Predstavljamo vam Shoppster - prvu integrisanu TV i online prodavnicu

Predstavljamo vam Shoppster – prvu integrisanu TV i online prodavnicu koja bi mogla poneti titulu ‘regionalnog Amazona’

U razgovoru sa direktorom nove TV i Internet prodavnice otkrivamo kako je nastao Shoppster i po čemu se razlikuje od drugih Internet prodavnica u okruženju. Takođe, donosimo i nove informacije o tome kada kreće sa radom Shoppster u Sloveniji, a saznajemo da je na redu i čitav region.

Čitava 2020. godina jedna je velika prekretnica za e-commerce u Srbiji, a krajem juna saznali smo da United Grupa kao jedna od najvećih medijskih grupacija ulazi u domen Internet trgovine – kada je javnosti predstavljena web prodavnica Shoppster.com i najavljen istoimeni TV kanal.

U pitanju je zapravo integrisana Internet i TV prodavnica koja kupcima nudi sve prednosti kupovine putem digitalnih kanala uz detaljan opis proizvoda za koji su zaduženi voditelji.

Šta je zapravo Shoppster i kako je United Grupa odlučila da lansira novi projekat, ali i zašto je ova Internet i TV prodavnica bitna i za male i srednje preduzetnike koji sada dobijaju još jedan značajan kanal za prodaju svojih proizvoda, otkrila je u razgovoru za Netokraciju Ljiljana Ahmetović, CEO Shoppster Srbija.

Kako je United Grupa donela odluku da uđe u sferu Internet trgovine?

United Grupa je vodeći telekomunikacioni i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi, koji konstantno ulaže u digitalnu infrastrukturu, originalne sadržaje i tehnologiju kako bi svojim korisnicima obezbedila najbolje usluge. Ovakvi standardi u poslovanju pružili su nam mogućnost da napravimo jedinstvenu integrisanu platformu za online i TV prodaju, platformu otvorenu ka svima na tržištu, potrošačima i proizvođačima, malim i velikim.

Koliko ste dugo radili na lansiranju samog Shoppstera?

Realizacija je trajala dve godine, uz veliki trud i posvećenost tima, ali i svest o činjenici da najbolja rešenja ne nastaju preko noći. Uloženo je vreme, ljudstvo i novac kako bi online tržište u Srbiji i regionu dobilo najmodernijeg predstavnika. Angažovani su neki od najiskusnijih eksperata u e-commerce svetu, koji su radili ne samo za najveće evropske platforme ovog tipa, već i za globalno jednu od najvećih – Amazon.

Shoppster je istovremeno online i TV prodavnica – šta ga izdvaja u odnosu na druge Internet prodavnice koje trenutno posluju u Srbiji?

Shoppster je jedina prodavnica koja nudi dva prodajna kanala istovremeno – online i televizijski. Tako podjednako doseže i do postojeće online publike kao i do gledalaca televizije. Ovi prodajni kanali su komplementarni jedan drugom, jer voditelji Shoppster TV kanala i njihovi gosti isprobavaju proizvode kao što bi i potrošači.

Rukovodili smo se potrebama, razmišljanjima i neodumicama kupaca koji su naviknuti ili tek ulaze u svet online trgovine, ali i potrebama prodavaca, naročito mikro i malih preduzetnika, koji u 2020. godini imaju priliku da opstanu i znatno uvećaju svoju prodaju upravo zahvaljujući e-commerce platformama. Njihovo tržište, koje je ranije bilo fizički ogranično, sada se prostire širom cele Srbije.

Shoppster je osmišljen kao prodajna platforma za sve, velike i male. Kao integrisana online i TV prodavnica, predstavio je jednu od najširih ponuda od gotovo 40.000 proizvoda razvrstanih u 22 kategorije. Pored 400 brendova sa kojima sarađuje, ponudio je i ekskluzivne proizvode sopstvenog brenda Shoppster i linije Praktična Žena koja se pokazala kao jedan od najtraženijih brendova na tržištu.

