ServerBytes omogućava brži i jeftiniji ‘game developement’ studijima širom sveta

Niški ServerBytes omogućava brži i jeftiniji ‘game development’ studijima širom sveta

Filip i Dejan još kao studenti radili su na razvoju mobilnih igara. Nakon mnogo potrošenih sati na korišćenje raznih alata i servisa koji su im pomagali u tom procesu, shvatili su da ne postoji rešenje koje nudi multiplejer, 'chat', 'cloud storage' i druge funkcionalnosti. Tako je nastao njihov proizvod - ServerBytes.

ServerBytes je platforma koja pomaže programerima i firmama da svoje igre razviju brže i kvalitetnije i time će im, kako naglašavaju osnivači Filip Pavlović i Dejan Dimčić, uštedeti dva najvažnija resursa: vreme i novac.

Ideja za ovaj softver, objašnjavaju oni, nastala je ne samo na osnovu ličnog iskustva, već i kroz razgovore sa kolegama programerima koji su potvrdili sledeće: prilikom razvoja, većina igara kombinuje isuviše konkurentskih alata, ne bi li došli do rešenja koje im je potrebno. Tu, dodaje on, na scenu stupa njihov alat koji obezbeđuje sistem plugin-ova za rešavanje takvih izazova.

Neki od njih su Leaderboard, Chat, Achievements, ali i mnogi drugi feature-i potrebni kompanijama koje razvijaju zahtevnije igre, ali i svima koji ne žele da provedu sate na integraciji konkurentnih alata i održavanju.

Zato je ServerBytes, kako navode naši sagovornici, jedinstven po podršci za jednostavan razvoj novih funkcionalnosti. „Uz to, uključeno je i hostovanje i održavanje servera, tako da ne morate brinuti o serverima i infrastrukturi, što znači da se više programera mogu posvetiti kreativnom delu razvoju igara“, dodaje Filip. U nastavku teksta sa njim razgovaramo o tome kako teče razvoj ovog proizvoda i kakve planove za budućnost ima ovaj tim.

Konkurentski proizvodi nisu dovoljno fleksibilni – i to je strateška prednost ovog tima

Ovaj WordPress za backend, objašnjava Filip za Netokraciju, njihovim klijentima omogućava da uz pomoć plugin-ova dodaju različite funkcionalnosti (koje i sami mogu da kreiraju i prodaju na platformi), a ServerBytes trenutno se nalazi u beta fazi testiranja proizvoda:

Iako smo kao firma novi, već smo ušli u sledeću fazu i cilj nam je da prvi korisnici imaju odlična iskustva koja ćemo kasnije prenositi i na šire tržište. Trenutno smo u fazi razvoja novih funkcionalnosti i pratimo sugestije korisnika i zahteve tržista, a radimo i u dogovoru sa nekoliko gaming firmi. Takođe, ostvarili smo kontakt sa firmama koje su spremne da koriste platformu u zahtevnijim igrama, nakon lansiranja prve verzije platforme.

Inače, na razvoju proizvoda trenutno je angažovano četvoro programera, a osim Filipa i Dejana (koji osim developmenta aktivno razgovaraju sa gaming firmama i korisnicim), tim čine i dve devojke zadužene za vizuelni sadržaj, portal i web sajt. „Osim toga, radimo i sa našim konsultantima koji nas usmeravaju i pomažu da firma bude profitabilna ranije, a aktivno radimo i na praćenju trendova na tržištu„, objašnjava naš sagovornik.

ServerBytes će svojim korisnicima ponuditi brojne plugin-ove, a korisnici mogu kreirati i svoj i prodati ga na platformi.

To praćenje trendova od izuzetnog je značaja jer na tržištu trenutno postoje dva ozbiljna konkurenta – GameSparks i Playfab, koji pokrivaju veći deo tržišta. „Naša prednost je to što smo u koraku sa tehnologijom i pratimo trend tržišta i prilagođavamo se zahtevima korisnika. Složenost igara raste, a iskustvo korisnika je pokazalo da naši konkurenti nisu dovoljno fleksibilni. Upravo zbog toga smatramo da ima dosta prostora za inovacije„, objašnjava Filip.

Još jedna konkurentska prednost ovog tima jeste i jeftinija cena, a Filip to detaljnije objašnjava:

Naš cilj je da svaka igra postane uspešna i zbog toga je u početku cena manja, a sa porastom zahteva i popularnosti povećavaće se i cena servisa. Smatramo da je zajednica koja radi na razvoju plugin-ova neophodna, a deo strategije za privlačenje zajednice jeste i mogućnost da se zaradi prodajom plugin-ova na našoj platformi.

