Rivian stigao u Beograd – u naredne tri godine zaposliće 500 IT stručnjaka

Američki Rivian stigao u Beograd – u naredne tri godine zaposliće 500 IT stručnjaka

Proizvođač električnih avanturističkih vozila Rivian, u četvrtak 8. decembra je zvanično otvorio svoj tehnološki centar u Beogradu i ugostio svoje prve zaposlene IT stručnjake i inženjere.

Od septembra meseca tekuće godine kada je Rivian najavio svoje planove za tehnološki centar u Srbiji, pa sve do danas, pristiglo je nekoliko stotina prijava za posao, od čega je najviše interesovanja bilo za radna mesta u okviru mapiranja, infotejmenta vozila, ADAS-a i IT usluga. Prvi zaposleni počeli su sa radom u proteklih nekoliko dana, dok će se u nedeljama i mesecima pred nama, tim Riviana u Beogradu širiti.

Predstavnici rukovodstva kompanije zvanično su otvorili tehnološki centar koji se nalazi u Airport City-ju u Novom Beogradu. Potpredsednica odeljenja za zapošljavanje u Rivianu, Sindi Nicola zahvalila se na dobrodošlici i najavila je rast tima u Srbiji:

Divno je vratiti se u Beograd, a naročito kada je povod za povratak otvaranje jednog od naših najsavremenijih tehnoloških centara. Istakla bih da, od naših najranijih poseta IT zajednici, univerzitetima i timu u Razvojnoj agenciji Srbije, pa sve do objavljivanja naših prvih otvorenih pozicija u nedeljama iza nas, naša impresioniranost talentima u Srbiji konstantno raste. Ovo je izuzetno uzbudljiv dan za sve nas i neizmerno se radujemo rastu Riviana u narednim mesecima i godinama.

U Beogradu je bio izložen model Rivian R1S. Kompletna kontrola nad vozilom vrši se preko zasebnog infotejment sistema što je odlika i pristup većine današnjih proizvođača savremenih vozila.

Sistem navigacije i softvera Rivian vozila, razvijaće se u Beogradu

Redakcija Netokracije je imala ekskluzivnu priliku da ukratko porazgovara sa Sindi i nešto detaljnije sazna o planovima za kancelariju u Srbiji. Tom prilikom, naša sagovornica nam je rekla da je Beograd i te kako važna lokacija za ovu kompaniju zbog stručnjaka koje Srbija ima, ali i snažnog edukativnog sistema, kada govorimo o tehnološkim pozicijama.

Upravo zato, Rivian će u našoj zemlji zapošljavati širok spektar stručnjaka iz različitih tehnoloških disciplina. Prema njenima rečima, za sada u pomenutim kancelarijama radi oko 25 ljudi, ali je plan da se u naredne tri godine taj broj značajno poveća – na čak 500 IT stručnjaka:

Ljudi koje ćemo zaposliti u Srbiji radiće na softverskim ali i na rešenjima za automatizaciju koje koristimo u našim vozilima, uključujući i navigacione sisteme. U pitanju su zaista kompleksne tehnologije, ali isto tako nije isključeno da u Beogradu razvijamo i naša servisna rešenja. Što se tiče većeg širenja od pomenutog plana, za sada ne mogu ništa konkretno da kažem, ali verujem da će se i o tome govoriti u nekom narednom periodu.

Govoreći nam o tome koji su bili neki od glavnih razloga za otvaranje kancelarija u Srbiji, Sindi je napomenula da je ovo njena čak šesta poseta državi i da su ona i njen tim iz Riviana zašli u duboke i detaljne pregovore sa Vladom Srbije ali i sa domaćim institucijama i univerzitetima:

Nama je pre svega bilo bitno da se upoznamo sa životom u Srbiji, sa kulturom, a svi ti podaci koje smo uspeli da sakupimo tokom tog upoznavanja, uspeli su snažno da nas uvere da ovde postoji izuzetno snažna zajednica talenata iz tech sektora koja je nama i te kako značajna.

Sindi Nikola se obratila javnosti u Srbiji na zvaničnom otvaranju kancelarija kompanije. Ona i njen tim imaju ogromne zasluge za dolazak Riviana.

Sindi je takođe istakla da će Beograd za sada biti baza Riviana za Srbiju u budućnosti, kao i da ova kompanija sve voli da radi temeljno i polako, kako bi ostvarila sve zacrtane rezultate. Upravo zato, vreme će pokazati koliko i na koji način bi ovaj proizvođač električnih SUV vozila mogao da se širi i razvija u našoj zemlji.

Podsetimo, Rivian je kompanija koja je osnovana 2009. godine u SAD-u, a danas dizajnira i proizvodi vodeća električna avanturistička vozila. Kompanija takođe proizvodi vozila i za potrošačko i komercijalno tržište (npr. za Amazon) koja su opremljena naprednim tehnološkim sistemima, uključujući elektroniku vozila, bateriju, električni pogon, šasiju, digitalno upravljanje, naprednu pomoć vozaču i drugo.

Prilike za posao u tehnološkom centru u Beogradu pomenute kompanije, podržavaće upravo mnoge od ovih funkcija u električnim vozilima Riviana. Za sada su na tržištu dostupna dva modela ovog brenda, tačnije R1T i R1S.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Startapi i poslovanje

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.