Posetite prvu 'arthouse' izložbu video igara u Srbiji

Posetite prvu ‘arthouse’ izložbu video igara u Srbiji

U galeriji Grafički kolektiv, u četvrtak 16. novembra, otvorena je izložba berlinskog festivala A MAZE i trajaće do 25. novembra.

Da video igre mogu biti umetnost i iskustvo koje obogaćuje svakodnevicu, tera na izlazak iz zone komfora i podstiče kreativnost i bavljenje “velikim” temama na pitak način — nije novost. Dizajnere ovakvih video igara, digitalne umetnike, muzičare, VR kreatore i sve druge multimedijalne kreatore već više od deceniju okuplja međunarodni berlinski festival A MAZE.

Najnovije iz sveta arthouse igara od nedavno može da se isproba i u Beogradu, u okviru ovogodišnjeg Playing Narratives programa, koji zajednički organizuju Goethe-Institut, Francuski institut u Srbiji i SGA, uz A MAZE festival koji je zvanični partner ovogodišnjeg programa.

Posetioci će biti u prilici da isprobaju tek objavljene eksperimentalne igre, ali i nagrađivane interaktivne instalacije autora iz Holandije, Nemačke, Južne Afrike, Francuske, Danske, Kanade i SAD. Ovo je prilika za mlade kreatore video igara i najširu publiku da upoznaju jednu novu dimenziju video igara, koja nije okrenuta komercijalnom uspehu već istraživanju granica kreativnosti ovog medija.

Radovi umetnika širom sveta i brojni prateći događaji

Među umetnicima koji će izlagati svoje interaktivne radove u Beogradu su: Goblin Rage, Fantasia Malwar e, Arte Interactif (Florian Veltman & Baptiste Portefaix), Albert Birney & Gabriel Koenig, The Bone Borthers, Faezeh Khomeyrani, Robin Baumgarten, Flat Head Studio, Tatiana Vilela Dos Santos and Flan Falacci, koji dolaze iz Francuske, Nemačke, Danske, SAD, Holandije, Švedske, i Južne Afrike.

U okviru izložbe, kustosi i autori organizuju i nekoliko pratećih događaja:

  •  Robin Baumgarten, jedan od umetnika izlagača, će realizovati i radionicu kreiranja alternativnih kontrolera igara za srednjoškolce, a u realizaciju ove radionice uključiće se i Nordeus Fondacija
  • Na kraju same izložbe, 25. novembra od 18h će nam se pridružiti i francuski autor Baptiste Portefaix, koji će održati kratko predavanje povodom zatvaranja izložbe, nakon koga će uslediti i veliko finale programa Playing Narrativespitch prezentacije od strane osam timova koji od aprila učestvuju u ovom programu pred međunarodnim žirijem. Ovaj događaj otvoren je za najširu javnost.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Intervju

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Sponzorisano

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.