Cardano je nova blockchain mreža, a njena kriptovaluta je udesetostručila svoju vrednost

Cardano je nova blockchain mreža, a njena kriptovaluta je udesetostručila svoju vrednost

U svetu kriptovaluta gotovo svaki dan imamo novine koje oblikuju ovo intenzivno tržište. Jedna od njih jeste i blockchain platforma Cardano čiji je deo i kriptovaluta Ada.

Prethodnih mesec dana u žiži javnosti gotovo uvek je bio Bitcoin, kriptovaluta koja uvek izaziva pažnju svih i koja je početkom godine bila u centru pažnje onih koji se bave trgovinom digitalnih valuta. Ponovo je, više nego ikada pre, počelo da se govori o ovom tržištu, kupovini kriptovaluta, zatim o tome kako rudariti iste, koje su im vrednosti na tržištu i ostalo.

Da pomenuto tržište zapravo uopšte ne miruje, najbolje pokazuju svakodnevne novosti i promene koje oblikuju ovaj svet. Jedan od novijih igrača na ovom polju jesu i relativno nova blockchain platforma Cardano, kao i njena kriptovaluta ADA koji su inicijalno realizovani pre tri godine. Razvoj Cardana kao open source platforme za kriptovalute započelo je 2015. godine od strane Čarlsa Hoskinsona, suosnivača kriptovalute Ethereum.

Razlog Čarlsovog odlaska iz Ethereum-a primarno je bilo odsustvo profitabilnog biznis plana, nakon čega postaje suosnivač Cardano fondacije i Emurgo-a. Kriptovaluta ADA je u početku debitovala sa tržišnom kapitalizacijom od 600 miliona dolara, da bi se ova cifra već 2017. godine popela na 10 milijardi dolara, dok se vrednost Cardana u 2018. godini popela na 33 milijarde dolara. Danas se Cardano, tačnije ADA nalazi na petom mestu prema sajtu coinmarketcap.com, dok je u jednom trenutku bio i na trećem mestu.

Upravo o ovoj crypto platformi kao i njenoj kriptovaluti ADA, imali smo priliku da razgovaramo sa Igorom Mirkovićem iz ECD.rs organizacije, koji nam je detaljnije otkrio šta Cardano podrazumeva i koja su očekivanja i uloga ove blockchain mreže na ovom intenzivnom tržištu.

ADA coin donosi ključna rešenje za svet biznisa i finansija

“Cardano je open source proof of stake blokchain mreža, čiji je ultimativni cilj uspešna adaptacija i masovna upotreba smart contract-a tj. pametnih ugovora. Kriptovaluta ADA je gorivo sistema i služi za plaćanje troškova transakcija, nagrađivanje korisnika koji stejkuju ADA coin i tako učestvuju u decentralizaciji, kao i sredstvo depozita za pokretanje node validatora”, otkriva Igor za Netokraciju na početku.

On ističe da Cardano kao blockchain treće generacije uspešno rešava brojne nedostatke drugih sistema počev od male brzine potvrde transakcije i nefleksibilnosti koje ima Bitcoin do nedovoljne skalabilnosti i manjka sigurnosti Ethereum mreže na kojoj se mogu izvesti razni “hakovi” jer praćenje razvoja projekata nema dosežnu kontrolu centralnog tela kako je to kod Cardana gde se projekti razvijaju in-house .

Kako nam je naš sagovornik otkrio, temeljan inženjerski pristup pomenutog Čarlsa Hoskinsa doveo je do striktnog hronološkog plana kada je u pitanju način funkcionisanja ove mreže, što nam je Igor i objasnio:

Naime, unutar Cardana, kriptovaluta ADA postoji u okviru jednog nivoa mreže koji je nadređen da vrši beleženje transakcija i postara se da je svaka informacija uspešno i sigurno zabeležena po strogo definisanim pravilima, dok drugi nivo mreže po izgledu podseća na Ethereum-ov računarski orijentisani model koji omogućava izgradnju i funkcionisanje aplikacija i pametnih ugovora na njoj.

Između ostalog, Igor kaže da ono što raduje sve pristalice ove mreže, pored toga što se tržišna vrednosti ADA coin-a udesetostručila u odnosu na prethodnu godinu, je da se uskoro bliži njen glavni update koji će omogućiti korisnicima izradu pametnih ugovora kao i decentralizovanih aplikacija koje će biti isprogramirane pomoću Plutusa – specijalno napisanog programskog jezika koji će koristiti principe funkcionalnog programskog jezika Haskell.

Cardano (ADA) je trenutno na petom mestu liste kriptovaluta na osnovu Market cap sekcije.