Kupci su u mogućnosti da robu poruče direktno putem sajta shoppster.com, ali i skeniranjem QR koda sa televizora, kao i pozivom telefona čime je otvoren jedan potpuno novi segment kupaca koji do sada nisu imali dodira sa Internet trgovinom.

Da li je u planu proširivanje ponude? Kako funkcioniše Shoppster kao proizvodno-prodajni lanac?

Shoppster podrazumeva plasman proizvoda iz svih kategorija izuzev prehrambene. Ova ideja takođe je podrazumevala kontinuiran rad na proširenju asortimana, tako da uveliko pripremamo nove kategorije, dok se u okviru postojećih svakodnevno ulistavaju novi proizvodi.

Želimo da Shoppster na jednom mestu ponudi kompletnu elektroniku, alate, auto opremu, sve za kuću i dvorište, ali i da pokrije modu, sport, igračke, opremu za bebe i brojne druge kategorije. Ovo je moguće izvesti zahvaljujući različitim poslovnim modelima koje smo razvili i primenili. Sa dobavljačima sarađujemo kroz standardni maloprodajni model, ali i kroz dropshipping i marketplace modele koji su od naročite koristi mikro i malim preduzetnicima – svaka porudžbina se u realnom vremenu prosleđuje prodavcu na obradu, kao i kurirskoj službi koja odlazi po nju u magacin i dostavlja kupcu.

Nudeći sve ove opcije saradnje, ne samo da smo skratili put robe od magacina prodavca do kupaca, već smo prodavcima pružili mogućnost da u potpunosti samostalno upravljaju svojim asortimanom i cenama. Za realizaciju ovako fleksibilnog modela bilo je potrebno godinu dana razvoja, razrađivanja i rada profesionalnog tima, zahvaljujući kojem danas Shoppster zaista jeste jedinstvena platforma u našoj zemlji.

Nedavno ste lansirali kampanju u kojoj pozivate mikro i mala preduzeća da se ulistaju na Shoppster. O čemu je tačno reč?

Ova ideja je nastala pre nekoliko meseci kada smo, tokom prvog talasa pandemije, shvatili da platforma koju pripremamo može biti od izuzetnog značaja za celokupnu ekonomiju, a naročito malim preduzećima koja traže svoje mesto na tržištu, imaju dobre ideje i kvalitetne proizvode, a pritom nemaju način da dođu do većeg broja kupaca. Pandemija ih je gurnula u još neizvesniju situaciju, zbog čega smo odlučili da posebna sredstva i tim eksperata usmerimo upravo ka podršci malima.

Mikro i mala preduzeća dobila su mogućnost da bez ikakvih novih ulaganja postanu deo Shoppstera, kao jedan od dobavljača ili direktnih prodavaca sa sopstvenom online prodavnicom, koristeći marketplace model. Bilo nam je takođe jasno da će se mnogi preduzetnici prvi put susresti sa online prodajom i zato je naš tim tu da ih nauči kako se ulistavaju proizvodi, koji je optimalni lager, kako se rešava povrat proizvoda, reklamacije, i koji su tehnički uslovi da bi mogli da se integrišu.

Sa druge strane, pomažemo im i da u najboljem svetlu predstave svoje proizvode, da se pripreme za televizijsku prezentaciju, uopšte kako da najbolje iskoriste sve što online trgovina nudi. Od samog početka smo uz njih i imaju našu sveobuhvatnu podršku.

Početkom novembra Shoppster je imao i veliku nacionalnu kampanju u okviru koje je pozivao sva mikro i mala preduzeća da ulistaju svoje proizvode na shoppster.com i tako se predstave nekoj novoj publici.

Može li takva jedna Internet prodavnica doprinetu rastu preduzetništva na našim prostorima?

Na svim svetskim tržištima na kojima je e-commerce aktivan i razvijen beleži se ekonomski porast i uopšte veliki doprinos preduzetništvu. U našem regionu ima neverovatno mnogo dobrih ideja, projekata i proizvoda koji traže svoje tržište. Moramo biti svesni da je online trgovina ušla u fazu ubrzanog rasta, a da bi naša zemlja pratila ovaj rast potrebna je stabilna, pouzdana i inovativna infrastruktura koja može istovremeno podržati veliki broj preduzeća, malih i velikih.

