Može li AI pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema?

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.

Današnji svet doživljava do sada ogromne promene zahvaljujući snazi veštačke inteligencije koja više nije samo naučna fantastika, već ključni faktor u transformaciji načina na koji živimo, radimo i komuniciramo ali i veliki faktor u transformaciji mnogih industrija.

Kroz razgovor sa Jelenom Pejković, direktorkom prodaje Secure Power u kompaniji Schneider Electric, saznali smo više o tome kako se veštačka inteligencija može koristiti za poboljšanje efikasnosti, unapređenje poslovnih procesa i u kojoj meri može da nam pomogne da stvorimo održiviji svet – posebno kada govorimo o više nego aktuelnoj temi energetskog sektora.

Kakvu ulogu igra veštačka inteligencija kada je u pitanju napredak u energetskom sektoru i kako Schneider Electric koristi AI u svojim rešenjima?

Jelena: U kompaniji Schneider Electric posvećeni smo rešavanju problema iz stvarnog sveta kako bismo stvorili održivu, digitalizovanu, novu električnu budućnost. Veštačka inteligencija ima potencijal da transformiše industriju i pomogne povećanju efikasnosti i održivosti, i zato kombinujemo našu dugogodišnju stručnost u proizvodnji i domenu sa vrhunskim inovacijama u veštačkoj inteligenciji, mašinskom učenju kako bismo osnažili pametnije donošenje odluka, agilnost i dekarbonizaciju.

Veštačka inteligencija je sastavni deo naših rešenja koja se bave poslovnim izazovima. Pružamo rešenja zasnovana na veštačkoj inteligenciji koja koriste našu EcoStruxure arhitekturu i platformu na naša četiri krajnja tržišta – zgrade, data centre, infrastrukturu i industriju. Takođe, Schneider Electric primenjuje veštačku inteligenciju u najvećem broju slučajeva za pružanje održivijih energetskih rešenja. Koristimo je za optimizaciju upravljanja mrežom, predviđanje potrošnje energije i otkrivanje potencijalnih poteškoća pre nego što postanu ozbiljne.

To nam omogućava da pružimo visoko efikasna i pouzdana rešenja, čime doprinosimo održivosti i inovacijama u energetskom sektoru. Kada je o brojkama reč, Schneinder Electric ima više od 20 godina iskustva u mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji, brojne interne AI aplikacije, više čvorišta koji čine naše globalne AI timove i stotine stručnjaka za veštačku inteligenciju. Otišli smo korak dalje kada smo u februaru 2021. imenovali našeg prvog glavnog službenika za veštačku inteligenciju (Chief Artificial Intelligence Officer – CAIO) i otvorili globalni AI centar.

Danas koristimo AI u svakodnevnom radu timova za korisničku podršku i korisničko iskustvo, usluge, ljudske resurse, prodaju, marketing, itd… Pritom pokrećemo AI inovacije u velikom obimu, kako interno tako i za kupce, kako bismo osigurali veću ukupnu efikasnost i održivost kroz uvide zasnovane na podacima.

Kako integracija veštačke inteligencije povećava efikasnost i održivost energetskih rešenja koje nudi Schneider Electric?

Jelena: Odista, dinamičnost sektora zahteva brze i inteligentne odgovore. Integracija veštačke inteligencije omogućava nam da bolje razumemo potrebe korisnika i brže se prilagodimo promenama u potrošnji energije. Takođe omogućava tačnije predviđanje kvarova, što povećava pouzdanost sistema i smanjuje troškove održavanja.

Tehnološki napredak u energetskom sektoru doživljava revolucionarne promene, a integracija veštačke inteligencije (AI) ključna je stavka u poboljšanju efikasnosti i održivosti energetskih rešenja. Kao lider u industriji, Schneider Electric je predvodnik u primeni AI kako bi transformisao način na koji upravljamo energijom. Jedna od ključnih platformi naših rešenja je Schneider Electric EcoStruxture, visoko sofisticirani ekosistem koji integriše AI u upravljanje energijom.

Kroz ovaj ekosistem koristimo AI za analizu velikih skupova podataka generisanih različitim energetskim sistemima, uključujući bazna postrojenja, pametne mreže i distribuirane izvore energije. Na primer, naša platforma EcoStruxure Power Advisor koristi AI algoritme za analizu potrošnje električne energije i identifikaciju potencijalnih poteškoća za funkcionisanje sistema. Ovo omogućava proaktivno otkrivanje problema, smanjenje zastoja i optimizaciju efikasnosti energetskih instalacija.

S obzirom na vaše profesionalno iskustvo, možete li da nam kažete gde vidite najzanimljiviju primenu AI rešenja?

Jelena: Bez sumnje, veštačku inteligenciju vidim kao ključnog saveznika u svim aspektima povećanja energetske efikasnosti i održivosti, posebno važnih za segment zgrada, jer znamo da zgrade generišu oko 40% emisije CO2. To je kao kada nekom drugu postavite cilj i on samostalno bira najbolji način da ga ostvari.

