Startap domaće osnivačice u Minhenu prikupio €3,5 miliona

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Startap domaće osnivačice u Minhenu prikupio €3,5 miliona za razvoj tehnologije recikliranja baterija

Zahvaljujući prikupljenim sredstvima, startap tozero postao je prvi u Evropi koji će se baviti recikliranjem litijum-jonskih baterija.

Dr. Ksenija Milićević Nojman (Neumann), zajedno sa Sarom Flajšer (Sarah Fleischer), osnovala je startap tozero sa sedištem u Berlinu, u nameri da izgradi vodeću evropsku kompaniju za reciklažu litijum-jonskih baterija (LiB), a zahvaljujući prikupljenim sredstvima u tome će i uspeti.

Cilj je smanjiti štetan uticaj na životnu okolinu

Litijum-jonske baterije služe za napajanje električnih vozila, mašina i dronova, zbog čega su krucijalne u procesu elektrifikacije motornih vozila i dekarbonizacije vazduha. Međutim, ambicija evropskih kompanija za proizvodnju dovodi do iscrpljivanja rudnih resursa čime se smanjuju izvori snabdevanja i što stvara geopolitičke tenzije na području Evrope. Ovim povodom, Dr. Ksenija Milićević Nojman izjavila je:

Reciklaža baterija nije opcionalan već neophodan korak ka održivom razvoju, elektrifikaciji i dekarbonizaciji planete.

Vraćanje kritičnih metala kao što su litijum, kobalt i nikl iz produkcijskog otpada i neupotrebljivih baterija nazad u proizvodnju i to na tlu Evrope je bitno geopolitičko i ekološko pitanje koje zahteva trenutnu akciju.

Sa firmom tozero koja će da reciklira litijum jonske baterije u Minhenu, Nemačka se nadamo da ćemo uspeti da doprinesemo rešavanju pomenutih izazova.

Zahvaljujući vodećem evropskom fondu za pre-seed finansiranje Atlantic Labs, startap tozero je prikupio 3,5 miliona evra i time su Kseniji i Sari omogućena sredstva da pokrenu prvi pogon za reciklažu litijum-jonskih baterija u Evropi. Ksenija smatra da je investicija od krucijalne važnosti za podizanje svesti i otvaranje novih radnih mesta i dodaje:

Investicija je veliki korak za tozero jer smo prvi evropski startap na temu reciklaže baterija i omogući će nam izgradnju prototipa za testiranje tehnologije u cilju budućeg proširenja kapaciteta.

Jedan od najvažnijih benefita zajednice je generalno proširenje svesti o značaju reciklaže baterija i otvaranje novih radnih mesta. Takođe, unapređivanje statusa Bavarske u jednu od inovativnijih evropskih regija.

Startap tozero ima cilj da zatvori krug proizvodnje litijum-jonskih baterija i svede toksični otpad na nulu reciklirajući sirovine kao što su litijum, kobalt i nikl. Ovi materijali će biti dostavljani proizvođačima baterija i time će smanjiti štetan uticaj na životnu sredinu i sprečiti geopolitičku tenziju u Evropi.

Pogon će biti stacioniran u Minhenu, gradu u kome je planirano da se do 2030. godine proizvodi trećina litijum-jonskih baterija za evropsko tržište.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Startapi i poslovanje

Srpski NOVELIC prodao 54% udela indijskoj kompaniji Sona za 40,5 miliona evra

Indijska kompanija Sona Comstar potvrdila je kupovinu 54% udela u kapitalu za €40,5 miliona srpske kompanije Novelic, osnovane 2012. godine. Ova domaća kompanija razvija radarske senzore bazirane na milimetarskim talasima za auto, IoT i robotsku industriju.

Propustili ste

Sponzorisano

Zašto je EY akvizirao Zilker – IT kompaniju sa velikom kancelarijom u Beogradu?

U trci zvanoj digitalna transformacija ne učestvuju više samo IT kompanije i agencije. Njima su se priključile i konsultantske kuće, pri čemu je jedna od najpoznatijih još 2020. godine akvizirala IT kompaniju sa značajnim razvojnim odeljenjem u srpskoj prestonici.

Startapi i poslovanje

Katapult akcelerator: Do €300.000 za najbolje domaće startape

Katapult akcelerator nudi obuku i intenzivno mentorstvo u tromesečnom trajanju od 8-16 sati nedeljno, kao i šansu za nepovratno sufinansiranje do 300.000 evra. U program je uključeno oko 40 domaćih i stranih mentora, a o tome koje sve uslove startapi treba da ispune kako bi postali deo programa, razgovarali smo sa Majom Anđelković, inicijatorkom projekta.

Startapi i poslovanje

NTP Beograd otvorio prijave za lokalno AIM Startup 2023 takmičenje – pobedniku sledi put u UAE

Startapi iz Srbije i ove godine imaju priliku da se predstave globalnoj publici i investitorima na međunarodnom investicionom skupu i startap takmičenju AIM 2023 u UAE, od 8. do 10. maja u Abu Dabiju. 

Internet marketing

Da li će digitalni marketing preživeti novu eru privatnosti?

Zbog potrebe da se istaknu u moru konkurencije, brendovi će morati ozbiljno da se posvete kreiranju kvalitetnog, relevantnog i kreativnog sadržaja.

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.