Startap domaće osnivačice u Minhenu prikupio €3,5 miliona

Startap domaće osnivačice u Minhenu prikupio €3,5 miliona za razvoj tehnologije recikliranja baterija

Zahvaljujući prikupljenim sredstvima, startap tozero postao je prvi u Evropi koji će se baviti recikliranjem litijum-jonskih baterija.

Dr. Ksenija Milićević Nojman (Neumann), zajedno sa Sarom Flajšer (Sarah Fleischer), osnovala je startap tozero sa sedištem u Berlinu, u nameri da izgradi vodeću evropsku kompaniju za reciklažu litijum-jonskih baterija (LiB), a zahvaljujući prikupljenim sredstvima u tome će i uspeti.

Cilj je smanjiti štetan uticaj na životnu okolinu

Litijum-jonske baterije služe za napajanje električnih vozila, mašina i dronova, zbog čega su krucijalne u procesu elektrifikacije motornih vozila i dekarbonizacije vazduha. Međutim, ambicija evropskih kompanija za proizvodnju dovodi do iscrpljivanja rudnih resursa čime se smanjuju izvori snabdevanja i što stvara geopolitičke tenzije na području Evrope. Ovim povodom, Dr. Ksenija Milićević Nojman izjavila je:

Reciklaža baterija nije opcionalan već neophodan korak ka održivom razvoju, elektrifikaciji i dekarbonizaciji planete.

Vraćanje kritičnih metala kao što su litijum, kobalt i nikl iz produkcijskog otpada i neupotrebljivih baterija nazad u proizvodnju i to na tlu Evrope je bitno geopolitičko i ekološko pitanje koje zahteva trenutnu akciju.

Sa firmom tozero koja će da reciklira litijum jonske baterije u Minhenu, Nemačka se nadamo da ćemo uspeti da doprinesemo rešavanju pomenutih izazova.

Zahvaljujući vodećem evropskom fondu za pre-seed finansiranje Atlantic Labs, startap tozero je prikupio 3,5 miliona evra i time su Kseniji i Sari omogućena sredstva da pokrenu prvi pogon za reciklažu litijum-jonskih baterija u Evropi. Ksenija smatra da je investicija od krucijalne važnosti za podizanje svesti i otvaranje novih radnih mesta i dodaje:

Investicija je veliki korak za tozero jer smo prvi evropski startap na temu reciklaže baterija i omogući će nam izgradnju prototipa za testiranje tehnologije u cilju budućeg proširenja kapaciteta.

Jedan od najvažnijih benefita zajednice je generalno proširenje svesti o značaju reciklaže baterija i otvaranje novih radnih mesta. Takođe, unapređivanje statusa Bavarske u jednu od inovativnijih evropskih regija.

Startap tozero ima cilj da zatvori krug proizvodnje litijum-jonskih baterija i svede toksični otpad na nulu reciklirajući sirovine kao što su litijum, kobalt i nikl. Ovi materijali će biti dostavljani proizvođačima baterija i time će smanjiti štetan uticaj na životnu sredinu i sprečiti geopolitičku tenziju u Evropi.

Pogon će biti stacioniran u Minhenu, gradu u kome je planirano da se do 2030. godine proizvodi trećina litijum-jonskih baterija za evropsko tržište.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Startapi i poslovanje

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.