Roboti koji pišu vesti za 'Associated Press' od danas su javni

Roboti koji pišu vesti za ‘Associated Press’ od danas su dostupni svima

Niko nije nezamenljiv, a danas pogotovo novinari. Roboti-reporteri kompanije 'Automated Insights' već su uposleni od strane agencije AP, te Yahoo-a za koji pišu finansijske izveštaje i izveštaje sa utakmica. Čitava tehnologija odavno je postala sadašnjost, a ovih dana dostupna je i zainteresovan testerima koji žele da je isprobaju.

novinari

Pod imenom ‘Wordsmith’, u pitanju je platforma koja generiše pisane jezičke izveštaje na osnovu velike količine podataka o određenoj temi. Sistem radi na principu promenljivih, te vremenom uči kako bi izveštvanje bilo što preciznije. Primera radi, Associated Press svakog kvartala objavi više od 3.000 finansijskih izveštaja, a za njihovo kreiranje zaslužno je isključivo rešenje kompanije Automated Insights.

Kako piše The Verge, glavni diferencijator ove tehnologije jeste mogućnost povezivanja (branch-ovanje) koje servisu omogućava bliže određenje pojma – efektivno menjajući kompletnu rečenicu uz pomoć odrednica. Recimo da je Wordsmith napisao izveštaj o X kompaniji koja je zaradila Y i okarakterisao ga kao pozitivan rast. Ukoliko X kompanija ostvari Z gubitak u sledećem kvartalu, sistem automatski prepozna pad i doda novu odrednicu tako da umesto „zabeležila ogroman rast“ dobijamo „ostvaren zabrinjavajući par profita“.

Nijedan novinar nije izgubio svoj posao zbog robota

CEO ove kompanije, Robbie Allen, izjavio je da je u pitanju nova tehnologija koja je za kratko vreme ostvarila impresivne rezultate, ali i koja nije ugrozila mesto niti jednog novinara. Štaviše, roboti-reporteri samo su generisali dodatan sadržaj koji su kompanije kao što su Associated Press i Yahoo rado prihvatile.

roboti

Iz kompanije Automated Insights poručuju da je svim zainteresovan testerima od danas dostupan pristup Wordsmith platformi za koju se prethodno moraju prijaviti na zvaničnom sajtu. Hoćemo li nas, novinare, zaista zameniti roboti u bliskoj budućnosti? Ne verujemo, ali znamo da bi naš šef veoma voleo te finansijske izveštaje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Car:go testira električne trotinete: 999 dinara za poslovne korisnike, uskoro i za ostale članove Udruženja

Električni trotineti najpre će biti na raspolaganju samo kompanijskim Car:Go klijentima i test faza ovog projekta trajaće mesec dana. Nakon toga sledi ekspanzija ove usluge.

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Tehnologija

Muzički streaming servisi dostupni u Srbiji nude i probni period – ovo su njihove prednosti

Većina korisnika u Srbiji danas svoju omiljenu muziku pušta preko YouTube-a, pametnog telefona ili eksternih memorija. Međutim, muzički 'streaming' servisi nude znatno bolje korisničko iskustvo. Mi vam donosimo spisak onih najpopularnijih ali i njihove prednosti.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.

Startapi i poslovanje

Život posle hakatona

Hakatoni se u domaćoj IT zajednici percipiraju kao prilika za mlade i talentovane timove da pokažu svoje tehničko i biznis znanje prilikom kreiranja novih proizvoda. Međutim, da li je život posle hakatona jednostavan ili pravi izazovi slede tek nakon što tim primi 'veliki ček'?

Digitalni mediji

Instagram dominira – sa njim i želja domaćih izdavača da se približe publici i Generaciji Z

Na koji način domaći mediji koriste Instagram i druge kanale kako bi informisali, zabavili i edukovali mlađu publiku?

Kultura 2.0

Jedan klik u Photoshopu i već smo spremni za Evropu!

Zašto je sve oko nas postalo jednolično, unificirano, predvidljivo i nimalo autentično?

E-commerce

Boban ranac osvojio je Srbiju zahvaljujući Oskaru koji je u e-commerce ušao – slučajno

Jedan Novosađanin, potraga za praktičnim rancem i slučajni susret sa Kickstarter kampanjom neke holandske firme bili su dovoljni da Srbija dobije Bobana.