Sa našom platformom, razvojnim procesima, dva kanala prodaje i konceptom marketinške podrške, čvrsto verujemo da ćemo pružiti veliki doprinos toj infrastrukturi.

Tokom prvih meseci pandemije primetili smo ‘usko grlo’ kod kurirskih službi. Kako Shoppster pristupa ovom problemu?

Isporuka je jedan od ključnih faktora koji kupca čine zadovoljnim, odmah uz realizaciju online usluge. Toga smo svakako svesni, i mesecima smo pregovarali sa predstavnicima kurirskih službi kako bismo došli do najboljeg rešenja.

Uspostavljena je saradnja sa dva partnera – Daily Express isporučuje male pakete, dok Milšped radi na isporuci gabaritnih paketa. Sa njima smo se uspešno integrisali, što znači da svaku porudžbinu pratimo i na svaki potencijalni problem možemo odreagovati izuzetno brzo. Pošiljke se isporučuju u skladu sa definisanim rokovima od 3 do 5 dana.

Najveći procenat paketa dostavljen je kupcima u roku od 3 radna dana, što nama govori da smo definitivno odabrali prave ljude za saradnju.

Podržavamo i projekat Daily Express-a sa paketomatima, sa kojima će fleksibilnost u isporuci biti daleko veća – kupci će dobiti mogućnost da biraju vreme kada će preuzeti svoj paket. Razmatramo i druge mogućnosti isporuke, pratimo svetske trendove i isporuka u svakom smislu ostaje jedna od naših najaktuelnijih tema.

Televizija je izuzetno bitan deo Shoppstera. Kako ste birali TV i poznata lica koja će predstavljati proizvode?

Pripremajući se za ulazak u online trgovinu, procenom tržišta još jednom smo potvrdili da se u Srbiji televizija i dalje gleda intenzivno, u proseku 5,5 sati dnevno. Bili smo svesni i prosečne starosti stanovnika Srbije, kao i navika i potreba većine kupaca.

Sa druge strane, prodajni TV kanal ima smisla samo ukoliko se može dobro integrisati sa web platformom. Na portalu nastojimo da prikažemo što veći broj artikala, dok TV kanal omogućava uvid u one koje bi kupac zaista želeo da “opipa” pre kupovine. Zato imamo iskusne domaćine koji probaju proizvode umesto kupaca i demonstriraju kako se ti proizvodi koriste.

Birali smo lica koja, pre svega, dobro poznaju određene grupe proizvoda, i žele da to iskustvo podele sa našim gledaocima. Pored Lene Bogdanović, Sanje Radan, Miloša Maksimovića i Irene Stojanović, svima dobro poznatih, Shoppster predvode nova TV lica, Tamara Stančev i Nikola Slijepčević. Prepoznali smo i zvezde koje zavređuju pažnju mlađih generacija – YouTube ličnosti kao što su Dario i Goca iz Stubera, kao i lica iz sveta gejminga Miloš Šainović, Aleksa Šurlan i Minja Kefer.

‘Dream team’ nove online prodavnice sastoji se od poznatih TV lica koje smo gledali u različitim zabavnim i informativnim programima, ali i od mlađih lica koja su svoju karijeru započeli na platformama kao što je YouTube ili u svetu e-sporta.

Da li je integrisana online prodavnica ujedno i najbolji način da se demistifikuje Internet trgovina kod starijih kupaca?

Tokom prvog talasa pandemije, svedočili smo promeni ponašanja kod svih naših sugrađana, pa i onih starijih i možda nepoverljivijih. Online kupovina olakšava život, ona je tu da bude jednostavna, brza, udobna. U slučaju Shoppstera kupovinu možete obaviti kroz par klikova, preko telefona, skeniranjem QR koda, pa i pozivanjem kontakt centra.

