Cardano je nova blockchain mreža, a njena kriptovaluta je udesetostručila svoju vrednost

Cardano je nova blockchain mreža, a njena kriptovaluta je udesetostručila svoju vrednost

U svetu kriptovaluta gotovo svaki dan imamo novine koje oblikuju ovo intenzivno tržište. Jedna od njih jeste i blockchain platforma Cardano čiji je deo i kriptovaluta Ada.

Prethodnih mesec dana u žiži javnosti gotovo uvek je bio Bitcoin, kriptovaluta koja uvek izaziva pažnju svih i koja je početkom godine bila u centru pažnje onih koji se bave trgovinom digitalnih valuta. Ponovo je, više nego ikada pre, počelo da se govori o ovom tržištu, kupovini kriptovaluta, zatim o tome kako rudariti iste, koje su im vrednosti na tržištu i ostalo.

Da pomenuto tržište zapravo uopšte ne miruje, najbolje pokazuju svakodnevne novosti i promene koje oblikuju ovaj svet. Jedan od novijih igrača na ovom polju jesu i relativno nova blockchain platforma Cardano, kao i njena kriptovaluta ADA koji su inicijalno realizovani pre tri godine. Razvoj Cardana kao open source platforme za kriptovalute započelo je 2015. godine od strane Čarlsa Hoskinsona, suosnivača kriptovalute Ethereum.

Razlog Čarlsovog odlaska iz Ethereum-a primarno je bilo odsustvo profitabilnog biznis plana, nakon čega postaje suosnivač Cardano fondacije i Emurgo-a. Kriptovaluta ADA je u početku debitovala sa tržišnom kapitalizacijom od 600 miliona dolara, da bi se ova cifra već 2017. godine popela na 10 milijardi dolara, dok se vrednost Cardana u 2018. godini popela na 33 milijarde dolara. Danas se Cardano, tačnije ADA nalazi na petom mestu prema sajtu coinmarketcap.com, dok je u jednom trenutku bio i na trećem mestu.

Upravo o ovoj crypto platformi kao i njenoj kriptovaluti ADA, imali smo priliku da razgovaramo sa Igorom Mirkovićem iz ECD.rs organizacije, koji nam je detaljnije otkrio šta Cardano podrazumeva i koja su očekivanja i uloga ove blockchain mreže na ovom intenzivnom tržištu.

ADA coin donosi ključna rešenje za svet biznisa i finansija

“Cardano je open source proof of stake blokchain mreža, čiji je ultimativni cilj uspešna adaptacija i masovna upotreba smart contract-a tj. pametnih ugovora. Kriptovaluta ADA je gorivo sistema i služi za plaćanje troškova transakcija, nagrađivanje korisnika koji stejkuju ADA coin i tako učestvuju u decentralizaciji, kao i sredstvo depozita za pokretanje node validatora”, otkriva Igor za Netokraciju na početku.

On ističe da Cardano kao blockchain treće generacije uspešno rešava brojne nedostatke drugih sistema počev od male brzine potvrde transakcije i nefleksibilnosti koje ima Bitcoin do nedovoljne skalabilnosti i manjka sigurnosti Ethereum mreže na kojoj se mogu izvesti razni “hakovi” jer praćenje razvoja projekata nema dosežnu kontrolu centralnog tela kako je to kod Cardana gde se projekti razvijaju in-house .

Kako nam je naš sagovornik otkrio, temeljan inženjerski pristup pomenutog Čarlsa Hoskinsa doveo je do striktnog hronološkog plana kada je u pitanju način funkcionisanja ove mreže, što nam je Igor i objasnio:

Naime, unutar Cardana, kriptovaluta ADA postoji u okviru jednog nivoa mreže koji je nadređen da vrši beleženje transakcija i postara se da je svaka informacija uspešno i sigurno zabeležena po strogo definisanim pravilima, dok drugi nivo mreže po izgledu podseća na Ethereum-ov računarski orijentisani model koji omogućava izgradnju i funkcionisanje aplikacija i pametnih ugovora na njoj.

Između ostalog, Igor kaže da ono što raduje sve pristalice ove mreže, pored toga što se tržišna vrednosti ADA coin-a udesetostručila u odnosu na prethodnu godinu, je da se uskoro bliži njen glavni update koji će omogućiti korisnicima izradu pametnih ugovora kao i decentralizovanih aplikacija koje će biti isprogramirane pomoću Plutusa – specijalno napisanog programskog jezika koji će koristiti principe funkcionalnog programskog jezika Haskell.

Cardano (ADA) je trenutno na petom mestu liste kriptovaluta na osnovu Market cap sekcije.

