ServerBytes omogućava brži i jeftiniji ‘game developement’ studijima širom sveta

Niški ServerBytes omogućava brži i jeftiniji ‘game development’ studijima širom sveta

Filip i Dejan još kao studenti radili su na razvoju mobilnih igara. Nakon mnogo potrošenih sati na korišćenje raznih alata i servisa koji su im pomagali u tom procesu, shvatili su da ne postoji rešenje koje nudi multiplejer, 'chat', 'cloud storage' i druge funkcionalnosti. Tako je nastao njihov proizvod - ServerBytes.

ServerBytes je platforma koja pomaže programerima i firmama da svoje igre razviju brže i kvalitetnije i time će im, kako naglašavaju osnivači Filip Pavlović i Dejan Dimčić, uštedeti dva najvažnija resursa: vreme i novac.

Ideja za ovaj softver, objašnjavaju oni, nastala je ne samo na osnovu ličnog iskustva, već i kroz razgovore sa kolegama programerima koji su potvrdili sledeće: prilikom razvoja, većina igara kombinuje isuviše konkurentskih alata, ne bi li došli do rešenja koje im je potrebno. Tu, dodaje on, na scenu stupa njihov alat koji obezbeđuje sistem plugin-ova za rešavanje takvih izazova.

Neki od njih su Leaderboard, Chat, Achievements, ali i mnogi drugi feature-i potrebni kompanijama koje razvijaju zahtevnije igre, ali i svima koji ne žele da provedu sate na integraciji konkurentnih alata i održavanju.

Zato je ServerBytes, kako navode naši sagovornici, jedinstven po podršci za jednostavan razvoj novih funkcionalnosti. „Uz to, uključeno je i hostovanje i održavanje servera, tako da ne morate brinuti o serverima i infrastrukturi, što znači da se više programera mogu posvetiti kreativnom delu razvoju igara“, dodaje Filip. U nastavku teksta sa njim razgovaramo o tome kako teče razvoj ovog proizvoda i kakve planove za budućnost ima ovaj tim.

Konkurentski proizvodi nisu dovoljno fleksibilni – i to je strateška prednost ovog tima

Ovaj WordPress za backend, objašnjava Filip za Netokraciju, njihovim klijentima omogućava da uz pomoć plugin-ova dodaju različite funkcionalnosti (koje i sami mogu da kreiraju i prodaju na platformi), a ServerBytes trenutno se nalazi u beta fazi testiranja proizvoda:

Iako smo kao firma novi, već smo ušli u sledeću fazu i cilj nam je da prvi korisnici imaju odlična iskustva koja ćemo kasnije prenositi i na šire tržište. Trenutno smo u fazi razvoja novih funkcionalnosti i pratimo sugestije korisnika i zahteve tržista, a radimo i u dogovoru sa nekoliko gaming firmi. Takođe, ostvarili smo kontakt sa firmama koje su spremne da koriste platformu u zahtevnijim igrama, nakon lansiranja prve verzije platforme.

Inače, na razvoju proizvoda trenutno je angažovano četvoro programera, a osim Filipa i Dejana (koji osim developmenta aktivno razgovaraju sa gaming firmama i korisnicim), tim čine i dve devojke zadužene za vizuelni sadržaj, portal i web sajt. „Osim toga, radimo i sa našim konsultantima koji nas usmeravaju i pomažu da firma bude profitabilna ranije, a aktivno radimo i na praćenju trendova na tržištu„, objašnjava naš sagovornik.

ServerBytes će svojim korisnicima ponuditi brojne plugin-ove, a korisnici mogu kreirati i svoj i prodati ga na platformi.

To praćenje trendova od izuzetnog je značaja jer na tržištu trenutno postoje dva ozbiljna konkurenta – GameSparks i Playfab, koji pokrivaju veći deo tržišta. „Naša prednost je to što smo u koraku sa tehnologijom i pratimo trend tržišta i prilagođavamo se zahtevima korisnika. Složenost igara raste, a iskustvo korisnika je pokazalo da naši konkurenti nisu dovoljno fleksibilni. Upravo zbog toga smatramo da ima dosta prostora za inovacije„, objašnjava Filip.

