Splet Tech 2023 predstavlja NeuroBlast

SPLET Tech predstavlja NeuroBlast – startap koji pomaže u neuro rehabilitaciji i oporavku

Na predstojećoj SPLET Tech konferenciji u Beogradu predavači će biti i Marija i Marko Grujić, osnivači startapa NeuroBlast. Ovo je njihova priča.

Marija Grujić po profesiji je arhitekta i, kako sama kaže, mislila je da će se time baviti celog života. Ipak, nakon deset godina bavljenja tim poslom, i nakon porđaja, usledila je dijagnoza Multiple Skleroze, što je značilo i kraj njene karijere jer nije mogla da ispunjav obaveze na poslu.

Ipak, Marija je želela da nastavi da radi, ali je bila ograničena na poslove od kuće, tako da je počela da se bavi web dizajnom i to je bio prvi korak koji ju je vodio u IT industriju. Sa druge strane, njen suprug Marko Grujić u tom trenutku bavio se dizajnom hardvera i softvera već preko 10 godina, i kada je Marija dobila dijagnozu, rešili su da probaju da joj pomognu.

Tako je rođen NeuroBlast – startap koji kreira proizvode čija je uloga da prati pokrete celog tela i prenosi ih na specijalno dizajnirane video igre koje korisniku služe za motivaciju i vode ga kroz vežbanje. Sa njima detaljnije razgovaramo o razvoju proizvoda i startapa, ali i predstojećoj SPLET Tech konferenciji koju uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), organizuju projekti “Preduzmi ideju”, u realizaciji Inicijative “Digitalna Srbija” i “Srbija Inovira” koji sprovodi ICT Hub.

Pre dve godine odlučili ste da uplovite u preduzetničke vode i pokrenete sopstveni startap. Zašto ste se odlučili na taj korak i kako su izgledali ti počeci?

Marija i Marko: Nakon dijagnoze, ipak, sav naš fokus pao je na istraživanju same bolesti i rehabilitacije za MS. Ubrzo je Marija otišla na specijalizovanu kliniku za neuro rehabilitaciju. Iako su prvi rezultati bili ohrabrujući i generalno stanje se popravilo. Par meseci nakon rehabilitacije, Marijino stanje je počelo opet da se pogoršava.

Kako su te klinike izuzetno skupe, došli smo na ideju da pokušamo da napravimo uređaj poput uređaja sa klinike, ali da može da se koristi kod kuće. To bi obezbedilo preko potreban kontinuitet u vežbanju, kao i mnogo bolji kvalitet života zbog manjeg odsustvovanja od kuće. I generalno, želeli smo da podignemo svest o važnosti rehabilitacije ovog tipa kod neurodegenerativnih bolesti.

Recite nam nešto više o uređaju NeuroBlast, ali i samom pojmu neuroplastičnost. Kome je namenjen i čemu služi?

Marija i Marko: Neuroplastičnost je neverovatna sposobnost mozga da se menja i prilagođava u odgovoru na nove podsticaje i iskustva što se u neurorehabilitaciji postiže ponavljanjem pokreta oštećenih ekstremiteta uz vizuelnu stimulaciju.

Neuroblast nije više samo uređaj. To je ceo ekosistem. Pored Neuroblast Motion Kontrolera, u Neuroblast Ekosistem spada i Neuroblast Balance Board and Neuroblast HandTrack. Namenjen je svima kojima neuroplastika kao način rehabilitacije može pomoći.

Kako tačno ovaj uređaj funkcioniše? Na koji način se povezuje sa video igrama?

Marija i Marko: Ceo ekosistem je baziran na tome da prati pokrete celog tela i prenosi ih na specijalno dizajnirane video igre koje korisniku služe za motivaciju i vode ga kroz vežbanje. Neuroblast HandTrack je 3D IR camera koja precizno prati sve pokrete vaših ruku i prstiju. Balans Tabla ima mnogo različitih namena i čak 3 dodatka za pravilan rad vežbi. Najbitnije, Neuroblast Motion Controller može da se koristi za vežbe ruku i nogu i mnogo različitih pokreta.

Postoji Neuroblast App Store, kao i Web portal, a sama aplikacija služi da se uređaji lako konfigurišu, pokreću igre i po želji kastuju na uređaje koji imaju tu mogućnost. Svi proizvodi se automatski povežu putem BlueTooth konekcije na bilo koji telefon, kojim se dalje upravlja kroz proces vežbanja i korišćenja. Sve je automatizovano, tako da korisnik samo bira šta želi da radi i vežba, a aplikacija i igre same prilagođavaju iskustvo korisniku.

Koliki tim stoji iza ovog proizvoda? Iz kojih branši dolaze?

Marija i Marko: Naš tim stalno raste. Pošto je sam projekat tehnički i alturistički veoma atraktivan nije toliko teško naći ljude koji imaju mnogo znanja i želje da pomognu. Sam tim trenutno broji čak devet ljudi. Pored nas dvoje, tu su i dva doktora nauka iz oblasti elektronike i biomehanike, čak tri developera video igara, profesionalni fizioterapeut i biznis developer. Van firme, imamo neizmernu pomoć od Adriana Đure, koji ima mnogo iskustva u razvoju igara na svetskom tržištu.

Kako vam je pobeda u na StarTech i Katapult Start-up programima pomogla u razvoju poslovanja?

Marija i Marko: Pa, da budemo realni, to je definitivno bilo presudno. Naš projekat je uvek bio jako dobar, ali trebalo je to prepoznati i dokazati. StarTech jeste bio naš početak, tada smo postali prepoznati i dobili dosta mogućnosti da širimo ideju, kao i fenomenalno predstavljanje Srbije na DubaiEXPO 2022.

Katapult je definitino naš najbolji i najjači akcelerator za startape, koji pored prilično velikih sredstava za naše podneblje obezbeđuje i vrhunske mentore, nama lično u vidu Adriana Đure. Samim tim što ste deo tako velikog i fantastičnog projekta kao što je Katapult, dobijate mnogo mogućnosti, ne samo finansijski, već i u smislu bilo kog R&D projekta.

U kojoj fazi je trenutno poslovanje vašeg startapa? Da li ste možda u potrazi za investicijom?

Marija i Marko: Trenutno smo u fazi dobijanja dozvole za proizvonju od ALIMS-a, jer je neophodna da bismo se registrovali kao proizvođači medicinskih sredstava. Neuroblast Motion Controller je završen, Balans Tabla je pri kraju razvoja, a HandTrack je na početku razvoja. Radi se punom parom, u svim sferama.

Nepisano pravilo je da svaki startap uvek traži investiciju. Ali, mi smo se ipak odlučili za bootstraping, barem za sada. Zahvaljujući Katapultu, imamo dovoljno sredstava za prilično dugačak runway i trenutno ne želimo da dovodimo još investitora. Delom možda jer sve odluke ne bi bile na nama, a delom jer smatramo da je još rano za velike investicije. Mislimo da imamo fantastičan tim, gde je svaki član ekspert u svojoj oblasti, a želi da dovede Neuroblast u domove onima kojima treba. Za sada smo koncentrisani na grantove koji se dodeljuju kompanijama koji su lideri u oblasti R&D.

Spremamo se za gostovanje u JFK Neuroscience Institute u Njujorku, gde smo pozvani da prezentujemo Neuroblast Ekosistem u Aprilu 2024.

Pored toga, u toku je i studija sa Neuroblast kontrolerima na DIF-u (Univerzitet u Beogradu) gde će se pokazivati koliko je Neuroblast precizan i koliko može pomagati čak i kod sportske rehabilitacije.

Za kraj, možete li nam otkriti šta publika na Splet Tech konferenciji može očekivati na vašem predavanju?

Marija i Marko: Mi želimo da ispričamo pravu startap preduzedničku priču. Priču koja nije potekla od komercijalnih motiva. Želimo da pokažemo da kompanija može biti uspešna iako nije koncentrisana na profit i ROI, već na kvalitetan proizvod koji će pomoći hiljadama ljudi i koji će biti prepoznat kao nešto što može da pomogne ljudima kojima je to preko potrebno. I u tome imamo podršku svih koji su čuli za nas.

Uvek se postavlja pitanje exit strategije. Neki nas gledaju i kao potencijalni uniqorn iz Srbije. Mi ne brinemo o tome. Želimo da pokažemo da ne mora svaka kompanija biti  uniqorn da bi bila uspešna. Ne mora se tražiti exit po svaku cenu. Da se može jako, jako dobro raditi R&D, biti profitabilan i na prvom mestu – pružiti dobar proizvod onima kojima je neophodan.


SPLET Tech konferencija o inovacijama i inovacionom preduzetništvu održaće se 10. oktobar 2023. godine u MTS Dvorani (Dečanska 14). Registracija učesnika počinje od 9h, a zainteresovani se mogu prijaviti putem zvaničnog sajta.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Otvoren Mejkers lab konkurs: 25.000 učenika imaće pristup učionicama budućnosti!

Grupa za obrazovanje koju čine Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija, otvorila je konkurs za pokretanje Mejkers lab učionica u srednjim školama širom Srbije.

Intervju

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Propustili ste

Intervju

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Intervju

Native Teams: Kako doći do i na šta potrošiti €6,3 miliona investicije?

Kompanija Native Teams, koja je zakonski poslodavac za frilensere, podigla je višemilionsku investiciju od grupe fondova. Evo u šta će uložiti dobijen novac.

Tehnologija

Domaće softverske kompanije mogu da spasu srpsku privredu, ako im se pruži šansa

Dok IT industrija inovira, tradicionalne privredne grane tapkaju u mestu, jedan je od zaključaka Foruma naprednih tehnologija održanog 12. i 13. juna u Nišu.

Gaming

Potpuno nova Tetris video igra napravljena je u Srbiji

Beogradski studio za razvoj video igara Playstudios Europe, objavio je igru Tetris Block Puzzle namenjenu za igranje na mobilnim telefonima.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.