SGA organizuje niz događaja za sve ljubiteljke gejminga - Netokracija.rs

SGA organizuje niz događaja za sve ljubiteljke gejminga

Događaji će se održati 9. marta u Beogradu s ciljem da osnaže devojčice, devojke i žene - kako one koje su već u gejming industriji, tako i one koje žele da postanu njen deo.

Srbija je vodeća u Evropi po broju žena u gejming industriji. Ali to je i dalje samo 30% žena. Zato SGA želi da podrži sve dame koje su iskusne u gejming industiji, ali i one koje tek nameravaju da postanu njen deo.

Tokom jednog dana, 9. marta 2023. godine, biće organizovano čak pet različitih događaja, a na učesnicama je da odaberu koji od njih najviše odgovora njihovim interesovanjima i besplatno im se pridruže uz obaveznu registraciju.

Uvod u Unreal Engine za studentkinje

U prostorijama Univerziteta Metropoliten, od 10 do 13 časova, održaće se radionica čiji je cilj da zainteresovanim dizajnerkama digitalnih sadržaja, ali i onima koje nemaju mnogo iskustva u 3D programima približi UE5 kao razvojno okruženje za kreiranje brzih prototipa i isprobavanje različitih ideja i scenarija u realnom vremenu.

Kroz praktičan rad, polaznice će kreirati osnovni nivo koristeći alate za modelovanje u UE5, teksturisati i osvetliti scenu, kao i razviti jednostavnu logiku kojom će testirati igrivost nivoa.

Radionicu, namenjenu početnicama i onima koje su već imale malo iskustvo u radu sa bilo kojim 3D alatima, vodiće Milan Ličina, jedan od najiskusnijih predavača iz ove oblasti kod nas.

Obezbeđeno je 15 mesta za računarom i 10 mesta za slušanje radionice bez praktičnog rada, a  svoje registracije možete poslati ovde.

Hardverska radionica za devojke

Ovo je radionica za one koje više volie hands-on pristup i uvek ih zanima tačno kako nešto radi. Tink Punk radionice kreativne elektronike okupljaju devojke iz srednjih škola i sa fakulteta koje imaju malo ili nimalo iskustva u elektronici i programiranju.

Uz stručno vođenje Katarine Perendić, mejkerke i inženjerke embeded sistema koja vodi makerrobotics školu, devojke će na radionici imati priliku da konstruišu zabavnu i jednostavnu igru. Nije potrebno nikakvo predznanje u majstorisanju ili programiranju.

Sav hardverski materijal je obezbeđen, učesnice zadržavaju igru koju su napravile, a na računaru će im ostati instalirani programi čije će osnove takođe naučiti  na radionici.

Radionica će se održati u Centru za promociju nauke, od 11 do 17 časova, a za besplatnu učešće potrebno je registrovati se putem ovog linka.

Radionica za zaposlene u gejming industriji

#IamRemarkable je globalna inicijativa kompanije Google koja želi da osnaži sve, a posebno žene i nedovoljno zastupljene grupe, da slave i razgovaraju o svojim dostignućima na radnom mestu i u širem okviru. Mnogim ženama kamen spoticanja predstavlja nemogućnost da stanu iza svojih uspeha koje često opravdavaju najrazličitijim razlozima.

Ono što stručnjaci nazivaju “sindrom uljeza”. Ovo ih onemogućava da napreduju, založe se za sebe, traže povišicu ili unapređenje i dugoročno negativno utiče na razvoj karijere, bez obzira na to da li su gejm dizajnerke, programerke, seniorke ili tek ulaze u gejming industriju.

Na ovoj radionici, koju fasilitira Magdalena Maksan iz Google-a u Berlinu, zaposlene u gejming industriji imaće priliku da savladaju opipljive alate koji će im pomoći da napreduju u karijeri i osnaže one oko sebe.

Zarad što kvalitetnijeg rada broj mesta na ovoj besplatnoj live radionici je ograničen. Prijave su neophodne na ovoj formi.

