Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.

Inovatori u Srbiji po četvrti put imaju priliku da se prijave na StarTech program i dobiju do 50.000 dolara bespovratne pomoći. Osim toga, ove godine uveden je i konkurs za Program ubrzanog razvoja koji obuhvata obuke i mentorstvo, kao i podršku u izradi i plasiranju materijala koji naše inovatore treba da predstave u najboljem svetlu potencijalnim investitorima, a njihove proizvode stranim tržištima.

Ovo uključuje i mogućnost učešća na događajima za povezivanje startapa i investitora i na međunarodnim sajmovima i izložbama. Cilj projekta kompanije Philip Morris, a koji sprovodi Naled uz podršku Vlade Srbije jeste ubrzani privredni rast i transformacija domaće ekonomije u digitalnu, izvozno orijentisanu i zasnovanu na znanju i inovacijama.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, ovim povodom izjavila je da je veoma značajno što je fokus StarTech-a na povezivanju fakulteta, naučno-istraživačkih organizacija i privrede sa ciljem da se olakša razvoj inovativnih proizvoda i usluga:

Ovaj projekat već tri godine doprinosi ključnim prioritetima Vlade Republike Srbije, a to su digitalizacija i ubrzani privredni razvoj zasnovan na nauci, kreativnosti i novim tehnologijama.

Zajedno sa partnerima iz kompanije PMI i NALED-om gradimo novi inovacioni ekosistem sa željom da pružimo podršku inovatorima, kako bismo došli do snažnijeg ekonomskog razvoja, ali razvoja društva u celini.

Do sada je uloženo tri miliona evra u 82 inovacije

Na ovakvim reformskim poduhvatima javni i privatni sektor moraju da rade zajedno, zaključio je Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za region jugoistočne Evrope u kompaniji Philip Morris:

Kada smo pokretali StarTech imali smo jasan cilj, a to je transformacija domaće ekonomije tako da bude zasnovana na znanju. Projekat je doprineo da se poveća broj inovativnih biznisa kod nas, stvore bolji uslovi za inovatore i Srbija pozicionira kao zemlja koja podstiče i podržava inovativne biznise.

Ono što je zanimljivo jeste da smo paralelno sa ovim projektom mi bili takođe u procesu transformacije naše kompanije ali i cele industrije.

Programska direktorka u NALED-u, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i direktor korporativnih poslova za region jugoistočne Evrope u kompaniji Philip Morris.

Jelena Bojović, programska direktorka u NALED-u, saopštila je da su za naredna dva konkursa opredeljena bespovratna sredstva u iznosu od milion dolara:

Nakon prve tri godine programa, tokom kojih je podrška u većoj meri bila usmerena na inovacije u ranoj fazi razvoja, nastavljamo aktivnosti sa fokusom na projekte većeg nivoa spremnosti za izlazak na domaća i strana tržišta investicija, proizvoda i usluga. U ovom ciklusu zato ćemo dodeliti najmanje deset većih grantova i pružiti podršku kroz Program ubrzanog razvoja.

StarTech je do sada podržao 82 inovacije kroz grantove od oko tri miliona evra. Među nagrađenim su uređaji za rehabilitaciju kod neuroloških oboljenja, merenje temperature beba, praćenje pasa, mobilni skener glave, softver za automatsko prevođenje na znakovni jezik, aplikacije za praćenje poljoprivredne proizvodnje, probiotik za dijabetes, suplement protiv helikobakterije, sistem za prevenciju šumskih požara…

Da svoju ideju realizuju i stvore robota za poljoprivredne poslove uz pomoć StarTech projekta pošlo je za rukom COMING Computer Engineering, a predstavnica ove kompanije Višnja Crnogorac pozvala je sve zainteresovane da se prijave na novi krug konkursa:

Veoma je bitno da postoje ovaki projekti, nama je veoma značila podrška koju smo dobili. U Srbiji postoje putevi da ideje postanu stvarnost. Mi smo razvili robota u saradnji sa Mašinskim fakultetom iz Niša.

Rok za prijave je 31. maj, a detaljne informacije o programu, svim uslovima i neophodnoj dokumentaciji za učešće, mogu da se nađu na zvaničnom sajtu StarTech programa.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.