Komentari naših kupaca pokazali su nam da smo im pružili upravo kanal prodaje koji im je potreban. Naše kolege u kontakt centru su svakodnevno u komunikaciji sa kupcima, i dobijamo veliki broj pozitivnih povratnih informacija. Nakon odgledane emisije, kupci nemaju više pitanja oko samog proizvoda, štaviše imaju utisak da su ga već isprobali.

Svaka emisija o konkretnom proizvodu integrisana je u sam opis proizvoda na online prodavnici, tako da doprinosi kvalitetnijem iskustvu kupovine na celokupnoj Shoppster platformi.

United Grupa posluje širom reigona – ne možemo zaobići pitanje da li Shoppster uskoro možemo očekivati i na drugim tržištima osim srpskog?

Shoppster je od početka nastao sa željom da nastupi u širem regionu, tačnije u svim zemljama u kojima United Grupa već posluje. U Sloveniji je upravo lansiran, a za nekoliko dana sa prikazivanjem će početi i slovenački Shoppster TV kanal. Nakon Slovenije, predstavićemo se Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i ostalim zemljama regiona.

Posetitite Shoppster.com i pogledajte ponudu nove Internet prodavnice u Srbiji sa čijim se proizvodima možete upoznati i putem TV kanala.


*Intervju je nastao u saradnji sa Internet prodavnicom Shoppster.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

9 razloga zašto žene ne (p)ostaju preduzetnice

Čula sam više puta da žene preduzetnice njihove kolege muškarci doživljavaju 'neozbiljno' i 'da se ne bave pravim biznisima'. Zašto postoji takva reputacija, i da li je zaista tako? 

Gaming

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Startapi i poslovanje

Novi Zakon o inovacionoj delatnosti bitan je za osnivače startapa – ali i za investitore

Startap kao pojam po prvi put je prepoznat jednim zakonom Republike Srbije. O pravnom okviru za dalji razvoj srpskog startap sistema razgovaramo sa direktorom Inicijative „Digitalna Srbija“.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi Zakon o inovacionoj delatnosti bitan je za osnivače startapa – ali i za investitore

Startap kao pojam po prvi put je prepoznat jednim zakonom Republike Srbije. O pravnom okviru za dalji razvoj srpskog startap sistema razgovaramo sa direktorom Inicijative „Digitalna Srbija“.

Kultura 2.0

Roditelji, Snapchat nije samo aplikacija za filtere – vodite računa koje opcije su uključene vašoj deci

Ako imate dete uzrasta osnovne škole, velika je verovatnoća da ima instaliran Snapchat u telefonu (ako poseduje telefon) i da skuplja 'vatrice' sa drugarima. Ipak, morate preduzeti određene korake da ih zaštitite.

Startapi i poslovanje

Američki Rho sa novih $75 miliona zaposlio više od 30 ljudi u Beogradu i najavio novo širenje

Njujorški 'fintech' nedavno je zatvorio Series B investiciju, a kompanija je od letos prisutna u srpskoj prestonici gde aktivno radi na razvoju lokalnog tima. Cilj je zaposliti top talenat, pri čemu iz kompanije kažu da nude plate u rangu globalnih razvojnih centara i druge benefite.

Gaming

Boško Đorđević je pozorišni reditelj koji stoji iza najvećeg regionalnog sajma video igara GamesCon

Ako pomislite na igranje video igara, prosto je nemoguće a da vam jedna od asocijacija ne bude GamesCon. Ovo je jedan od najvećih domaćih i regionalnih događaja posvećen gejming industriji, a sa njegovim osnivačem imali smo priliku da popričamo.

Office Talks Podcast

Gde je Novak Đoković pogrešio?

Tenzije u vezi čitave situacije oko Novaka Đokovića se ne smiruju. Prvu epizodu u novoj godini otvaramo pričom o tome zašto je ova tema podelila Srbiju i svet, gde je zakazao krizni PR i da li ga je u početku uopšte i bilo, ali i koji su nam najdraži mimovi.

Startapi i poslovanje

Quantox akvizirao beogradski Bstorm – stiže pojačanje iz ‘mobile dev’ i startap redova

Trideset novih kolega pridružuje se Quantox-u. Iz kompanije najavljuju i dve nove akvizicije u toku 2022. godine.