SGA organizuje niz događaja za sve ljubiteljke gejminga - Netokracija.rs

SGA organizuje niz događaja za sve ljubiteljke gejminga

Događaji će se održati 9. marta u Beogradu s ciljem da osnaže devojčice, devojke i žene - kako one koje su već u gejming industriji, tako i one koje žele da postanu njen deo.

Srbija je vodeća u Evropi po broju žena u gejming industriji. Ali to je i dalje samo 30% žena. Zato SGA želi da podrži sve dame koje su iskusne u gejming industiji, ali i one koje tek nameravaju da postanu njen deo.

Tokom jednog dana, 9. marta 2023. godine, biće organizovano čak pet različitih događaja, a na učesnicama je da odaberu koji od njih najviše odgovora njihovim interesovanjima i besplatno im se pridruže uz obaveznu registraciju.

Uvod u Unreal Engine za studentkinje

U prostorijama Univerziteta Metropoliten, od 10 do 13 časova, održaće se radionica čiji je cilj da zainteresovanim dizajnerkama digitalnih sadržaja, ali i onima koje nemaju mnogo iskustva u 3D programima približi UE5 kao razvojno okruženje za kreiranje brzih prototipa i isprobavanje različitih ideja i scenarija u realnom vremenu.

Kroz praktičan rad, polaznice će kreirati osnovni nivo koristeći alate za modelovanje u UE5, teksturisati i osvetliti scenu, kao i razviti jednostavnu logiku kojom će testirati igrivost nivoa.

Radionicu, namenjenu početnicama i onima koje su već imale malo iskustvo u radu sa bilo kojim 3D alatima, vodiće Milan Ličina, jedan od najiskusnijih predavača iz ove oblasti kod nas.

Obezbeđeno je 15 mesta za računarom i 10 mesta za slušanje radionice bez praktičnog rada, a  svoje registracije možete poslati ovde.

Hardverska radionica za devojke

Ovo je radionica za one koje više volie hands-on pristup i uvek ih zanima tačno kako nešto radi. Tink Punk radionice kreativne elektronike okupljaju devojke iz srednjih škola i sa fakulteta koje imaju malo ili nimalo iskustva u elektronici i programiranju.

Uz stručno vođenje Katarine Perendić, mejkerke i inženjerke embeded sistema koja vodi makerrobotics školu, devojke će na radionici imati priliku da konstruišu zabavnu i jednostavnu igru. Nije potrebno nikakvo predznanje u majstorisanju ili programiranju.

Sav hardverski materijal je obezbeđen, učesnice zadržavaju igru koju su napravile, a na računaru će im ostati instalirani programi čije će osnove takođe naučiti  na radionici.

Radionica će se održati u Centru za promociju nauke, od 11 do 17 časova, a za besplatnu učešće potrebno je registrovati se putem ovog linka.

Radionica za zaposlene u gejming industriji

#IamRemarkable je globalna inicijativa kompanije Google koja želi da osnaži sve, a posebno žene i nedovoljno zastupljene grupe, da slave i razgovaraju o svojim dostignućima na radnom mestu i u širem okviru. Mnogim ženama kamen spoticanja predstavlja nemogućnost da stanu iza svojih uspeha koje često opravdavaju najrazličitijim razlozima.

Ono što stručnjaci nazivaju “sindrom uljeza”. Ovo ih onemogućava da napreduju, založe se za sebe, traže povišicu ili unapređenje i dugoročno negativno utiče na razvoj karijere, bez obzira na to da li su gejm dizajnerke, programerke, seniorke ili tek ulaze u gejming industriju.

Na ovoj radionici, koju fasilitira Magdalena Maksan iz Google-a u Berlinu, zaposlene u gejming industriji imaće priliku da savladaju opipljive alate koji će im pomoći da napreduju u karijeri i osnaže one oko sebe.

Zarad što kvalitetnijeg rada broj mesta na ovoj besplatnoj live radionici je ograničen. Prijave su neophodne na ovoj formi.

Mesto održavanja radionice je prostor Miljenko Dereta od 16 do 17.30 časova.

Panel diskusija za sve

U prostoru Miljenko Dereta, od 18 do 20 časova, svi su dobrodošli na panel diskusija na kojem će govornici pokušati pronađu rešenje kako da umnože dobre prilike, smanje prepreke i talentovanim devojčicama načine okruženje u kojem se osećaju dobrodošlo i ohrabreno.

Panel sesiju moderira Katarina Stekić, iz sektora za međunarodnu saradnju u Centru za promociju nauke, a učestvuju Katarina Anđelković programska direktorka fondacije Petlja, Mina Cvetinović Pavkov šefica katedre za Vizuelne efekte, animaciju i gejm art na Fakultetu dramskih umetnosti, Milan Ličina, tech umetnik i predavač na Univerzitetu Metropoliten.

Uvod u svet igara za srednjoškolke

Poslednja, ali ne i najmanje važna, radionica namenjena je srednjoškolkama-gejmerkama čiji san je oduvek bio da učestvuju u kreiranju video igara. Kreiranje video igara podrazumeva širok spektar veština i talenata – od crtanja, pisanja muzike, preko organizacije rada do informatike i matematike.

Svaki od pomenutih talenata ima svoje mesto u radu na jednoj igri, i ova predavanja imaju za cilj upravo to. Da osvetle šta sve može da se radi kada nastaje jedna igra i da ti otkriju tvoj skirveni – ili očigedan – talenat koji se danas traži u gejmingu.

Radionice će pomoći srednjoškolkama da razumeju perspektivu jedne od najvećih i najkreativnijih industrija na svetu, kao i koje sve karijere u okviru nje postoje. Kroz predstavljanje ključnih disciplina u gejmingu – produkciju, gejm dizajn, art, development i marketing – imaće priliku da se upoznaju i sa osnovama procesa razvoja igara.

Devojke koje rade u nekim od najuspešnijih gejming kompanija, kao što su Nordeus, Mad Head Games, Ubisoft i Two Desperados, podeliće svoja iskustva kroz seriju kratkih predavanja i biće tu da odgovore na sva vaša pitanja i dileme.

Radionica će se održati u prostorijama kompanije Nordeus od 17 h, a sve zainteresovane srednjoškolke se mogu registrovati putem ovog linka.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu ‘angel’ investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess je potpisao ugovor za prvu 'anđeosku investiciju' u visini od 85.000 evra i očekuje da će kompletirati celu pre-seed rundu do kraja ove godine.

Startapi i poslovanje

Rad od kuće kao iz kanca: Remote Santa platforma jača timski duh na daljinu – i vredno nagrađuje trud

Startap iz Srbije rešava najveći problem rada od kuće - usamljenost! Kako Remote Santa platforma podstiče timski duh na daljinu, čitajte u intervjuu sa suosnivačicom, Jovanom Đeković.

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Novost

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.