To mogu da ilustrujem kroz konkretan projekat koji je sproveden u oko 650 školskih i predškolskih ustanova u Stokholmu. Taj projekat koristio je već postojeći Schneider Electric EcoStruxture sistem upravljanja zgradama (BMS) koji se već koristio u školama. Osnovna karakteristika tog projekta bila je odluka da se izbegne bilo kakva intervencija na postojećoj opremi, što znači da nije bilo potrebno dodavati nove fizičke komponente.

Veštačka inteligencija podržala je upravljanje BMS sistemom na izuzetno sofisticiran način, a rezultati su bili izvanredni. Cilj je bio optimizacija upravljanja sistemom grejanja i ostvarivanje uštede u električnoj energiji, kao i smanjenje emisije CO2. Prvi korak je bio obučavanje sistema – kako spoljna temperatura, položaj ventila, vremenska prognoza, broj učenika u sobi itd. utiču na potrošnju energije.

Posle samo mesec dana, veštačka inteligencija je postavila bazu i još uvek nije prestala da uči. Sa vremenom i dodatnim podacima, sistem je postao tačniji. Na primer, ako je učionica puna učenika, AI bi ​automatski smanjila podešenu temperaturu za jedan stepen, uzimajući u obzir zagrevanje prostorije samim prisustvom ljudskih tela.

Rezultati su bili neverovatni, a period povrata ovog sistema je samo dve godine. Taj projekat jasno pokazuje kako veštačka inteligencija može da optimizuje postojeće resurse, ostvarajući tako značajne uštede i poboljšavajući održivost u svim segmentima.

Primena AI tehnologije bi mogla da u narednim godinama znatno utiče na transformaciju energetskog sektora na globalnom nivou.

Najčešće govorimo o svim prednostima AI ali šta se dešava sa nekim od ograničenja, kao što je AI koja ne može da funkcioniše bez električne energije?

Jelena: Da, često se šalimo da nema mnogo inteligencije kada izvučete utikač. U stvari, AI postavlja potpuno nove zahteve i trendove, pre svega u pogledu potrošnje električne energije, a zatim i potpuno novi koncept arhitekture data centara posebno prilagođenih potrebama AI.

Da bi efikasno radila, veštačka inteligencija zahteva moćne GPU procesore, koji su često skupi i energetski zahtevni. Takođe, uvodi potrebu za rekovima velike gustine i poboljšanim sistemima hlađenja. Prognoze koje ukazuju na trostruko povećanje kapaciteta u narednih šest godina donose izazov ogromnih ulaganja, kako u nove data centre, tako i u modernizaciju postojećih.

Važno je imati na umu da data centri već čine oko 2% ukupne svetske potrošnje električne energije, a očekivano utrostručenje kapaciteta samo povećava pritisak na energetsku infrastrukturu. S obzirom na rastuće cene električne energije i sve strože propise o održivosti, ključno pitanje je kako postići trostruki kapacitet, minimizirati potrošnju električne energije i smanjiti štetni uticaj na životnu sredinu.

I da zaključimo, mi u Schneider Electric-u verujemo da ljudsko znanje i veštačka inteligencija mogu i moraju da idu ruku pod ruku da bi oblikovali održiviju budućnost. Već sada uspešno implementiramo AI tehnologiju u naša rešenja i postavljamo nove standarde efikasnosti i održivosti.

Koji su izazovi sa kojima se suočavate kada je u pitanju integracija AI rešenja i da li razvijate AI ​rešenja koja interno integrišete u kompaniji?

Jelena: Sajber bezbednost i privatnost podataka svakako su glavni izazovi prilikom integracije AI rešenja. Neka rešenja su razvijena interno u softverskim HUB-ovima širom sveta, dok većim delom radimo na principu strateških partnerstava sa svetskim liderima u oblasti AI.

Koji su budući planovi za Schneider Electric kada je u pitanju integracija i primena AI rešenja za interne potrebe?

Jelena: Kako se Schneider Electric od svog osnivanja uglavnom širio akvizicijama, u poslednjih nekoliko godina veliki broj manjih softverskih kompanija postao je deo našeg sistema. Naš razvojni centar u Novom Sadu je jedan od svetskih HUB-ova gde se razna softverska rešenja dalje razvijaju i prilagođavaju postojećim SE platformama.

Veliki broj tih rešenja zasniva se na AI principima, a da bi se stvari što više pojednostavile, ideja je poboljšati sisteme upravljanja i donošenja odluka iz velike količine podataka, kroz mašinsko učenje, tako da su u stanju da donose odluke i predviđaju probleme kako bi ih blagovremeno eliminisali.

Kada govorimo o integraciji i upotrebi AI u svakodnevnom radu, i kroz alate koji će olakšati svakodnevni rad svih zaposlenih i učiniti celokupno poslovanje kompanije efikasnijim, stalno se inovira i napreduje. Nova verzija CRM softvera koji koristimo imaće naprednu funkciju za izvlačenje korisnih podataka iz interakcija i njihovo umetanje u sistem.

Na primer, JoChat nam pomaže u svakodnevnim operativnim zadacima, gde Sales Co-Pilot pomaže u upravljanju podacima na ključnim platformama, pružajući kratke sažetke u svakodnevnom radu. Na taj način tim je efikasniji i provodi više vremena sa korisnicima, a sistem izveštavanja, koji je neophodan u korporacijama, skoro je potpuno automatizovan.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Sponzorisano

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti.