SGA organizuje 'Game Funding Bootcamp' - prvi sveobuhvatni program o finansiranju gejming projekata

SGA organizuje ‘Game Funding Bootcamp’ – prvi sveobuhvatni program o finansiranju gejming projekata

Asocijacija industrije video igara Srbije ima za cilj da kroz novi program podrži timove i kompanije da obezbede finansiranje za svoje projekte.

Jedan od najvećih izazova sa kojima se susreću gejming timovi na samom početku rada na svom projektu, ili pak u trenutku kada je igra spremna za skaliranje i dalji razvoj, jeste nedostatak finansija. Sa druge strane, postoje veoma različiti modeli i mogućnosti finansiranja gejming projekata ali, iako se timovi oslanjaju na svoje kreativne kvalitete, često nemaju adekvatne saradnike ili ne raspolažu veštinama vezanim za poslovni razvoj, poznavanje biznis modela ili veštinu pregovaranja ili prezentovanja ideje.

Upravo zato kreiran je Game Funding Bootcamp, nova inicijativa SGA koja ima za cilj da se posveti upravo ovim izazovima, i da kroz niz predavanja i radionica koji će biti realizovani u periodu između januara i aprila 2022. godine timovima i kompanijama iz Srbije, ali i čitavog regiona, predstavi različite potencijalne izvore finansiranja, uz učešće domaćih i internacionalnih eksperata i niza partnerskih organizacija.

Program će biti realizovan kroz višečasovne hibridne sesije (uživo i online) koje će biti organizovane na svake dve nedelje od 1. februara 2022, a svaka od njih biće posvećena nekom od pomenutih modela finansiranja.

Zainteresovani učesnici (predstavnici kompanija, pojedinci i profesionalci) moći će da se prijave za pojedinačne tematske module, ili za praćenje programa u celini. Program će se održati na engleskom jeziku i besplatan je za punopravne članove SGA, dok projekat Reconomy obezbeđuje stipendije za besplatno učešće za jedan broj učesnika sa teritorija Zapadnog Balkana (Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Kosovo). Regularna cena po modulu je 50 evra.

Program, između ostalog, pokriva edukaciju i podršku iz sledećih oblasti:

  • Lokalni javni fondovi;
  • Konkretni instrumenti podrške koje sprovodi Evropska unija u okviru svojih programa poput Creative Europe ili Horizon Europe;
  • Crowdfunding platforme;
  • Posebne prilike specifične za gejming industriju (saradnje sa izdavačima ili, na primer, učešće u EPIC MegaGrants programu);
  • Saradnja sa poslovnim anđelima ili VC fondovima, ili eventualne akvizicije, dok će se govoriti i o tome kako se za njih najbolje pripremiti.

U pripremi i strateška partnersta sa vodećim globalnim kompanijama

Kako bismo saznali nešto više o nastanku samog programa, razgovarali smo sa Reljom Bobićem, programskim direktorom u SGA, koji nam je tom prilikom rekao da ova organizacija tokom cele godine održava redovnu komunikaciju sa svojim članovima, kroz njihove programe, neposredne kontakte i sastanke, ili kroz detaljnije upitnike:

Jedan upitnik sprovodimo svakog januara, i on je vezan za izradu godišnjeg izveštaja o domaćoj industriji, dok drugi sprovodimo na jesen, kada se trudimo da saznamo koje su konkretne potrebe naših timova i kompanija, da bi zatim na njih što bolje odgovorili.

Finansiranje je, kako se ispostavilo krajem prošle godine, jedna od ključnih tema za domaću zajednicu, pored biz dev i game design veština, ili pak produkcije. Postavili smo izvesnu prioretizaciju, a finansiranje je prva oblast kojoj ćemo se posvetiti. Naravno, i druge pomenute teme dobiće svoje relevantne programske aktivnosti tokom ove godine.

Naš sagovornik nam otkriva da što se tiče prijava timova ne postoje skoro nikakva ograničenja, kako u pogledu tipa tima/kompanije tako ni geografski, s obzirom da će se ovaj program realizovati na engleskom jeziku. Tom prilikom, Relja dodaje sledeće:

Kroz naša partnerstva sa organizacijama Help Srbija ili SwissEP, on će biti otvoren za učesnike iz zemalja Zapadnog Balkana, ali i šire. Bavićemo se specifičnostima finansiranja i u PC i u mobile domenu, jer nam je namera da ponudimo sveukupan osvrt na ovu važnu temu.

Što se tiče broja učesnika, svakako očekujemo da će to biti jedna ili najviše dve osobe iz nekog tima, jer su to obično osnivači ili osobe zadužene za poslovni razvoj. Pojedinci koji imaju svoje projekte, ili planiraju da ih započnu u dogledno vreme, takođe su dobrodošli.

