South Central Ventures: Kako se investira u startape?

South Central Ventures: Kako se investira u startape?

Gosti 91. epizode Office Talks podcasta bili su Jan Kobler i Goran Stevanović iz investicionog fonda South Central Ventures. Sa njima smo razgovarali o nastanku ovog fonda i trenutnoj situaciji u srpskom startap ekosistemu, uz osvrt na važnost finansijske podrške domaćim visokotehnološkim projektima.

Govoreći nam o tome na koji način je fond osnovan i koji su razlozi bili da se pojavi u regionu i podrži ovdašnje startap projekte, naši sagovornici su nam između ostalog pričali i o tome kako je do sada izgledalo ulaganje pomenutog fonda u domaće i regionalne startape. Otuda smo imali priliku da pričamo sa njima koji su glavni poslovni kriterijumi fonda kako bi se odlučili da investiraju i finansijski podrže određeni projekat.

Jedan od povoda za snimanje ove epizode je i vest da je South Central Ventures pripremio novih 70 miliona evra sredstava za ulaganje u srpske i regionalne visokotehnološke startape. Otkrivajući nam više o tome koji tech projekti su najzanimljiviji za fond, Jan i Goran su istakli da su SCV-u u fokusu B2B rešenja, kao i da su vremenom ulagali u startape iz oblasti agrotech-a, hemijske industrije, fintecha i druge.

Štaviše, dotakli smo se i teme nekadašnje i sadašnje regionalne tech scene, a činjenica jeste koliko je tehnologija brzo napredovala gurajući čitavu IT industriju pa i same startape na putu inovacija. Otuda su nam naši sagovornici govorili o tome da će im u budućnosti svakako biti zanimljivo i potencijalno ulaganje u game dev i web3 startape, o čemu će biti više reči neki drugi put.

Između ostalog, kroz razgovor sa Janom i Goranom smo saznali na koji način ovaj fond gleda na sve veću prisutnost evropskih fondova u regionu i da li je to pokazatelj sve većeg rasta inovativne tehnološke scene u Srbiji i šire. Ostanite sa nama do kraja epizode i saznajte šta podrazumeva termin sindikalnog ulaganja u startape i koji su naredni planovi South Central Ventures-a za region i našu zemlju.

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Najava

Portal Frilenseri: Od 3. aprila startuje novi model samooporezivanja za paušalce i frilensere

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već od aprila na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala koji će biti dostupan na adresi frilenseri.purs.gov.rs.

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023.