Sa druge strane, što se tiče našeg finansiranja, mi smo se u startu finansirali sopstvenim sredstvima. Kada smo shvatili da ideja ima potencijala, aplicirali smo i dobili mini grant kod Fonda za inovacionu delatnost. Bilo je i razgovora o drugim potencijalnim investicijama, ali je naša pažnja trenutno na pripremi prve verzije i uvođenju prvih korisnika.

Ukoliko ste zainteresovani za testiranje platforme, ServerBytes tim očekuje vaš mail

Ovog meseca ovaj startap trebalo bi da se da prebaci u NTP Niš (koji se otvorio ove godine i koji će, po mišljenju predstavnika niške IT scene, itakako pomoći razvoju preduzetništva u tom delu Srbije) i tamo nastavi poslovanje, a Filip nam je otkrio kako iz njegovog ugla izgleda ovaj korak:

Smatramo da je ovo odlična prilika za dalji razvoj poslovanja. U NTP-u se nalaze i uspešne firme i startapovi sa kojima smo u kontaktu, a takođe očekujemo i da će NTP postati niški tehnološki hub koji će okupiti dosta mladih i perspektivnih ljudi i podići svest o preduzetništvu u Nišu.

Osim toga, ovaj tim u periodu koji sledi očekuje i naporan rad na daljem razvoju platforme. „Naš plan je da prva verzija platforme bude dostupna sredinom septembra, a do tada će brojati najčešće plugin-ove potrebne za razvoj jedne igre“, zaključuje Filip, pozvaviši sve zainteresovane studije i game developere zainteresovane za beta testiranje da ih kontaktiraju putem maila contact@serverbytes.net.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Office Talks Podcast

Šta najbolji programeri traže pored plate?

Kako se kompanije danas trude da privuku kvalitetan kadar, šta podrazumeva presonalizacija benefita i kako tokom pandemije izgleda proces zadržavanja zaposlenih? O ovim temama razgovaramo sa Tanjom Mladenović iz kompanije Nutanix u desetoj epizodi Office Talks podcasta.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Maratonci trče počasni krug (gost Veroljub Zmijanac)

Sa osnivačem sajta trcanje.rs, Belgrade running klub i organizacije Serbia Business Run razgovaramo o tome kako je ušao u svet trčanja i zašto su svi njegovi poduhvati na preseku tehnologije, sporta i preduztništva.

Startapi i poslovanje

Lokalnim biznisima Visa nudi besplatnu edukaciju, marketinšku podršku i održavanje web prodavnice

Početkom jula kompanija Visa je lansirala kampanju #PodržimoLokalno sa namerom da malim i srednjim porodičnim i lokalnim biznisima pomogne u neizvesnim vremenima. Sa Vladimirom Đorđevićem, generalnim direktorom kompanije Visa za jugoistočnu Evropu, detaljnije razgovaramo o nastavku i proširenju ove inicijative.

Društvene mreže

Zašto Facebook preti obustavom poslovanja u Evropi i šta to znači za digitalne biznise?

Tehnološka kompanija iz Menlo Parka zapretila je da će zaustaviti i povući svoje poslovanje u Evropi ukoliko se ne povuče odluka regulatorne komisije o zabrani transfera podataka korisnika sa Starog kontinenta ka SAD-u.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Startapi i poslovanje

Vladimir Vulić: Inovacije predstavljaju jedini ‘protivotrov’ za sve jaču konkurenciju i moraju postati DNK vaše kompanije

Uoči #CIC2020 sa Vladimirom Vulićem, menadžment konsultantom i suosnivačem Digitalizuj.Me, razgovaramo o tome kako napraviti 'revoluciju' u menadžmentu koji treba da podstanke na inovacije u svom timu.

Startapi i poslovanje

Predstavite svoj ‘fintech’ projekat na takmičenju Elevator Lab Challenge 2020 i osvojite i do €10.000

Raiffeisen banka i Startit pozivaju sve zainteresovane startape da se prijave na Elevator Lab Challenge 2020. Timovi koji se uključe u takmičenje imaće priliku da predstave svoje inovacije i najnovija rešenja iz oblasti finansijskih tehnologija pred stručnjacima iz industrije i startap ekosistema.