Na pitanje Netokracije na koji način će sve timovi moći da se upoznaju sa modelima finansiranja, naš sagovornik dodaje da od 1. februara počinje predstavljanje po jednog modula na svake dve nedelje, dok će svaki od njih biti posvećen jednom tipu finansiranja. “Imaćemo predavanja i kraće radionice koje će predstavljati neki od naših partnera, kao što su na primer Deloitte ili Karanović & Partners. Posredstvom SwissEP programa, gosti će nam biti nekih od renomiranih inostranih eksperata”, ističe Bobić i dodaje:

Uključićemo i vredna iskustva SGA članova “iz prve ruke”, s obzirom da su neki od njih već imali ozbiljne saradnje sa izdavačima, prošli kroz procese akvizicija ili primanja investicija. Kada su u pitanju investicije, očekujemo da će nam se pridružiti i jedan investitor sa iskustvom rada sa gejming sektorom i preneti svoju vizuru.

Učesnici će naravno imati priliku i da imaju direktne interakcije sa predavačima kroz Q&A sesije, ili da eventualno dogovore kraće sastanke sa njima. Kao pripremu za svaki od modula, učesnicima ćemo slati vredne online resurse i materijale putem kojih će moći da se pripreme, a program će biti realizovan u hibridnoj i onlajn formi.

Na samom kraju, zanimalo nas je to da li i u narednom periodu SGA planira slične inicijative i programe, a sve u cilju podrške domaćem gejming ekosistemu, gde nam je Relja konkretno rekao da je misija SGA da istovremeno podržava one koji su već deo domaćeg gejming ekosistema, ali i sve one koji imaju aspiracije da postanu deo tog ekosistema u budućnosti (gde posebnu pažnju dobija domaći talent pool):

Prošle godine smo realizovali čak 60 programa koji su pokrili široki dijapazon tema. Ove godine ćemo veću pažnju posvetiti temama koje sam već pomenuo, uz redovne programe za širu zajednicu i, nadamo se, veći broj “fizičkih” događaja kao što su meetupi, koji su bili najpopularnija aktivnost u našoj zajednici pre početka pandemije.

Njih ćemo redovno održavati ne samo u Beogradu, već i Nišu i Novom Sadu. Pored svega toga, drugi ciklus SGA Mentorskog programa već je u toku, a međunarodni program Playing Narratives takođe ulazi u svoju drugu sezonu i od marta se otvara ka učesnicima iz Srbije, Rumunije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

“U narednim nedeljama ćemo objaviti i nekoliko novih strateških partnerstava za vodećim globalnim kompanijama, a za sam početak aprila pripremamo jedan zanimljiv događaj. A sve pomenuto predstavlja samo deo naših aktivnosti planiranih za ovu godinu”, zaključio je Relja na kraju.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kojih 12 grešaka prave osnivači startapa?

U 181. epizodi Office Talks podkasta, ugostili smo Milenu Milić i Miljana Tekića koji su s nama analizirali prvi Garaža report i otkrili 12 najčešćih grešaka kojima domaći startapi odbijaju investitore!

Startapi i poslovanje

Garaža report: Greške kojima srpski startap osnivači odbijaju VC fondove

U razgovoru sa Milenom Milić analizirali smo razloge zbog kojih je došlo do stagnacije u rastu domaćih startapa, objavljene u reportu zajednice Garaža.

Kultura 2.0

Da li u jeku veštačke inteligencije zaboravljate “Kako vaš mozak radi”?

Američki neuronaučnik i TED govornik Greg Gejdž, posetio je Srbiju tokom Nedelje svesti o mozgu i predstavio dopunjeno izdanje svoje knjige "Kako vaš mozak radi – neuronaučni eksperimenti za svakoga".

Propustili ste

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.

Office Talks Podcast

Prodaja IT usluga : Saveti direktora prodaje Hooloova

Gost 185. epizode Office Talks podkasta bio je Đorđe Vukotić, prodajni direktor u kompaniji Hooloovoo koji nam je objasnio kako izgraditi uspešan sales tim u domenu IT industrije.

Startapi i poslovanje

‘Fundraising’ za startape iz ljudske perspektive

Pre nego što započnemo ovaj razgovor, želeo bih da zamislite da smo na jednoj prijateljskoj kafi i sve što ćete čuti tj. pročitati je nešto što bih, lično, voleo da je meni neko ispričao (mnogo grešaka i pristupa) ranije.

Karijere

Social Impact Award program pomaže 10.000 mladih preduzetnika godišnje

Nevladina organizacija Razlivalište već devet godina uspešno sprovodi globalni Social Impact Award (SIA) program podrške društvenom preduzetništvu. Ukoliko imate između 15 i 30 godina i želite da uplovite u preduzetničke vode, sve o programu pročitajte u tekstu koji sledi!

Internet marketing

Anka Gorgiev: 95% novih proizvoda ne uspe, zato je tu neuromarketing da razume korisnike

DigiTalk konferencija u Zrenjaninu nam se bliži, a publika će pored mnogih predavača imati priliku da posluša predavanje Anke Gorgiev koja je stručnjak iz oblasti neuromarketinga, a sa kojom smo imali priliku da detaljno porazgovaramo u intervjuu koji sledi.