Istraživanje: Domaći startap ekosistem raste, planiraju se zapošljavanja

Istraživanje: Domaći startap ekosistem raste, planiraju se nova zapošljavanja

Inicijativa 'Digitalna Srbija' objavila je Startap skener 2024. - novu sveobuhvatnu analizu okruženja u kome posluju domaće inovativne tehnološke kompanije fokusirane na globalno tržište.

Pomenuto istraživanje je sprovedeno na uzorku od 201 startapa, a realizovano je u okviru projekta “Preduzmi ideju”, koji konzorcijum okupljen oko Inicijative “Digitalna Srbija” sprovodi u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Četvrti po redu Startap skener 2024 se nadovezuje na istraživanja od prethodnih godina, nudeći kontinuitet u analizi razvoja ekosistema i razumevanja izazova sa kojima se startapi suočavaju. Srpski inovacioni ekosistem nastavlja impresivan rast, sa preko 300 novih startapa u protekle dve godine. Ovim povodom oglasio se i Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija i direktor projekta Preduzmi ideju, koji je tom prilikom istakao:

Nalazi istraživanja ukazuju da naš ekosistem nastavlja da raste velikom brzinom, što se vidi ne samo po porastu udela “mladih” startap timova koji su još uvek u najranijim fazama razvoja, već i po porastu broja osnivača mlađih od 30 godina u ekosistemu. Ova dobra vest sa sobom donosi i potrebu za više podrške u najranijim fazama razvoja.

Rast prodaje i razvoj proizvoda glavni ciljevi domaćih startapa

Činjenica da početkom 2024. godine preko 6.000 ljudi radi u domaćem startap ekosistemu, što je skoro duplo više nego pre dve godine, razlog je za optimizam svih aktera inovacionog ekosistema i uverenje da su znanje i inovacije pravi put za dalji razvoj Srbije. Takođe, svoje stavove povodom pomenutog istraživanja izneo je i Tadej Kurepa, programski direktor projekta “Preduzmi ideju”:

Kada govorimo o planovima za 2024. godinu, istraživanje ukazuje da startapi planiraju da zaposle 3.000 novih ljudi, što odražava snažan optimizam svih aktera inovacionog ekosistema i veliki potencijal ne samo za generisanje novih radnih mesta, već i za doprinos širem ekonomskom razvoju.

Uspeh našeg inovacionog ekosistema ne zavisi samo od uspeha pojedinačnih startapa, već i od sposobnosti celokupne zajednice da stvori održiv i dinamičan ekosistem koji promoviše inovacije, preduzetništvo i konkurentnost na globalnom tržištu.

Startap skener identifikovao je pristup finansiranju, pridobijanje kupaca i zapošljavanje kadra sa adekvatnim veštinama kao tri najveća izazova za startape u Srbiji, dok su rast prodaje, razvoj proizvoda i rast broja korisnika najvažniji ciljevi domaćih startapa.

Ovo su vrlo slični rezultati kao i u Startap skeneru 2022 i 2023, s tim što je u ovogodišnjem istraživanju kao jedan od najozbiljnijih izazova za ekosistem istaknut nedostatak kadra u oblasti prodaje. Prema nalazu istraživanja, početkom 2023. godine preko 50% startapa je planiralo zapošljavanje u sektoru prodaje, ali je do kraja godine manje od 10% uspelo da zaposli nove članove tima koji bi se bavili prodajom.

Za dalji napredak ovog dinamičnog sektora ključno će biti adekvatno odgovoriti na ove izazove i pomoći ispunjenje ciljeva, a to je moguće pre svega kroz dalji razvoj sistema i organizacija podrške, koje imaju centralnu ulogu u napretku inovacionog ekosistema.


Kompletno Startap skener istraživanje za 2024. godinu možete pronaći ovde. 


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Društvene mreže

Twitter punoletstvo: Da li je Mask stavio X na instituciju uticajnih tviteraša?

Na godišnjicu prvog tvita, razmatramo da li će Maskovi eksperimenti zaista napraviti revoluciju, ili je u pitanju 'mnogo vike ni oko čega'?

Tehnologija

Institut za veštačku inteligenciju Srbije proslavio treći rođendan — šta je sve postignuto do sada?

Institut za veštačku inteligenciju Srbije ostvario je značajan napredak u razvoju i primeni veštačke inteligencije, postavljajući temelje za buduće inovacije koje će imati dalekosežan uticaj na društvo.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Najava

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.