South Central Ventures: Kako se investira u startape?

South Central Ventures: Kako se investira u startape?

Gosti 91. epizode Office Talks podcasta bili su Jan Kobler i Goran Stevanović iz investicionog fonda South Central Ventures. Sa njima smo razgovarali o nastanku ovog fonda i trenutnoj situaciji u srpskom startap ekosistemu, uz osvrt na važnost finansijske podrške domaćim visokotehnološkim projektima.

Govoreći nam o tome na koji način je fond osnovan i koji su razlozi bili da se pojavi u regionu i podrži ovdašnje startap projekte, naši sagovornici su nam između ostalog pričali i o tome kako je do sada izgledalo ulaganje pomenutog fonda u domaće i regionalne startape. Otuda smo imali priliku da pričamo sa njima koji su glavni poslovni kriterijumi fonda kako bi se odlučili da investiraju i finansijski podrže određeni projekat.

Jedan od povoda za snimanje ove epizode je i vest da je South Central Ventures pripremio novih 70 miliona evra sredstava za ulaganje u srpske i regionalne visokotehnološke startape. Otkrivajući nam više o tome koji tech projekti su najzanimljiviji za fond, Jan i Goran su istakli da su SCV-u u fokusu B2B rešenja, kao i da su vremenom ulagali u startape iz oblasti agrotech-a, hemijske industrije, fintecha i druge.

Štaviše, dotakli smo se i teme nekadašnje i sadašnje regionalne tech scene, a činjenica jeste koliko je tehnologija brzo napredovala gurajući čitavu IT industriju pa i same startape na putu inovacija. Otuda su nam naši sagovornici govorili o tome da će im u budućnosti svakako biti zanimljivo i potencijalno ulaganje u game dev i web3 startape, o čemu će biti više reči neki drugi put.

Između ostalog, kroz razgovor sa Janom i Goranom smo saznali na koji način ovaj fond gleda na sve veću prisutnost evropskih fondova u regionu i da li je to pokazatelj sve većeg rasta inovativne tehnološke scene u Srbiji i šire. Ostanite sa nama do kraja epizode i saznajte šta podrazumeva termin sindikalnog ulaganja u startape i koji su naredni planovi South Central Ventures-a za region i našu zemlju.

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.