Kako razvijati gaming industriju u Srbiji?

Kako razvijati gaming industriju u Srbiji?

Najnoviju epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor o rastu i daljem razvoju game dev industrije u Srbiji. Upravo o tome smo razgovarali sa predstavnicima Asocijacije industrije video igara Srbije.

Ova epizoda Netokracijinog podkasta posebno će biti zanimljiva svim ljubiteljima video igara ali i onima koji sačinjavaju sve snažniju game development scenu u Srbiji, koja prema poslednjim istraživanjima koje je SGA (Serbia Games Association) sprovela i dalje nastavlja da raste, beležeći vrednost i do 120 miliona dolara. Sa Kristinom Janković koja je administrativni menadžer u ovoj organizaciji i sa Reljom Bobić, novim programskim direktorom, razgovarali smo između ostalog i o glavnim ciljevima asocijacije.

Oni su nam na samom početku epizode govorili kako je nastala SGA i ko je sve od gejming kompanija i studija sačinjava. Detaljnije smo se osvrnuli i na to šta je sve ova organizacija do sada uradila kako bi pomogla i podstakla dalji razvoj domaće game dev industrije kroz organizovanje edukativnih događaja, zatim kroz saradnju sa fakultetima i na kraju promociji same industrije u IT zajednici.

Saznajte i koji su naredni planovi koje SGA sprema

Između ostalog, Relja nam je otkrio više detalja o dolasku na sasvim novu poziciju u SGA, tačnije na mesto programskog direktora. Razgovarali smo o tome koje izazove novi posao za njega donosi s obzirom na to da se dosta dugo bavio organizovanjem događaja u karijeri. On nam je tom prilikom otkrio njegove obaveze sa strane programskog strateškog razvoja, umrežavanja domaćih ekosistema, kao i koja je važnost komplementarnosti i sinhronizacije sa drugim inicijativama i aktivnostima.

Naši sagovornici su nam u okviru 40 minuta koliko ova epizoda traje, detaljnije približili novu platformu SGA Poslovi i šta ona podrazumeva, komentarišući između ostalog i pridruživanje Evropskoj federaciji industrije video igara (EGDF). Sa Kristinom i Reljom smo komentarisali i kako danas u domaćoj gejming industriji izgleda izdavanje igara, da li je ono samostalno ili preko izdavača i koje su mane i prednosti oba modela.

Sa druge strane, analizirali smo i poslednje rezultate SGA izveštaja o stanju domaće game dev industrije, koliko je porasla njena vrednost, koje su platforme za igranje igara najdominantnije, kako izgleda statistika zaposlenih, koliko je igara u protekloj godini objavljeno i drugo.

U svakom slučaju, poslušajte i pogledajte epizodu do kraja, a u okviru koje ćete saznati i šta SGA planira za naredni period kada je u pitanju dalja podrška industriji razvoja igara u Srbiji, pred kojom je, čini se, lepa budućnost.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Analiza

Prevare na Internetu naša su svakodnevica – a sada je obogaćena i crypto prevarom koju promovišu domaći YouTuberi

Internet je slobodno mesto i vremenom je postao do te mere slobodan da već par godina unazad ne možemo da razlikujemo istinu od laži i prevaru od realne situacije.

Propustili ste

Novost

Održan prvi sastanak frilensera i države: Situacija je kompleksna i pregovori se nastavljaju

Počeli su pregovori predstavnika vlasti i frilensera, a danas je održan prvi sastanak na kome će se odlučivati o zahtevima koje su u proteklim mesecima državi uputili frilenseri.

Ekskluzivno

E-uprava ekskluzivno za Netokraciju otkriva zašto prati kako građani koriste njene usluge

Kako tačno funkcioniše ova platforma i da li (i zašto) prati ponašanje svojih korisnika?

Startapi i poslovanje

Deceniju kasnije i Centili platformu za digitalna plaćanja koristi 4 milijarde korisnika dok se kompanija sprema za novo poglavlje

Prvi put na Netokraciji predstavljamo kompaniju Centili koja je nastala iz Infobipa, koja u Beogradu zapošljava 50 inženjera i koja aktivno posluje na 80 tržišta širom sveta. Centili ovih dana obeležava 10 godina poslovanja, a sa menadžmentom razgovaramo o daljim planovima i procesu reorganizacije.

Tehnologija

Šta nam je sve od tehnoloških novina doneo ovogodišnji digitalni CES?

I ove godine najveći globalni sajam potrošačke elektronike CES oduševio je sve ljubitelje gedžeta i tehnike, dokazavši da za tehnološki napredak jednostavno nema granica.

Novost

Vučić: Ne pregovara se o tome da li će frilenseri da plate porez ili ne – već od kada

Predsednik se ponovo izjasnio po pitanju frilensera i najavljenih protesta.

Društvene mreže

Facebook u 2020. izbrisao 1,3 milijarde naloga radi suzbijanja lažnih informacija

Full Fact, britanska nezavisna organizacija za proveru informacija i nezavisni partner Faceboka, sprovela je istraživanje glavnih izazova sa kojima se suočavaju 'fekt-čekeri širom sveta prilikom pronalaženja i provere informacija koje se pojavljuju na ovoj društvenoj mreži.