Još jedna konkurentska prednost ovog tima jeste i jeftinija cena, a Filip to detaljnije objašnjava:

Naš cilj je da svaka igra postane uspešna i zbog toga je u početku cena manja, a sa porastom zahteva i popularnosti povećavaće se i cena servisa. Smatramo da je zajednica koja radi na razvoju plugin-ova neophodna, a deo strategije za privlačenje zajednice jeste i mogućnost da se zaradi prodajom plugin-ova na našoj platformi.

Sa druge strane, što se tiče našeg finansiranja, mi smo se u startu finansirali sopstvenim sredstvima. Kada smo shvatili da ideja ima potencijala, aplicirali smo i dobili mini grant kod Fonda za inovacionu delatnost. Bilo je i razgovora o drugim potencijalnim investicijama, ali je naša pažnja trenutno na pripremi prve verzije i uvođenju prvih korisnika.

Ukoliko ste zainteresovani za testiranje platforme, ServerBytes tim očekuje vaš mail

Ovog meseca ovaj startap trebalo bi da se da prebaci u NTP Niš (koji se otvorio ove godine i koji će, po mišljenju predstavnika niške IT scene, itakako pomoći razvoju preduzetništva u tom delu Srbije) i tamo nastavi poslovanje, a Filip nam je otkrio kako iz njegovog ugla izgleda ovaj korak:

Smatramo da je ovo odlična prilika za dalji razvoj poslovanja. U NTP-u se nalaze i uspešne firme i startapovi sa kojima smo u kontaktu, a takođe očekujemo i da će NTP postati niški tehnološki hub koji će okupiti dosta mladih i perspektivnih ljudi i podići svest o preduzetništvu u Nišu.

Osim toga, ovaj tim u periodu koji sledi očekuje i naporan rad na daljem razvoju platforme. „Naš plan je da prva verzija platforme bude dostupna sredinom septembra, a do tada će brojati najčešće plugin-ove potrebne za razvoj jedne igre“, zaključuje Filip, pozvaviši sve zainteresovane studije i game developere zainteresovane za beta testiranje da ih kontaktiraju putem maila contact@serverbytes.net.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Sasomange od letos zabeležio 100.000 registrovanih korisnika u pohodu na udeo u domaćem ‘classifieds’ tržištu

Sredinom godine na tržište Srbije stigao je novi oglasnik koji tehnologijom i dizajnom želi da se bori za svoj deo 'classifieds' kolača. Zanimalo nas je kako je čitava priča zamišljena i šta to novo Sasomange.rs pruža domaćim kupcima i trgovcima.

Kolumna

Filtriranje interneta u Srbiji donosi ozbiljne posledice i nepoznatu korist

Filtriranje interneta je u Srbiji uvedeno radi navodnog sprečavanja dalje štete po republički budžet i ekonomiju i uz zanemarivanje brojnih aspekata koji ovaj opasan presedan nosi sa sobom. U tekstu analiziramo zašto je ta odluka besmislena i do kakvih posledica može dovesti.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nakon pritiska javnosti Apple konačno smanjuje App Store naknadu na 15% – ali samo za pojedine developere

Kao deo novog programa za mala preduzeća kompanija Apple najavila je smanjenje stope provizije u App Store prodavnici za 15% - što predstavlja jednu od najznačajnijih promena u procesu u kojem iOS developeri zarađuju na svojim igrama i aplikacijama za Apple uređaje.

Društvene mreže

Snap Inc. imenovao predstavnika za Srbiju – u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je i kompanija Snap Inc. imenovala svog predstavnika za Republiku Srbiju.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Tehnologija

Kako jednostavno početi sa učenjem programskog jezika Python?

Među programskim jezicima postoje velike razlike kako u samom procesu rada, tako i u krajnjim rezultatima. U razgovoru sa Nikolom Kolevskim, otkrivamo zašto je Python sve popularniji među programerima i šta ga izdvaja od drugih tehnologija.

Kultura 2.0

Vanja Paunović ima 23 godine, niže uspehe u programiranju i pokreće YouTube kanal – Dzimiks

Vanja trenutno završava Raf i započinje svoju programersku karijeru. To bi, manje-više, bio standardni put za juniora u IT industriji ali on ima nešto što ga izdvaja od ostalih: YouTube kanal posvećen programiranju.

Office Talks Podcast

Borci za slobodan Internet (gost Danilo Krivokapić)

22. epizodu Netokracijinog Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa Danilom Krivokapićem iz SHARE Fondacije koji je govorio o aktuelnoj kampanji #hiljadekamera, našim digitalnim pravima i slobodnom Internetu.