 do 100.000 dolara.

Da je tražnja za finansijama velika, govori i podatak da je na prvi godišnji konkurs stiglo gotovo 230 prijava, dok je bespovratna sredstva svojim znanjem, talentom i inovativnošću zaslužilo 29 projekata.

Unapređenju inovativnog ekosistema pomoglo bi i bolje umrežavanje privrednog sektora i akademske zajednice, a Vasiljević ističe da je veza nauke i privrede u Srbiji slabija nego u drugim razvijenim zemljama:

Iako broj istraživača u našoj zemlji beleži stalni rast tokom nekoliko prethodnih godina, svega 2% angažovano je u sektoru privrede dok je u zemljama EU čak 46% našlo svoje mesto u kompanijama. Startap scena u Srbiji ima sjajan potencijal za dalji rast i razvoj i potrebno je da se umrežava sa naučnom zajednicom.

Svega 3% preduzeća razvilo je inovaciju u saradnji sa fakultetima i drugim naučnim organizacijama, dok su velike firme češće poslovale sa naučno-istraživačkom zajednicom (11%) nego mala (2%) i mikro preduzeća (3%). Takođe, zemlje poput Danske, Finske i Norveške godišnje registruju više od 300 patenata na milion stanovnika, u Srbiji zaštitu dobije samo 50.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Bolja saradnja nauke i privrede sigurno bi imala i značajan posredni efekat na preokretanje trenda odlaska visokokvalifikovanih kadrova. Veća podrška uspehu njihovih poslovnih ideja ujedno je najbolji način da im ponudimo perspektivu u Srbiji.

Tokom Meseca inovacija održani su okrugli stolovi o finansiranju inovativnih ideja i saradnji nauke i privrede u Beogradu i Nišu. Već 30. novembra u Novom Sadu na Fakultetu tehničkih nauka na programu je treći okrugli sto na kojem će biti predstavljena Studija o stanju inovacija i digitalne transformacije u Srbiji. Diskusiju možete pratiti i uživo na zvaničnom sajtu Startech-a.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.