Roboti koji pišu vesti za 'Associated Press' od danas su javni

Roboti koji pišu vesti za ‘Associated Press’ od danas su dostupni svima

Niko nije nezamenljiv, a danas pogotovo novinari. Roboti-reporteri kompanije 'Automated Insights' već su uposleni od strane agencije AP, te Yahoo-a za koji pišu finansijske izveštaje i izveštaje sa utakmica. Čitava tehnologija odavno je postala sadašnjost, a ovih dana dostupna je i zainteresovan testerima koji žele da je isprobaju.

novinari

Pod imenom ‘Wordsmith’, u pitanju je platforma koja generiše pisane jezičke izveštaje na osnovu velike količine podataka o određenoj temi. Sistem radi na principu promenljivih, te vremenom uči kako bi izveštvanje bilo što preciznije. Primera radi, Associated Press svakog kvartala objavi više od 3.000 finansijskih izveštaja, a za njihovo kreiranje zaslužno je isključivo rešenje kompanije Automated Insights.

Kako piše The Verge, glavni diferencijator ove tehnologije jeste mogućnost povezivanja (branch-ovanje) koje servisu omogućava bliže određenje pojma – efektivno menjajući kompletnu rečenicu uz pomoć odrednica. Recimo da je Wordsmith napisao izveštaj o X kompaniji koja je zaradila Y i okarakterisao ga kao pozitivan rast. Ukoliko X kompanija ostvari Z gubitak u sledećem kvartalu, sistem automatski prepozna pad i doda novu odrednicu tako da umesto „zabeležila ogroman rast“ dobijamo „ostvaren zabrinjavajući par profita“.

Nijedan novinar nije izgubio svoj posao zbog robota

CEO ove kompanije, Robbie Allen, izjavio je da je u pitanju nova tehnologija koja je za kratko vreme ostvarila impresivne rezultate, ali i koja nije ugrozila mesto niti jednog novinara. Štaviše, roboti-reporteri samo su generisali dodatan sadržaj koji su kompanije kao što su Associated Press i Yahoo rado prihvatile.

roboti

Iz kompanije Automated Insights poručuju da je svim zainteresovan testerima od danas dostupan pristup Wordsmith platformi za koju se prethodno moraju prijaviti na zvaničnom sajtu. Hoćemo li nas, novinare, zaista zameniti roboti u bliskoj budućnosti? Ne verujemo, ali znamo da bi naš šef veoma voleo te finansijske izveštaje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Upoznajte poslodavce

Microsoft je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji – slede Nordeus i Ubisoft

Ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji? Sajt Poslovi Infostud predstavio je rezultate svog prvog velikog istraživanja poslodavaca te vrste, a kompanija koja je osvojila najviše glasova ispitanika je Microsoft.

Ekskluzivno

Skupština usvojila ‘zakon o paušalcima’

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana koji se, između ostalog, odnose na paušalne preduzetnike i knjigaše, usvojen je u Skupštini Srbije. Mere podsticaja važiće od 1. januara 2020. godine.

Startapi i poslovanje

Dobra ‘Employer Branding’ strategija je HR sadržaj na marketinški način

Već neko vreme polemiše se o tome kako i na koji način bi odgovornosti i zadaci HR sektora i marketinga trebalo da se preklapaju kada je Employer Branding u pitanju. Čarobne formule nema, ali ima određenih 'caka' kako da obe strane budu zadovoljne.

Propustili ste

Ekskluzivno

Skupština usvojila ‘zakon o paušalcima’

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana koji se, između ostalog, odnose na paušalne preduzetnike i knjigaše, usvojen je u Skupštini Srbije. Mere podsticaja važiće od 1. januara 2020. godine.

Kultura 2.0

Retrospektiva 2019: Trendovi i događaji koji su obeležili prethodnu godinu

Još jedna zanimljiva godina polako nam se bliži kraju. Kako bismo sumirali proteklu 2019. godinu, predstavljamo vam retrospektivu ključnih događaja u prethodnih 11 meseci.

Gaming

Oni su Two Desperados, ima ih preko 30 i napravili su igru koju igra 30 miliona igrača širom sveta

Kada razvijete igru za 30 miliona ljudi predstavljate veoma respektabilno ime u rastućoj 'gaming' industriji. U ovom slučaju govorimo o beogradskoj kompaniji Two Desperados, sa čijim smo osnivačem imali priliku da razgovaramo.

Internet marketing

Kako kreirati kampanje sada kada Google Ads za Srbiju omogućava biranje mikro lokacija

Google je od nedavno omogućio oglašivačima da preko Google Ads platforme ciljaju pojedinačne gradove i regione u Srbiji. U nastavku teksta pročitajte kako to i da uradite.

Kultura 2.0

Istražujemo: Da li bi IT kompanije trebalo da odgovaraju na negativne komentare o sebi?

Radite u kompaniji i deo vašeg posla je komuniciranje sa (potencijalnim) zaposlenima? Znamo da vaš zadatak nije nimalo lak, pogotovo kada treba da odreagujete na krizu koju je izazvao nečiji negativan komentar. U tekstu koji sledi, razgovaramo kako da se postavite prema takvim komentarima i šta sa njima da radite.

Gaming

Domaća gejming scena vredna 50 do 100 miliona evra – sledi rast broja zaposlenih i dalji razvoj sektora

Organizacija 'Serbian Game Association' upoznala je domaću javnost i IT zajednicu sa stanjem u srpskoj gejming industriji za proteklu godinu.