Kako razvijati gaming industriju u Srbiji?

Kako razvijati gaming industriju u Srbiji?

Najnoviju epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor o rastu i daljem razvoju game dev industrije u Srbiji. Upravo o tome smo razgovarali sa predstavnicima Asocijacije industrije video igara Srbije.

Ova epizoda Netokracijinog podkasta posebno će biti zanimljiva svim ljubiteljima video igara ali i onima koji sačinjavaju sve snažniju game development scenu u Srbiji, koja prema poslednjim istraživanjima koje je SGA (Serbia Games Association) sprovela i dalje nastavlja da raste, beležeći vrednost i do 120 miliona dolara. Sa Kristinom Janković koja je administrativni menadžer u ovoj organizaciji i sa Reljom Bobić, novim programskim direktorom, razgovarali smo između ostalog i o glavnim ciljevima asocijacije.

Oni su nam na samom početku epizode govorili kako je nastala SGA i ko je sve od gejming kompanija i studija sačinjava. Detaljnije smo se osvrnuli i na to šta je sve ova organizacija do sada uradila kako bi pomogla i podstakla dalji razvoj domaće game dev industrije kroz organizovanje edukativnih događaja, zatim kroz saradnju sa fakultetima i na kraju promociji same industrije u IT zajednici.

Saznajte i koji su naredni planovi koje SGA sprema

Između ostalog, Relja nam je otkrio više detalja o dolasku na sasvim novu poziciju u SGA, tačnije na mesto programskog direktora. Razgovarali smo o tome koje izazove novi posao za njega donosi s obzirom na to da se dosta dugo bavio organizovanjem događaja u karijeri. On nam je tom prilikom otkrio njegove obaveze sa strane programskog strateškog razvoja, umrežavanja domaćih ekosistema, kao i koja je važnost komplementarnosti i sinhronizacije sa drugim inicijativama i aktivnostima.

Naši sagovornici su nam u okviru 40 minuta koliko ova epizoda traje, detaljnije približili novu platformu SGA Poslovi i šta ona podrazumeva, komentarišući između ostalog i pridruživanje Evropskoj federaciji industrije video igara (EGDF). Sa Kristinom i Reljom smo komentarisali i kako danas u domaćoj gejming industriji izgleda izdavanje igara, da li je ono samostalno ili preko izdavača i koje su mane i prednosti oba modela.

Sa druge strane, analizirali smo i poslednje rezultate SGA izveštaja o stanju domaće game dev industrije, koliko je porasla njena vrednost, koje su platforme za igranje igara najdominantnije, kako izgleda statistika zaposlenih, koliko je igara u protekloj godini objavljeno i drugo.

U svakom slučaju, poslušajte i pogledajte epizodu do kraja, a u okviru koje ćete saznati i šta SGA planira za naredni period kada je u pitanju dalja podrška industriji razvoja igara u Srbiji, pred kojom je, čini se, lepa budućnost.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Propustili ste

Kultura 2.0

Kako da ne budete Dositej Obradović u Employer Brandingu?

IT kompanije jesu u fokusu ovog članka, jer je interesovanje za ovu temu u toj industriji najveće. Ali često, Employer Branding jednostavno ne radi ono što bi zaista trebalo.

Office Talks Podcast

Kako prodati vaš proizvod? (gost Ilija Ćosić)

Tema 45. epizode Office Talks podcasta bila je prodaja putem digitalnih kanala tj. kako efikasno prodavati proizvode putem interneta. Naš gost bio je Ilija Ćosić, Head of Sales u startapu Skylead koji se bavi automatizacijom prodajnih procesa. 

Kultura 2.0

Takmičenje FIRST LEGO League dolazi u Srbiju – 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Takmičenje 'FIRST LEGO League' za decu i mlade ima za cilj da učesnicima obezbedi iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike.

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.

E-commerce

Kako do Internet prodavnice za manje od 24 časa?

Vladan Dobrenov pokrenuo je Cartizz kao odgovor na komplikovan i dugotrajan proces izrade web prodavnice. U razgovoru za Netokraciju otkriva nam kako servis funkcioniše i kome je namenjen.

Gaming

Otvorene nacionalne kvalifikacije za internacionalni IeSF šampionat – najboljima put u Izrael i vredne nagrade

U nedelju 25. aprila u organizaciji Srpskog Saveza E-sporta zvanično su otvorene nacionalne kvalifikacije za 13. IeSF Svetski e-sports šampionat čiji je domaćin Eilat, grad u Izraelu.