Nastavljajući dalje razgovor, Mirković nam objašnjava da, ukoliko pogledamo istorijski razvoj Cardana, on je podeljen po etapama, od kojih je najveću promenu donela Shelly, koja je započela eru transformacija mreže od inicijalnog centralizovanog stanja čiji je nadzor vršio IOHK, do potpune decentralizacije gde bi ulogu validatora preuzeli korisnici koji bi zalagali svoje ADA coin-e, a za uzvrat pasivno zarađivali od proof of stake modela validacije:

Kada pričamo o daljem razvoju ovog projekta, činjenica je da pragmatični Čarlsov pristup stavlja skalabilnost i kreiranje upotrebljivog proizvoda na prvo mesto, a da je cena ADA kriptovalute refleksija uspešnosti u ostvarenju planiranih ciljeva.

Niske cene transakcija, kvalitetno organizovan biznis model za kompanije i funkcionalan PoS sistem validacije uz kombinaciju sa stejkovanjem nudi lepu priliku za dugoročnu investiciju svim korisnicima mreže, čineći Cardano jednim od najegzaktnijih projekata današnjice kada je razvoj blockchain-a za masovno korišćenje u pitanju.

Informacije da veliki fondovi uveliko prodaju svoje Bitcoin zalihe menjajući ih za ADA coin, svedoče o perspektivnom pogledu na ovaj projekat koji pored otklanjanja naizgled jednostavnih tehničkih prepreka donosi i ključna rešenja za svet finansija i biznisa. Upravo u tom svetu su, navodi Igor, male cene transakcija, brzina i sigurnost od najvećeg značaja.

Za sam kraj, on nam je otkrio i da li bismo u doglednom vremenu Cardano/ADA kriptovalutu mogli da vidimo i u okviru ponude ECD.rs mreže, a Igor ističe da ECD konstantno prati potrebu za dodavanjem novih kriptovaluta. “Ukoliko zapazimo veliko interesovanje naše zajednice za Cardanom (ADA coin), dodaćemo ga na našu menjačnicu. Za sada nemamo u planu dodavanje ove kriptovalute u skorijem vremenskom periodu”, zaključio je Mirković na kraju.


Ostavi komentar

  1. Makijaveli

    Makijaveli

    8. 3. 2021. u 22:02 Odgovori

    Ne kapiram kada ćete shvariti da kapitalizacija ne pokazuje apsulutno ništa. Koncept prikaziuje vrednost nečega od poslednje transkacije, koja je tržišno neostvariva. Taj novac ne postoji u toj mreži.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Wonder Dynamics Nikole Todorovića otvara studio u Novom Sadu – podrška stigla i od Stivena Spilberga!

U savetodavnom odboru ovog startapa nalaze se poznati američki investitori, vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije i neka od najvećih imena svetske kinematografije među kojima su Stiven Spilberg i Džo Ruso. Sa Nikolom Todorovićem, koji je jedan od osnivača, razgovaramo o njegovom odlasku u SAD, građenju karijere u Holivudu i pokretanju startapa sa glumcem Tajem Šeridanom, zvezdom filma Ready Player One.

Novost

Nebojša Radović je novi direktor za akviziciju korisnika u kompaniji Zynga koja stoji iza igre FarmVille

Američka kompanija Zynga, pored čuvene mobile igre FarmVille, stoji iza velikog broja svetski popularnih igara koje igraju milioni igrača širom sveta. Njen novi direktor za akviziciju korisnika je Nebojša Radović.

Novost

Kompanija Quantox Technology organizuje novi humanitarni CS:GO turnir – početni fond 1.000.000 dinara

Od 3. do 4. aprila kompanija Quantox Technology organizovaće drugi po redu humanitarni turnir u popularnoj video igri CS:GO. Cilj je da se prikupe novčana sredstva za sve one koji se bore sa zdravstvenim poteškoćama.

Propustili ste

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi softverski inženjer?

Jelena Lazić iz kompanije Centili deli svoja razmišljanja.

Office Talks Podcast

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Startapi i poslovanje

Listty kao ‘Instagram za muziku’ otkriva nam šta naši prijatelji slušaju i zašto je muzika bolja kada se deli sa drugima

Ako čujete dobru pesmu verovatno želite da je podelite sa svojim prijateljima. Startap iz Srbije sa servisom Listty omogućava upravo to i nastoji da objedini najbolje od poznatih muzičkih servisa u okviru jedne aplikacije.

Startapi i poslovanje

Otvoren poziv za startape iz Srbije za ViennaUP konferenciju, prijavite se već sada

Grad Beč nekoliko godina unazad organizuje niz događaja za startape koji su se kroz različita izdanja pretvorili u jedan od najvećih inovacijskih festivala u regionu - Vienna UP. Ove godine počinje 27. aprila i trajaće do 12. maja.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Startapi i poslovanje

€1.000.000 privredi Srbije iz SAD kroz projekat Tesla Nation

Ovaj projekat nastoji da razvije privredne veze Srbije i sveta uz pomoć dijaspore i kompanija koje su se udružile da ga podrže, a cilj mu je da promoviše Srbiju u inostranstvu kao zemlju inovatora i izuzetnih IT profesionalaca.