Startap domaće osnivačice u Minhenu prikupio €3,5 miliona

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Startap domaće osnivačice u Minhenu prikupio €3,5 miliona za razvoj tehnologije recikliranja baterija

Zahvaljujući prikupljenim sredstvima, startap tozero postao je prvi u Evropi koji će se baviti recikliranjem litijum-jonskih baterija.

Dr. Ksenija Milićević Nojman (Neumann), zajedno sa Sarom Flajšer (Sarah Fleischer), osnovala je startap tozero sa sedištem u Berlinu, u nameri da izgradi vodeću evropsku kompaniju za reciklažu litijum-jonskih baterija (LiB), a zahvaljujući prikupljenim sredstvima u tome će i uspeti.

Cilj je smanjiti štetan uticaj na životnu okolinu

Litijum-jonske baterije služe za napajanje električnih vozila, mašina i dronova, zbog čega su krucijalne u procesu elektrifikacije motornih vozila i dekarbonizacije vazduha. Međutim, ambicija evropskih kompanija za proizvodnju dovodi do iscrpljivanja rudnih resursa čime se smanjuju izvori snabdevanja i što stvara geopolitičke tenzije na području Evrope. Ovim povodom, Dr. Ksenija Milićević Nojman izjavila je:

Reciklaža baterija nije opcionalan već neophodan korak ka održivom razvoju, elektrifikaciji i dekarbonizaciji planete.

Vraćanje kritičnih metala kao što su litijum, kobalt i nikl iz produkcijskog otpada i neupotrebljivih baterija nazad u proizvodnju i to na tlu Evrope je bitno geopolitičko i ekološko pitanje koje zahteva trenutnu akciju.

Sa firmom tozero koja će da reciklira litijum jonske baterije u Minhenu, Nemačka se nadamo da ćemo uspeti da doprinesemo rešavanju pomenutih izazova.

Zahvaljujući vodećem evropskom fondu za pre-seed finansiranje Atlantic Labs, startap tozero je prikupio 3,5 miliona evra i time su Kseniji i Sari omogućena sredstva da pokrenu prvi pogon za reciklažu litijum-jonskih baterija u Evropi. Ksenija smatra da je investicija od krucijalne važnosti za podizanje svesti i otvaranje novih radnih mesta i dodaje:

Investicija je veliki korak za tozero jer smo prvi evropski startap na temu reciklaže baterija i omogući će nam izgradnju prototipa za testiranje tehnologije u cilju budućeg proširenja kapaciteta.

Jedan od najvažnijih benefita zajednice je generalno proširenje svesti o značaju reciklaže baterija i otvaranje novih radnih mesta. Takođe, unapređivanje statusa Bavarske u jednu od inovativnijih evropskih regija.

Startap tozero ima cilj da zatvori krug proizvodnje litijum-jonskih baterija i svede toksični otpad na nulu reciklirajući sirovine kao što su litijum, kobalt i nikl. Ovi materijali će biti dostavljani proizvođačima baterija i time će smanjiti štetan uticaj na životnu sredinu i sprečiti geopolitičku tenziju u Evropi.

Pogon će biti stacioniran u Minhenu, gradu u kome je planirano da se do 2030. godine proizvodi trećina litijum-jonskih baterija za evropsko tržište.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Karijere

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Sponzorisano

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.

Društvene mreže

TikTok će pokoriti najveće igrače u industriji zabave

U okviru 15. izdanja Weekend Media Festivala, održan je panel 'TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees'.

Karijere

Nakon 3 godine pauze, DaFED okupljanja ponovo u Novom Sadu!

Novosadska zajednica ima razloga za slavlje - DaFED ekipa ponovo je na okupu. Oslobodite kalendare jer prvi meetup je već zakazan, a mi otkrivamo planove za konferenciju i druge edukacije koje DaFED već uveliko planira.