Srbija formirala Savet za razvoj e-poslovanja

Srbija formirala Savet za razvoj e-poslovanja – Slobodan Marković među članovima

Vlada Republike Srbije nedavno je formirala Savet za razvoj elektronskog poslovanja kome se u startu priključio i Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa Internet zajednicom pri RNIDS-u. U razgovoru za Netokraciju, Marković kaže da je usvajanjem novog Zakona o platnim uslugama načinjen značajan iskorak ka stvaranju boljih uslova za rad servisa za e-novac, ali da ima još dosta da se radi.

sloba_markovic
Slobodan Marković poznat je u domaćoj Internet zajednici po uloženim naporima kada je stvaranje boljih uslova za e-poslovanje u pitanju (Foto: TANJUG)

Kako je sinoć objavljeno na sajtu Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), Vlada Republike Srbije formirala je Savet za razvoj elektronskog poslovanja sa ciljem unapređenja oblasti elektronskog poslovanja, razmene elektronskih računovodstvenih isprava i elektronske komunikacije građana – u cilju realizacije e-poslovanja.

Pomenuti savet formiran je na period od tri godine, a pored Slobodana Markovića, njega čine i mnogobrojni ministri poput Rasima Ljajića, Srđana Verbića, Nikole Selakovića, Kori Udovički, Dušana Vujovića, Ivana Tasovca i drugih. Tu je i Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, kao i Jelena Jovanović, predstavnik Privredne komore Srbije.

Mnogo babica, kilavo dete?

I dok na prvi pogled možemo zaključiti da Savet umnogome čine najviši predstavnici različitih ministarstava, formiranjem ovog tela, Vlada je ipak pokazala da prepoznaje značaj IKT sektora i ima nameru da unapredi okvir za elektronsko poslovanje. Komentarišući sastav Saveta, Marković je izjavio:

U Savetu se nalaze potpredsednici Vlade, veliki broj resornih ministara i rukovodioci ključnih institucija, što bi trebalo da pruži odličnu osnovu za brzu realizaciju onoga oko čega se Savet usaglasi.

Nastavljajući razgovor, Slobodan kaže da je usvajanjem novog Zakona o platnim uslugama ranije ove godine, načinjen značajan iskorak te da su konačno stvoreni elementarni uslovi za rad servisa za e-novac.

Novi Zakon o platnim uslugama stiže u oktobru - da li će sve proći po planu ili će pak biti zastoja?
Novi Zakon o platnim uslugama stiže u oktobru – da li će sve proći po planu ili će pak biti zastoja?

“Ipak, potrebno je učiniti još dosta kako bi Srbija postala država koja, umesto što inertnošću svoje administracije drži dobar deo e-poslovanja u sivoj zoni, usporava ga, čini nekonkurentnim ili čak sprečava, zapravo sluša Internet preduzetnike i konstantno radi na stvaranju boljih uslova za e-poslovanje”, dodaje Marković.

Zadržimo kontinuitet rada, ad-hoc nije rešenje

Za kraj, Slobodan ističe da mu je velika čast što ga je Savet prepoznao kao osobu koja može da im pomogne:

Pristao sam da budem član Saveta, jer smatram da je vrlo bitno uspostaviti kontinuitet rada na unapređivanju okvira za e-poslovanje, umesto polovičnih i ad-hoc rešenja, koje smo imali do sada.

Sa druge strane, Marković kaže da je jasno kako će dometi Saveta zavisiti od postojanja ozbiljne volje da se pristupi poslu, ali napominje da će lično dati sve od sebe kako bi se svi problemi u vezi sa e-poslovanjem, koji su već dobro poznati našim čitaocima, našli na dnevnom redu i kako bi se što pre krenulo sa njihovim rešavanjem.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Sponzorisano

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Genome 2024: Ekosistemi Beograda i Novog Sada vrede preko milijardu evra!

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija imalo je premijerni uvid u ovogodišnje izdanje Startup Genome istraživanja koje je obuhvatilo podatke za startap ekosisteme Beograda i Novog Sada.

Startapi i poslovanje

PolyAI Nikole Mrkšića vredi $500 miliona!

PolyAI, startap sa sedištem u Londonu koji razvija glasove generisane uz pomoć veštačke inteligencije za upotrebu u pozivnim centrima, zatvorio je krug finansiranja od 50 miliona dolara (39,4 miliona funti) dostigavši tako ukupnu vrednost od blizu 500 miliona dolara.

Startapi i poslovanje

Silicon Garden investirao u srpski OTA Sync u zaokruženoj ‘seed’ rundi ulaganja

Domaća hotel tech kompanija OTA Sync prikupila je dodatna sredstva koja će se koristiti za širenje prodajnog tima na globalno tržište. 

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.