Rivian stigao u Beograd – u naredne tri godine zaposliće 500 IT stručnjaka

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Američki Rivian stigao u Beograd – u naredne tri godine zaposliće 500 IT stručnjaka

Proizvođač električnih avanturističkih vozila Rivian, u četvrtak 8. decembra je zvanično otvorio svoj tehnološki centar u Beogradu i ugostio svoje prve zaposlene IT stručnjake i inženjere.

Od septembra meseca tekuće godine kada je Rivian najavio svoje planove za tehnološki centar u Srbiji, pa sve do danas, pristiglo je nekoliko stotina prijava za posao, od čega je najviše interesovanja bilo za radna mesta u okviru mapiranja, infotejmenta vozila, ADAS-a i IT usluga. Prvi zaposleni počeli su sa radom u proteklih nekoliko dana, dok će se u nedeljama i mesecima pred nama, tim Riviana u Beogradu širiti.

Predstavnici rukovodstva kompanije zvanično su otvorili tehnološki centar koji se nalazi u Airport City-ju u Novom Beogradu. Potpredsednica odeljenja za zapošljavanje u Rivianu, Sindi Nicola zahvalila se na dobrodošlici i najavila je rast tima u Srbiji:

Divno je vratiti se u Beograd, a naročito kada je povod za povratak otvaranje jednog od naših najsavremenijih tehnoloških centara. Istakla bih da, od naših najranijih poseta IT zajednici, univerzitetima i timu u Razvojnoj agenciji Srbije, pa sve do objavljivanja naših prvih otvorenih pozicija u nedeljama iza nas, naša impresioniranost talentima u Srbiji konstantno raste. Ovo je izuzetno uzbudljiv dan za sve nas i neizmerno se radujemo rastu Riviana u narednim mesecima i godinama.

U Beogradu je bio izložen model Rivian R1S. Kompletna kontrola nad vozilom vrši se preko zasebnog infotejment sistema što je odlika i pristup većine današnjih proizvođača savremenih vozila.

Sistem navigacije i softvera Rivian vozila, razvijaće se u Beogradu

Redakcija Netokracije je imala ekskluzivnu priliku da ukratko porazgovara sa Sindi i nešto detaljnije sazna o planovima za kancelariju u Srbiji. Tom prilikom, naša sagovornica nam je rekla da je Beograd i te kako važna lokacija za ovu kompaniju zbog stručnjaka koje Srbija ima, ali i snažnog edukativnog sistema, kada govorimo o tehnološkim pozicijama.

Upravo zato, Rivian će u našoj zemlji zapošljavati širok spektar stručnjaka iz različitih tehnoloških disciplina. Prema njenima rečima, za sada u pomenutim kancelarijama radi oko 25 ljudi, ali je plan da se u naredne tri godine taj broj značajno poveća – na čak 500 IT stručnjaka:

Ljudi koje ćemo zaposliti u Srbiji radiće na softverskim ali i na rešenjima za automatizaciju koje koristimo u našim vozilima, uključujući i navigacione sisteme. U pitanju su zaista kompleksne tehnologije, ali isto tako nije isključeno da u Beogradu razvijamo i naša servisna rešenja. Što se tiče većeg širenja od pomenutog plana, za sada ne mogu ništa konkretno da kažem, ali verujem da će se i o tome govoriti u nekom narednom periodu.

Govoreći nam o tome koji su bili neki od glavnih razloga za otvaranje kancelarija u Srbiji, Sindi je napomenula da je ovo njena čak šesta poseta državi i da su ona i njen tim iz Riviana zašli u duboke i detaljne pregovore sa Vladom Srbije ali i sa domaćim institucijama i univerzitetima:

Nama je pre svega bilo bitno da se upoznamo sa životom u Srbiji, sa kulturom, a svi ti podaci koje smo uspeli da sakupimo tokom tog upoznavanja, uspeli su snažno da nas uvere da ovde postoji izuzetno snažna zajednica talenata iz tech sektora koja je nama i te kako značajna.

Sindi Nikola se obratila javnosti u Srbiji na zvaničnom otvaranju kancelarija kompanije. Ona i njen tim imaju ogromne zasluge za dolazak Riviana.

Sindi je takođe istakla da će Beograd za sada biti baza Riviana za Srbiju u budućnosti, kao i da ova kompanija sve voli da radi temeljno i polako, kako bi ostvarila sve zacrtane rezultate. Upravo zato, vreme će pokazati koliko i na koji način bi ovaj proizvođač električnih SUV vozila mogao da se širi i razvija u našoj zemlji.

Podsetimo, Rivian je kompanija koja je osnovana 2009. godine u SAD-u, a danas dizajnira i proizvodi vodeća električna avanturistička vozila. Kompanija takođe proizvodi vozila i za potrošačko i komercijalno tržište (npr. za Amazon) koja su opremljena naprednim tehnološkim sistemima, uključujući elektroniku vozila, bateriju, električni pogon, šasiju, digitalno upravljanje, naprednu pomoć vozaču i drugo.

Prilike za posao u tehnološkom centru u Beogradu pomenute kompanije, podržavaće upravo mnoge od ovih funkcija u električnim vozilima Riviana. Za sada su na tržištu dostupna dva modela ovog brenda, tačnije R1T i R1S.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

Prve AA video igre i najava Epic Games kampusa: Šta je sve obeležilo srpsku gaming industriju u 2022.

Kao jedna od stabilnijih grana IT ekosistema u Srbiji, gaming je nastavio da beleži svoj rast i razvoj. Predikcije vezane za lokalni 'game dev' su dobre i za 2023. godinu, a mi vam donosimo pregled najznačajnijih momenata iz ove oblasti koji su obeležili prošlu godinu.

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Novost

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Propustili ste

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.

Sponzorisano

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.