South Central Ventures: Kako se investira u startape?

South Central Ventures: Kako se investira u startape?

Gosti 91. epizode Office Talks podcasta bili su Jan Kobler i Goran Stevanović iz investicionog fonda South Central Ventures. Sa njima smo razgovarali o nastanku ovog fonda i trenutnoj situaciji u srpskom startap ekosistemu, uz osvrt na važnost finansijske podrške domaćim visokotehnološkim projektima.

Govoreći nam o tome na koji način je fond osnovan i koji su razlozi bili da se pojavi u regionu i podrži ovdašnje startap projekte, naši sagovornici su nam između ostalog pričali i o tome kako je do sada izgledalo ulaganje pomenutog fonda u domaće i regionalne startape. Otuda smo imali priliku da pričamo sa njima koji su glavni poslovni kriterijumi fonda kako bi se odlučili da investiraju i finansijski podrže određeni projekat.

Jedan od povoda za snimanje ove epizode je i vest da je South Central Ventures pripremio novih 70 miliona evra sredstava za ulaganje u srpske i regionalne visokotehnološke startape. Otkrivajući nam više o tome koji tech projekti su najzanimljiviji za fond, Jan i Goran su istakli da su SCV-u u fokusu B2B rešenja, kao i da su vremenom ulagali u startape iz oblasti agrotech-a, hemijske industrije, fintecha i druge.

Štaviše, dotakli smo se i teme nekadašnje i sadašnje regionalne tech scene, a činjenica jeste koliko je tehnologija brzo napredovala gurajući čitavu IT industriju pa i same startape na putu inovacija. Otuda su nam naši sagovornici govorili o tome da će im u budućnosti svakako biti zanimljivo i potencijalno ulaganje u game dev i web3 startape, o čemu će biti više reči neki drugi put.

Između ostalog, kroz razgovor sa Janom i Goranom smo saznali na koji način ovaj fond gleda na sve veću prisutnost evropskih fondova u regionu i da li je to pokazatelj sve većeg rasta inovativne tehnološke scene u Srbiji i šire. Ostanite sa nama do kraja epizode i saznajte šta podrazumeva termin sindikalnog ulaganja u startape i koji su naredni planovi South Central Ventures-a za region i našu zemlju.

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Karijere

Lena Miladinović: Od žene se uvek traži više — u šahu i u preduzetništvu!

Ovogodišnji osmomartovski specijal otvaramo intervjuom s višestrukom državnom prvakinjom u šahu i osnivačicom Outpostchess startapa.

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.