Solana blockchain je najnovija žrtva hakerskog napada

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Solana blockchain je najnovija žrtva hakerskog napada – šta ovo znači za budućnost crypto tržišta?

Čelnici kompanije navode da su nepoznati napadači do sada opljačkali oko 8.000 crypto novčanika, a da korisnici broje štetu od 8 miliona dolara.

Solana, jedan od najbrže rastućih bockchain-ova, meta je najnovijeg hakerskog napada u crypto sferi. Pretpostavka je da su hakeri uspeli da ukradu Solaninu vlastitu kriptovalutu (SOL), ali i neke kompatibilne sa ovom blockchain platformom, poput stabilne valute USD Coin (USDC).

S obzirom na to da je napad još uvek u toku, pa vrednost ukradene imovine nije poznata, kompanija je objavila tvit zasnovan na preliminarnim izveštajima nezavisnih analitičara i bezbednosnih servisa, u kojem navodi da je nepoznati počinilac opljačkao 8.000 novčanika, što novčano iznosi oko 8 miliona dolara.

Prema pisanju portal Tech Crunch, napad je oštetio i druge crypto novčanike uključujući Phantom, Slope i TrustWallet. Iako pojedini korisnici Solflare wallet-a tvrde da su i oni pretrpeli gubitke, kompanija je za pomenuti portal izjavila da ta platforma nije bila deo napada, što je potvrdio i Filip Dragoslavić iz hrvatske kompanije Solrise Finance, a koja stoji iza pomenutog novčanika.

Phantom, najpopularniji novčanik koji koristi Solanin blockchain, u januaru je dostigao profit od 1,2 milijarde dolara, uprkos naglom padu Bitcoin-a zabeleženom početkom godine. Iz kompanije su izjavili kako veruju da su prijavljene eksploatacije posledica komplikacija u vezi sa transferom korisničkih naloga u i iz Slope Finance, ali i da još uvek aktivno rade na prepoznavanju mogućih ranjivosti sistema koje su doprinele ovom incidentu.

Čelnici Slope Finance dodali su da rade sve kako bi rešili problem što je brže moguće, a NFT tržište Magic Eden pozvalo je korisnike da povuku dozvole za sve sumnjive transakcije povezane s njihovim Phantom novčanicima.

Portparol Solane, Kris Krojter (Chris Kraeuter) odbio je da odgovori na pitanja portala Tech Crunch, ali je uputio na Solana Status tvit, gde se navodi da nastali problem nije posledica greške u Solaninom softveru već u softveru koji koristi nekoliko novčanika popularnih među korisnicima mreže. Kompanija je dodala da njeni inženjeri trenutno rade sa više bezbednosnih timova kako bi identifikovali osnovni uzrok eksploatacije, koji je u ovom trenutku nepoznat.

Postoji li zamena za crypto novčanike?

Solana je i u prošlosti bila meta bezbednosnih incidenata, uključujući onaj kada je čitava platforma sedam sati bila van funkcije zato što su botovi napali server milionima transakcija u sekundi, a preko NFT protokola zvanog “Candy Machine”. Kako bi rešio taj incident, tvorac NFT protokola Metaplex, uveo je “porez na botove”, dok su iz Solane pregrupisali sopstvene sisteme naknade.

Ovaj put kao meru predostrožnosti iz kompanije preporučuju da opljačkane novčanike treba tretirati kao ugrožene i nebezbedne, pa ohrabruju korisnike da ih napuste i pređu na hardverske, takozvane Cold wallets, koji su dostupni u vidu USB diskova i aktivni su samo u trenutku transakcije.

Takođe, potrebno je napomenuti da se hakerski napad na Solanu dogodio samo dan nakon napada na Nomad – kanal koji korisnicima omogućava razmenu kriptovaluta između različitih blockchain sistema – kada je zabeležena šteta od čak 200 miliona dolara.

Ovakvi učestali incidenti dovode u pitanje bezbednost DeFi-ja, brzorastuće tehnologije zasnovane na pametnim ugovorima koja ima ambiciju da potisne banke kao posrednike u online transakcijama, a svakako doprinose drastičnom padu kriptovaluta zabeleženom početkom godine.

Kako će se blockchain platforme izboriti sa hakerskim napadima i padom vrednosti na tržištu, te na koji način će rešiti bezbednosne probleme, ostaje da vidimo. Za sada, Cold wallets – iako nisu najpraktičnija opcija – deluju kao solidna, a pre svega bezbedna alternativa online novčanicima.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Propustili ste

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Startapi i poslovanje

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Kolumna

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.