Mesto održavanja radionice je prostor Miljenko Dereta od 16 do 17.30 časova.

Panel diskusija za sve

U prostoru Miljenko Dereta, od 18 do 20 časova, svi su dobrodošli na panel diskusija na kojem će govornici pokušati pronađu rešenje kako da umnože dobre prilike, smanje prepreke i talentovanim devojčicama načine okruženje u kojem se osećaju dobrodošlo i ohrabreno.

Panel sesiju moderira Katarina Stekić, iz sektora za međunarodnu saradnju u Centru za promociju nauke, a učestvuju Katarina Anđelković programska direktorka fondacije Petlja, Mina Cvetinović Pavkov šefica katedre za Vizuelne efekte, animaciju i gejm art na Fakultetu dramskih umetnosti, Milan Ličina, tech umetnik i predavač na Univerzitetu Metropoliten.

Uvod u svet igara za srednjoškolke

Poslednja, ali ne i najmanje važna, radionica namenjena je srednjoškolkama-gejmerkama čiji san je oduvek bio da učestvuju u kreiranju video igara. Kreiranje video igara podrazumeva širok spektar veština i talenata – od crtanja, pisanja muzike, preko organizacije rada do informatike i matematike.

Svaki od pomenutih talenata ima svoje mesto u radu na jednoj igri, i ova predavanja imaju za cilj upravo to. Da osvetle šta sve može da se radi kada nastaje jedna igra i da ti otkriju tvoj skirveni – ili očigedan – talenat koji se danas traži u gejmingu.

Radionice će pomoći srednjoškolkama da razumeju perspektivu jedne od najvećih i najkreativnijih industrija na svetu, kao i koje sve karijere u okviru nje postoje. Kroz predstavljanje ključnih disciplina u gejmingu – produkciju, gejm dizajn, art, development i marketing – imaće priliku da se upoznaju i sa osnovama procesa razvoja igara.

Devojke koje rade u nekim od najuspešnijih gejming kompanija, kao što su Nordeus, Mad Head Games, Ubisoft i Two Desperados, podeliće svoja iskustva kroz seriju kratkih predavanja i biće tu da odgovore na sva vaša pitanja i dileme.

Radionica će se održati u prostorijama kompanije Nordeus od 17 h, a sve zainteresovane srednjoškolke se mogu registrovati putem ovog linka.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

IT otkazi u Srbiji (gost Marko Vučetić)

Ove i prošle nedelje saznali smo da su pojedine IT kompanije u Srbiji krenule da smanjuju svoje timove - tehničke i netehničke pozicije.

Intervju

50 miliona pošiljaka obradio je srpski Mily Technologies – startap koji nastoji da unapredi logistiku širom sveta

Industrija logistike i dostave proizvoda i te kako ima potencijal za veći rast i razvoj zahvaljujući modernim tech rešenjima. Jedno od takvih rešenja razvija i srpski startap Mily Technologies sa čijim smo osnivačima imali priliku da razgovaramo, a koji su se vratili iz Danske i Nemačke u Srbiju da pokrenu svoj biznis.

Karijere

Studenti ETF-a najavljuju protest: Školarina za Softversko inženjerstvo povećana na 280.000 RSD

Nezadovoljni cenama školarine na nekim od najtraženijih i najskupljih smerova, studenti ETF-a pridružuju se kolegama sa arhitekture u blokadi zgrade tehničkih fakulteta.

Propustili ste

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Sponzorisano

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.

Tehnologija

Posetili smo Bugatti Rimac: Zavirite kako nastaje najbrži serijski električni auto na svetu

Redakcija Netokracije imala je ove nedelje posebnu priliku da poseti fabriku kompanije Rimac Automobili u Zagrebu. U tekstu koji sledi prenosimo vam naše utiske i informacije o kompaniji koja postavlja neke nove standarde u svetu automobilizma i tehnologije.