Roboti koji pišu vesti za 'Associated Press' od danas su javni

Roboti koji pišu vesti za ‘Associated Press’ od danas su dostupni svima

Niko nije nezamenljiv, a danas pogotovo novinari. Roboti-reporteri kompanije 'Automated Insights' već su uposleni od strane agencije AP, te Yahoo-a za koji pišu finansijske izveštaje i izveštaje sa utakmica. Čitava tehnologija odavno je postala sadašnjost, a ovih dana dostupna je i zainteresovan testerima koji žele da je isprobaju.

novinari

Pod imenom ‘Wordsmith’, u pitanju je platforma koja generiše pisane jezičke izveštaje na osnovu velike količine podataka o određenoj temi. Sistem radi na principu promenljivih, te vremenom uči kako bi izveštvanje bilo što preciznije. Primera radi, Associated Press svakog kvartala objavi više od 3.000 finansijskih izveštaja, a za njihovo kreiranje zaslužno je isključivo rešenje kompanije Automated Insights.

Kako piše The Verge, glavni diferencijator ove tehnologije jeste mogućnost povezivanja (branch-ovanje) koje servisu omogućava bliže određenje pojma – efektivno menjajući kompletnu rečenicu uz pomoć odrednica. Recimo da je Wordsmith napisao izveštaj o X kompaniji koja je zaradila Y i okarakterisao ga kao pozitivan rast. Ukoliko X kompanija ostvari Z gubitak u sledećem kvartalu, sistem automatski prepozna pad i doda novu odrednicu tako da umesto „zabeležila ogroman rast“ dobijamo „ostvaren zabrinjavajući par profita“.

Nijedan novinar nije izgubio svoj posao zbog robota

CEO ove kompanije, Robbie Allen, izjavio je da je u pitanju nova tehnologija koja je za kratko vreme ostvarila impresivne rezultate, ali i koja nije ugrozila mesto niti jednog novinara. Štaviše, roboti-reporteri samo su generisali dodatan sadržaj koji su kompanije kao što su Associated Press i Yahoo rado prihvatile.

roboti

Iz kompanije Automated Insights poručuju da je svim zainteresovan testerima od danas dostupan pristup Wordsmith platformi za koju se prethodno moraju prijaviti na zvaničnom sajtu. Hoćemo li nas, novinare, zaista zameniti roboti u bliskoj budućnosti? Ne verujemo, ali znamo da bi naš šef veoma voleo te finansijske izveštaje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Godina u kojoj smo uništili srpski IT

Da, pričam o izmenama zakonskih regulativa vezanih za porez na dohodak građana. Po ko zna koji put imamo šansu da uradimo nešto veliko i sami uprskamo, kao reprezentacija u fudbalu.

Mobilno

Google i u Beogradu omogućio pregled javnog gradskog prevoza!

Google Maps od danas su konačno omogućile korisnicima u Beogradu da na svojim pametnim telefonima dobiju uvid u kretanje gradskog prevoza, cene karte i druge bitne informacije o GSP-u.

Kultura 2.0

Mogu li dva prijatelja iz IT-ja pozicionirati Srbiju na mapi evropskih biciklista – kroz projekat Serbia Upside Down?

Dvojica kolega i prijatelja koji rade u IT industriji svoju ljubav prema biciklizmu i putovanjima spojili su u projekat pod nazivom 'Serbia Upside Down'. Njihova ideja je da se kroz velike biciklističke ture u Srbiji naša zemlja približi njihovim kolegama IT-jevcima iz Zapadne Evrope kao vredno turističko mesto. O čemu se tu zapravo radi?

Propustili ste

Kultura 2.0

CM-ovi su oči, uši i glas vaših brendova i kompanija na Internetu – i neće skoro nestati

Danas se obeležava dan Community Manager-a i zato smo se zapitali dokle ćemo slaviti ovu profesiju i gde su uopšte CM seniori.

Tehnologija

Kako paušalci mogu pristupiti svom eSandučetu i poreskom rešenju za 2020. godinu?

Januar 2020. za preduzetnike paušalce doneo je još jednu novost – rešenje o porezu direktno u njihovo eSanduče. Međutim, sudeći po reakcijama preduzetnika, taj proces nije jednostavan kao što izgleda. O tome šta vam je sve potrebno kako biste pristupili rešenju o prispelim obavezama analiziramo u nastavku teksta.

Gaming

Igre niškog gaming studija Peaksel preuzete su više od 300 miliona puta, a njihov kvalitet prepoznao je i Google

Niški gejming studio Peaksel može se pohvaliti sa čak 330 miliona preuzimanja svojih igara sa poznatih prodavnica kao što su App Store i Google Play. Ovo je njihova priča.

Ekskluzivno

Ako želimo dalji rast srpskog startap ekosistema, potrebna nam je podrška institucija – pokazuje Startap skener

Srpski startap ekosistem, iako je i dalje po veličini, resursima i iskustvu mali i nalazi se tek u prvoj fazi razvoja, jedan je od najbrže rastućih u odnosu na ekosisteme koji se nalaze u istoj fazi - zaključak je istraživanja Startap skener. Šta moramo promeniti kako bismo održali taj rast?

Startapi i poslovanje

Startap Shyft zahvaljujući development timu u Srbiji podigao investiciju od $15 miliona

Kalifornijski startap Shyft podigao je Serija A investiciju u iznosu od 15 miliona dolara što je, gledano sa lokalnog stanovišta, posebno važno jer se njegov kompletan development tim nalazi upravo u Srbiji.

Kultura 2.0

Razumete podatke koji objašnjavaju zašto ljudi odlaze iz Srbije? Prijavite se na konkurs čiji je nagradni fond 40.000 dolara

UNDP i UNFPA su pripremili nagradni fond od 40.000 dolara za timove koji predlože inovativna rešenja koja doprinose razumevanju izazova koje donosi depopulacija.