SGA organizuje niz događaja za sve ljubiteljke gejminga - Netokracija.rs

SGA organizuje niz događaja za sve ljubiteljke gejminga

Događaji će se održati 9. marta u Beogradu s ciljem da osnaže devojčice, devojke i žene - kako one koje su već u gejming industriji, tako i one koje žele da postanu njen deo.

Srbija je vodeća u Evropi po broju žena u gejming industriji. Ali to je i dalje samo 30% žena. Zato SGA želi da podrži sve dame koje su iskusne u gejming industiji, ali i one koje tek nameravaju da postanu njen deo.

Tokom jednog dana, 9. marta 2023. godine, biće organizovano čak pet različitih događaja, a na učesnicama je da odaberu koji od njih najviše odgovora njihovim interesovanjima i besplatno im se pridruže uz obaveznu registraciju.

Uvod u Unreal Engine za studentkinje

U prostorijama Univerziteta Metropoliten, od 10 do 13 časova, održaće se radionica čiji je cilj da zainteresovanim dizajnerkama digitalnih sadržaja, ali i onima koje nemaju mnogo iskustva u 3D programima približi UE5 kao razvojno okruženje za kreiranje brzih prototipa i isprobavanje različitih ideja i scenarija u realnom vremenu.

Kroz praktičan rad, polaznice će kreirati osnovni nivo koristeći alate za modelovanje u UE5, teksturisati i osvetliti scenu, kao i razviti jednostavnu logiku kojom će testirati igrivost nivoa.

Radionicu, namenjenu početnicama i onima koje su već imale malo iskustvo u radu sa bilo kojim 3D alatima, vodiće Milan Ličina, jedan od najiskusnijih predavača iz ove oblasti kod nas.

Obezbeđeno je 15 mesta za računarom i 10 mesta za slušanje radionice bez praktičnog rada, a  svoje registracije možete poslati ovde.

Hardverska radionica za devojke

Ovo je radionica za one koje više volie hands-on pristup i uvek ih zanima tačno kako nešto radi. Tink Punk radionice kreativne elektronike okupljaju devojke iz srednjih škola i sa fakulteta koje imaju malo ili nimalo iskustva u elektronici i programiranju.

Uz stručno vođenje Katarine Perendić, mejkerke i inženjerke embeded sistema koja vodi makerrobotics školu, devojke će na radionici imati priliku da konstruišu zabavnu i jednostavnu igru. Nije potrebno nikakvo predznanje u majstorisanju ili programiranju.

Sav hardverski materijal je obezbeđen, učesnice zadržavaju igru koju su napravile, a na računaru će im ostati instalirani programi čije će osnove takođe naučiti  na radionici.

Radionica će se održati u Centru za promociju nauke, od 11 do 17 časova, a za besplatnu učešće potrebno je registrovati se putem ovog linka.

Radionica za zaposlene u gejming industriji

#IamRemarkable je globalna inicijativa kompanije Google koja želi da osnaži sve, a posebno žene i nedovoljno zastupljene grupe, da slave i razgovaraju o svojim dostignućima na radnom mestu i u širem okviru. Mnogim ženama kamen spoticanja predstavlja nemogućnost da stanu iza svojih uspeha koje često opravdavaju najrazličitijim razlozima.

Ono što stručnjaci nazivaju “sindrom uljeza”. Ovo ih onemogućava da napreduju, založe se za sebe, traže povišicu ili unapređenje i dugoročno negativno utiče na razvoj karijere, bez obzira na to da li su gejm dizajnerke, programerke, seniorke ili tek ulaze u gejming industriju.

Na ovoj radionici, koju fasilitira Magdalena Maksan iz Google-a u Berlinu, zaposlene u gejming industriji imaće priliku da savladaju opipljive alate koji će im pomoći da napreduju u karijeri i osnaže one oko sebe.

Zarad što kvalitetnijeg rada broj mesta na ovoj besplatnoj live radionici je ograničen. Prijave su neophodne na ovoj formi.

Mesto održavanja radionice je prostor Miljenko Dereta od 16 do 17.30 časova.

Panel diskusija za sve

U prostoru Miljenko Dereta, od 18 do 20 časova, svi su dobrodošli na panel diskusija na kojem će govornici pokušati pronađu rešenje kako da umnože dobre prilike, smanje prepreke i talentovanim devojčicama načine okruženje u kojem se osećaju dobrodošlo i ohrabreno.

Panel sesiju moderira Katarina Stekić, iz sektora za međunarodnu saradnju u Centru za promociju nauke, a učestvuju Katarina Anđelković programska direktorka fondacije Petlja, Mina Cvetinović Pavkov šefica katedre za Vizuelne efekte, animaciju i gejm art na Fakultetu dramskih umetnosti, Milan Ličina, tech umetnik i predavač na Univerzitetu Metropoliten.

Uvod u svet igara za srednjoškolke

Poslednja, ali ne i najmanje važna, radionica namenjena je srednjoškolkama-gejmerkama čiji san je oduvek bio da učestvuju u kreiranju video igara. Kreiranje video igara podrazumeva širok spektar veština i talenata – od crtanja, pisanja muzike, preko organizacije rada do informatike i matematike.

Svaki od pomenutih talenata ima svoje mesto u radu na jednoj igri, i ova predavanja imaju za cilj upravo to. Da osvetle šta sve može da se radi kada nastaje jedna igra i da ti otkriju tvoj skirveni – ili očigedan – talenat koji se danas traži u gejmingu.

Radionice će pomoći srednjoškolkama da razumeju perspektivu jedne od najvećih i najkreativnijih industrija na svetu, kao i koje sve karijere u okviru nje postoje. Kroz predstavljanje ključnih disciplina u gejmingu – produkciju, gejm dizajn, art, development i marketing – imaće priliku da se upoznaju i sa osnovama procesa razvoja igara.

Devojke koje rade u nekim od najuspešnijih gejming kompanija, kao što su Nordeus, Mad Head Games, Ubisoft i Two Desperados, podeliće svoja iskustva kroz seriju kratkih predavanja i biće tu da odgovore na sva vaša pitanja i dileme.

Radionica će se održati u prostorijama kompanije Nordeus od 17 h, a sve zainteresovane srednjoškolke se mogu registrovati putem ovog linka.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Najava

Legende gejming industrije na ovogodišnjoj For the Win! konferenciji

SGA će 29. i 30. maja u Beogradu domaćoj i evropskoj gejming zajednici ponuditi uzbudljiv program sa više od 40 govornika, istaknutih predstavnika vodećih globalnih kompanija.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Intervju

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.