Nastavljajući dalje razgovor, Mirković nam objašnjava da, ukoliko pogledamo istorijski razvoj Cardana, on je podeljen po etapama, od kojih je najveću promenu donela Shelly, koja je započela eru transformacija mreže od inicijalnog centralizovanog stanja čiji je nadzor vršio IOHK, do potpune decentralizacije gde bi ulogu validatora preuzeli korisnici koji bi zalagali svoje ADA coin-e, a za uzvrat pasivno zarađivali od proof of stake modela validacije:

Kada pričamo o daljem razvoju ovog projekta, činjenica je da pragmatični Čarlsov pristup stavlja skalabilnost i kreiranje upotrebljivog proizvoda na prvo mesto, a da je cena ADA kriptovalute refleksija uspešnosti u ostvarenju planiranih ciljeva.

Niske cene transakcija, kvalitetno organizovan biznis model za kompanije i funkcionalan PoS sistem validacije uz kombinaciju sa stejkovanjem nudi lepu priliku za dugoročnu investiciju svim korisnicima mreže, čineći Cardano jednim od najegzaktnijih projekata današnjice kada je razvoj blockchain-a za masovno korišćenje u pitanju.

Informacije da veliki fondovi uveliko prodaju svoje Bitcoin zalihe menjajući ih za ADA coin, svedoče o perspektivnom pogledu na ovaj projekat koji pored otklanjanja naizgled jednostavnih tehničkih prepreka donosi i ključna rešenja za svet finansija i biznisa. Upravo u tom svetu su, navodi Igor, male cene transakcija, brzina i sigurnost od najvećeg značaja.

Za sam kraj, on nam je otkrio i da li bismo u doglednom vremenu Cardano/ADA kriptovalutu mogli da vidimo i u okviru ponude ECD.rs mreže, a Igor ističe da ECD konstantno prati potrebu za dodavanjem novih kriptovaluta. “Ukoliko zapazimo veliko interesovanje naše zajednice za Cardanom (ADA coin), dodaćemo ga na našu menjačnicu. Za sada nemamo u planu dodavanje ove kriptovalute u skorijem vremenskom periodu”, zaključio je Mirković na kraju.


Ostavi komentar

  1. Makijaveli

    Makijaveli

    8. 3. 2021. u 22:02 Odgovori

    Ne kapiram kada ćete shvariti da kapitalizacija ne pokazuje apsulutno ništa. Koncept prikaziuje vrednost nečega od poslednje transkacije, koja je tržišno neostvariva. Taj novac ne postoji u toj mreži.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

Dušan i David prave društvene igre, a njihov studio Kerber Games napada tržište vredno skoro 20$ milijardi

Iako kultura igranja društvenih igara u Srbiji nije toliko velika, to bi vremenom moglo da se promeni zahvaljujući talentovanim timovima poput onog koji čini Kerber - 'board games' dizajn studio.

Startapi i poslovanje

Uvođenjem udela u vlasništvu kompanije povećavaju svoju konkurentnost – a motivacija zaposlenih se drastično uvećava

Prema podacima do kojih je došao Joberty, manje od 3% kompanija koje posluju na domaćem tržištu ima opciju da svojim zaposlenima omogući udeo u vlasništvu firme a ta opcija, kako kažu naši sagovornici, može napraviti veliku razliku.

Intervju

Milan Starčević je prvi inženjer iz Srbije koji je postao partner u kompaniji Zühlke

Nakon skoro osam godina provedenih u kompaniji Zühlke, Milan Starčević postao je partner. U nastavku teksta razgovaramo o njegovom karijernom putu koji je doveo do nove pozicije.

Propustili ste

Kultura 2.0

AliExpress paketi u Srbiju stižu sa većim zakašnjenjem – uticaj pandemije i dalje traje

Enigma zvana AliExpress i dalje traje, a mi proveravamo šta se trenutno dešava sa paketima i cenom shipping-a za Srbiju.

Startapi i poslovanje

Kredium.rs klijentima pomaže da lakše dobiju stambeni kredit uz pomoć personalizovanih bankarskih ponuda

Potraga za stanovima i kreditima često ume da bude težak, naporan i dug proces. Ipak, digitalizacijom i novim alatima koji su nam dostupni online, sve ovo može da izgleda znatno jednostavnije. Rešenje ima i startap iz Srbije - Kredium.rs.

Startapi i poslovanje

Srpski Tenderly osigurao investiciju od $15.3M u okviru A runde, sledi izgradnja Ethereum platforme za developere

Glavni cilj Tenderly startapa je da poboljša način rada Ethereum programera i ubrza prihvatanje blockchain tehnologije.

Office Talks Podcast

Internet zajednica za 70.000 ljubitelja fudbala

Tema 57. epizode Office Talks podcasta bila je online klađenje ali i izgradnja internet zajednice ljubitelja fudbala i sporta kroz zanimljiv i kvalitetan sadržaj. O svemu tome smo razgovarali sa našim gostom Vladimirom Kečkešom, osnivačem popularnih Instagram stranica Burazzers.net i Engleski fudbal.

Karijere

HelloWorld ponovo organizuje istraživanje domaće tehnološke scene: IT-jevci, popunite anketu!

Sajt za IT zapošljavanje HelloWorld.rs trenutno sprovodi još jedno veliko istraživanje domaće IT scene.